ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Motion Team

Στα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη, πολίτες και μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων τίμησαν χτες το πρωί την 58η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Στο κεντρικό μνημείο στη Νέα Παραλία, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και στο Επταπύργιο στεφάνια κατατέθηκαν από την ΠΕΑΕΑ, την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ, την ΚΝΕ κ.ά.

Στην εκδήλωση που έγινε στο μνημείο της Νέας Παραλίας ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Πατσακίδης, αναφερόμενος στα γεγονότα των ημερών εκείνων, τόνισε τα παρακάτω:

«Αρκετές μέρες πριν την είσοδο των μονάδων του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη ο χώρος γύρω από αυτήν είχε πολιορκηθεί από τις μονάδες του 31ου Συντάγματος Χαλκιδικής, το 19ο Σύνταγμα Νιγρίτας, το 3ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος Κιλκίς και τμήματα του 16ου και 50ού συνταγμάτων. Αυτή ήταν η διάταξη των μονάδων του ΕΛΑΣ και από τις θέσεις αυτές παρέμειναν σε ετοιμότητα μάχης. Παράλληλα και πολύ προσεκτικά, ο κλοιός έσφιγγε καθημερινά γύρω από αυτή, ενώ μικρά τμήματα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και με τη συνεργασία του εφεδρικού ΕΛΑΣ της πόλης, αλλά και της ΟΠΛΑ προξενούσαν φθορά στα εχθρικά τμήματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα διάφορα σημεία της πόλης. Την ίδια στιγμή διεξάγονταν διαπραγματεύσεις από στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ με επικεφαλής τον ΕΑΜίτη Μητροπολίτη Ιωακείμ Κοζάνης για την παράδοση άνευ όρων όλων των Γερμανών και των συνεργατών τους στη διοίκηση του ΕΛΑΣ. Οταν οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, οι Γερμανοί στις 30 Οκτώβρη 1944 στις 6 το πρωί προέβαιναν σε δύο ανατινάξεις στο λιμάνι. Τότε και συντονισμένα δόθηκε η διαταγή της επίθεσης των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Εδώ πρέπει να τονιστεί η άψογη συμπεριφορά όλων των τμημάτων που έδιναν μεγάλη προσοχή στις περιουσίες και ζωές των άμαχων πολιτών. Οι ΕΛΑΣίτες με τη στρατηγική, την παλικαριά και το αίμα τους σώσανε το λαό και ό,τι πολύτιμο είχε αυτή η πόλη, ελευθερώνοντάς την από τους δυνάστες της. Ταυτόχρονα, η πατρίδα μας αποκτούσε την ανεξαρτησία της και απαλλασσόταν από τα κατοχικά ναζιστικά στρατεύματα και τα μπουλούκια των συνεργατών τους».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πολλαπλό μήνυμα σε κουφά αυτιά

Οι αυτόματοι τηλεφωνητές των εκλογικών μαγειρείων επαναλαμβάνουν και μετεκλογικά μονότονα, μαζί με τα έντυπα και ηλεκτρονικά φερέφωνά τους: Ο λαός δικαίωσε το μήνυμά μας. Ο λαός μάς έστειλε το μήνυμα της ψήφου του. Εδώ το μήνυμα, εκεί το μήνυμα, άφαντο το μήνυμα και η ανταπόκριση σ' αυτό από την πρώτη μετεκλογική ημέρα, όπου τα μηρυκαστικά των δυο πλευρών αναχαράζουν τις εκατέρωθεν επιτυχίες και τα επικοινωνιακά κόλπα των συνθημάτων, που αργοσέρνονται ακόμη στον τομέα της μετεκλογικής αντιπαράθεσης μπροστά στις κάμερες.

Το μήνυμα, πολλαπλό στην ουσία και το περιεχόμενό του, απευθύνθηκε και πάλι σε «ώτα μη ακουόντων», σε τυφλούς «τα τ' ώτα, τον τε νουν, τα τ' όμματι». Διπλώθηκε και φυλάχτηκε στα κομματικά μαυσωλεία για ν' ανασυρθεί κατά την επόμενη αναμέτρηση.

Στη θέση της ανταπόκρισης στις προσδοκίες συνεχίστηκε ανιαρά όλες αυτές τις μέρες η τηλεοπτική μετεκλογική αντιπαράθεση, όπου και οι δύο εμφανίζονται κατά τους ιδιοτελείς λογαριασμούς τους νικητές και τροπαιούχοι, αντιπαραθέτοντας τον κυβισμό των πλασματικών αυτοκινήτων και το φτηνό γούστο της κομματικής αρένας και αισθητικής.

Ολα τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που δείχνουν σαφή επιδείνωση σκεπάστηκαν αυτό τον καιρό με ρόδινες υποσχέσεις, που στάζουν καντιοζάχαρο για «όμορφες πόλεις», κάτι δηλαδή σαν τις «ονειροφαντασίες» εικονικής πραγματικότητας, όπου σου μένει μόνο στο χέρι το «ποντίκι» των υπολογιστών και των διαδικτύων της παγκοσμιοποιημένης φτώχειας.

Και ενώ τα προβλήματα επιδεινώνονται, αυτοί μοιράζουν μπογιές και νταβανόβουρτσες για να καλλωπίσουν τις προσόψεις του τσιμέντου και της εξερήμωσης. Αυτό είναι το δικό τους μήνυμα που μπερδεύεται, μάλιστα, και στον... κυβισμό της πολιτικής τους προπαγάνδας.

Ο λαός άραγε, «ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος», πήρε και πάλι το δικό του μήνυμα;


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 Auto Sprint Live. Δύο εξαιρετικοί καλεσμένοι θα ξεκινήσουν αυτήν την εκπομπή, οι γνωστοί μηχανικοί βελτιωτές αυτοκινήτων Γ. Τσακανίκας και Παύλος Αλέπης, που θα αναλύσουν τον τελευταίο αγώνα ΝΤΡΑΞΤΕΡ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι Φ. Τζεφεράκος και Ξ. Νικολόπουλος και Γ. Βελής, πρωταγωνιστές των Ράλι Λαμίας της περασμένης Κυριακής.
  • Στις 22.00 Εντός, Εκτός και Επί των Γεγονότων. Ο Γ. Ευσταθίου συνομιλεί για τους αγρότες και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με τους Ν. Σαλαγιάννη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Κολιαδούρο βουλευτή της ΝΔ και Γ. Σφυρή στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις 23.15 θα μεταδοθούν αποσπάσματα από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο.
Στη διαδήλωση της Φλωρεντίας

Η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις της Φλωρεντίας στις 9 του Νοέμβρη. Το κόστος συμμετοχής είναι 180 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της Επιτροπής (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος, τηλ. 010.5238.744 και στον Γ. Ποντικό, 0977-201579).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αναχώρηση 7 του Νοέμβρη από Πάτρα (με πλοίο). Αφιξη στις 8 του Νοέμβρη. Συμμετοχή στη διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη και αναχώρηση από Ιταλία στις 10 του Νοέμβρη. Αφιξη στην Ελλάδα στις 11 του Νοέμβρη. Στην τιμή περιλαμβάνονται η μεταφορά και οι δύο διανυκτερεύσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται για τις διαδηλώσεις του Ιούνη 2003

Διεθνή Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οργανώνει, στις 16 και 17 του Νοέμβρη, η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με στόχο το συντονισμό της δράσης για τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα οργανώσει την περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Η Διεθνής Συνάντηση θα γίνει στο πανεπιστήμιο Μακεδονία. Θα συμμετέχουν κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους, ενόψει των εκδηλώσεων, που προετοιμάζει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ