ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού με μοιρασμένους ρόλους

Την προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να στρέψει τη συζήτηση μακριά από την ουσία συνδράμει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνει την εντυπωσιοθηρία και τον αποπροσανατολισμό το αστικό πολιτικό σύστημα, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», με στόχο να παρουσιάσει την κρίση ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τάχα του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή και με «επιτροπές» να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να αυτοκαθαρθούν ο σάπιος καπιταλισμός και η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθώς και διαφόρων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπηρεσιών που είχαν εμπλοκή στο θέμα.

Νωρίτερα στην Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Οπως είπε, οι αρμοδιότητές του όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, το Μάρτη του 2010, αφορούσαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συσκοτίζουν τα πράγματα

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Σπ. Χαλβατζής, τόνισε συγκεκριμένα: «Καταρχήν, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης, δηλαδή της μεταφοράς, παραλαβής, αξιοποίησης, παραποίησης, παραχάραξης, διαγραφής ή μη ονομάτων μεγάλων επιχειρηματιών ή εκπροσώπων επιχειρηματιών από τη διαβόητη πλέον "λίστα Λαγκάρντ".

Μπορώ να σας θυμίσω πως όταν έγινε η κλήτευση των Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώσαμε ότι δεν θα φωτίσουν την Επιτροπή, αντίθετα θα επιχειρήσουν να συσκοτίσουν τα πράγματα, γιατί αυτό έκαναν και κάνουν καθημερινά. Λέγαμε τότε ότι είτε αποφασίσετε να έρθουν, είτε όχι, κατά την άποψή μας δεν θα έχει καμία σημασία. Μπορώ σήμερα να πω ότι επιβεβαιωθήκαμε ως ΚΚΕ για την εκτίμησή μας αυτή.

Οι δύο παραπάνω ήρθαν εδώ και για πολλές ώρες συζήτησαν με την Επιτροπή, ανεξάρτητα από αντιφάσεις, πέρα από την κοροϊδία και από την άρνησή τους να ενημερώσουν ουσιαστικά την Επιτροπή, ντόρος δημοσιογραφικός έγινε, αλλά κάτι ουσιαστικό δεν κατατέθηκε. Δεν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί να αποκάλυψαν ή να μετέφεραν ευθύνες σε άλλους, αλλά καμία ουσία δεν αποκόμισε η Επιτροπή. Εντυπωσιασμούς μόνο μπορεί να έχει κανένας γι' αυτή την απόκρυψη στοιχείων από τη μία και από την άλλη δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα.

Ο κόσμος να βγει στο δρόμο

Αυτή τη στιγμή αποφασίζονται τα πιο σκληρά, ανελέητα μέτρα για την εργατική τάξη, για τα λαϊκά στρώματα, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τη νεολαία, για τους άνεργους, για τους φτωχούς αγρότες και στα περίπτερα κρέμονται οι διαδικασίες από τη "λίστα Λαγκάρντ". Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία αποπροσανατολίζει. Ο κόσμος της δουλειάς θα έπρεπε να βγει στο δρόμο, οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες να αγωνιστούν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

Εμείς καλέσαμε τους εργάτες να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής της συγκυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ. Με αυτήν την έννοια, κατά την άποψή μας η συνέχιση της συζήτησης και της κλήσης όλο και νέων προσώπων δεν έχει κανένα νόημα, αντίθετα θα συμβάλει στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Εμείς δε θα συναινέσουμε στον αποπροσανατολισμό, γιατί δε βγαίνει τίποτα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Από την πίσω πόρτα η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας

Αντί για το ΤΑΙΠΕΔ, την «αξιοποίηση» της περιουσίας των ΝΠΔΔ αναλαμβάνει προσωρινά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων και για λόγους εντυπώσεων αναλώνονται σε διαφωνίες για τα επιμέρους
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων και για λόγους εντυπώσεων αναλώνονται σε διαφωνίες για τα επιμέρους
Με ονομαστική ψηφοφορία για τα 4 άρθρα του ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκποίησή τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

Χτες, οι εταίροι της κυβέρνησης, που συμπλέουν στη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, επιδόθηκαν σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να δηλώνει - τοποθετούμενος στην Επιτροπή Οικονομικών - ότι «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει όποτε παραστεί ανάγκη να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης». Η δήλωση αυτή εκτιμάται ως «πάσα» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να διατυπώνουν το αίτημα της κύρωσης από τη Βουλή των συμβάσεων για τις «αποκρατικοποιήσεις», προκειμένου να υπερψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τοποθετούμενος στην ίδια επιτροπή, που είχε αντικείμενο ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε: «Εμείς δεν θα σταθούμε στο ποιος είναι αρμόδιος και στα νομικά θέματα. Δηλαδή αν ήταν αρμόδια η Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις θα ήταν καλύτερες; Είναι φανερό για ποιο σκοπό γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Το ποιος θα τις κάνει είναι το λιγότερο, το θέμα είναι να μη γίνουν». Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Αθανασόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. έως το 2013 και 11,1 δισ. έως το 2016.

Στο κεφάλαιο «διά της πλαγίας»

Στο μεταξύ, με πλάγιο τρόπο επιχειρεί η συγκυβέρνηση να βάλει στο χέρι και να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία όλων των ΝΠΔΔ, μεταξύ αυτών και των πανεπιστημίων. Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε προσωρινά το άρθρο που έδινε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειρίζεται και να εκποιεί το σύνολο της περιουσίας των ΝΠΔΔ, σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται ότι αυτό το ρόλο μπορεί να τον παίζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού, η ακίνητη περιουσία των ΝΠΔΔ θα μπορεί να περνάει στην ΕΤΑΔ και να «αξιοποιείται», να παραδίδεται δηλαδή προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Υπενθυμίζουμε πως σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει στη Βουλή πως «δεν πρόκειται να μπει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων». Η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά όπως και τα ακίνητα όλων των ΝΠΔΔ, θα μπορούν να «αξιοποιηθούν» (να εκποιηθούν) μέσω της ΕΤΑΔ.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χτες βράδυ, στον ΕΟΠΥΥ «ως προς τις παροχές υπηρεσιών Υγείας καθώς και κάθε μορφής μονάδες Υγείας» εντάσσεται και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου

Αναγκαστική προσγείωση κοντά στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στο Βόλο, πραγματοποίησε χτες στις 11.10 π.μ., ελικόπτερο τύπου UH-1H (Χιούι) κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης μετά από συντήρηση 150 ωρών. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μετά την επαφή του με το έδαφος, το ελικόπτερο πήρε κλίση, χωρίς όμως να τραυματιστούν οι χειριστές του, οι οποίοι διακομίσθηκαν για προληπτικούς λόγους στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η θέση του ΚΚΕ

Να θολώσει την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ και να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με τη στάση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιχείρησε μερίδα των αστικών ΜΜΕ τα οποία με αισχρά υπονοούμενα ισχυρίζονταν χτες ότι το ΚΚΕ συνέβαλε ώστε να μην εμφανιστεί και να καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Για το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία αντίρρηση να κληθεί στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου. Στην τοποθέτησή μου επισήμανα ότι η διαδικασία αυτή δεν οδηγεί πουθενά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, γιατί δεν φωτίζει τις ουσιαστικές πτυχές της υπόθεσης "Λίστα Λαγκάρντ" και τις ευθύνες που υπάρχουν. Επιπροσθέτως, υπογράμμισα ότι: Οσο δεν ονομαστικοποιούνται οι μετοχές των ΑΕ, όσο δεν αίρεται το τραπεζικό, φορολογικό και επιχειρηματικό απόρρητο και όσο δεν καταργούνται οι νόμοι για τις offshore εταιρείες, θα διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ