ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεργούν στις 26 Νοέμβρη

Στα πρωτοβάθμια συνδικάτα περνά η σκυτάλη για την επιτυχία των πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα κορυφωθούν με την απεργιακή κινητοποίηση

Με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και την ουσιαστική προστασία των ανέργων ξετυλίγεται το επόμενο διάστημα το πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας που θα κορυφωθεί με την απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 26 Νοέμβρη. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, τονίζει: «Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την υπεράσπιση της ζωής μας». Και σημειώνει: «Πάμε δυναμικά, μαζικά στην απεργία. Τη μάχη της επιτυχίας τη δίνει κάθε οικοδόμος. Σηματοδοτούμε την κλιμάκωση των αγώνων μας γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, αυτό επιβάλλουν τα προβλήματα του κλάδου».

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Νοέμβρη, προγραμματίζονται συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει οριστεί στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Στην κατεύθυνση της Ομοσπονδίας που έχει καλέσει τα πρωτοβάθμια συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη στο χώρο ευθύνης τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22 Νοέμβρη, στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32) στις 9 το πρωί.

Την ανάγκη οι εργάτες να μη δώσουν καμιά περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση και να οργανώσουν τώρα την πάλη τους φανέρωσε και η χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Οι οικοδόμοι πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις τους, μεταξύ άλλων, οι γιατροί εργασίας και οι μηχανικοί ασφαλείας να μην είναι υπάλληλοι της εργοδοσίας. Ο υπουργός από την πλευρά του δεν έδωσε καμιά δέσμευση για τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου.

«Καμιά αναμονή, καμιά πίστωση χρόνου»

Η Ομοσπονδία, με την ανακοίνωσή της, τονίζει: «Τώρα, να φωνάξουμε: καμιά αναμονή, καμιά πίστωση χρόνου, καμιά ανακοπή στην ταξική πάλη» και αναφερόμενη στην κυβέρνηση επισημαίνει: «Είναι νέα κυβέρνηση σε παλιό περιτύλιγμα, προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου».

Καλεί τους οικοδόμους όλης της χώρας να ισχυροποιήσουν τα Συνδικάτα τους. Να απαντήσουν με την οργάνωση, τον αγώνα και τη σύγκρουση απέναντι στις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να παλέψουν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα, με την καταδίκη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, προτάσσει ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στην ουσιαστική στήριξη εργατών και ανέργων του κλάδου. Διεκδικεί:

  • Εκτακτο επίδομα για τους ανέργους 1.400 ευρώ
  • Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας χωρίς προϋποθέσεις
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ
  • Μέτρα ενάντια στην ανεργία
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης
  • 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο (Δευτέρα - Παρασκευή).

Παράλληλα, απαιτεί κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά. Σύνταξη στα 55 χρόνια με κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Νομιμοποίηση των μεταναστών και ισοτιμία δικαιωμάτων. Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει πως η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας περνάει μέσα από την κατασκευή έργων που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Τέτοια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα (σ.σ. θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες η χώρα «βούλιαξε» με μια νεροποντή), έργα αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων κλπ.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στο πλευρό της εργοδοσίας και η αστυνομία

Νέες παρεμβάσεις για την επαναπρόσληψη της Ελευθερίας Καραπάνου έκανε χτες το κλαδικό συνδικάτο

Μετά την προχτεσινή προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα της Ελευθερίας Καραπάνου, μέλους της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που αρνήθηκε να δεχτεί την απόλυσή της, η επιχείρηση τρομοκράτησης συνεχίστηκε καθώς η Αστυνομία ήταν και χτες παρούσα στη νέα παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η νεαρή συνδικαλίστρια απολύθηκε παράνομα μετά από 11 χρόνια δουλειάς σε εμπορικό κατάστημα ιδιοκτησίας του Σ. Τραπεζάρη. Χτες το πρωί πήγε μαζί με άλλους συνδικαλιστές στο κατάστημα. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με κλειδωμένες πόρτες και κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα εμφανίστηκε και η Αστυνομία να ζητήσει από τους διαμαρτυρόμενους να αποχωρήσουν γιατί ενοχλούν τους πελάτες (;!) του κλειδωμένου από τον εργοδότη καταστήματος. Η διαμαρτυρία βέβαια συνεχίστηκε κανονικά. Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκ νέου παρέμβαση του σωματείου με μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα στην αγορά του Βύρωνα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει την παράνομη απόλυση της Ε. Καραπάνου και υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας να πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου είτε με απολύσεις, είτε με κατάργηση της Κυριακής αργίας, είτε με χάρισμα των δικαιωμάτων μας μέχρι να περάσει η κρίση, γιατί η κρίση θα περάσει και τα αντεργατικά μέτρα και η εξαθλίωσή μας θα παραμείνουν και μετά την κρίση». Σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η εργοδοσία συνολικά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκουν «να αποδεχτούμε και να συναινέσουμε στις απολύσεις για να συναινέσουμε κατόπιν και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στην ανασφάλιστη εργασία, δηλαδή τα προγράμματα "stage" στον ιδιωτικό τομέα και στο μοίρασμα και την ανακύκλωση της ανεργίας και της εξαθλίωσής μας».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να παρεμποδίσουν την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων, να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση, να περάσουμε στην αντεπίθεση με τη συλλογική μας δράση και με όπλο την εργατική αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ.

Να δυναμώσει η συντονισμένη δράση των ΚΚ

Με κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες η αντιπροσωπεία της CONEP που βρίσκεται στην Ελλάδα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Σκαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του εργατικού - συνδικαλιστικού Τμήματος του Κόμματος, πραγματοποίησε χτες το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Νεπάλ (CONEP) στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό που βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΠΣΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Σκιαδιώτης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση του κινήματος και του λαού στις δύο χώρες και απόψεις για το πώς μπορεί η συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚ Ελλάδας και στο ΚΚ Νεπάλ να γίνει στο μέλλον πιο ουσιαστική και ωφέλιμη και για τα δύο κόμματα και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να συμβάλουν τα δυο κόμματα στην ακόμα μεγαλύτερη ανασυγκρότηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση και για τα δύο κόμματα κι ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί».

«Συζητήσαμε για τα κομμουνιστικά κινήματα στον κόσμο, ειδικά στο Νεπάλ και στην Ελλάδα και τις συνεργασίες τους και συμφωνήσαμε ότι τον επόμενο χρόνο η συνεργασία ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να είναι πιο στενή για το καλό της εργατικής τάξης του κόσμου. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση και τα συμπεράσματα που προβλήθηκαν θα είναι ένα καλό μήνυμα και για την εργατική τάξη της Ελλάδας και του Νεπάλ», επισήμανε ανάμεσα σ' άλλα ο Πραμόντ Σάρμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Νεπάλ (Μαρξιστικό - Λενινιστικό) και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Νεπάλ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκλογές σήμερα και αύριο

Στις κάλπες για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου στο Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού, καθώς και αντιπροσώπων για το ΕΚΘ και την Ομοσπονδία του κλάδου, προσέρχονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τροφίμων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκλογές πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στο ΕΚΘ.

Το σωματείο του Βιομηχανικού Επισιτισμού προέκυψε ως αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων της «ΑΜΑΣΑ», αλλά και άλλων εργοστασίων τροφίμων, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των υποστηριγμάτων της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η διοίκηση του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν το Σωματείο και με τη συμμετοχή τους στις εκλογές να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα σε όφελός τους, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει πλάτη στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ