ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, 79 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα διαδηλώνουν διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των σχολών τους και ενάντια στις νέες αναδιαρθρώσεις, κλιμακώνοντας έτσι την αγωνιστική δράση που ξεκίνησε με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δηλώνουν αποφασισμένοι να στείλουν μήνυμα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση. Διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα ...και όχι πανεπιστήμιο με «άσυλο» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ειδικότερα, μέσα από αγωνιστικά διεκδικητικά πλαίσια οι φοιτητές απαιτούν:

-- Εκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων.

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

-- Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές.

-- Αμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός.

-- Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών. Η κυβέρνηση ΝΔ να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

-- Οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων - πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά.

Τα παραπάνω διεκδικούν με αγωνιστικές αποφάσεις μια σειρά φοιτητικών συλλόγων:

Αθήνα: Πανεπιστημίου Πειραιά. Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Τοπογράφων του ΕΜΠ. ΝΦΕΕΜΠ. ΣΕΤ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ. ΑΣΚΤ. Σύλλογος Οικοτρόφων και ΣΔΟ του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Θεσσαλονίκη: ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φυσικού, Γεωπονίας - Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Βιολογικού και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. ΠΑΜΑΚ. ΣΟΦΕΘ. ΣΤΕΦ του πρώην ΤΕΙ.

Πάτρα: Μαθηματικού, Φιλολογίας, Οικονομικού, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Πολιτικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, 4ο έτος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. ΣΟΦΕΠ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Θεσσαλία: Γεωπονίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, Βιοχημείας, Φυτικής Παραγωγής, Δασκάλων, Κτηνιατρικής και ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εστιακών Λάρισας. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΕΥΠ και Τμήμα Καρδίτσας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Κρήτη: Φυσικού, Βιολογικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης. Μουσικής Τεχνολογίας, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ιωάννινα: Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Μηχανικών Η/Υ - Πληροφορικής, συνέλευση 1ου έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, συνέλευση 1ου και 2ου έτους Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αιγαίο: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Κοινωνιολογίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. Οικοτρόφων ΤΕΙ Καβάλας.

Αμέσως μετά το σημερινό συλλαλητήριο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό στο κτίριο του Χημείου, για να ανταλλάξουν γνώμη και πείρα, να αποφασιστεί η συνέχεια του αγωνιστικού σχεδιασμού.

Αντιδράσεις για τη μη έγκριση «ολιγομελών» τμημάτων στο Κιλκίς

Την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει τη λειτουργία 6 «ολιγομελών» Τμημάτων Προσανατολισμού στα 3 ΓΕΛ του Κιλκίς και να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών των σχολείων, αναγκάζοντας μαθητές να μετακινούνται καθημερινά μέχρι και 30 χιλιόμετρα, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ.

Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί τις προηγούμενες μέρες με κινητοποιήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, με ψηφίσματα - αποφάσεις που έχουν βγει από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ Κιλκίς, ΣΕΠΕ Παιονίας), τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, το Σωματείο ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας. Τη στήριξη στις διεκδικήσεις των μαθητών έχουν εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, μια σειρά Τοπικών Συμβουλίων καθώς και οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κιλκίς και της Τοπικής Κοινότητας Π. Αγιονερίου, Παιονίας.

Σε αντίθεση με τους φορείς της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας αρνήθηκε να βγάλει ψήφισμα στήριξης των διεκδικήσεων, λέγοντας ότι ο βουλευτής της ΝΔ του νομού θα λύσει το πρόβλημα.

Το υπουργείο, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τη λειτουργία των «ολιγομελών» Τμημάτων Προσανατολισμού στο Κιλκίς, ισχυριζόμενο ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία τους και δεν είναι δυσχερής η μετακίνηση των μαθητών μέχρι 30 χλμ.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αντιμετωπίζει τα σχολεία ως επιχειρήσεις και τους μαθητές ως αριθμούς και κόστος, υποβαθμίζοντας τη μόρφωση των μαθητών και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις επιλογές και τα όνειρά τους. Αναδεικνύει τη στάση κυβερνητικών και στελεχών άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων, που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, μιας και ενώ γνώριζαν τη στάση της κυβέρνησης, καθησύχαζαν και προσπαθούσαν να κάμψουν τις αντιδράσεις τους. Και τονίζει ότι η κυβέρνηση «υποβαθμίζει με αυτόν τον τρόπο τα σχολεία των χωριών του νομού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταδιακά να συρρικνωθούν, ακόμα και να κλείσουν. Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ΝΔ για τη νεολαία και την επαρχία».

Τέλος καλεί να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας. Να εκφραστεί μαζικά η συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών, ώστε η κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να λειτουργήσουν εδώ και τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα στο νομό Κιλκίς και να κάνει όσες προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι αναγκαίες.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή στη Δράμα

Εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση διοργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Δράμας, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, αφιερωμένη στη μνήμη του συναγωνιστή Μάριου Αμανατίδη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές εισηγήσεις:

-- «Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Η δική μας απάντηση» - Εισήγηση από τον Σπύρο Μαρίνη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

-- «Τι σημαίνει να είσαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή» - Εισήγηση από την Χρυσάνθη Κετάνη, αναπληρώτρια δασκάλα Ειδικής Αγωγής στο ΚΕΣΥ Δράμας.

-- «Γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, φορείς και πρωταγωνιστές ή απλώς θεατές στην εκπαιδευτική διαδικασία;» - Εισήγηση από την Ξένη Ζαχαριάδου, ψυχολόγο στο Ειδικό Σχολείο Δράμας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για μαθητές Γυμνασίου

Εκδήλωση γνωριμίας με την ΚΝΕ και υποδοχής νέων μελών μαθητών Γυμνασίου διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΣΥΣΔΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης του

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΕΚ της Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε την Τρίτη ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ), καταγγέλλοντας τη στάση μιας σειράς διευθυντών δημοσίων ΙΕΚ (Μοναστηρίου, Δημόκριτος, Νεάπολης), που τις τελευταίες μέρες βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση - συζήτηση και δράση του Συλλόγου, ισχυρίζονται ότι ο Σύλλογος δεν υπάρχει, είναι παράνομος και άλλα τέτοια. Μάλιστα, ένας διευθυντής έφτασε στο σημείο να απειλεί σπουδαστή με διαγραφή από το ΙΕΚ και μήνυση, επειδή μοίραζε και συνέλεγε ερωτηματολόγια γνωριμίας των σπουδαστών με τον Σύλλογο.

«Είναι φανερό ότι τους ενοχλεί η συλλογική δράση και διεκδίκηση! Είναι φανερό ότι υλοποιούν τις κατευθύνσεις που παίρνουν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργεία.

Θα προτιμούσαμε οι διευθυντές μας να δείχνουν γρηγορότερα αντανακλαστικά για τη διεκδίκηση των απαραίτητων υλικών και υποδομών που λείπουν από τους σπουδαστές, τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα βιβλία, τα πάσο, το ζήτημα της απλήρωτης πρακτικής, συνολικά το δικαίωμά μας στην ολοκληρωμένη και δωρεάν μόρφωση, και όχι να βάζουν εμπόδια στη συλλογική μας δράση.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Δεν σταματάμε να παλεύουμε τα δικαιώματά μας», δηλώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει την «τιμωρία» κανενός σπουδαστή για συνδικαλιστική δράση, απευθύνοντας κάλεσμα στα σωματεία να κάνουν και δική τους υπόθεση την προάσπιση των δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης των σπουδαστών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα τεράστια κενά στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Σύλλογο γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, απαιτώντας την κάλυψη των σοβαρών κενών σε καθηγητές με άμεσους και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Οι ελλείψεις σε καθηγητές Μαθηματικών, Μηχανολόγων, Πληροφορικής, Γεωπονίας, Γυμναστικής, Αγγλικών και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων είναι γνωστές από τον Σεπτέμβρη, παρουσιάζονται για μία ακόμη χρονιά στο συγκεκριμένο σχολείο και έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια ύψους 30% των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Η Α' ΕΛΜΕ-Θ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την πολιτική που αφήνει άδεια τα σχολεία από καθηγητές, τονίζοντας πως «το δικαίωμα των μαθητών να έχουν πρόσβαση με ισότιμο τρόπο σε αξιοπρεπή δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση πλήττεται εγκληματικά και μόνο στην καλή θέληση των εκπαιδευτικών οφείλονται τα όποια αποτελέσματα». Και προσθέτει: «Η ανάγκη για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα ώστε οι μαθητές να διδάσκονται τα μαθήματα που προβλέπονται σε συνθήκες παιδαγωγικά και επιστημονικά επαρκείς είναι επιτακτική και αυταπόδεικτη. Απαιτούμε την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη όλων των κενών στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, αλλά και σε όλα τα σχολεία».

Στις διεκδικήσεις της η Α' ΕΛΜΕ συμπεριλαμβάνει και τα αιτήματα για ανώτερο αριθμό 20 μαθητών ανά τμήμα (15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια), έγκριση όλων των τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κ.ά.

Την ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ για το θέμα κατέθεσαν σε Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ