ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
Οι αστοί απαιτούν...

Εγραφε η «Καθημερινή», χτες, 30/10/2015: «Η σημερινή κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δυσαρεστήσει μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Καυτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών κ.ά., δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Οι κυβερνώντες (...) έκαναν το λάθος να υπόσχονται συνεχώς ανέφικτα πράγματα. Τώρα ήλθε η ώρα της ευθύνης, αλλά και της αλήθειας». Βιάζονται τα αστικά επιτελεία για την εφαρμογή των βαθιά αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Αδικούν, όμως, την κυβέρνηση ως προς τις προθέσεις που είχαν τα κόμματα που την συναποτελούν πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση και τώρα. Γιατί η κυβέρνηση αναζητά και μελετά τον τρόπο που θα περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, κοινώς «δουλεύοντας την κοινωνία», με τα δήθεν ισοδύναμα και παράλληλα προγράμματα...

... η κυβέρνηση προωθεί

Εξ άλλου, η «Αυγή», 22/10/2015 έγραφε: «Το μεγάλο ζόρι είναι τα επόμενα βήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και κυρίως η ταχύτητα που απαιτείται για να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν υποδεχτούμε το... σωτήριο έτος 2016 και τεθούν σε ισχύ οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει εμπεδώσει πλήρως αυτόν τον κίνδυνο του χρόνου». Επίσης, σύμφωνα με την «Αυγή» 25/10/2015, «η γραμμή που περνάει από τα σημεία προαπαιτούμενα, αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και χρέος είναι στην πραγματικότητα η στενωπός διαμέσου της οποίας πρέπει να περάσει η χώρα για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει πριν από περίπου έναν χρόνο, μετά την πενταετή εφαρμογή μνημονιακών και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών». Μήπως σ' αυτές τις αναφορές υπάρχει άρνηση εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων; Ισα - ίσα, το αντίθετο. Η κυβέρνηση προωθεί αυτά ακριβώς που αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν η «Καθημερινή» για λογαριασμό του κεφαλαίου, εκτιμώντας τα μάλιστα ως μονόδρομο για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Τα διόδια

Θυμάστε που λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο υπουργείο Υποδομών, είχε ανακοινώσει μαζί με τον υπουργό, Χρ. Σπίρτζη, την υποτιθέμενη μείωση των διοδίων; Ηταν μία ακόμα μεγάλη κοροϊδία σε βάρος του λαού. Διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται ως «ισοδύναμο» μέτρο την επιβολή φόρου στις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων. Και βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι οι εν λόγω εταιρείες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ότι άρα είναι ένα μέτρο που χτυπά τους μεγάλους επιχειρηματίες. Εάν υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο θα επιβαρύνει το λαό, αφού οι εταιρείες, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογράψει με τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις, μπορούν να αυξάνουν την τιμή των διοδίων για να βγάλουν τη δήθεν χασούρα που θα έχουν από κάτι τέτοιο. Αλλη μία απόδειξη ότι τα όποια «ισοδύναμα» επικαλείται η κυβέρνηση ότι «παλεύει» με τη «σκληρή διαπραγμάτευση», είναι παραμύθια. Η πολιτική της είναι ξεκάθαρα υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και κατά των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών...

Διαψεύσεις που δεν αλλάζουν την ουσία

Πως δεν γνωρίζουν τίποτα για το ...έγκλημα, έσπευσαν να δηλώσουν, με διάφορους τρόπους, στελέχη της κυβέρνησης τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των ομιλητών σε συνέδριο προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης. Μετά το δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» που στηλίτευε τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, του υποδιοικητή του ΙΚΑ και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» με θέμα «Ιδιωτική ασφάλιση: Είναι θέμα πολιτικής ή ανάγκη;», και μάλιστα στις 12 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ο ένας μετά τον άλλον έσπευσαν να διαψεύσουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αρκέστηκε στη διάψευση της δικής του συμμετοχής αλλά εξέφρασε τον «προβληματισμό» του και αναρωτήθηκε από πού αντλήθηκαν οι πληροφορίες που τον τοποθετούσαν μεταξύ των ομιλητών. Τόσο τον έκπληκτο υπουργό όσο και τους υπόλοιπους, τους παραπέμπουμε στο πρόγραμμα που εξέδωσαν και διένειμαν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Οσο για τη βροχή των διαψεύσεων, αυτές δεν αλλάζουν την ουσία που αποτυπώνεται εύστοχα στην αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία: Στο φόντο της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης «ασφαλιστικές εταιρείες και μεγαλέμποροι της Υγείας ακονίζουν τα νύχια τους».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1517 Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του (Προτεσταντισμός), σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

1887 Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1888 Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

1912 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1922 Αρχίζει η «Δίκη των Εξ», όπου η βενιζελική παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της μοναρχικής (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αν και ήταν και η ίδια εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική.

1939 Γεννιέται ο Μαλινέζος μουσικός Αλί Φαρκά Τουρέ.

1940 Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το πρώτο Ανοιχτό Γράμμα του, καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα, όπου έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «...Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ... Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό...».

1961 Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ η σορός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1978 Επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα γίνεται η συνταγματική μοναρχία.

1980 Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα και την περιφέρεια. Αιτήματα, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

2002 Πεθαίνει ο δικαστικός και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πτώση της χούντας, Μιχαήλ Στασινόπουλος.

2011 Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Εναντίον τους επιστρατεύτηκε κάθε μέσο της εργοδοσίας και του κράτους (απολύσεις, κρατική βία κ.λπ.). Παρ' όλα αυτά, η ηρωική απεργία των χαλυβουργών θα διαρκέσει 9 ολόκληρους μήνες, με τη συνδρομή και ενός πρωτοφανούς κύματος ταξικής αλληλεγγύης στη χώρα μας και διεθνώς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ