Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13115

Αναπαλαίωση του σάπιου πολιτικού συστήματος μετά το «ξέπλυμα» των μνημονίων

ΚΚΕ: Ο αγώνας του λαού - και όχι οι δήθεν αλλαγές απ' τα πάνω - είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ' ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται ούτε εξυγιαίνεται

  • Την αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος και τη σταθερότητα στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσα και απ' τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως δείχνουν οι προτάσεις που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν «εμβάθυνσης της δημοκρατίας» και «προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων» λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος.
  • Με ημίμετρα δήθεν «εξορθολογισμού» η κυβέρνηση ξεπερνά υπερώριμα αιτήματα, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.
  • Η «δημοκρατία» και η εφαρμογή της «συνταγματικής νομιμότητας» για το λαό κρίνονται απ' τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, απ' τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ' την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανησυχητικές εξελίξεις

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ως «εγγύηση» τάχα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, πληθαίνουν τα σημάδια που επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Για παράδειγμα, μόλις πριν από λίγες μέρες, η Ρωσία δήλωσε ότι θα στοχοποιήσει όλες τις χώρες που θα φιλοξενήσουν βάσεις με αμερικανικά πυρηνικά όπλα, ύστερα από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ ότι προτίθενται να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Η συνέχεια δόθηκε προχτές, κατά την επίσκεψη του Π. Καμμένου στη Ρωσία, όπου ο ομόλογός του άφησε σαφείς αιχμές για την ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, την οποία όπως είπε «παρακολουθεί με ανησυχία».

Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και κατά την έναρξη της ΝΑΤΟικής άσκησης «Trident», στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας, αλλά και με αφορμή τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Σε όλο αυτόν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό η Ελλάδα συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο.

Στα Βαλκάνια πρωτοστατεί στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», μέσα και από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ δηλώνει διαθέσιμη να συνδράμει και με νέες βάσεις τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, όπως διαβεβαίωσε ο Π. Καμμένος τον Αμερικανό ομόλογό του.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον καλύτερο έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από το ΝΑΤΟ και τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, αν χρειαστεί.

Ενώ, επίσης, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει «όπλα ειδικού σκοπού» στον Αραξο, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τα πυρηνικά όπλα.

Γίνεται επομένως φανερό ότι η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την καθιστούν «μαγνήτη» κινδύνων για το λαό, όχι στη σφαίρα της θεωρίας, αλλά ως στόχο, σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αυτό επιβεβαιώνει η πείρα και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση προβάλλει το ΝΑΤΟ ως εγγύηση της σταθερότητας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αλλά οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών της δικαιωμάτων δίνουν και παίρνουν, την ώρα μάλιστα που οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας γίνονται ακόμα πιο σύνθετες, εξαιτίας της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη γείτονα και της προσπάθειας της Ελλάδας να παίξει ενεργότερο ρόλο, παζαρεύοντας τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η στρατηγική της κυβέρνησης για γεωπολιτική αναβάθμιση της αστικής τάξης, που περνάει μέσα από το πιο γερό «πάτημα» του ΝΑΤΟ στην περιοχή, είναι επικίνδυνη.

Συνολικότερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η άλλη όψη της μετατροπής της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο είναι η στοχοποίησή της από τα αντίπαλα στρατόπεδα, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και μια νέα διεθνής καπιταλιστική κρίση προδιαγράφεται στον ορίζοντα.

Γι' αυτό χρειάζεται να χτυπήσει καμπανάκι για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, να ενταθεί η επαγρύπνηση μέσα στο λαϊκό κίνημα και να απορριφθεί μαζικά από τους εργαζόμενους η προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Να διατρανωθούν από τα Σωματεία των εργαζομένων, τις Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, κάθε μαζικό φορέα, από τους φοιτητικούς συλλόγους η αντίθεση στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η διεκδίκηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μπροστά στην οργάνωση της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, αυτά τα αιτήματα πρέπει να βρεθούν ψηλά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να τροφοδοτήσουν τη σχετική συζήτηση μέσα στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους, ώστε να φουντώσει ακόμα πιο πολύ η αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ
Δυναμώνει η προετοιμασία με αιχμή μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις
  • Κόντρα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Καθημερινή δραστηριότητα και νέες αποφάσεις από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

ΣΕΛ.  9


ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συλλαλητήρια αύριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

ΣΕΛ.  11
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σήμερα η κορύφωση του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης

ΣΕΛ.  15
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών σε βάρος μελών της ΚΝΕ και των αγώνων της νεολαίας

ΣΕΛ.  6
ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια αξιοποίησης από εθνικιστικούς κύκλους

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ