ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Οργανώσου για να παλέψεις για σένα

Ούτε για μια στιγμή να μη θολώσεις. Ούτε για μια στιγμή να μην ξεγελαστείς κι αρχίσεις να ψάχνεις στο σκοτάδι τι συμβαίνει.

Εδώ, μπροστά στα μάτια σου, συμβαίνουν όλα όσα πρέπει να παλέψεις. Κι εδώ, στο φως της μέρας, η ταξική πάλη συνεχίζεται ανειρήνευτη. Στου Λαναρά που εκβιάζει εργάτες να αποδεχτούν τις απολύσεις τους, στην ΕΒΓΑ που συνεχίζονται οι απολύσεις, στην YTONG που, με το ταμείο γεμάτο απο το χρήμα των «αναπτυξιακών» νόμων, απολύει για να αυξήσει τη κερδοφορία της, στην «Πρέστον» που εφαρμόζει «δημιουργικά» τις περίφημες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αξιώνοντας απ' τους εργάτες να υπογράψουν για εκ περιτροπής δουλειά. Παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο, η ταξική αντιπαράθεση οξύνεται, με τους κεφαλαιοκράτες να έχουν αέρα στα πανιά, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συνεχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε η ΝΔ, αλλά τους βεβαιώνει - σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής της - ότι και θα επιταχύνει την εφαρμογή των πολιτικών που ενισχύουν τα καπιταλιστικά κέρδη.

Αυτή η πολιτική θέλει ταξική οργάνωση κι αγώνα για να αντιμετωπιστεί.

Οσες στρακαστρούκες κι αν ακούσεις να σκάνε γύρω σου, μην τρομάξεις, έχεις αγώνα σοβαρό να κάνεις: Ευθέως, χωρίς μισόλογα - αν και με τη γνωστή γλώσσα που βαπτίζει το κρέας ψάρι - τα επιτελεία της ΕΕ, δηλαδή οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, διακήρυξαν και πάλι χτες ότι επιμένουν στις «ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας». Αυτό που ακούγεται καλό, στην απλή του μετάφραση, χωράει όλα τα συστήματα μερικής απασχόλησης, αλλά, κύρια, τους τζάμπα εργάτες. Το καινούριο είναι οι «ενεργές πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης», όπου σ' αυτές αναφέρεται η απαλλαγή των εργοδοτών και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτές οι πολιτικές χρειάζονται επεξεργασμένη στρατηγική από το εργατικό κίνημα για να αντιμετωπιστούν. Χρειάζονται, δηλαδή, ακόμα πιο ισχυρό το Κομμουνιστικό Κόμμα στην πρώτη γραμμή...

Γιατί ακριβώς πάνω στην καπιταλιστική κρίση είναι που γίνονται τα μονοπώλια ισχυρότερα κι αυτά είναι που έχεις να αντιμετωπίσεις. Τα κέρδη των εφοπλιστών - των πλέον άμεσα συνδεδεμένων με το μονοπωλιακό κεφάλαιο - μαρτυρούν ποιος κερδίζει από την κρίση. Και η Στατιστική καταγράφει τους χαμένους. Που θα χάσουν περισσότερα όσο η οργάνωση της πάλης τους και οι πολιτικοί τους στόχοι δε στοχεύουν σε μια οικονομία χωρίς εφοπλιστές, χωρίς συνολικά τους καπιταλιστές.

Κράτα σημειώσεις για τους επικίνδυνους παραλληλισμούς που γίνονται στις εφημερίδες από τους έγκριτους και έγκυρους αναλυτές. Δείχνουν και πού το πάνε και τι στήνουν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Και μη θαμπώνεσαι από την ετοιμότητα διαφόρων κέντρων να αναλύσουν το «φαινόμενο τρομοκρατία». Είναι από κείνες τις περιπτώσεις που η ανάλυση προηγείται του φαινομένου. Πίσω από τις δήθεν διαφορές διακρίνεται ο κοινός παρονομαστής. Θέλουν να περάσουν σαν αυτονόητο μέσα από τα περί τρομοκρατίας ότι έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι ενάντιά σου. Ενώ όλα αυτά είναι μια κραγμένη καιρό πριν προβοκάτσια για να παίρνονται μέτρα ενάντιά σου...

Το δικό τους στόχο αυτοί,

το δικό σου εσύ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ; «Οι σημερινές τρομοκρατικές ομάδες επιχειρούν να στήσουν ένα "αντάρτικο πόλης", που παραπέμπει περισσότερο στο διάσπαρτο ένοπλο κίνημα της Αυτονομίας στην Ιταλία του '70 (...) Οταν το εξεγερσιακό κύμα του περασμένου Δεκεμβρίου υποχώρησε, η φαντασίωση μιας δυναμικής συνέχειας τροφοδότησε τη δεξαμενή απ' όπου αντλεί ο χώρος των "κουκουλοφόρων", δίνοντας ώθηση στις επιδρομικές επιχειρήσεις. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ωθεί τα πιο ακραία στοιχεία αυτού του χώρου στην ένοπλη δράση. Είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν διάσπαρτες ένοπλες ομάδες, οι οποίες θα λειτουργούν σχεδόν στοιχειακά, ενίοτε στο όριο μεταξύ πολιτικού και ποινικού (...) Η "νέα τρομοκρατία" δεν έχει τις όποιες ιδεολογικές αναστολές είχε η παραδοσιακή "αριστερή τρομοκρατία" αναφορικά με το είδος των στόχων και τον κίνδυνο πρόκλησης "παράπλευρων" απωλειών (...) Η παραδοσιακή "αριστερή τρομοκρατία" πάντα αντιπαθούσε την αστυνομία, αλλά δεν τη θεωρούσε ποτέ κύριο στόχο. Αντιλαμβανόταν ότι η αστυνομία είναι κατασταλτικός μηχανισμός στα χέρια της εξουσίας κι όχι η αιτία των προβλημάτων. Αντιλαμβανόταν, επίσης, ότι οι εξουσιαστικές ελίτ βολεύονται όταν οι ίδιες μένουν εκτός πλάνου» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΗΝΟΥΝ; «Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η τυφλή βία και το ότι η νέα γενιά τρομοκρατών χτυπάει οπουδήποτε κι οποιονδήποτε βάλει στόχο. Και τα χτυπήματα είναι συχνά και ιδιαίτερα οδυνηρά. Παλαιότερα οι τρομοκράτες της "17 Νοέμβρη", του ΕΛΑ και των άλλων οργανώσεων επέλεγαν τους στόχους με κάποια κριτήρια και φυσικά χτυπούσαν συνήθως μια φορά τον χρόνο. Τώρα έχουμε επιθέσεις διαφόρων μορφών κάθε εβδομάδα και μάλιστα μαζικά χτυπήματα και την πληρώνουν και άνθρωποι που δεν φταίνε. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε συλλήψεις, αλλά απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω από το ρεπορτάζ, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για συλλήψεις και δεν πρόκειται να "σταθούν" στο δικαστήριο. Μπορεί να γνωρίζουν στην Αντιτρομοκρατική ονόματα υπόπτων, αλλά αν δεν συλληφθούν επ' αυτοφώρω ή αν δεν βρουν αδιάσειστα στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA κ.ά.) δεν μπορούν να τους συλλάβουν και να τους κατηγορήσουν» (ο Π. Σόμπολος στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ απαίτηση και διεκδίκηση των εργατών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο σήμα για υποβάθμιση

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ με DNA - αποτυπώματα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ το πραγματικό έλλειμμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΥΡΑ τα αστυνομικά τμήματα

Η ΑΥΓΗ: Εχθρός της κοινωνίας η τρομοκρατία

ΤΑ ΝΕΑ: Κακούργημα η οπλοκατοχή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κοινωνικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΔ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Η ΧΩΡΑ: Τρεις Ρηγάδες και μία Ντάμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενεργό βάθεμα της εκμετάλλευσης

«Καθώς αναμένεται η κατάσταση της απασχόλησης να επιδεινωθεί περαιτέρω, μια συνεχής πολιτική δέσμευση σε ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας απαιτείται. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και για να εμποδιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας από το να γίνουν επίμονα, διασφαλίζοντας έτσι υψηλά επίπεδα απασχόλησης και διατηρήσημα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη, για την κοινωνική και οικονομική ευμάρεια των ατόμων και για μια κοινωνικά πιο συνεκτική Ευρώπη. Με αυτήν την έννοια, ενεργές πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να προωθηθούν» (από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ / ΤΑ ΝΕΑ).

Το κέρδος και το κόστος

«Στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, σε άρθρο με τίτλο "Το καλό σκαρί, φουρτούνα δεν φοβάται", επισημαίνεται ότι παρά την παγκόσμια κρίση οι Ελληνες εφοπλιστές όχι μόνο καταφέρνουν να επιβιώνουν αλλά διακρίνονται διεθνώς. Την κρίση βιώνουν οι ναυτικοί μας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, ενώ το 1978 οι απασχολούμενοι σε υπό ελληνική σημαία και σε συμβεβλημένα με το ΝΑΤ πλοία ήταν 58.033, το 2008 ο αριθμός τους μειώθηκε θεαματικά σε 14.872, όπως και των αλλοδαπών ναυτικών σε 6.804 από 28.336. (...) Σύμφωνα με το ίδιο τραπεζικό Δελτίο, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 έγιναν 1.050 παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων, ενώ οι σχετικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 19 δισ. δολάρια το 2008 και τα 31 δισ. δολάρια το 2009 (...) Ως κυριότερη αιτία για τη "φυγή" των πλοίων από το εθνικό νηολόγιο θεωρείται η οργανική σύνθεση των πληρωμάτων. Ομως το 2006 η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε τον αριθμό των Ελλήνων ναυτικών ακόμη και στα υπό ελληνική σημαία πλοία. Ετσι σε δεξαμενόπλοιο εθνικού νηολογίου από τα 16 μέλη πληρώματος που προβλέπει η οργανική σύνθεση μόνο 6 είναι Ελληνες, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ