ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη

Στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο της Αθήνας - Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς προετοιμασίας των συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, κινούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που απηύθυνε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα: Απάντηση σε όσα ήδη ματώνουν το λαό και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μέσα από την τρίτη «αξιολόγηση», τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, τη μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στα ματωμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «οι "εκκρεμότητες" της 3ης "αξιολόγησης" έχουν ως πυρήνα τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες».

Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, τα ταξικά συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να αντιπαραθέσουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κάλυψη των απωλειών, για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ξήλωμα όλου του αντεργατικού πλαισίου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, προστίθενται νέα καλέσματα για κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη και σε άλλες πόλεις:

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει κινητοποίηση, στις 6.30 μ.μ., μπροστά από τα γραφεία του.

Στην Κέρκυρα, σωματεία καλούν σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Επίσης, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο με αντίστοιχο περιεχόμενο την Πέμπτη 2/11 στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα.

Ξεχωριστός κρίκος στην αλυσίδα πολύμορφων κινητοποιήσεων

Τα ταξικά συνδικάτα προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη ως έναν ξεχωριστό κρίκο στην πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα που αναπτύσσουν όλο αυτό το διάστημα σε χώρους δουλειάς, κλάδους και περιοχές της χώρας.

Σε μια σειρά περιοχές, από την Κρήτη μέχρι την Ηπειρο, τα σωματεία και οι φορείς κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται με αφορμή τα «αναπτυξιακά συνέδρια» που οργανώνει η κυβέρνηση. Αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης», προετοιμάζουν για τις 9 Νοέμβρη νέα μαζική απάντηση των εργαζομένων και του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια ώρα, απλώνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο η δράση που έχουν αναλάβει συνδικαλιστικές οργανώσεις και Λαϊκές Επιτροπές ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, με κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, συγκρότηση Επιτροπών για την οργάνωση της πάλης.

Αντίστοιχα, τα ταξικά σωματεία συνδυάζουν το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη με την καθημερινή δράση ενάντια στις απολύσεις, στα επιχειρηματικά παιχνίδια που πετούν εργαζόμενους στην ανεργία, ενάντια στην απληρωσιά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Πρακτορεία, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις στο Φάρμακο κ.ά.

Το κάλεσμα για τις 9 Νοέμβρη συνδυάζεται και με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις συνδικάτων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, όπως σε μεγάλα εργοτάξια («Αστέρας» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ κ.ά.), στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στον ΟΤΕ.

Τέλος, τα συλλαλητήρια θα παραδώσουν τη σκυτάλη στην προετοιμασία για κλιμάκωση της απάντησης των εργαζομένων και με απεργία, μπροστά στην επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κυρίως στο δικαίωμα στην απεργία. Σχετικό κάλεσμα, εκτός από το ΠΑΜΕ, έχουν απευθύνει και εννέα Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται καθημερινά σε συνελεύσεις, συνεδριάσεις και συσκέψεις σωματείων.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να γίνει υπόθεση κάθε ναυτεργάτη η ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού

Σύσκεψη με αντικείμενο το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης, τα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη και τις άλλες αγωνιστικές δράσεις που οργανώνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μπροστά στο αυριανό Ετήσιο Τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αλλά και το Συνέδριό της στις 23 - 24 Νοέμβρη. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η πλειοψηφία των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων δεν θέλουν καμία αλλαγή στη δομή και λειτουργία της ΠΝΟ, στην οποία δεν ισχύει η απλή αναλογική, αλλά εφαρμόζονται περιορισμοί, με αποτέλεσμα των αποκλεισμό αντιπροσώπων. Απορρίπτουν τις προτάσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για αλλαγή του καταστατικού της Ομοσπονδίας και έγκαιρη κατάθεση όλων των στοιχείων νομιμοποίησης των σωματείων και των αντιπροσώπων τους. Εφοπλιστές, κυβερνήσεις και οι άνθρωποί τους στην ΠΝΟ θέλουν πολλά μικρά σωματεία - «σφραγίδες», μακριά από την προάσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Στην αντίπερα όχθη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ αναπτύσσουν πολύμορφη δράση ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Αυτή η δράση είναι άρρηκτα δεμένη με την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων στο ναυτεργατικό κίνημα. Καθοριστικής σημασίας ζήτημα, τονίζουν, είναι να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, μέσα από την οργανωμένη πάλη, η ανατροπή αυτού του συσχετισμού, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την ανασύνταξη του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Νέα 48ωρη απεργία στη γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα

Στο μεταξύ, σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο κατεβαίνουν οι ναυτεργάτες στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, για την υπεράσπιση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση «αφορά όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων» και επισημαίνουν πως οι εξελίξεις «επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και τη λήψη απόφασης για απεργιακό αγώνα, για την υπεράσπιση και διεύρυνση του συνόλου των δικαιωμάτων μας».

Τον αγώνα των ναυτεργατών στηρίζει επίσης ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Απεργία σήμερα σε «ΕΛΑΪΣ» και «ΛΕΒΕΡ»

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια «ΕΛΑΪΣ» στην Πειραιώς και «ΛΕΒΕΡ» στου Ρέντη.

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε με συνελεύσεις στα δύο εργοστάσια και προκηρύχθηκε από την Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιό της θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ».

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχτούν να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους στα επιχειρηματικά σχέδια της «Unilever», που δρομολογεί μεταφορά μέρους της παραγωγής από του Ρέντη στο εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ» και την πώληση του τελευταίου σε νέο ιδιοκτήτη. Οπως επισημαίνει το κλαδικό συνδικάτο, «ενώ τα επιχειρηματικά σχέδια προχωρούν και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι θολό το κομμάτι που αφορά τους εργαζόμενους». Οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο ζητούν από την εταιρεία να ξεκαθαρίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη. Διεκδικούν η όποια μετακίνηση να γίνει σε εθελοντική βάση και τονίζουν πως δεν θα δεχτούν καμία αλλαγή στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Νέα στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα»

Σε νέα στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Τρίτη (12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας) οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, διεκδικώντας την υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συνέλευση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας την περασμένη Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν καθολικά.

«Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, που αρνείται ακόμα και να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας, οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα έβαλαν πρόγραμμα αγωνιστικών διεκδικήσεων, με νέο κύκλο πολύμορφων κινητοποιήσεων», αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Ξεκίνησαν οι συνελεύσεις στα Παραρτήματα

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις στα εργοτάξια, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά και στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Τις επόμενες μέρες, συνελεύσεις θα γίνουν στα εξής Παραρτήματα:

Νέα Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20, Ν. Ιωνία) 1/11, 18.30. Πειραιάς (Ομ. Σκυλίτση 19) 1/11, 19.00. Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 & Χρυσηίδος, Ιλιον) 1/11, 18.30. Καλλιθέα (Αριστείδου 92) 1/11, 19.00. Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42, Μενίδι) 2/11, 18.30. Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5) 3/11, 18.00. Βόρεια - Βορειοανατολικά (Φειδιππίδου 25Α, πλ. Ελευθερίας, παλιό δημαρχείο Παλλήνης) 3/11, 19.00. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) 3/11, 19.00. Ηλιούπολη - Μπραχάμι (Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη) 5/11, 10.00. Περιστέρι (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών 20) 5/11, 10.00.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Προετοιμασίες ενάντια στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα

Συλλαλητήριο - απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού οργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το συλλαλητήριο, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και Οικοδόμων Καβάλας προγραμματίζουν σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «EΣΠΕΡΙΑ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ