ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Η πάλη για τις ανάγκες μας συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε εργαζόμενους της «Intracom Defence» μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια περιοδείας στην επιχείρηση

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
«Το δικό μας όπλο είναι η οργάνωση από τα κάτω, η διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας που θα στοχεύσει στη βασική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, και οι σχεδιασμοί που χτίζονται πάνω σε αυτή τη βάση. Το δυνάμωμα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Τα παραπάνω ανέδειξε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενος σε εργαζόμενους της «Intracom Defence», στη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Παιανία την περασμένη Δευτέρα.

Αρχικά αναφέρθηκε σε μια σειρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει το κλίμα εφησυχασμού και «κανονικότητας» που καλλιεργεί η κυβέρνηση, στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ να επιβάλουν τη μιζέρια, μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες (...). Τα ψευτοδιλήμματα για να κρύψουν ότι και οι δυο υπηρετούν τον εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό δρόμο».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπογράμμισε πως «όλη η περιοχή είναι εύφλεκτη. Συγκρούονται μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη, σε συνθήκες μεγάλων αναταράξεων στη διεθνή οικονομία για το ποιος θα βγάλει περισσότερα, ποιος θα χάσει λιγότερα, στις πλάτες των λαών. Για τον έλεγχο αγορών, της Ενέργειας, τον γεωπολιτικό έλεγχο».

Μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο

Απευθυνόμενος ειδικά στους εργαζόμενους της επιχείρησης, είπε:

«Ιδιαίτερα εσείς, που δουλεύετε σε μια επιχείρηση που σχετίζεται με πολεμικό υλικό, είναι ανάγκη να προβληματιστείτε για αυτές τις εξελίξεις. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι δυνατότητες της εργασίας σας, οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η επιστημονική - τεχνολογική πρόοδος. Το πρόβλημα είναι ποιος τα ελέγχει, ποιος είναι ο προσανατολισμός, πού αξιοποιείται και τι μπορεί να προκαλέσει.

Υπάρχει το γνωστό σε όλους σας τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου, που λέει για τον Πέτρο, τον Γιόχαν και τον Φρανς που δούλευαν στην πολεμική βιομηχανία και "φτιάχνανε τανκς". Οταν το τραστ (σ.σ. μονοπώλια που συνεργάζονται) ήταν ενωμένο, όλα πηγαίνανε μέλι γάλα. Μόλις όμως έσπασε η συνεργασία τους για το ποιος θα καρπωθεί τα κέρδη και ποιος θα φορτωθεί τις ζημιές, στείλανε τους εργάτες που φτιάχνανε τανκς στον πόλεμο και τους πάτησαν τα τανκς που είχαν φτιάξει οι ίδιοι. Ο πόλεμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέχεια της πολιτικής - σε "ειρηνικές" συνθήκες - με άλλα μέσα, με όπλα. Ο,τι δεν λύνουν στα τραπέζια διαλόγου, στις συνόδους, τα λύνουν με τα όπλα μακελεύοντας τους λαούς.

(...) Το τι θα συμβεί καθορίζεται όχι από τη δική σας δουλειά, αλλά από τα μεγάλα συμφέροντα που συγκρούονται στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την κυβερνητική πολιτική, την οποία στηρίζει η ΝΔ, για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, μετατρέπουν τη χώρα σε ένα τεράστιο ορμητήριο θανάτου, γιατί οι βάσεις στην Ελλάδα δεν είναι για να υπερασπίζονται τα ελληνικά σύνορα αλλά για να επεκτείνουν την πολεμική δράση σε όλη την περιοχή και να στηρίζουν τα σχέδια ενεργειακών κολοσσών. Μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων. Τα περί "ανταλλαγμάτων" και "διευκολύνσεων" δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας συμφέροντα, που ίσα-ίσα έρχονται σε αντίθεση με όλους αυτούς τους σχεδιασμούς».

Οι μεγάλες δυνατότητες θα μπορούσαν να αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες

Σε αυτό το σημείο, ο Θ. Χιώνης υπογράμμισε ότι «δεν είναι οξύμωρο - όπως λένε ορισμένοι εδώ μέσα - να κάνουμε αντιπολεμική προπαγάνδα σε μια επιχείρηση που παράγει πολεμικό υλικό.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν, αντί να αξιοποιούνται για να ζούμε καλύτερα, αξιοποιούνται για να βγάζουν κέρδη, για να μας μπλέκουν σε βάρβαρους σχεδιασμούς. Θα μπορούσε όλη αυτή η τεχνογνωσία και όλη αυτή η υποδομή να προσανατολίζεται σε σκοπούς ειρηνικής πολιτικής χρήσης, για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων. Ετσι, όχι μόνο δεν θα έκλεινε την δουλειά αλλά θα την άνοιγε ακόμα περισσότερο, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, μπορεί να αξιοποιηθεί η πολεμική τεχνογνωσία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπου κουμάντο κάνει η εργατική τάξη, ο λαός. Για μια εξουσία, την εργατική, που θα πρέπει να υπερασπίσει τον εαυτό της, και η δική σας γνώση, πείρα, επιστημονική κατάρτιση, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πολλών και όχι του ΝΑΤΟ».

Παραπέρα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πάλης για αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σε σύγκρουση με τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεών τους, των συμμαχιών που επιλέγουν. Για τη σημασία της πάλης και τη σχέση της επιχειρησιακής ΣΣΕ με την κλαδική, σε αντιπαράθεση με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και το αντεργατικό οπλοστάσιο. «Αυτή η πάλη», τόνισε, «πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για να σταματήσουν να δίνουν το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ και για να έχουμε καλύτερη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να μην έχουμε τόσους φόρους. Η πάλη μέσα στην επιχείρηση για τη ΣΣΕ, για την υπεράσπιση του εισοδήματος, πρέπει να συνοδεύεται με πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τους στόχους τους οποίους υπηρετεί, να συνδεθεί με την πάλη για να μην υπάρχει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, ενάντια σε αυτές τις ασκήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να παλέψουμε για τη διαμόρφωση συνθηκών αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με όρους όμως που θα ικανοποιούν τα δικά μας συμφέροντα, δηλαδή παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια μας».

«Σφυράνε κλέφτικα» για τις βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Θεσσαλία!

Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις της περιφερειακής αρχής και άλλων παρατάξεων στην Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας

Η Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για τη στάση της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στην εγκατάσταση πολεμικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα, Βόλο και γενικότερα στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στις 29/10.

Παρουσιάζοντας την Επερώτηση ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ στην απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί τα κατασκοπευτικά drones των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στην εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και σε όλη τη χώρα, στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καλώντας την περιφερειακή αρχή και τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν επί του θέματος με σαφήνεια.

Κατά τη συζήτηση, ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και στέλεχος της ΝΔ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη σιωπή του επί μήνες για το θέμα και την αποφυγή του να τοποθετηθεί στην ουσία της Επερώτησης, υποστήριξε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να διαμορφώνει εξωτερική πολιτική και να ασχολείται με τέτοια θέματα και ότι είναι «υπέρ της ειρήνης» και επομένως κατά των βάσεων γενικώς. Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη συνάντησή του, τον περασμένο Μάρτη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, δήλωσε ότι όποιος συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη δεν σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του, λέγοντας ότι και ο Τσίπρας συναντιέται με τον Ερντογάν, αλλά έχουν διαφωνίες. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να αποκρύψει τη στήριξή του στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Εσωτερικών και περιφερειακή σύμβουλος των ΑΝΕΛ, προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία της στην αναβάθμιση παλιών και την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας μας, αρχικά δήλωσε άγνοια γι' αυτές, ρωτώντας τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πού τα είδαν όλα αυτά, γιατί αυτή γνωρίζει ότι η μόνη βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι στη Σούδα και ότι χρειάζεται ενημέρωση από ειδικούς του υπουργείου Αμυνας. Οταν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απάντησαν σημειώνοντας τι συμβαίνει στη Λάρισα, στον Βόλο και στο Στεφανοβίκειο, ισχυρίστηκε το αμίμητο, ότι ...οι τοπικές κοινωνίες θέλουν τις βάσεις και τους Αμερικανούς, γιατί θα φέρουν τουρισμό!

Ο Αρτέμης Καλούτσας, περιφερειακός σύμβουλος της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αφού δήλωσε ότι για την ΧΑ «δεν είναι ταμπού» το θέμα των βάσεων, ενοχλημένος από το περιεχόμενο της Επερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής δράσης του ΚΚΕ και θέλοντας να αποδείξει ότι είναι το πιο πιστό στήριγμα του καπιταλισμού, επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, υμνώντας, παράλληλα, τους φασίστες δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικές συγκεντρώσεις σε Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, με θέμα τη δράση του ΚΚΕ στη διοίκηση των δήμων

Πολιτικές συγκεντρώσεις στους δήμους της Αττικής που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει εκλεγεί στη διοίκησή τους, δηλαδή σε Καισαριανή, Χαϊδάρι και Πετρούπολη, διοργανώνουν οι αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Θέμα των τριών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, είναι: «Η δράση του ΚΚΕ στη διοίκηση του δήμου για τη στήριξη του λαού στην πάλη του, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσουν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Καισαριανής.
  • Οι ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Χαϊδαρίου.
  • Οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΠΟΛΙΣ» στο άλσος Αγ. Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σίμος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Πετρούπολης.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org