ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Καμία συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ στους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ

Από τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης στο ΑΠΘ

MotionTeam

Από τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης στο ΑΠΘ
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» με ανακοίνωσή της καλεί «να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην περάσουν τα νέα μέτρα» και «χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των συναδέλφων, των φοιτητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ που παρά τους εκβιασμούς, τις απειλές, τη δυσφήμιση και την τρομοκράτηση αντιστέκονται στην εφαρμογή των νόμων 4009/11 και 4076/12 και παλεύουν ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και την υποταγή τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Παράλληλα καταδικάζει «τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών του χώρου, και ιδιαίτερα της ΠΟΣΔΕΠ, που έχουν απεμπολήσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Οι ηγεσίες αυτές έχουν συνδέσει τα συμφέροντα του πανεπιστημιακού δασκάλου με την ετεροαπασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα με μοχλό το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς, «που θεωρούν ότι η υποταγή των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά συμφέροντα υπονομεύει την ίδια την εξέλιξη των επιστημών, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατία να συμβάλλουν στην καταδίκη και την απόρριψη του νέου θεσμικού πλαισίου», «να μη συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, να μη στηρίξουν την εφαρμογή της, να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους την παραπέρα διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης».

Καλεί τους Συλλόγους «να συντονίσουν τον αγώνα με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα ενάντια στην εφαρμογή των ν. 4009/11 και 4076/12, στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ (σ.σ. καταργήσεις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων» και σε κάθε αντιδραστική αλλαγή στα ΑΕΙ. Να αντιταχθούν στην οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων, στη μείωση των μισθών μας, στο σύνολο των νέων μέτρων συγκυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ, που μας καταδικάζουν μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού στη φτώχεια και τη χρεοκοπία.

Να αγωνιστούν για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα στοχεύει στην ολόπλευρη μόρφωση του λαού και στην αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας. Για έρευνα που θα υπηρετεί την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού».

Δεν έγιναν εκλογές στο ΠΑΜΑΚ και στο ΑΠΘ

Δεν έγιναν, χτες, εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), για τα μέλη ΔΕΠ, και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για «εκπρόσωπο» φοιτητών, μετά από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων. Να σημειώσουμε ότι στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων οι «εκλογές» γίνονται μόνο «ηλεκτρονικά», αφού φοιτητές και πανεπιστημιακοί, με αποφάσεις των Συλλόγων τους μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεκάδες φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις, είτε μέσω ΔΣ είτε με ΓΣ. Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έχουν γίνει στο Χαροκόπειο και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ Πειραιά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες προγραμματίζονται στο ΤΕΙ Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σήμερα, στο ΑΠΘ και στο Πάντειο αύριο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην ΑΣΟΕΕ την Παρασκευή, στη Γεωπονική και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας την Τετάρτη 7 Νοέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη. Εκλογές με κάλπη προγραμματίζονται να γίνουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης την Πέμπτη.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Βάζει «λουκέτο»

Τις τραγικές συνέπειες από την κρατική υποχρηματοδότηση που οδηγεί στο κλείσιμο ή την αδυναμία λειτουργίας μια σειρά ιδρύματα πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής βιώνει και το Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας. Οι άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών μεγάλωσαν τα αδιέξοδα και οδήγησαν φέτος να μη λειτουργήσει ένα ίδρυμα που μεριμνά για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με νοητική υστέρηση.

Το Κέντρο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ενοίκιο στέγασης - 600 ευρώ το μήνα - και οι 13 μαθητές με νοητική υστέρηση έμειναν φέτος στα σπίτια τους, πληρώνοντας σκληρά μαζί με τους γονείς τους την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που ισοπεδώνει λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.

Η κατάσταση, βέβαια, αυτή για τα ιδρύματα πρόνοιας και ειδικής αγωγής συνολικά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής ήταν και είναι ανεπαρκή και επιδιώκονταν μάταια να αντισταθμιστούν με την εθελοντική προσφορά και δωρεές, με αναλώσιμο προσωπικό, υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη για τη μέριμνα των παιδιών αυτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, με τη φιλανθρωπία.

Ετσι, λοιπόν, και το Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας που στην πλήρη ανάπτυξή του είχε την εκπαίδευση 33 μαθητών, από το 2005 ακόμη σταμάτησε τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών από Βόνιτσα, Λευκάδα, Θεσπρωτία. Από τις κρατικές δαπάνες καλύπτονταν μόνο το 1/3 περίπου των λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συρρικνώσει σταδιακά τη λειτουργία του. Τα διαθέσιμα σήμερα χρήματα - κοντά στα 2.000 με 3.000 ευρώ - θα διατεθούν για την καταβολή ενοικίων σε αποθήκη, όπου μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του ιδρύματος, ενώ στο «σφυρί» για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα βγήκε και το λεωφορείο μεταφοράς.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη πως απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική που στέλνει στο σύγχρονο καιάδα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν χωρά καμία διαχείριση αλλά ανατροπή.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ
«Εξω οι φασίστες από τα σχολεία»!

«Στον εορτασμό του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας δεν έχει καμιά δουλειά η ιδεολογία των πολιτικών απογόνων του φασισμού και του ναζισμού». Με αυτά τα λόγια το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Σάμου καταδικάζει τα όσα ακούστηκαν από καθηγήτρια του Μαραθόκαμπου, στις 28 Οκτώβρη, κατά των εκκλησιασμό των μαθητών. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια στην ομιλία της αναφέρθηκε, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, με... νοσταλγικές εκφράσεις στον δικτάτορα Μεταξά, κατονόμασε ως αιτίες για τα δεινά που βιώνει σήμερα ο λαός την άκρατη λαθρομετανάστευση, την «αναρχία», την αδελφοποίηση ελληνικών με τουρκικές πόλεις και άλλα παρόμοια.

«Η συγκεκριμένη καθηγήτρια που φαίνεται ότι εμφορείται από εθνικιστικές και φασιστικές ιδέες, δε δίστασε να προβάλει μια δική της θεώρηση για την ιστορία, παραχαράσσοντας και διαστρεβλώνοντάς τη. Δε δίστασε, μέρα τιμής των αγώνων του λαού μας ενάντια στο φασισμό να ρίξει δηλητήριο στις συνειδήσεις των παιδιών αλλά και των εργαζομένων που την παρακολούθησαν αναγορεύοντας τον δικτάτορα Μεταξά σε εθνικό ηγέτη που πρέπει να βρεθεί και σήμερα!!!», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. «Ο λαός μας διδάσκεται από την ιστορία του ότι μόνο με οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και πάλη για να γίνει αυτός αφέντης στον τόπο του θα δει καλύτερες μέρες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας σε καταδίκη και απομόνωση τέτοιου είδους απόψεων που οργανωμένα εκφράζονται από μορφώματα τύπου «Χρυσής Αυγής».

Την κίνηση της καθηγήτριας καταδικάζουν η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, το Παράρτημα Καρλοβασίου και ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών που είναι μέλη της ΟΓΕ. Οπως αναφέρουν «ο φασισμός, όποια μάσκα κι αν φορέσει - σήμερα φοράει τη μάσκα της Χρυσής Αυγής - είναι εχθρός του λαού, τιποτένιος δολοφόνος. Τσακίζεται και ανατρέπεται μαζί με όλους εκείνους που θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, με 10 ευρώ μεροκάματο, χωρίς παιδεία, χωρίς, υγεία, χωρίς φάρμακα, χωρίς σχολεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς ΖΩΗ», τονίζουν οι φορείς των γυναικών.

Κινητοποίηση για τον εμβολιασμό μαθητών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ. γονείς μαθητών από σχολεία του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας. Η Ενωση και οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ζητούν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να αναλάβουν οι δημόσιες μονάδες υγείας τους εμβολιασμούς των μαθητών με τα απαιτούμενα εμβόλια και τον ιατρικό τους έλεγχο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις για τους νηπιαγωγούς

Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ είχε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα έξω από το υπουργείο έγινε κινητοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, παραδέχτηκε τα προβλήματα κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων παραπέμποντας, όμως, το θέμα στους δήμους... «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους δυνατότητας». Δήλωσε πως «στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία». Πάντως, χιλιάδες είναι τα προνήπια που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ και φέτος δεν έλειψαν οι κληρώσεις στα νηπιαγωγεία για τα προνήπια!

Σύμφωνα με τον υπουργό, με νομοθετική ρύθμιση σε επικείμενο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί ο ένας χρόνος (και όχι δύο που είναι τώρα) «υποχρεωτικής παραμονής του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, προκειμένου να ζητήσει μετάθεση». Το μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μεταθέσεις. Επίσης, «το υποχρεωτικό ωράριο των νηπιαγωγών, από το σχολικό έτος 2012-2013, εξομοιώνεται με αυτό των δασκάλων».

Από τη συνάντηση προέκυψε πως το Νοέμβρη θα έρθει ρύθμιση με την οποία θα προσμετράται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών μετά το 2010. Επίσης, ο υπουργός προσπάθησε να ανασκευάσει παλιότερη δήλωσή του για συγχωνεύσεις σχολείων, λέγοντας πως θα γίνουν λίγες.

Για το θέμα της μεταφοράς και των κτιριακών υποδομών οι ευθύνες μεταφέρθηκαν στους δήμους και στους μεταφορείς. Επίσης, σε ερώτηση για το κατά πόσο η ρύθμιση για το ωράριο των νηπιαγωγών θα σημάνει νέες οργανικές θέσεις ή νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις επίσης δε δόθηκε απάντηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ