ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Λιτότητα και νέες εργασιακές ανατροπές για τους λαούς

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή της σε αποφάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τους όρους με τους οποίους ζουν και βγάζουν το μεροκάματο εκατομμύρια εργαζόμενοι

Αποφάσεις που βάζουν πιο βαθιά το μαχαίρι στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα πήραν στις Βρυξέλλες οι «27»

Eurokinissi

Αποφάσεις που βάζουν πιο βαθιά το μαχαίρι στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα πήραν στις Βρυξέλλες οι «27»
Στην εκπόνηση ενός ακόμα πολυετούς προγράμματος λιτότητας, συνδυασμένο με την ταχύτερη προώθηση νέου κύματος αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, βασισμένο στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, κατέληξαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που έληξε χτες στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κατέγραψαν ένα σημαντικό βήμα στην πορεία θωράκισης του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, με την ενεργοποίηση του νέου «ευρωσυντάγματος».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου διακηρύσσεται σε όλους τους τόνους η απαρέγκλιτη προσήλωση των κυβερνήσεων των κρατών - μελών στην τήρηση των κανόνων του «συμφώνου σταθερότητας», για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με πρόσχημα και την αντιμετώπιση της κρίσης, που θα σηματοδοτήσει νέα περίοδο μακρόχρονης λιτότητας για τους λαούς και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων

1. ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ: Οπως σημείωσαν στο κείμενο τους οι «27», επειδή η «κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, απαιτείται διαρκής πολιτική δέσμευση για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας». Επί της ουσίας, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και με στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, επιδιώκουν να επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, σημειώνουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουν «τη Διαρθρωτική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

2. ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ: Στο κείμενο των συμπερασμάτων σημειώνεται ακόμα: «Είναι ανάγκη να εκπονηθεί συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τις γενικευμένες πολιτικές τόνωσης, όταν εξασφαλισθεί η ανάκαμψη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Δηλαδή, οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να ταΐζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με χρήματα του λαού για όσο καιρό ακόμα το έχουν ανάγκη. Ο λογαριασμός θα καταφτάνει σταθερά στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να κλείσουν οι τεράστιες τρύπες στα δημοσιονομικά των κρατών - μελών, για τα οποία καμιά ευθύνη δεν έχει ο λαός. Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις θα χτυπήσουν φλέβα χρυσού με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής στην οποία αγοράζουν την εργατική δύναμη, μέσα από τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και βέβαια την ένταση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η συζήτηση για τα ελλείμματα έφερε στην επιφάνεια και τις μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην ΕΕ ανάμεσα στις ισχυρές και λιγότερο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να μην αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το χρονικό ορίζοντα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, φρόντιζαν να ενταθούν οι πιέσεις για μικρότερες χώρες προκειμένου να παρουσιάσουν συγκεκριμένα «δημοσιονομικά προγράμματα σταθερότητας» μέχρι το Δεκέμβρη του 2009 για την κάλυψη των δικών τους ελλειμμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις αντιθέσεις οι «27» στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου δηλώνουν ότι «προσυπογράφουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του ΕΚΟΦΙΝ (σ.σ. σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) της 20 Οκτωβρίου του 2009», καλώντας μάλιστα το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες τους για τις στρατηγικές εξόδου και να υποβάλουν τη σχετική έκθεση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταθέσει το Δεκέμβρη το δικό της σχέδιο λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό εξάλλου συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις 20 Οκτώβρη, στη διάρκεια των εργασιών των Συμβουλίων Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ. Εκεί, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα «θα υποβάλει ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμο, για τα δημόσια οικονομικά» με χρονικό ορίζοντα 3-4 ετών, όπου θα πρέπει να εμφανίσει ότι μειώνει τουλάχιστον κατά 2,5% το χρόνο το δημόσιο έλλειμμα.

3. ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Σύνοδος εκτίμησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες όλου του κόσμου θα χρειασθούν 100 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό περίπου 30 με 35 δισ. ευρώ και για την κατανομή αυτού του οικονομικού μεγέθους εκδηλώθηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Πίσω από τις αντιπαραθέσεις, όμως, κρύβονται οι σφοδρές συγκρούσεις για το μοίρασμα της νέας μεγάλης «πράσινης πίτας» όπου με φόντο δήθεν το ενδιαφέρον τους για την «κλιματική αλλαγή» και το περιβάλλον, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών προώθησαν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, υπογραμμίζοντας:

  • «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις θεσπίζοντας κατάλληλες πολιτικές που μεταξύ άλλων προσφέρουν κίνητρα για επενδύσεις». Δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές και οικονομικά πακέτα προς το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Μέσω των τραπεζών να εξασφαλιστεί η δημιουργία ενός πρόσφορου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

4. ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ: Η Σύνοδος αποφάσισε να ικανοποιήσει τις τυπικές προϋποθέσεις που έθετε η Τσεχία, έτσι ώστε η αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας να τεθεί σε ισχύ εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι τα τέλη του 2009. Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο θωρακίζεται θεσμικά, με στόχο να προωθήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά του, στο πεδίο του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Σ' αυτή την κατεύθυνση, επιταχύνεται και η δημιουργία νέων μηχανισμών χειραγώγησης και υποταγής των λαών, όπως η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

5. ΘΗΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Η ΕΕ προωθεί τη σκλήρυνση της πολιτικής απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους κατατρεγμένους όπου Γης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου, μεθοδεύεται από τη μια η ενίσχυση της FRONTEX και από την άλλη η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ώστε να αποβάλλει από το έδαφος της ΕΕ τους μετανάστες και να τους επαναπροωθεί στις χώρες προέλευσής τους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιοποιούν την ανεργία για να χτυπήσουν δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τη γενίκευση της ελαστικής - μερικής - προσωρινής εργασίας, με τη χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες στο όνομα της απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν την ενιαία στρατηγική τους υποστήριξη, με κάθε μέσο και τρόπο, της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί συναινετικά συνδιαμόρφωσαν και στήριξαν το αντιδραστικό "ευρωσύνταγμα" χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενημερώσουν καν τον ελληνικό λαό. Το ίδιο συνυπεύθυνοι είναι και για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Η προώθηση της συνθήκης της Λισαβόνας, γνωστής ως "ευρωσύνταγμα", έγινε για μία ακόμα φορά πίσω από τις πλάτες των λαών και στρέφεται εναντίον τους. Οπου τους δόθηκε η ευκαιρία την καταδίκασαν με την ψήφο τους, παρά και ενάντια στην πλειοψηφία των κομμάτων που την στήριζαν, ενώ για να επιβληθεί χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ωμούς εκβιασμούς και απειλές. Η εφαρμογή της θα αποτελέσει βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ως διακρατικού οργανισμού που υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της. Αντίθετα, θα τις οξύνει και θα τις βαθύνει ακόμα περισσότερο.

Η λεγόμενη διεθνής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ο "πράσινος" μανδύας με τον οποίον προσπαθούν να στηρίξουν την επιδίωξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Αυτό υπηρετεί τόσο η πολύμορφη ενίσχυση των μονοπωλίων της ΕΕ, όσο και η επιβολή "πράσινων" προστατευτικών δασμών απέναντι στα φθηνότερα ασιατικά βιομηχανικά εμπορεύματα.

Η πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση, από τη μία της "επιλεκτικής εισδοχής" και από την άλλη της "μηδενικής ανοχής", με την FRONTEX, τις συμφωνίες επανεισδοχής και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζει τη μετανάστευση, αλλά στρέφεται σε βάρος των μεταναστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ