ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απειλές Ερντογάν για διεύρυνση της επίθεσης στους Κούρδους

Από προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας

Copyright 2018 The Associated

Από προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος «ανατολικά του ποταμού Ευφράτη», με στόχο Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ), ανήγγειλε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι στην κοινή ανακοίνωση της τετραμερούς Συνάντησης Κορυφής που πραγματοποίησε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τους ομολόγους του από Γερμανία, Ρωσία και Γαλλία, για τη δήθεν αποφασιστικότητά τους να επιδιώξουν μία «πολιτική λύση» που θα τερματίσει τον πόλεμο, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού κατά κουρδικών θέσεων, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, το τελευταίο τριήμερο, ήταν η αρχή μίας νέας «συνολικής και πιο αποτελεσματικής» επιχείρησης. Διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα τους «συντρίψει». Στη συνέχεια κατήγγειλε τις ΗΠΑ εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας ότι «μία δύναμη χρησιμοποιεί αδιάκριτα τρομοκρατικές ομάδες σαν μοχλό σε μία εμπόλεμη χώρα για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της». Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει την «ανάσταση» των τζιχαντιστών (τους οποίους και ο ίδιος στήριξε με νύχια και δόντια από το 2013-'14), «ώστε να σύρουν το Ιντλίμπ και όλη τη χώρα στο χάος προκαλώντας την αναβίωση του "Ισλαμικού Κράτους" στην περιοχή».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολούσι Ακάρ προέβλεψε ότι ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της Βόρειας Συρίας οι κοινές περιπολίες Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτών, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους. Την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης επιβεβαίωσε νωρίτερα και εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δίχως να ανακοινώνει την ημερομηνία έναρξης των κοινών περιπολιών.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τις κατηγορίες του Σύρου ομολόγου του, Ουαλίντ Μοάλεμ, ότι η Τουρκία έχει αθετήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι «τηρείται το πρόγραμμα». Ο Σύρος υπουργός είχε παράλληλα καταγγείλει τις ΗΠΑ ότι με πρόσχημα την «προστασία» των Κούρδων δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια στην ανατολική Συρία (όπως η βάση αλ Τανφ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), προδίδοντας την πρόθεσή τους να παρατείνουν τον πόλεμο στη Συρία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Αναστολή αναγνώρισης και συνεργασίας με το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σταδιακή θα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που πήρε προχτές το Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLΟ), που προβλέπουν μεταξύ άλλων να ανασταλεί η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και να σταματήσει η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές όσον αφορά την ασφάλεια στη Δυτική Οχθη. Αυτό δήλωσε χτες ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερος αξιωματούχος και στέλεχος της PLO, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει πολλές από τις συμφωνίες του Οσλο και κατήγγειλε τόσο αυτό όσο και τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να απομονώσουν τα εδάφη της Δυτικής Οχθης από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό να ακυρώσουν οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιούνη του 1967. Ο ίδιος τόνισε πως είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ και η συνεδρίαση της Ανώτερης Εθνικής Επιτροπής στη Ραμάλα με θέμα τις αποφάσεις του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου, οι οποίες, όπως διευκρίνισε, θα ισχύουν μέχρι το Ισραήλ να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προχτές βράδυ, μετά από διήμερη συνεδρίαση, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ, εξουσιοδοτώντας την PLO «να βάλει τέλος στις υποχρεώσεις τους (...) που αφορούν τις συμφωνίες με τις αρχές κατοχής». Ζήτησαν επίσης να ανασταλεί η ιστορική αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, που ανάγεται στο 1988, ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και τη διακοπή κάθε συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας.

Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχε επαναλάβει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, έπειτα από την περσινή απόφαση του τελευταίου να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, να μεταφέρει εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία και να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Ο Αμπάς συνέκρινε το επικείμενο αμερικανικό σχέδιο με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία η βρετανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «εβραϊκής εθνικής εστίας» στην Παλαιστίνη, που ήταν τότε ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία.

ΗΠΑ
Στρατιωτική πυγμή Τραμπ εναντίον μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με 5.200 οπλισμένους στρατιώτες, 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς, τεράστιες τεντουπόλεις στις οποίες θα επιχειρηθεί να εγκλωβιστούν οι χιλιάδες των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που αναζητούν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ και με αναστολή του (κατοχυρωμένου εδώ και 150 χρόνια) συνταγματικού δικαιώματος αυτόματης απόκτησης της αμερικανικής ιθαγένειας όποιου βρέφους γεννιέται στη χώρα, επιχειρεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα με το Μεξικό. Οι «στρατιές» των απεγνωσμένων διασχίζουν ήδη το Μεξικό, ενώ ήδη αναφέρονται και τουλάχιστον 4 νεκροί που δεν άντεξαν την πολυήμερη ταλαιπωρία.

Η εκρηκτική κατάσταση και η ενδοαστική πόλωση που διαμορφώνεται μία βδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοέμβρη αξιοποιούνται στο έπακρο από τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο δίκτυο «Fox News», αποκάλυψε ότι θα στηθούν «τεντουπόλεις σε όλη την περιοχή» έξω από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, έκανε λόγο για «αποτροπή εισβολής» με το στρατό και ανέφερε: «Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω... Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Οταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι!».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Συνεχίζονταν και χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από το αεροσκάφος της εταιρείας χαμηλού κόστους «Lion Air», που συνετρίβη προχτές τα ξημερώματα, ελάχιστα λεπτά αφού είχε απογειωθεί από την Τζακάρτα, μεταφέροντας συνολικά 189 άτομα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα «Γιούτου». Σχεδόν 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τον προηγούμενο μήνα η χώρα είχε πληγεί από το πέρασμα του τυφώνα «Μάνγκουτ», που συνδέθηκε με το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση» (WWF), ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών και βασική αιτία είναι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους, απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, αυτό που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που κυριαρχεί στον πλανήτη, καταστρέφοντας τη φύση, μολύνοντας τον αέρα, τη γη και τις θάλασσες. Ετσι μειώθηκε ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών κατά 60% από το 1970 έως το 2014. Μάλιστα, αναλογικά οι μεγαλύτερες απώλειες πληθυσμών παρατηρούνται στη Λατινική Αμερική.

ΚΙΤΟ.-- Ο 47χρονος ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, προσέφυγε σε δικαστήριο του Εκουαδόρ, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας πως προσπαθεί να «τερματίσει» το άσυλο που του παραχώρησε στην πρεσβεία στο Λονδίνο, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρίνα Μαρτίνες απέρριψε την προσφυγή ως «απαράδεκτη», θεωρώντας ότι αρμόδιο για να ρυθμίζει τους όρους διαβίωσης του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο είναι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θεωρεί υπεύθυνες για τον θάνατό του τις σαουδαραβικές αρχές, απαιτώντας χτες να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις ώστε όσοι ευθύνονται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η Τσενγκίζ είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της ούτε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ούτε κανένας άλλος από τη βασιλική οικογένεια. Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες «κυρώσεις» με αφορμή τη δολοφονία του Κασόγκι.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα «στρατιά» στέλνει στο Χοντέιντα η Σαουδική Αραβία

ΣΑΝΑΑ.--

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας άρχισε από χτες να αναπτύσσει στο έδαφος της Υεμένης κοντά στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα άλλους 10.000 στρατιώτες (!), σε μία προσπάθεια να το καταλάβει έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Σαουδάραβας αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεψε πως η νέα επίθεση για κατάληψη του λιμανιού αναμένεται «μέσα στις επόμενες μέρες».

Κατά της επίθεσης στο λιμάνι Χοντέιντα, από όπου περνά πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα, έχουν ταχθεί ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προβλέποντας ότι αυτό θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την εφιαλτική καταστροφή, την πείνα και τις κακουχίες που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας εδώ και 3,5 χρόνια.

Η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σ. Αραβίας στην Υεμένη έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015 με στόχο τη μείωση της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στη χώρα και ιδιαίτερα στους αντικαθεστωτικούς σιίτες ενόπλους Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org