ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σήμερα η κορύφωση του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης
  • Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος
  • Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Πρέβεζα

Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των Ενώσεων ΕΒΕ και κλαδικών σωματείων αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης που οργάνωσαν με πολύμορφες πρωτοβουλίες, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Ακόμα, αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις της χώρας:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στη Λάρισα, συγκέντρωση - πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

-- Στα Γιάννενα, στις 2.30 μ.μ., συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο.

-- Στην Πρέβεζα, στις 8 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ.

Χτες, εξάλλου, μέλη των Επιτροπών Αγώνα του Πειραιά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης μοιράζοντας το κάλεσμα που υπογράφουν οι Ενώσεις και τα σωματεία που συμμετέχουν στην πανελλαδική αγωνιστική πρωτοβουλία.

Με αιχμή την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία και τις κατασχέσεις

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων μπαίνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα:

-- Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, της φορολογίας από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους, με ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Κάτω οι κατασχέσεις! Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

-- Αξιοπρεπείς συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες για όλους! Κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου.

Τα Σωματεία και οι Ενώσεις που συμμετέχουν

Υπενθυμίζεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με απόφασή τους τα εξής Σωματεία και Ενώσεις:

Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων, Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Ενώσεις ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Χαϊδαρίου, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Δ. Μαραθώνα, Ν. Ερυθραίας και Γαλατσίου, Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου, Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών - Περιχώρων «Η Αναγέννηση», Ενωση Επαγγελματιών Εμπόρων Κορυδαλλού, Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιλίου, Πετρούπολης και Νίκαιας.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες:

Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Συγκέντρωση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και την ΠΦΥ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας, για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο νομό, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, καταγγέλλοντας τη μεγάλη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί καθώς και την υποστελέχωση του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλέξανδρος Βερροιώτης, στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του χειρουργού, ενώ άλλες δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία.

Η διοίκηση από την πλευρά της προσπαθεί με «μπαλώματα» να κλείσει όπως - όπως τις τρύπες, αποσπώντας γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί πρακτικά να καλύψει την περιοχή της νότιας Λευκάδας, όπως προβλέπει η λειτουργία του, ενώ τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά από το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η συνταγογράφηση γίνεται πλέον με το σταγονόμετρο, λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στο ιατρείο του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκάδας, Κώστας Ροντογιάννης, κατήγγειλε επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο, με την κατάργηση ουσιαστικά του οδοντιατρικού τμήματος και συνεπακόλουθα και της ειδικής μονάδας παροχής οδοντιατρικής φροντίδας σε ΑμεΑ υπό γενική αναισθησία, η οποία λειτουργούσε στο νοσοκομείο, ενώ στο ΠΕΔΥ υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχε ο σύλλογος με τον διοικητή του νοσοκομείου η απάντηση ήταν ότι η στελέχωση και επαναλειτουργία του οδοντιατρικού τμήματος δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης.

Ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σημείωσε ότι χωρίς τις ειδικότητες χειρουργού και παθολόγου δεν νοείται νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «μια ολόκληρη περιοχή εδώ και τρεις μήνες είναι ακάλυπτη καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι την επόμενη μέρα - για 17 μέρες το μήνα Οκτώβριο - από χειρουργό ιατρό». Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη από ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς και ότι παρά τα «μπαλώματα», με την αποδυνάμωση του ΚΥ Βασιλικής και των αγροτικών ιατρείων, δεν μπορεί να καλυφθεί το νοσοκομείο. Επισήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, μεταβιβάζει το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων στις πλάτες των ασφαλισμένων, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πληρωμές για εξετάσεις κ.τ.λ.

Αντιπροσωπεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αναζήτησε τον διοικητή του νοσοκομείου για να του επιδώσει ψήφισμα, ωστόσο βρήκε το γραφείο του κλειστό. Ετσι το ψήφισμα επιδόθηκε στον διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, ενώ ακολούθησε περιοδεία στο χώρο του νοσοκομείου.

Το θέμα της εκρηκτικής κατάστασης στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στην ΠΦΥ στο νησί φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, οι εξελίξεις στην ΠΟΘΑ και η μάχη της απεργίας.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σημαντικό λαϊκό δημιουργό Στέλιο Χρυσίνη.

Αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών

Σε αρχαιρεσίες προχωρά η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής από το Σάββατο 3/11 έως την Κυριακή 11/11. Καλεί κάθε μέλος της «να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία των εκλογών, αλλά και την επιτυχία της απεργίας στις 14/11».

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

Στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27): Το Σάββατο 3/11 και την Κυριακή 4/11 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.), την Τετάρτη 7/11, την Πέμπτη 8/11 και την Παρασκευή 9/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.), το Σάββατο 10/11 και την Κυριακή 11/11 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.).

Στο Παράρτημα Πειραιά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Ομ Σκυλίτση 19): Το Σάββατο 3/11 και την Κυριακή 4/11 (10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ.), την Πέμπτη 8/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.) και το Σάββατο 10/11 (10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ.). Στον Πειραιά, κάλπη θα στηθεί και στη Νίκαια (Κύπρου και Ηλιουπόλεως 100) την Παρασκευή 9/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).

Τέλος, κάλπη θα στηθεί την Πέμπτη 8/11 στις εταιρείες ΕΑΒ (10 π.μ. έως 1 μ.μ.) και ΣΟΛ (2 μ.μ. έως 6 μ.μ.).

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Εργάτης έχασε τη ζωή του στη δουλειά

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη τη Δευτέρα 29/10, όταν συμβασιούχος εργάτης στο δήμο Αμαρουσίου πέθανε από παθολογικά αίτια την ώρα της δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στο δήμο Αμαρουσίου, «άλλος ένας νεκρός εργάτης στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγείας (...) Ο συνάδελφος συμβασιούχος με παράταση, πατέρας τριών παιδιών, που δούλευε ως οικοδόμος, αισθάνθηκε δυσφορία και ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι δεν αισθάνεται καλά και ότι πάει για λίγο στο αμάξι του. Αποτέλεσμα μετά από λίγο οι συνάδελφοι να τον βρουν νεκρό στη θέση του οδηγού».

Η ΔΑΣ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου «για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και στο δήμο μας, αφού με τη πολιτική τους συνεχίζουν να θεωρούν "κόστος" την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων (...) Η έλλειψη προσωπικού έχει χτυπήσει "κόκκινο", με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Οι προληπτικές εξετάσεις (...) είναι λειψές και τα καρδιογραφήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Μαζί με όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανασφάλεια και το άγχος για το αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα».

«Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος επιχειρεί να βάλει χέρι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά», τονίζει η ΔΑΣ και εκφράζει παράλληλα τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργαζόμενου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org