ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Μέσα σε τρεις μέρες πνίγηκαν 48 πρόσφυγες

Συνολικά 100 ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από τις 2 Σεπτέμβρη μέχρι τις 26 Οκτώβρη, καταγράφηκε ο θάνατος 69 ανηλίκων από ναυάγια στο ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Σε αυτά, εάν προστεθούν τα 31 ανήλικα παιδιά των τελευταίων ημερών, ο αριθμός φτάνει τα 100.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, το φυλάκιο της Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Ως χτες το μεσημέρι είχαν διασωθεί 138 αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί, δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη. Οι έρευνες συνεχίζονταν για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 μποφόρ. Δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο συμμετείχαν στις έρευνες.

Επίσης, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, ένα παιδί, ένα βρέφος και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο συμμετείχαν στις έρευνες. Από τις έρευνες που συνεχίζονταν στην περιοχή του Αγαθονησίου, εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από την Τετάρτη. Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, έξω από την Εφταλού, έχουν συνολικά περισυλλεγεί 29 σοροί, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και μία έφηβη, ενώ στους 274 ήταν οι διασωθέντες.

Επίσης, περίπου 6.000 πρόσφυγες αναμένονταν να φτάσουν και χτες στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 είχαν ήδη αποβιβαστεί το πρωί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Terra Jet» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμενόταν να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 επιβαίνοντες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού για το Προσφυγικό

Δίνοντας ένα πραγματικό ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού προς το λαό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για το Προσφυγικό, με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξωραΐσει συνολικά την ΕΕ, την οποία παραλίγο να εμφανίσει ως φιλανθρωπική οργάνωση που έκανε κάποια λάθη και πρέπει να επανέλθει στον «ίσιο δρόμο», αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για ιμπεριαλιστικό οργανισμό στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με βαρύγδουπες φράσεις όπως: «Τις μέρες αυτές τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν απλά νεκρούς πρόσφυγες, νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ανακοίνωσε ότι στις 14 Νοέμβρη θα γίνει στη Βαλέτα της Μάλτας «διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Αφρικής», για να προσθέσει «θέλω λοιπόν να πω ότι αισθάνομαι ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα όσο και για το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο Κορυφής, όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο. Και είναι υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου»! Σπεύδοντας αμέσως μετά, βέβαια, να βγάλει λάδι την ΕΕ είπε: «Θέλω να πω ότι αυτό το επίπεδο που αφορά την ηγεσία της ΕΕ είναι ένα επίπεδο θλιβερό - το επίπεδο της συζήτησης εννοώ - και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της». Οταν οι αξίες της λυκοσυμμαχίας είναι η άγρια εκμετάλλευση και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών ακόμα και με πολέμους και βομβαρδισμούς, επιχείρηση που συνδράμει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θεωρώντας μάλιστα τη συμμετοχή της ως «πατριωτικό καθήκον» (βλ. Π. Καμμένο).

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας για να γίνει ακόμα πιο ...κατανοητός τι εννοεί ως ...«αξίες» ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «τη δικιά μου την αντίληψη, από μια αριστερή οπτική, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου που χώριζε τον ίδιο λαό». Το τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα το βιώνουν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί η ΕΕ έχει φέρει όλα αυτά τα δεινά, τα βάσανα και τους αμέτρητους νεκρούς από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει τις αποφάσεις που έλαβε η τελευταία άτυπη Σύνοδος, λέγοντας ότι αποτράπηκε η δημιουργία ενός «υπερστρατοπέδου» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, θεωρώντας επίτευγμα ότι οι 50.000 πρόσφυγες θα κατανεμηθούν σε περισσότερους από έναν χώρους υποδοχής, λες και αυτό αναιρεί το γεγονός ότι η χώρα θα μετατραπεί σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι αποτράπηκε το σχέδιο για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Ενώ μπαίνοντας στη συνέχεια στο... «ψητό» σημείωσε ότι η «ορθή πολιτική στάση για τη χώρα μας είναι να (...) να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου ΕΕ και Τουρκίας. Αυτή είναι μία πολιτική που μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας, να την κάνει χρήσιμη και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της δυναμική»...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιπαραθέσεις των θυτών της λυκοσυμμαχίας για τα θύματα

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται στην «οδό των Δυτικών Βαλκανίων» στην παγωνιά και τις κακουχίες

Το δράμα των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, της φτώχειας και της ανέχειας του καπιταλισμού, συνεχίζεται αμείωτο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν συρρέουν κατά χιλιάδες στα Βαλκάνια και στη χώρα μας και βρίσκονται - αν καταφέρουν να επιβιώσουν από το θαλάσσιο Γολγοθά στο Αιγαίο - αντιμέτωποι με την παγωνιά, τη βροχή και τις τεράστιες ελλείψεις σε κατάλληλες και ανθρώπινες υποδομές. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών του λεγόμενου «διάδρομου των Δυτικών Βαλκανίων», από την ΠΓΔΜ ως τη Γερμανία, για τον έλεγχο της ροής των καραβανιών των ξεσπιτωμένων και για το κόστος της διαχείρισης του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η Αυστρία ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα για την προστασία των συνόρων της με τη Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας. Η πρόθεση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης, που έρχεται μετά την ανέγερση φράκτη από την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας και τις απειλές να κλείσουν τα σύνορα από τη Σλοβενία και την Κροατία, δημιούργησε επιπλέον ανησυχία στα επιτελεία της ΕΕ, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, διευκρίνισε ότι θα λάβουν «προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και θα διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, πάντως, Βίκτορ Ορμπάν, για άλλη μια φορά, χαρακτήρισε το προτεινόμενο σύστημα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταη προσφύγων «παράλογο, παράνομο και αντιδημοκρατικό», επιμένοντας ότι όσοι απελαύνονται πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα, απ' όπου εισήλθαν.

Χαρακτηριστικές της ανησυχίας των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας είναι οι προχτεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Είπε: «Αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σ' ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων. Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, εμφανίστηκε «ευαίσθητος» για να παρασχεθεί βοήθεια «στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι», αλλά πρόσθεσε ότι η εισροή προσφύγων «δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια, αν επιθυμούμε να μη χάσουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε βοήθεια και καταφύγιο και στο μέλλον». Ταυτόχρονα, στο ζήτημα της σχέσης της δημοσιονομικής πολιτικής και του Προσφυγικού (που εγείρεται και από άλλες χώρες στην ΕΕ) εμφανίστηκε σχετικά ...διαλλακτικός. Είπε συγκεκριμένα για τη Γερμανία ότι έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πρόσθεσε: «Είναι μεν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ένας απολύτως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, όμως πλέον η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το ύψιστο καθήκον της πολιτικής: Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποχωρήσουν λίγο ως προτεραιότητες».

Ομως και μέσα στην αστική τάξη της Γερμανίας και τον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο διαχείρισης της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών. Ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχουν έρθει συχνά σε αντιπαράθεση για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες. Και ο αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπιελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συμμετέχουν στο μεγάλο συνασπισμό, δήλωσε ότι «η διαμάχη μεταξύ του CSU και του CDU τώρα απειλεί την ικανότητα της κυβέρνησης να δρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ