ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 79-84
«Ζεστάθηκε» στη Μόσχα

Μια πολύ σημαντική επιτυχία από όλες τις απόψεις σημείωσε ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, νικώντας 84-79 την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Ηταν η δεύτερη φετινή νίκη των «ερυθρολεύκων», χάρη στην οποία «ξεκόλλησαν» από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ενώ παράλληλα πήραν σημαντική ψυχολογική τόνωση ενόψει της συνέχειας, αφήνοντας πίσω τους το βαρύ κλίμα του τελευταίου διαστήματος. Αντίθετα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ γνώρισε την πρώτη φετινή της ήττα.

Με όπλο την εκπληκτική άμυνα και μπροστάρηδες επιθετικά τους Πολ (20 πόντοι) και Πάντερ (16 π.), ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο δεκάλεπτο (24-18) πήρε το προβάδισμα και δεν το έχασε στο υπόλοιπο της αναμέτρησης (39-43 ημίχρονο, 60-64 στο 30'). Στην τελευταία περίοδο η ΤΣΣΚΑ επιχείρησε την ανατροπή, αλλά ο Σπανούλης με καθοριστικό τρίποντο στα 1'09'' από τη λήξη «σφράγισε» τη νίκη της ελληνικής ομάδας.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μπολομπόι 2, Τζέιμς 22, Ούχοφ, Αντόνοφ, Στρέλνιεκς, Βόιτμαν 2, Βοροντσέβιτς 5, Χάκετ 2, Χίλιαρντ 17, Κουρμάνοφ 7, Χάινς 19, Μπέικερ 3

Ολυμπιακός: Πάντερ 16, Πολ 20, Κόνιαρης, Σπανούλης 8, Τσέρι 9, Μιλουτίνοφ 2, Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας 8, Ρούμπιτ 8

Eurokinissi

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
«Θύελλα» η Καλαμάτα, προβάδισμα για την Καβάλα

Η Καλαμάτα και η Καβάλα, ομάδες δεύτερης κατηγορίας (Super League 2), ξεχώρισαν στους χτεσινούς πρώτους αγώνες για την 5η φάση του Κυπέλλου, παίρνοντας μεγάλες νίκες επί των αντιπάλων τους από τη Super League 1, ΑΕΛ και ΟΦΗ αντίστοιχα, και κάνοντας σημαντικό βήμα για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

Στη Μεσσηνία η Καλαμάτα ήταν όντως... «Μαύρη Θύελλα». Νίκησε 3-0 την ΑΕΛ με πρωταγωνιστή τον Αλεξόπουλο, που πέτυχε χατ τρικ (38', 72', 94'), και πλέον κρατά την τύχη στα χέρια της ενόψει της ρεβάνς στη Λάρισα. Η ΑΕΛ τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γκόλια στο 83' με δεύτερη κίτρινη.

Σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης πήρε και η Καβάλα, νικώντας 2-0 τον ΟΦΗ εντός έδρας και υποχρεώνοντας σε «ανώμαλη προσγείωση» τους Κρητικούς, οι οποίοι προέρχονταν από εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Τα γκολ πέτυχαν οι Κουτσούμπας (6') και Β. Παπαδόπουλος (38').

Στην Πάτρα ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-1 την Παναχαϊκή, «καθαρίζοντας» ουσιαστικά από το πρώτο μέρος όταν προηγήθηκε 2-0 (64' Μωραΐτης - 26' Μπουζούκης, 45' Μωραΐτης αυτογκόλ, 72' Κουρμπέλης), και επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση.

Τέλος, με το ενάμισι πόδι στην επόμενη φάση βρίσκεται και ο Πανιώνιος, που νίκησε 3-0 τον Ολυμπιακό Βόλου στο «Αλκαζάρ», σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο (56', 83' Εμμανουηλίδης, 64' Οικονομίδης).

  • Το σημερινό πρόγραμμα: 15.00: Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης (Cosmote Sport 1). 17.15: Ιάλυσος - Παναιτωλικός (Cosmote Sport 1), Αιολικός - Λαμία (Cosmote Sport 3). 19.30: Τρίκαλα - Εργοτέλης (Cosmote Sport 1).
UEFA
Ποινές - «χάδι» για τους νεοναζί στη Σόφια

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της UEFA με τις ποινές που επιβλήθηκαν στη Βουλγαρία για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα ρατσιστικά επεισόδια στον αγώνα της χώρας με την Αγγλία στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020.

Ο αγώνας στη Σόφια διεκόπη δύο φορές εξαιτίας ρατσιστικών συνθημάτων και ήχων μαϊμούδων που έκαναν οι οπαδοί στις εξέδρες, με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν να δείχνουν ξεκάθαρα τα πρόσωπα των ρατσιστών στις εξέδρες. Στο γήπεδο βρέθηκε επίσης μερίδα μαυροντυμένων φασιστών που προέβησαν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, προκαλώντας τον αποτροπιασμό, και μάλιστα ενώ για τη Βουλγαρία εκκρεμούσε ποινή για προηγούμενα περιστατικά. Στον απόηχο των γεγονότων, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βουλγαρίας «ξηλώθηκε» έπειτα από απαίτηση του υπουργού Αθλητισμού της χώρας.

Η απόφαση της UEFA για όλα αυτά ήταν η τιμωρία της Βουλγαρίας με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, η μία με αναστολή για δύο χρόνια, και πρόστιμο... περίπου 70.000 ευρώ.

ΠΟΛΟ
Παραμένει αήττητος ο Ολυμπιακός, ελπίζει ο ΝΟΒ

Την τρίτη του νίκη σε ισάριθμους αγώνες πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στον 1ο όμιλο του Champions League πόλο, με 8-7 επί της Γιαντράν, παραμένοντας στην κορυφή του ομίλου. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε υπέρ της ελληνικής ομάδας 1'23'' πριν από τη λήξη, χάρη σε εξαιρετικό γκολ του Αργυρόπουλου από μακρινή απόσταση, αλλά και χάρη στην άψογη αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» στον εναπομείναντα χρόνο.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 4-3, 6-6, 8-7

Ολυμπιακός: Ζερδεβάς, Μυλωνάκης, Σκουμπάκης, Γενηδουνιάς, Γιόκοβιτς 4, Μπουλιούμπασιτς, Δερβίσης, Κάκαρης, Μουρίκης, Γούνας 1, Αργυρόπουλος 1, Μίτροβιτς 2, Ζιβογίνοβιτς

Γιαντράν Χέρτσεγκ Νόβι: Τεσάνοβιτς, Κάγκαλιτς, Πόπαντιτς 1, Ομπράντοβιτς, Μπανίσεβιτς 1, Αβέρκα, Ράντοβιτς 3, Βουκούροβιτς, Σπάιτς, Μπρίκιτς, Πέτκοβιτς 2, Ντούροβιτς

Ζωντανή η Βουλιαγμένη

Ακέραιες διατήρησε η Βουλιαγμένη τις ελπίδες της για πρόκριση στα ημιτελικά του Euro Cup, μετά την πολύτιμη ισοπαλία 9-9 με την Ορτίτζια στην Ιταλία, στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τη φάση των «8». Ετσι οι «μπέμπηδες» έχουν τον πρώτο λόγο ενόψει του επαναληπτικού προημιτελικού στο κολυμβητήριο του Λαιμού.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 5-5, 6-8, 9-9

Ορτίτζια: Τεμπέστι, Κάζια, Αμπέλα, Ρόσα, Ντι Λουτσιάνο 1, Φερέρο, Τζιάκοπο 2, Γκάλο 2, Ροτόντο, Ρόσι 3, Βίντοβιτς, Ναπολιτάνο, Καρούσο

Βουλιαγμένη: Τζωρτζάτος, Μπάσιτς 1, Καλογερόπουλος 2, Γκιουβέτσης 1, Βλάσσης, Γούβης 1, Αφρουδάκης 1, Παπανικολάου, Ποντικέας 3, Κουρούβανης, Ηλιόπουλος, Βούξεβιτς, Ανδρεάδης

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
«Καμπάνα» της ΑΕΚ σε Οζμουσούλ

Με τρίμηνη διακοπή συμβολαίου τιμώρησε η διοίκηση του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ τον Τούρκο τερματοφύλακα της ομάδας Γιουνούς Οζμουσούλ, για τον στρατιωτικό χαιρετισμό στον οποίο προχώρησε σε αγώνα της Εθνικής του ομάδας.

Η ενέργεια αυτή, που έχει προφανή στόχο το «ξέπλυμα» της τουρκικής επέμβασης στη Βόρεια Σύρια, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολλές φορές από Τούρκους αθλητές και σε διάφορα αθλήματα. Στην περίπτωση δε του Οζμουσούλ προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός «Ενωσης», με αποτέλεσμα ο παίκτης να κληθεί σε απολογία και να του επιβληθεί η ποινή της διακοπής συμβολαίου μαζί με υψηλό πρόστιμο, το οποίο όπως ανακοίνωσε η ΑΕΚ θα διατεθεί σε δομές που ασχολούνται με τους πρόσφυγες.

Θέση για το θέμα πήρε και η «Original 21», ο σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ. Με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως ο Τούρκος τερματοφύλακας και οποιοσδήποτε άλλος που «χαιρετάει περίεργα» δεν έχουν θέση στον σύλλογο.

Θυμίζουμε ότι σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε ο Τούρκος παίκτης του Ολυμπιακού, Τινκίρ, ο οποίος μετά την απολογία του τέθηκε εκτός ομάδας από τους «ερυθρόλευκους».

ΠΑΟ - ΕΦΕΣ
Ζητούνται ρυθμός και βελτίωση

Με την ήττα από τη Χίμκι να έχει επαναφέρει στην επιφάνεια σημαντικές αδυναμίες που απαιτούν διόρθωση, όπως η αμυντική λειτουργία και κυρίως τα σκαμπανεβάσματα στο ρυθμό, ο Παναθηναϊκός ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο απόψε φιλοξενώντας την Εφές στο ΟΑΚΑ (21.00 - Novasports 2) για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Με τους «πράσινους» να έχουν απολογισμό 2-3, η νίκη αποτελεί μονόδρομο για αυτούς προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή τους με την οκτάδα. Και κυρίως να αποδείξουν τα περιθώρια βελτίωσης της εικόνας που υπάρχουν, απέναντι μάλιστα σε έναν ισχυρό αντίπαλο, που έχει ξεκινήσει δυναμικά, μετρώντας 4 νίκες και μόλις 1 ήττα μέχρι στιγμής.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης χαρακτήρισε την Εφές πολύ καλή ομάδα, με την ομοιογένεια να αποτελεί ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα, καθώς ο κορμός της αποτελείται από καλούς και δημιουργικούς παίκτες οι οποίοι είναι στην ομάδα από την περσινή αγωνιστική περίοδο. Ο ίδιος περιμένει να δει μια βελτιωμένη εικόνα από τους παίκτες του, κυρίως σε βασικά στοιχεία όπως ο έλεγχος των ριμπάουντ και του ρυθμού, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις στην απόδοση.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Σλοβένος Βίντσιτς στην Τούμπα

Ο 40χρονος διεθνής διαιτητής από τη Σλοβενία, Σλάβκο Βίντσιτς, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής στη Super League 1 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Ο Βίντσιτς είναι διαιτητής FIFA εδώ και αρκετά χρόνια, το δε τελευταίο ευρωπαϊκό ματς που σφύριξε ήταν η αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Γκενκ στο Βέλγιο. Οι βοηθοί του είναι επίσης Σλοβένοι (Κλάντσνικ- Κόβασιτς), 4ος θα είναι ο Αριστομένης Κουτσιαύτης και στο VAR ο Θανάσης Τζήλος.

Το αμέσως επόμενο πιο ενδιαφέρον ματς της αγωνιστικής, μεταξύ της Ξάνθης και του Ολυμπιακού στα Πηγάδια, θα το διευθύνει ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος του συνδέσμου Αρκαδίας.

Οι διαιτητές στους υπόλοιπους αγώνες:

Πανιώνιος - Αρης: Μανούχος (Αργολίδας). Λάρισα - ΟΦΗ: Κομίνης (Θεσπρωτίας). Παναιτωλικός - Αστέρας: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας). ΑΕΚ - Ατρόμητος: Φωτιάς (Πέλλας). Λαμία - Βόλος: Τσαμούρης (Πειραιά).

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Εβγαλε αντίδραση η ΑΕΚ

Χωρίς να αποφύγει ούτε αυτή τη φορά τις διακυμάνσεις στην απόδοσή της, αλλά με άψογη αμυντική λειτουργία κυρίως στο β' μέρος, η ΑΕΚ νίκησε 62-51 τη βελγική Αντβέρπ στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του 2ου ομίλου του FIBA Champions League. Ετσι η «Ενωση» επέστρεψε στις επιτυχίες μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέβηκε δε στην 3η θέση του ομίλου, «ρεφάροντας» την ήττα από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Καθοριστική για τη νίκη της ΑΕΚ ήταν η εμφάνισή της στο δεύτερο ημίχρονο και ιδιαίτερα στην 3η περίοδο, όταν κράτησε τους Βέλγους στους μόλις 3 πόντους σε όλο το δεκάλεπτο. Την ίδια ώρα στην επίθεση βρήκε τις λύσεις από τους Ρέι, Λάνγκφορντ και Σαντ Ρος, οι οποίοι ήταν συνολικά οι κορυφαίοι της ελληνικής ομάδας.

Τα δεκάλεπτα: 11-12, 33-36, 47-39, 62-51

ΑΕΚ: Λάνγκφορντ 16, Ματσιούλις 2, Ρέι 18, Σαντ Ρος 8, Σλότερ 2, Χρυσικόπουλος 4, Γκίκας 4, Κακλαμανάκης 3, Μαυροειδής 5, Τολιόπουλος

Αντβέρπ: Ντουτζίνσκι 20, Φαγιέ 9, Κέστελοοτ 2, Ρούπνικ, Σάντερς 4, Μπλέιζενμπεργκ 5, Ντόνκορ 2, Κλάσεν 2, Ρόζιερς 2, Βάνγουιν 5



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ