ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

Αλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ που παίζεται τις τελευταίες βδομάδες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, με στόχο την ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μέτρων μέσα στα ΑΕΙ, στήθηκε χτες το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες είχε ζητηθεί από τους φοιτητές να ορίσουν δύο εκπροσώπους από κάθε φοιτητικό σύλλογο και να παραβρεθούν στις 12.30 το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου για να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους. Να σημειωθεί ότι ενόψει αυτής της συνάντησης, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν κάνει Γενικές Συνελεύσεις και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές.

Ωστόσο, παρά το καθορισμένο ραντεβού και τις αποφάσεις των συλλόγων να θέσουν με εκπροσώπους τους αυτά τα αιτήματα στη Σύγκλητο, μια ομάδα φοιτητών - μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, μετέβη στη Σύγκλητο πρωί πρωί (σ.σ. εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί και συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών) με σκοπό να στήσει ένα σκηνικό που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς από τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και, φυσικά, μαζί με τη διακοπή της συνεδρίασης, αναβλήθηκε και η καθορισμένη μεσημεριανή συζήτηση της Συγκλήτου με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Ετσι, ο πρύτανης βρήκε την ευκαιρία να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που θα του έθεταν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων και να επιδοθεί για ακόμα μια φορά σε κηρύγματα αυταρχισμού και συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από αντιδραστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και μια απειλητική ανακοίνωση από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης της αστυνομίας αν επαναληφθούν παρόμοια σκηνικά. Ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θ. Φορτσάκη.

Αναφορικά με το σκηνικό που στήθηκε χτες, η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Εχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι' αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι δρουν τυχοδιωκτικά, για τις κάμερες και για εντυπωσιασμό, ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των συλλόγων και των συνελεύσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, μπαίνουν εμπόδιο στη συμμετοχή και την οργάνωση των φοιτητών, στο δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στις σπουδές και το μέλλον.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν την πάλη τους για όσα έχουν ανάγκη. Να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο οποίο καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Να παραμερίσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τροπολογίες, χρέη και ... στη μέση οι μαθητές

Ξεκίνησε και πάλι η μεταφορά μαθητών που είχε διακοπεί λόγω αποχής των λεωφορειούχων

Πέτροβας Σπύρος

Ανέστειλαν την αποχή από τη μεταφορά μαθητών οι λεωφορειούχοι της Θεσσαλονίκης. Οι λεωφορειούχοι είχαν αντιδράσει με διακοπή των δρομολογίων στην απόφαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει την τροπολογία που προέβλεπε την αναδρομικότητα στην εξόφληση των ενταλμάτων πληρωμής για τη μεταφορά μαθητών που έκαναν τα σχολικά έτη 2012 - 2013 και 2013 - 2014.

Στο μεταξύ, προχτές το πρωί, γονείς και μαθητές των σχολείων του Δήμου Βόλβης, προχώρησαν σε ωριαίο αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της γέφυρας Νέας Απολλωνίας, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Ο Δήμος Βόλβης αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές και γονείς, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων να δώσουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς.

«Το αυτονόητο τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο, εξαρτάται κάθε χρόνο από το αν τα δρομολόγια είναι κερδοφόρα ή όχι. Από τα σχετικά παζάρια, τις τροπολογίες επί τροπολογιών, για παρατάσεις των συμβάσεων, πρόχειρους διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς που δε γίνονται στην ώρα τους κ.λπ.», τονίζει η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της με αφορμή αυτές τις εξελίξεις. Καταγγέλλει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται με στόχο να μετακυλιστεί η ευθύνη, άρα και το κόστος της μεταφοράς στους γονείς. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «γι' αυτό το λόγο περιορίζουν συνεχώς, μέσα από υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα κονδύλια για τη μεταφορά, για αυτό το λόγο αυξάνουν όλο και περισσότερο τα όρια των χιλιομέτρων πέρα από τα οποία καλύπτεται η μεταφορά των μαθητών.

Ξεκαθαρίζει ότι για τους γονείς νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση και τη ζωή και καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

«Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Οχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας και όχι της Τοπικής Διοίκησης και των γονιών.

Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.

Να διασφαλιστεί εδώ και τώρα ότι δε θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια».


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα φασιστοειδή αυτοαποκαλύπτονται και προκαλούν

Αποθρασυνόμενοι από τη στάση ανοχής του υπουργείου Παιδείας σε όλη την κλίμακα της διοικητικής του ιεραρχίας και αξιοποιώντας τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Λοβέρδου, ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των «δύο άκρων» στην εκπαίδευση και δε δίστασε να ταυτίσει το φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό, τα φασιστοειδή που συγκρότησαν ψηφοδέλτιο με τίτλο «Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών», για τις εκλογές στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης που θα γίνουν στις 5 Νοέμβρη, έριξαν τις μάσκες τους.

Οι δύο υποψήφιοι φιλοξενούνται στο επίσημο site της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπου έδωσαν συνέντευξη - πραγματικό περιβόλι. Προαναγγέλλουν, μάλιστα, και την ίδρυση πανελλαδικής φασιστικής παράταξης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέντευξή τους, γίνονται κήρυκες του ρατσιστικού μίσους και της ξενοφοβίας ξεσπαθώνοντας ενάντια στους μετανάστες, παιδιά των οποίων φοιτούν και στα σχολεία τους. Επαναλαμβάνουν τη γνωστή φασιστική καραμέλα ότι δεν είναι τάχα ναζιστές, αλλά πατριώτες.

Αποκαλύπτουν, ακόμα, ότι έχουν και το σχετικό φασιστικό παρελθόν δράσης, για το οποίο προφανώς επιβραβεύτηκαν ο μεν ένας με τη θέση του Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, που σε λίγο θα κρατήσει και τον πέλεκυ της «αξιολόγησης», ο δε άλλος, προερχόμενος από τα σπλάγχνα του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, ως στέλεχος της ΔΑΚΕ, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Χαλκιδικής, αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής και αντιπρόσωπός της στα συνέδρια της ΔΟΕ.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, καλεί τους εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και σημειώνει: «Η πατριδοκαπηλεία (το «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» της χούντας) ήταν πάντα γνώρισμα των φασιστών, αλλά οι πολιτικοί τους πρόγονοι - ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες - μπήκαν στην υπηρεσία των ναζιστών κατακτητών της πατρίδας μας και μαζί τους ματοκύλισαν το λαό που πάλευε ενάντια στους κατακτητές μέσα από το ΕΑΜ.

Η πραγματική πατρίδα του φασισμού είναι τα κέρδη των αφεντικών τους, τα κέρδη των καπιταλιστών, αυτούς υπηρετούν και από αυτούς στηρίζονται.

Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός καμιά σχέση δεν έχει με το εθνικιστικό μίσος κι ο λαός μας όταν χρειάστηκε το απέδειξε.

Οι χρυσαυγίτες αποτελούν γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, επιχειρούν να εισβάλουν και στην εκπαίδευση για να σπείρουν το ρατσιστικό μίσος στους δασκάλους και στα παιδιά του λαού μας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο φασισμός - ναζισμός δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Είναι το ίδιο το έγκλημα. Το ναζιστικό δηλητήριο του ρατσισμού δεν έχει θέση στα σχολεία!»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ