ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάζονται! Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

«

Θέλετε μέτρα προστασίας από την πανδημία; Πάρτε ένα πακέτο με "ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά...»: Το παραπάνω μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους με τα μέτρα που προβλέπει για το ωράριο, το μισθό και το δικαίωμα της απεργίας.

Με σαφή την πρόθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας να πιάσουν στον ύπνο τους εργαζόμενους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, έφεραν αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» την ώρα που εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα παλεύουν για τα αυτονόητα μέτρα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας.

Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να βρει τη μαζική, μαχητική απάντηση της εργατικής τάξης και σύσσωμου του λαού για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας. Ηδη άλλωστε σωματεία και συνδικάτα ετοιμάζουν την απεργιακή απάντησή τους, και μάλιστα «εν κινήσει», αφού καθημερινά πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πρωτοβουλίες (π.χ. Επισιτισμός - Τουρισμός, Οικοδόμοι, Τηλεπικοινωνίες κ.ά.).

Εχουμε και λέμε λοιπόν για την πρόκληση της κυβέρνησης:

Αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, αντί να προσλάβει μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας για τα νοσοκομεία, αντί να ανοίξει νοσοκομεία που έκλεισαν, να στελεχώσει Κέντρα Υγείας και όλες τις δομές που μπορούν να προστατέψουν την υγεία του λαού, φέρνει νομοσχέδιο για 10ωρη δουλειά.

Εδώ και 8 μήνες που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, δεν ενίσχυσε τις συγκοινωνίες για να μην παστώνεται σαν τις σαρδέλες κάθε πρωί και απόγευμα ο εργατόκοσμος. Δεν μερίμνησε να ενισχύσει το στόλο, να προσλάβει οδηγούς και μηχανικούς, να χρηματοδοτήσει την επισκευαστική βάση για λεωφορεία και συρμούς. Και σήμερα, που η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, αντί να πάρει έστω και τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προτιμάει να πάρει μέτρα τσακίσματος των εργαζομένων, να μειώνει τον μέσο μισθό τους, να απελευθερώνει κι άλλο τη δουλειά τις Κυριακές.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν έναν πολύμορφο αγώνα για να ανοίξουν νέες σχολικές αίθουσες, για να προσληφθούν καθαρίστριες και δάσκαλοι, ώστε να πάψουν τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση ξεκίνησε συκοφαντώντας τα αιτήματά τους, συνέχισε με απειλές, πέρασε στην καταστολή, μαζεύοντας στο «σωρό» 14χρονα παιδιά που τα έσυρε στα δικαστήρια. Σήμερα η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, εκατοντάδες σχολεία και τμήματα κλείνουν λόγω κρουσμάτων. Η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τα στοιχειώδη αιτήματα για τα σχολεία, όταν πρόκειται όμως για την εργοδοσία τρέχει «με χίλια», όπως έδειξε το νομοσχέδιο Βρούτση.

Οσο για τους χώρους δουλειάς; Εδώ οι εργαζόμενοι ζουν κάθε μέρα έναν εφιάλτη: Ξεκινούν με συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπαίνουν σε εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά κέντρα ή άλλους χώρους, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι «λάστιχο» για να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ό,τι γουστάρει με κρούσματα, με άδειες κ.ο.κ. Ετσι, ο κατάλογος των επιχειρήσεων όπου παρατηρείται συρροή κρουσμάτων όλο και μεγαλώνει, όμως το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει. Από την άλλη, όταν της «σφυρίζουν» οι καπιταλιστές τρέχει να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους. Σαν να μην έφτανε η «ασυλία» που απολαμβάνουν για να εκβιάζουν εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, τώρα έχουν να λαμβάνουν άλλο ένα πακέτο με μέτρα που τους «λύνουν τα χέρια»: Εκτός από την απλήρωτη δουλειά και την επέκταση της «ευελιξίας», θα έχουν περισσότερα εργαλεία καταστολής του απεργιακού αγώνα, τόσο με την αξιοποίηση της απεργοσπασίας όσο και με πλήθος περιορισμών που στην πραγματικότητα κάνουν σχεδόν αδύνατη την απεργία σε μια σειρά από χώρους.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μόνο «ανίκανη» δεν είναι, όπως την κατηγορεί, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, και το προηγούμενο κύμα πανδημίας αξιοποιήθηκε για μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και ΠΝΠ που έδωσαν αέρα στα πανιά του κεφαλαίου φορτώνοντας τα βάρη του lockdown στους εργαζόμενους. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλοι ζητούσαν ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ καλούσαν το λαό να κάτσει στα αυγά του. Ετσι, λοιπόν, τόσο η ΝΔ όσο και όλοι οι προκάτοχοί της αποδεικνύονται ικανότατοι στη «συνέχεια» της αντεργατικής πολιτικής, αλλά ανίκανοι να προστατέψουν στοιχειωδώς τους εργαζόμενους. Για κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση, είτε για τον εργάσιμο χρόνο είτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα είτε για την ένταση του κρατικού αυταρχισμού, βρίσκει στρωμένο έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε την αρχή σε τέτοιες βάρβαρες μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε λεπτό για χάσιμο. Τώρα ο απεργιακός συναγερμός που ήδη σημαίνουν σωματεία από όλη τη χώρα για να μην περάσει και αυτό το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ. Να πληρώσουν ακριβά τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα αστικά κόμματα, η εργοδοσία, η ΕΕ αυτά τα μέτρα - φωτιά. Ολοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινάμε αποφασιστικά τη μεγάλη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος

Με τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» ξεκινάει και επίσημα η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Δυο μήνες μάχης που θα δώσουμε, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, για να βγει το Κόμμα ενισχυμένο και στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες που προσθέτουν ακόμα περισσότερες δυσκολίες στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Με το κουπόνι στο χέρι, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα βγούμε θαρρετά στους εργαζόμενους, σε όλο τον λαό, ζητώντας να ενισχύσει το δικό του Κόμμα. Το Κόμμα που δεν τα διπλώνει στα δύσκολα, που μάχεται με ανιδιοτέλεια κάτω από όλες τις συνθήκες. Με παρακαταθήκη το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό, ως απάντηση στο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση, μπορούμε να είμαστε φιλόδοξοι για τους στόχους που θέτουμε. Ηδη η μάχη οργανώνεται, με συσκέψεις με φίλους του Κόμματος, με ένταξη ακόμα περισσότερων σε αυτήν την προσπάθεια.

«Το ΚΚΕ άντεξε σε όλη την εκατοντάχρονη και πλέον ιστορική διαδρομή του, γιατί στηρίζεται στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα», σημειώνει η ΚΕ στο Κάλεσμά της για την Οικονομική Εξόρμηση, τονίζοντας ότι «η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μεγάλη συμβολή, για να μπορεί το Κόμμα να αναπτύσσει και να εκλαϊκεύει την πρόταση διεξόδου για τα λαϊκά στρώματα και να προβάλλει τους αγώνες του λαού. Να μάχεται για να μάθει, ιδιαίτερα η νέα γενιά, την ιστορική αλήθεια, να αντικρούει τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της Ιστορίας. Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της ΕΕ και των επιτελείων του συστήματος, που επιδιώκουν να ταυτίσουν τον φασισμό - ναζισμό με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό (...)

Οσο ενισχύεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή θα γίνεται η φωνή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα δυναμώνει η μάχη για την υγεία του λαού, ο αγώνας για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την οικονομική κρίση. Θα ενισχύεται η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους, με εργατική εξουσία, σοσιαλισμό».

Συνεχίζονται οι προσφορές στο ΚΚΕ

-- Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ ο Γιάννης Τυροκομάκης προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, ως πρώτη δόση, ευελπιστώντας να υπερκαλυφθούν τα πλάνα, για να μπορεί το Κόμμα μας να αντεπεξέρχεται στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στον αγώνα ενάντια στην επίθεση στο πενιχρό εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

-- Ο Μήτσος Γεωργακόπουλος, 93 ετών, προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, για τις ανάγκες του, μέσω ΚΟΒ Κρητικών Γαλατσίου, και εις πείσμα αυτών που θέλουν ονοματεπώνυμα συνδρομητών και ενισχυτών του ΚΚΕ.

-- Η συναγωνίστρια Μαρία Κοττή, από προσφορά φίλων της Αντίστασης, δίνει στο ΚΚΕ 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κρητικών Γαλατσίου.

-- Προσφέρω 150 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΚΟΒ Μολάων ως ενίσχυση για το απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε στο Κόμμα το αστικό κράτος. Γιακουμάκης Γεράσιμος.

-- Η ΚΟΒ εργαζομένων στον δήμο της Πάτρας, μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους του δήμου, προσφέρει στο ΚΚΕ 1.900 ευρώ πρώτη δόση στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ. Η απάντηση που δίνουν, εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι στην προσπάθεια φίμωσης του Κόμματος, μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών του είναι μία: «Δίνουμε δύναμη στη δύναμη των εργαζομένων, ενισχύουμε το ΚΚΕ».

-- Με αφορμή την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης, μέλη και φίλοι από την ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής συμβάλλουν με το ποσό των 1.000 ευρώ ως δεύτερη δόση, απαντώντας στην επιβολή προστίμου στο Κόμμα.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Α. Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη και ώρα 13.30. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ