ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις εκατέρωθεν και στρατιωτικές ασκήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται καθημερινά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με την ατλαντική συμμαχία να πραγματοποιεί αυτές τις μέρες μεγάλη άσκηση στη Νορβηγία και στη Βαλτική, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανήλθε στο ζήτημα της συμφωνίας του 1987, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση, για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές (ΙNF), συμφωνία από την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι αυτή που την παραβιάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη νέων ρωσικών πυραύλων. Δεν υπάρχουν νέοι αμερικανικοί πύραυλοι στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και οι πύραυλοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τη συνθήκη INF». Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, η Ρωσία απέρριψε τις αιτιάσεις αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ θα απαντήσει άμεσα και ταυτόχρονα θα στοχοποιήσει τις χώρες που θα φιλοξενήσουν βάσεις για την υποδοχή αμερικανικών όπλων και πυρηνικών.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ενώ διεξάγεται η ΝΑΤΟική άσκηση, χτες ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν και τα στρατιωτικά γυμνάσια του Οργανισμού Συμφωνίας για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), της διακρατικής στρατιωτικής συμμαχίας της Ρωσίας με χώρες που προέκυψαν από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και τη διάλυσή της, και συγκεκριμένα τις Λευκορωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Στην άσκηση, που ονομάζεται «Αδιάσπαστη αδελφοσύνη 2018» και πραγματοποιείται στα Ουράλια Ορη, κοντά στην πόλη Εκατερίνενμπουργκ, παίρνουν μέρος τμήματα του κεντρικού τομέα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στρατεύματα από τις άλλες χώρες, συνολικά 1.300 στρατιώτες, 300 στρατιωτικά οχήματα και δεκάδες αεροσκάφη. Η άσκηση ελέγχει τη μαχητική ετοιμότητα των δυνάμεων και το συντονισμό σε διάφορους τομείς σε ενδεχόμενη επίθεση.

Ατύχημα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ» (κατασκευής 1987), το μοναδικό που διαθέτει η Ρωσία, ενώ βρισκόταν σε ναυπηγείο του Μουρμάνσκ στη Βόρεια Θάλασσα για εργασίες εκσυγχρονισμού, υπέστη σημαντικές ζημιές όταν κατέρρευσε η πλωτή δεξαμενή όπου βρισκόταν και έπεσε στο κατάστρωμά του ένας γερανός από ύψος 15 μέτρων. Τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν στα παγωμένα νερά υπέστησαν υποθερμία, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται, ενώ ένας, που φέρεται να είναι μηχανικός, αγνοείται και πιθανολογείται ότι έχει σκοτωθεί. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική καταστροφή στο σκάφος, με μεγάλη τρύπα 4 - 5 μέτρων που θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα 6μηνο για να επιδιορθωθεί, αλλά δηλώνεται ότι δεν επηρεάστηκαν ζωτικής σημασίας εξοπλισμοί του, ενώ οι κρατικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη στη διοίκηση του ναυπηγείου για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Το «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ» συμμετείχε το 2017 σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρικτικές στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Ενισχύουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Μόντι στην εκλογική του περιφέρεια, Γιαμαγκούτσι (φωτ.)
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Μόντι στην εκλογική του περιφέρεια, Γιαμαγκούτσι (φωτ.)
ΤΟΚΙΟ.--

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της επίσημης τριήμερης επίσκεψης που έκανε στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο μάλιστα είχε προσκαλέσει και για κατ' ιδίαν συνομιλίες στην παραθεριστική του κατοικία στο όρος Φούτζι.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική στον κόσμο», είπε ο Αμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι «μια ισχυρή Ιαπωνία ωφελεί την Ινδία και μια ισχυρή Ινδία ωφελεί την Ιαπωνία». Από τη δική του μεριά, ο Μόντι έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «χωρίς τη συνεργασία Ινδίας - Ιαπωνίας δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ασία μες στον επόμενο αιώνα».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Αμυνα και, όπως ανακοινώθηκε, θα διευρυνθούν οι πωλήσεις ιαπωνικών στρατιωτικών συστημάτων στην Ινδία, που τα τελευταία χρόνια ανεβοκατεβαίνει στην πρώτη και τη δεύτερη θέση των εισαγωγών όπλων διεθνώς. Επίσης, κατά την επίσκεψη Μόντι συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το χώρο της Αμυνας, όπως και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η «ενίσχυση του στρατηγικού βάθους της διμερούς ασφάλειας και της αμυντικής συνεργασίας».

Σημειωτέον ότι τα διμερή γυμνάσια έχουν κάνει πλέον την Ιαπωνία να συμμετέχει σε ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εκατοντάδες χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από τα σύνορά της, στα οποία ήταν υποχρεωμένη να «συγκρατεί» τις Ενοπλες Δυνάμεις της με βάση το Σύνταγμα που είχε εγκριθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τα τελευταία χρόνια αναθεωρείται ριζικά, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διεθνώς.

Μόντι και Αμπε συζήτησαν όμως και για την οικονομική συνεργασία των χωρών τους, υπογράφοντας μάλιστα και συμφωνία για τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης ενός νέου σιδηροδρομικού δικτύου στη δυτική Ινδία, με ευθύνη μεγάλων ιαπωνικών μονοπωλίων. Μεταξύ άλλων, ο Αμπε δεσμεύτηκε και για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, για να προχωρήσουν και άλλες επενδύσεις για ανέγερση υποδομών στην Ινδία.

Ο Μόντι σημείωσε ότι πρέπει να δυναμώσει η «περιφερειακή ενότητα» ενάντια στον «προστατευτισμό», αναδεικνύοντας την έντονη ανησυχία που προκαλούν επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον τρόπο που τα αμερικανικά μονοπώλια παζαρεύουν τις συνεργασίες τους.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Απειλές Τραμπ για νέους δασμούς μετά την πτώση στο Χρηματιστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι δείκτες μετοχών ισχυρών βιομηχανιών και μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με φόντο τις συνεχιζόμενες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προτίμησε να μη δει την εξέλιξη ως αποτέλεσμα της ανησυχίας των μονοπωλίων για όξυνση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, αλλά ως «διάλειμμα» τάχα που κάνουν οι επενδυτές μέχρι να δουν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών βουλευτικών εκλογών της 6ης Νοέμβρη. Με μήνυμά του στο «Τουίτερ», ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους, επειδή στους Δημοκρατικούς «αρέσει το οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας, οι υψηλοί φόροι και τα ανοικτά σύνορα». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οφείλεται στη δική του οικονομική πολιτική η σημαντική αύξηση κερδών στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εδώ και μήνες και η «αύξηση» των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη που κατέγραφε με την έναρξη της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας εξανεμίστηκαν και όλοι οι δείκτες έκλεισαν με πτώση, μετά τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, ύψους 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών αμφοτέρων χωρών στη σύνοδο της Ομάδας των «20» (G20) τον επόμενο μήνα στο Μπουένος Αϊρες δεν φρενάρουν τον διμερή «εμπορικό πόλεμο». Το αμερικανικό δίκτυο «Βloomberg» μετέδωσε πως οι επιπρόσθετοι δασμοί μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και τον Δεκέμβρη.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τη χτεσινή πτώση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κατά 245,39 μονάδες και το γεγονός της μεγαλύτερης πτώσης του δείκτη Nasdaq, που αφορά τα μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας και έχασε 116,92 μονάδες. Επισημαίνουν επίσης ότι από τις αρχές του μήνα, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 12,4% και ο Dow Jones κατά 7,6%.

Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο «Fox News», επιβεβαίωσε τις απειλές για δασμούς στην Κίνα, προβλέποντας αφενός πως μπορεί να υπάρξει μια «εξαιρετική συμφωνία» με την Κίνα στο εμπόριο, αφετέρου ότι έχει νέους δασμούς δισ. δολαρίων έτοιμους εάν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία.

ΠΓΔΜ
Αισιόδοξος ο Ζάεφ για τις επόμενες κινήσεις

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την τήρηση όλων των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων με στόχο την προώθηση και ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών που εκπορεύονται από την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών γύρω στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη προέβλεψε χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ακόμη πως δεν βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση μόνο με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των οκτώ βουλευτών που αποχώρησαν από το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE (και οι οποίοι ψήφισαν στις 19 του μήνα την κυβερνητική πρόταση συνταγματικών αλλαγών) αλλά και την κυβέρνηση του Ελληνα ομολόγου του, Αλ. Τσίπρα, «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση» από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτίμησε επίσης ότι οι συνταγματικές τροπολογίες θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη, ώστε να προωθηθούν για συζήτηση μέσα στις επόμενες 30 μέρες και να ψηφιστούν στη συνέχεια. Τόνισε ότι η συνεργασία με τους οκτώ βουλευτές που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE είναι «καλή», προσθέτοντας ότι σκοπεύει να την συνεχίσει.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών (δίχως ωστόσο να διαφωνεί με την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ), ανακοινώθηκε η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας σε βάρος του με αφορμή δύο «ανώνυμες καταγγελίες». Οι καταγγελίες φέρεται να υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα όταν ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε κατά το παρελθόν αφενός το νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους και αφετέρου όταν αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών μολονότι είχε ψηφιστεί δύο φορές από το Κοινοβούλιο. Η εξέλιξη φαίνεται πάντως να εντάσσεται στην «εργαλειοθήκη» δυνάμεων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ένταξη της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, χτες, επιδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και πρώην αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, η δικαστική απόφαση για την εκτέλεση διετούς ποινής φυλάκισης στις φυλακές Σούτο Οριζάνι από τις 8 Νοέμβρη. Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για το σκάνδαλο αγοράς πολυτελούς αυτοκινήτου με κόστος πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org