ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό
Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες λεκτικές επιθέσεις κατά της συριακής ηγεσίας εξαπέλυσαν χτες περιφερειακές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών καλλιεργώντας και πάλι «πολεμικό κλίμα» και υποσκάπτοντας, ουσιαστικά, ακόμη και τους στοιχειώδεις ελιγμούς που επιχειρεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να ισορροπήσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στη Συρία με θύμα το συριακό λαό. Ο σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πρωθυπουργός του Κατάρ, το οποίο απροκάλυπτα στηρίζει παντοιοτρόπως τους αντικαθεστωτικούς, κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία ότι «διεξάγει πόλεμο εξόντωσης κατά του συριακού λαού» και αμφισβήτησε την εκτίμηση του Μπραχίμι ότι υπάρχει περιθώριο πολιτικής λύσης, αν και στο τέλος έσπευσε, προφανώς για τυπικούς λόγους, να δηλώσει ότι «στηρίζει τις προσπάθειές του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα ο διάλογος με ένα καθεστώς που συνεχίζει να σφαγιάζει το λαό του ακόμη και την περίοδο του Αΐντ αλ Ανχτα». Εντονα αντέδρασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις Νταβούτογλου «επιβεβαιώνουν την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να σύρει τον τουρκικό λαό σε πολιτικές που δεν έχουν πια την έγκριση και τη συναίνεσή του και έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο του συριακού όσο και του τουρκικού λαού».

Αποφασισμένος να επιμείνει στις προσπάθειες εκεχειρίας και πολιτικής λύσης εμφανίστηκε από το Πεκίνο, όπου έφτασε χτες προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, ο Λακχντάρ Μπραχίμι, προερχόμενος από τη Μόσχα. Ο Μπραχίμι δε διευκρίνισε αν έχει εναλλακτικό σχέδιο, ενόψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αρχές Νοέμβρη.

Εντός Συρίας, πάντως, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κατάρρευση της εκεχειρίας, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Χτες, το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι δολοφονήθηκε στη βόρεια Δαμασκό ο πτέραρχος Αμπντάλα Μαχμούντ αλ Χαλίντι, σημαίνον στέλεχος της πολεμικής αεροπορίας. Την ευθύνη ανέλαβε τμήμα του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Αντικαθεστωτικές πηγές ανέφεραν ότι για πρώτη φορά βομβαρδίστηκε από καταδιωκτικό - βομβαρδιστικό συνοικία της Δαμασκού - η Τζομπάρ - ενώ σκληρότατες μάχες σημειώνονται σε Χαλέπι, Μάαρετ αλ Νουμάν και στα περίχωρα της Χομς.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Πολεμικό κλίμα» και αλλεπάλληλες επαφές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι ήταν το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος έφτασε στο Ισραήλ αργά την Κυριακή για να επιβλέψει τη διεξαγωγή των μεγαλύτερων, μέχρι σήμερα, κοινών ισραηλινο-αμερικανικών ασκήσεων αεράμυνας. Ο Πέρες, εμμέσως αλλά σαφώς, επέμεινε στην καλλιέργεια «πολεμικού κλίματος» εκτιμώντας ότι «οι κυρώσεις κατά του Ιράν αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», αλλά συμπληρώνοντας ότι «τα στρατιωτικά μέσα παραμένουν επί τάπητος ως επιλογή, αν και κανείς δεν θέλει να αρχίσει από αυτά».

Ο Ντέμπσεϊ επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντζ, προκειμένου να συζητήσουν «πλευρές της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας». Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, από το Σαράγεβο όπου περιόδευσαν μαζί, δήλωναν αποφασισμένες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Το ίδιο θέμα, καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία εκτιμάται ότι επρόκειτο να συζητήσει και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, που έφτασε χτες στο Λονδίνο για επαφές με τον ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ και τον αρχηγό του βρετανικού ΓΕΣ σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας σερ Νάιτζελ Κιμ Ντάροτς.

Ο Ιρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, επαναλάμβανε, χτες, ότι ο ιρανικός στρατός, όλα του τα σώματα, είναι ικανός να «προστατεύσει τον Περσικό Κόλπο από την αστάθεια και την έλλειψη ασφάλειας που συνήθως έχει προκληθεί, και στο παρελθόν, από παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων».

  • Ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε χτες ότι το Ιράν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με την καταστρεπτική έκρηξη που εκδηλώθηκε την περασμένη βδομάδα σε πολεμική βιομηχανία σε προάστιο του Χαρτούμ, προτού καν συμπληρωθεί 24ωρο από την άφιξη δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων σε σουδανικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. «Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι: Το Ιράν δεν χρειάζεται να κατασκευάσει όπλα στο Σουδάν, είτε για το ίδιο, είτε για τους συμμάχους του» συμπλήρωσε ο Σουδανός αξιωματούχος. Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όπως ο Αμος Γκίλαντ, ανώτατο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, απέρριπτε τις αιτιάσεις του Σουδάν πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στο εργοστάσιο όπλων στο Χαρτούμ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.- Σε πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων προχώρησαν, χτες, οι αρχές της μοναρχίας του Μπαχρέιν, στενού σύμμαχου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που διατηρεί εκεί τη βάση του 5ου Στόλου του, γι' αυτό, προφανώς, στην προκειμένη περίπτωση και οι «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλών τόνων.

ΜΟΣΧΑ.- Φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 700 τόννους μετάλλευμα χρυσού της εταιρείας «Polymetal» και 9μελές πλήρωμα χάθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις ρωσικές ακτές, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιτάρ-Τας». Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ένα αεροσκάφος και πλοία πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του πλοίου.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της σλοβενικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν χτες στην πόλη Μάριμπορ εκατοντάδες Σλοβένοι. Ταυτόχρονα, τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν μαζική διαμαρτυρία στη Λιουμπλιάνα, στις 17 Νοεμβρίου ενάντια στην λιτότητα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Ο Σομαλός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Γουόρσαμε Σίρε Αουάλε σκοτώθηκε χτες από πυρά ισλαμιστών έξω από το σπίτι του στη σομαλική πρωτεύουσα, Μογκαντίσου. Ηταν επικριτής των ισλαμιστών και τους κατηγορούσε ότι παραπλανούν τον λαό στο όνομα του ισλάμ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Τουλάχιστον 37 άτομα πέθαναν και άλλα 125 ασθένησαν τις τελευταίες βδομάδες σε περιοχές του κεντρικού και δυτικού Σουδάν από επιδημία ιογενούς υψηλού πυρετού.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Συγχώνευση - μαμούθ ανακοίνωσαν χτες δύο από τους έξι μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο, οι «Penguin» και «Random House», οι οποίοι θα κατέχουν πλέον το 25% της αγοράς βιβλίου στη Βρετανία.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Η πρωτοφανής αποχή 60% χαρακτήρισε τις τοπικές εκλογές την περασμένη Κυριακή στη Χιλή. Στους χαμένους είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενώ στους νικητές καταγράφονται ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της «Κονσετρανσιόν», ενώ το ΚΚ Χιλής σε ανακοίνωσή του εμφανίζεται ικανοποιημένο για τους τέσσερις δημάρχους που εξέλεξε και την εκλογή άλλων 7 που στήριξε στο πλαίσιο αυτού που ονομάζει «αντιδεξιό» μέτωπο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συγκρούσεις απεργών μεταλλωρύχων με αστυνομικούς

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Σφαίρες από καουτσούκ και βροχή δακρυγόνων κατά απεργών μεταλλωρύχων ορυχείων της πολυεθνικής χρυσού και πλατίνας ΑMPLATS στο Ράστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησαν χτες αστυνομικοί, δίχως εντούτοις να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν ως αφορμή για τη βίαιη αντιμετώπιση των απεργών την πυρκαγιά σε ηλεκτρική εγκατάσταση ορυχείου της εταιρείας, που σημειώθηκε στις 4.00 τα ξημερώματα και τις αιτιάσεις της διεύθυνσης ότι οι απεργοί μπλόκαραν την πρόσβαση της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Αργότερα, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των περίπου 12.000 απεργών μεταλλωρύχων της AMPLATS δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του δεν θα επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς εκτός και εάν η εργοδοσία ικανοποιήσει το βασικό αίτημα για μισθούς ύψους 16.000 ραντ (περίπου 1.800 δολάρια). Απέρριψε έτσι την πρόταση της εργοδοσίας για τερματισμό της απεργίας με επαναπρόσληψη όσων απεργών απέλυσε και τη χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος ύψους 2.000 ραντ (περίπου 230 δολάρια).

Βαθαίνουν οι ανισότητες

Το ίδιο 24ωρο, η Νοτιοαφρικανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε στοιχεία από την απογραφή στοιχείων για το 2011 διαπιστώνοντας ότι αφενός ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες (π.χ. καθαρό νερό, ηλεκτρικό) αλλά συνεχίζονται οι τεράστιες φυλετικές και οικονομικές ανισότητες σε βάρος των μαύρων Νοτιοαφρικανών. Οπως ανακοινώθηκε, εννιά στα 10 νοικοκυριά της χώρας έχουν πρόσβαση σε υδροδότηση και πως το 73% αυτών έχουν δυνατότητα ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως τα μεσαία νοικοκυριά λευκών Νοτιοαφρικανών (Αφρικάνερς) κερδίζουν εξαπλάσια εισοδήματα σε σχέση με τα νοικοκυριά μαύρων Νοτιοαφρικανών και πως αυτή η διαφορά θα μπορούσε να γεφυρωθεί όχι νωρίτερα από το 2061. Επίσης, μεγάλες ανισότητες διαπιστώνονται όσον αφορά στην εκπαίδευση μαύρων και λευκών Νοτιοαφρικανών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι εκ των έσω επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Νέα επίθεση εκ των έσω δέχτηκαν οι κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, στην επαρχία Χελμάντ. Ανδρας των αφγανικών αστυνομικών δυνάμεων πυροβόλησε και σκότωσε χτες δύο κατοχικούς στρατιώτες στο πλαίσιο και των απειλών των Ταλιμπάν που καλούν τους Αφγανούς των δυνάμεων ασφαλείας να στραφούν ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να αποδείξουν τη διείσδυσή τους. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις προκαλούν «ενστάσεις» όσον αφορά την «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν μετά τη δήθεν αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη χώρα, το 2014 καθώς και για το πόσο τα αφγανικά σώματα ασφαλείας ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να συνεχίζεται, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής της χώρας διέρρευσε χτες την πληροφορία ότι οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη του 2014, αναμέτρηση στην οποία ο σημερινός εγκάθετος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, δεν μπορεί να λάβει μέρος. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ