ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Οι εικαστικοί συνεχίζουν τον αγώνα

Σε επιμέρους ρυθμίσεις, που κάθε άλλο παρά αλλάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές και περιορισμούς των τιμητικών συντάξεων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προχώρησε χθες η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπου εμπεριέχεται το σχετικό άρθρο. Αλλαγές που προέκυψαν από την πίεση της αντιπολίτευσης και των καλλιτεχνικών φορέων.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη, στο επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου που αφορά στις τιμητικές συντάξεις, ισχύουν πλέον τα εξής:

- Απαιτείται ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε τα τελευταία 3 έτη από τον αιτούντα την τιμητική σύνταξη να μην υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας κύριας σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αντί του 14πλασίου που προβλεπόταν.

- Καταργείται το κριτήριο της ακίνητης οικογενειακής περιουσίας, που έπρεπε να μην υπερβαίνει τα 2/3 του ορίου αφορολόγητης ακίνητης περιουσίας.

- Καταργείται ο περιορισμός της ασφάλισης για κύρια σύνταξη με την ιδιότητα του καλλιτέχνη για 1 έτος.

- Τέλος, καταργείται το όριο ηλικίας, το οποίο είχε οριστεί στα 45 χρόνια.

Για το θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τοποθετούμενος χθες στο Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι «το πνευματικό καλλιτεχνικό έργο, που είναι μια παρακαταθήκη και προϋπόθεση για την εξέλιξη του πολιτισμού στη χώρα μας, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας από την κυβέρνηση». Εκανε λόγο για τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε διάλογος με τους φορείς των καλλιτεχνών για το θέμα και η κυβέρνηση προχώρησε σε αιφνιδιασμό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του ΕΕΤΕ εμμένει στην απόσυρση του άρθρου 1 του νομοσχεδίου και απαντά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του, προκειμένου να αποτρέψουν την επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των καλλιτεχνών.

Ηδη χτες, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, μέλη του ΕΕΤΕ και φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με φυλλάδια, ενημέρωναν τους πολίτες για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. «Πολιτιστική Ολυμπιάδα: Η Τέχνη ΥΠΠΟ διωγμόν», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στα πανό του Επιμελητηρίου έξω από την Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή και το υπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, στα γραφεία του ΕΕΤΕ, το ΔΣ ξεκίνησε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενο μ' αυτόν τον τρόπο για τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης: «Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε σήμερα (σ.σ. χθες) στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, κάτω από την πίεση των καλλιτεχνών και την κατακραυγή των πνευματικών ανθρώπων, δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργούνται ουσιαστικά οι τιμητικές συντάξεις και οι καλλιτέχνες οδηγούνται υποχρεωτικά στην αυτασφάλιση. Ο κλάδος των εικαστικών καλλιτεχνών παραμένει ανασφάλιστος. Θέλουμε ασφάλιση και συνταξιοδότηση συλλογική και αναλογική των εσόδων μας. Οι καλλιτέχνες δεν είναι βιοτέχνες. Είναι δημιουργοί. Θέλουμε να πληρώνουμε ό,τι μας αναλογεί ως εργαζόμενοι. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έχει κατ' επανάληψη καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τη λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού σε τριμερή βάση».

Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών

Εκατόν πενήντα δύο αρβανίτικα τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, καταγραμμένα σε νότες, με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις περιλαμβάνονται στη σπουδαία έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) και του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου (ΜΛΑ) με τίτλο «Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας». Το βιβλίο αποτελεί μέρος της 17χρονης έρευνας του συγγραφέα - συνεργάτη του ΜΛΑ και γνωστού ερμηνευτή Θανάση Μωραΐτη και αφιερώνεται στη μνήμη της ιδρύτριας του ΚΜΣ Μέλπως Μερλιέ και του δασκάλου του συγγραφέα Σπύρου Περιστέρη. Αποτελεί καρπό συστηματικής έρευνας του Θ. Μωραΐτη «βαθύ γνώστη της γλώσσας των ανθολογούμενων τραγουδιών και ικανότατο μουσικό», όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του ΜΛΑ, Μάρκος Δραγούμης. Ο διακεκριμένος μουσικολόγος τόνισε πως η ανθολογία «έρχεται να γεμίσει ένα σημαντικό κενό και να επιτρέψει να τοποθετηθεί η μελέτη της δημοτικής μας μουσικής σε μια ευρύτερη βάση». Το βιβλίο συνοδεύεται με CD όπου ακούγονται όλα τα τραγούδια από επιτόπιες κυρίως ηχογραφήσεις, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ανέκδοτες νέες θεωρητικές έρευνες και μουσικολογικές αναλύσεις του Δημήτρη Λέκκα, ανέκδοτες εργασίες με ιστορικές αναφορές και αποσπάσματα βιβλίων και γλωσσολογικών ερευνών.

Από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο εκδόθηκαν και δύο πολύτιμα CD: «Καταμεσιός στη θάλασσα» - Τραγούδια της Σαμοθράκης. Περιλαμβάνει 22 ανέκδοτα τραγούδια από το βιβλίο του Μάρκου Δραγούμη «85 Δημοτικές μελωδίες από τα κατάλοιπα του Νικολάου Φαρδύ». Πρόκειται για καταγραφές του Ν. Φαρδύ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και στη Σμύρνη στα τέλη του 19ου αιώνα και ο Μ. Δραγούμης στη Σαμοθράκη το 1961. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Θανάσης Μωραΐτης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μ. Δραγούμης.

Το CD «Τραγούδια και σκοποί από τους Χουλιαράδες της Ηπείρου» περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις της Μ. Μερλιέ στην Αθήνα το 1930 (με εκτελεστές την κομπανία του περίφημου κλαρινίστα Νικόλαου Τζάρα και του τραγουδιστή Γάκη Σόντη) και ο Μ. Δραγούμης με τον Γρηγόρη Μπενέκο το 1992 στο χωριό Χουλιαράδες της Ηπείρου με ντόπιους τραγουδιστές. Επίσης προστέθηκαν δύο εξαιρετικά οργανικά κομμάτια από εμπορικό δίσκο του 1929, όπου πρωταγωνιστεί το κλαρίνο του κορυφαίου Ηπειρώτη δεξιοτέχνη Κίτσιου Χαρισιάδη.

Η διακίνηση - διανομή των εκδόσεων του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου γίνεται από τη Λέσχη του Δίσκου (Ακαδημίας 57, τηλ. 210-3631819). Ειδικά το βιβλίο διατίθεται και από τον εκδοτικό οίκο «Κατάρτι» (Μαυρομιχάλη 9, τηλ. 210-3604793).

Εκθεση αρμενικών κειμηλίων

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, παρουσία του Καθολικού κ. Αράμ Α` του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, η έκθεση «Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας», την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη, με την πρωτοβουλία της οικογένειας Καραμπέτ Καλφαγιάν και με τη συμπαράσταση της Μητρόπολης και της Κοινότητας Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9/12, αφορά στην ιστορία και την τέχνη των Αρμενίων της Κιλικίας από την ίδρυση του μεσαιωνικού βασιλείου της Μικρής Αρμενίας το 12ο αιώνα έως το μεγάλο διωγμό του 1915. Τα 80 αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τους θησαυρούς του αρμενικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Σις της Κιλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το καραβάνι των προσφύγων στο Χαλέπι και αργότερα στην Αντελιάς του Λιβάνου, όπου στεγάζεται και σήμερα το Καθολικάτο της Κιλικίας. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με τρία σημαντικά χειρόγραφα του 12ου-14ου αιώνα, τα οποία ανήκουν στην αρμενική Μονή των Μεχιταριστών στη Βενετία.

Τα εκθέματα χωρίζονται στις εξής ενότητες: Εικονογραφημένα χειρόγραφα του 13-17ου αιώνα. Νομίσματα του 12-14ου αιώνα. Παλαίτυπα του 16-18ου αιώνα. Ασημένια λειτουργικά σκεύη και ιερατικά του 13-19ου αιώνα. Η έκθεση συνοδεύεται από συλλογικό επιστημονικό κατάλογο, πλούσια εικονογραφημένο, ο οποίος εκδόθηκε από τον «Ολκό».

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

Ενα πολύχρωμο «πανηγύρι» με κούκλες, μαριονέτες, ηθοποιούς και μουσικές από όλο τον κόσμο πραγματοποιείται στο Κιλκίς, από 2 -10/11, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου. Δέκα θίασοι από 8 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Σκοτία, Κούβα και Αργεντινή) συμμετέχουν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς.

Το κουκλοθέατρο και η παντομίμα αποτελούν μορφές τέχνης και του παιχνιδιού, ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο. Στο πέρασμα του χρόνου, οι τεχνικές τους συνεχίζουν να εξελίσσονται και να μεταφέρουν μηνύματα από γενιά σε γενιά και από λαό σε λαό, με τρόπο ανάλαφρο, διασκεδαστικό, αλληγορικό, διδακτικό.

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων του Φεστιβάλ έχει ως εξής: 2/11 ο θίασος «Αθηναϊκές Μαριονέτες» ανεβάζει το έργο «Κοπέλια», σε κείμενα και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Στις 3/11 ο θίασος Χ. Στανίση παρουσιάζει «Το Στοιχειωμένο Δέντρο», μια από τις παλαιότερες κωμωδίες του Καραγκιόζη και μια κλασική του ελληνικού θεάτρου σκιών, το «Γάμο του Μπαρμπα - Γιώργου».

Στις 4/11 η Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας ανεβάζει τη «Βουλγαρική Παραδοσιακή Ιστορία». Στις 5/11 ο ουγγρικός θίασος «Ciroka» παρουσιάζει «Το πρώτο βιβλίο του Λεπορέλο». Στις 6/11 ο αργεντίνικος θίασος «Libertablas» τη «Διαθήκη του Σαίξπηρ». Μια ιστορία του Κουβανού δασκάλου Modesto Centeno, προσαρμοσμένη για παράσταση ενός προσώπου από τον Adalett Perez Pupo, παρουσιάζει ο κουβανικός θίασος «Adalett», με τίτλο «Το ασημένιο ψάρι». Στις 7/11, το σκοτσέζικο «Puppet Lab», παρουσιάζει το έργο «Tam O' Shanter». Στις 8/11 ο ιταλικός θίασος «Il Dottor Bostik» παρουσιάζει το «Νερό», ενώ στις 9/11 ο ισπανικός θίασος «Monicreques de Kukas» το έργο «Xan Trapallas».

Το φεστιβάλ κλείνει στις 10/11 με το Θίασο Κουκλοθεάτρου του Δήμου Κιλκίς που παρουσιάζει τη διασκευή του γνωστού βιβλίου «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», από την Κουβανή σκηνοθέτιδα Victoria Martinez και τη Νοτιαφρικανή σκηνογράφο Janni Donald. Παράλληλα με τις παραστάσεις πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις, όπως Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας, εργαστήρια στα σχολεία του Κιλκίς, θέατρο δρόμου και εκθέσεις κούκλας, αφίσας και σκηνικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ