ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να περιφρουρηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση των ΕΒΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε 10 σημεία του ΠΔ, που προωθεί η κυβέρνηση και καλεί τους ΕΒΕ σε αγωνιστική ετοιμότητα

Στην επαναβεβαίωση των θέσεών της για περιφρούρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος προχωρά η ΓΣΕΒΕΕ. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι είναι αποφασισμένη να αποκρούσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση παροχών, αύξηση των εισφορών, τοποθέτηση των αποθεματικών στο χρηματιστήριο και παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και καλεί όλους τους ΕΒΕ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για την περιφρούρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ και του ΟΑΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν το σχέδιο ΠΔ για τη «Διέπουσα τον ΟΑΕΕ νομοθεσία για την Ασφάλιση και τις παροχές», καθώς και γενικότερα ασφαλιστικά ζητήματα, η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με το σχέδιο ΠΔ ιδίως στα παρακάτω σημεία:

1. Δεν αναφέρεται ρητά το ποσοστό, με το οποίο δεσμεύεται το κράτος να επιχορηγήσει το Ταμείο. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να εξισωθεί η εισφορά του κράτους στο ύψος της εισφοράς των ασφαλισμένων. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κ. Κόντος.

2. Οι αναφερόμενοι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης 2,5% ανά έτος ασφάλισης για τους παλιούς ασφαλισμένους και 2% για τους επανεντασσόμενους, μας βρίσκει αντίθετους, αφού θα επιφέρουν ακόμη και μειώσεις στις ήδη υποβαθμισμένες συντάξεις.

3. Προωθείται η ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων μέχρι και 42% διά μέσου των υποχρεωτικών μετατάξεων σε νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, χωρίς να υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις.

4. Εκφράστηκε η έντονη διαφωνία της ΓΣΕΒΕΕ στην υποχρεωτική μετάταξη εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων από 1/1/2003 από τη Ζ' στην Η' ασφαλιστική κατηγορία με αύξηση του ασφαλίστρου κατά 24,2% χωρίς να υπολογίζεται η τρέχουσα αύξηση των εισφορών.

5. Διατηρούνται τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια χωρίς 35ετία ασφάλισης και στα 60 χρόνια με 35ετία. Η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι είναι δυνατή η μείωση των ανωτάτων ορίων και, στα 35 χρόνια να μην υπάρχει όριο ηλικίας.

6. Δεν προβλέπεται αποζημίωση ασθενείας.

7. Δεν προβλέπεται άδεια τοκετού.

8. Το κράτος οφείλει αμέσως και χωρίς άλλη συζήτηση να καταβάλει τα οφειλόμενα 142 δισεκατομμύρια δραχμές στον ΟΑΕΕ.

9. Να υπάρξει ρύθμιση των οφειλομένων από καθυστερούμενες οφειλές ασφαλισμένων σε 60 μηνιαίες δόσεις και μικρή προκαταβολή, χωρίς τις προσαυξήσεις των καθυστερήσεων. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο κ. Κόντος. Οι καθυστερούμενες οφειλές ανέρχονται στα 147 δισεκατομμύρια δραχμές και κατά βάση προέρχονται από αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ΓΣΕΒΕΕ επιπλέον θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταβληθούν οι καθυστερούμενες οφειλές του κλάδου Υγείας για όσο διάστημα είχε αντίστοιχα διακοπεί το δικαίωμα λήψης παροχών του κλάδου Υγείας.

10. Η κατώτατη σύνταξη του ΟΑΕΕ να διαμορφωθεί τώρα στο επίπεδο κάλυψης των βασικών αναγκών.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Φτώχεια και ακρίβεια πάνε πακέτο

Το 91% των Ελλήνων δεν έχουν ή έχουν ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος βρίσκεται στο 58%. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, το 21-28% των Ελλήνων έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών (στέγαση - διατροφή), ενώ το 65% του ελληνικού πληθυσμού συντηρεί το «μοντέλο» της ζωής με την άκριτη προσφυγή στο δανεισμό. Ετσι το 1/5 των Ελλήνων δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται ως καταναλωτές με τη σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ τα 3/5 των Ελλήνων πολιτών ζουν με δανεικά.

Επίσης, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας τιμών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής του ΙΝΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλους τους νομούς της χώρας και συγκεκριμένα σε 703 τρόφιμα, 325 είδη νοικοκυριού, 198 είδη προσωπικής φροντίδας, 97 καλλυντικά, 132 διαρκή προϊόντα, 117 είδη ένδυσης και 231 προϊόντα και υπηρεσίες άλλων κατηγοριών (σύνολο 1.803 προϊόντα και υπηρεσίες) προέκυψε ότι στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης:

  • Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Οκτώβρη 2001 και Οκτώβρη 2002 είναι 10,14%.
  • Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Γενάρη 2002 και Οκτώβρη 2002 είναι 5,91%.
  • Στο 71% των προϊόντων παρουσιάστηκε αύξηση των τιμών, στο 58% των προϊόντων η αύξηση είναι μεγαλύτερη του γενικού δείκτη.
Φορολογικές ρυθμίσεις σε πλημμυροπαθείς Αν. Αττικής

Ανέξοδες μικροδιευκολύνσεις στην καταβολή βεβαιωμένων φόρων στους πλημμυροπαθείς της Ανατολικής Αττικής δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για χρέη κατοίκων και επιχειρηματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση σε περιοχές των Κοινοτήτων Σικαμίνου, Σκάλας Ωρωπού, Καλάμου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Π. Φωκαίας, Σταμάτας, Δροσιάς, Ωρωπού καθώς και του Δήμου Μαραθώνος, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στις 3, 4 και 5 Νοέμβρη του 2001.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ καθώς και τα χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001 θα καταβάλλονται χωρίς προσαυξήσεις μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη από τα 90 ευρώ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 31 Νοέμβρη 2002 καθώς επίσης και βεβαίωση αρμόδιου οργάνου, από την οποία να προκύπτει ότι ο οφειλέτης έχει υποστεί ζημιές.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2002, ενώ η καθυστέρηση καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων, πέραν της πρώτης, συνεπάγεται την απώλεια της «διευκόλυνσης» και την είσπραξη του ποσού με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

«Συλλεκτικά» ευρώ

Τρόπους να αυξήσει τα δημόσια έσοδα αλλά και τα κέρδη των μεγαλομετόχων εφευρίσκει η Τράπεζα της Ελλάδας με την κοπή και κυκλοφορία συλλεκτικών «επιμελημένων σειρών ελληνικών κερμάτων ευρώ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα πουληθούν 50.000 τέτοιες σειρές νομισμάτων προς 16 ευρώ η κάθε μια για τους «συλλέκτες» εσωτερικού και 20 ευρώ για το εξωτερικό.

Τα κέρματα αυτά έχουν στην μπροστινή όψη την επιγραφή «ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στην πίσω όψη την ονομαστική αξία και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ