ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη

Με τη «Διεθνή» ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη χτες οι εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενεί το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία και οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή.

Το θέμα της Συνάντησης είναι: «Τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο φασισμό, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε χτες το μεσημέρι στη Διεθνή Συνάντηση, ενώ το βράδυ χαιρέτισε σε διεθνιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ακόμη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Την εισαγωγική ομιλία στη Διεθνή Συνάντηση έκανε ο Κεμάλ Οκουγιάν, εκπρόσωπος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία, σημειώνοντας πως η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στις εργασίες

Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη
Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη
Στις εργασίες συμμετέχουν 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα:

-- ΚΚ Αζερμπαϊτζάν

-- Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

-- ΚΚ Αργεντινής

-- Κόμμα Εργατών Βελγίου

-- ΚΚ Βενεζουέλας

-- ΚΚ Βιετνάμ

-- ΚΚ Βουλγαρίας

-- Βραζιλιάνικο ΚΚ

-- ΚΚ της Βραζιλίας

-- ΚΚ Βρετανίας

-- Γαλλικό ΚΚ

-- Γερμανικό ΚΚ

-- Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας

-- ΚΚ στη Δανία

-- Δανέζικο ΚΚ

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- ΚΚ Ινδίας

-- ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

-- ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ

-- ΚΚ Ιράκ

-- Τουντέχ (Ιράν)

-- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

-- ΚΚ Ιρλανδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

-- ΚΚ Ισπανίας

-- ΚΚ Ισραήλ

-- ΚΚ Καζακστάν

-- ΚΚ Καναδά

-- ΚΚ Κίνας

-- ΚΚ Κούβας

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

-- ΑΚΕΛ

-- Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα - Λάος

-- Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας

-- Λιβανέζικο ΚΚ

-- ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

-- ΚΚ Μάλτας

-- ΚΚ Μεξικού

-- ΚΚ Μπαγκλαντές

-- Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές

-- ΚΚ Νορβηγίας

-- Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

-- Νέο ΚΚ Ολλανδίας

-- Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

-- ΚΚ Ουκρανίας

-- Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

-- Παλαιστινιακό ΚΚ

-- Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

-- Πορτογαλικό ΚΚ

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

-- ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

-- Κόμμα των Κομμουνιστών της Σερβίας

-- ΚΚ Σουηδίας

-- ΚΚ Σουδάν

-- ΚΚ Σρι Λάνκα

-- Συριακό ΚΚ

-- ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

-- Κομμουνιστικό Κόμμα - Τουρκία

-- ΚΚ Φινλανδίας.

Να σημειωθεί πως οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον εκπρόσωπο του ΚΚ Πακιστάν, ενώ οι αρχές της Λετονίας εμπόδισαν την αναχώρηση του Αλφρεντ Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

  • Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας, καθώς και πιο αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης θα δημοσιευτούν αύριο, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41»
Βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη τη χώρα

Σειρά εκδηλώσεων παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες από Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα:

Στην Αττική

-- Αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στον Πειραιά, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην Παιανία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας (κεντρική πλατεία), με ομιλήτρια την Αννα Αγαθοκλέους, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Τη Δευτέρα 2/11, στις 7.30 μ.μ, στον Αλιμο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96), με ομιλητή τον Αλέξη Ματή, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 2/11, στις 6.30 μ.μ, στη Νίκαια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Ρέντη, με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Ελλάδα

-- Σήμερα Σάββατο, στην Πάτρα, στο Παλαιό Νοσοκομείο, στις 18.30, θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, στις 7 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει η Λένα Κορδονούρη, Γραμματέας της ΚΟΒ Αμαλιάδας.

-- Σήμερα Σάββατο, στη Ζάκυνθο, στο Μουσικό Γυμνάσιο, στις 19.30, θα μιλήσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή, στο Μεσολόγγι, στο «Τρικούπειο» Πολιτιστικό Κέντρο, στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή, στη Ναύπακτο, στην αίθουσα ΞΕΝΙΑ, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή, στο Ληξούρι, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΙ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Βαγγέλης Νικολάτος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Μακεδονία

-- Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στη Σιάτιστα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, μέλος του ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή, στις 5.30 μ.μ., στη Φλώρινα, στο καφέ «Οδό Ονείρων», με τον Γιώργο Μούλη, μέλος του ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 3/11, στις 7 μ.μ., στην Καστοριά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία

-- Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στη Δράμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (ισόγειο). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ