ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφος μαζική, ταξική, αγωνιστική!

Ούτε λεπτό χαμένο. Κάθε εργαζόμενος του κλάδου πρέπει να ενημερωθεί για τις αρχαιρεσίες και τη σημασία που έχουν. Με αυτό το στόχο όλες οι δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο της Αττικής.

Για να αναδειχτεί η ανάγκη ενός Συνδικάτου πιο μαζικού, που με σταθερό ταξικό προσανατολισμό θα μπορεί να δίνει ακόμα πιο αποτελεσματικούς αγώνες. Να αντιστέκεται με επιτυχία στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Μια επίθεση που όπως επισημαίνει ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» εντείνεται συνεχώς, «η ανεργία που ήδη άρχισε να δείχνει τα δόντια της, με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών και άλλων μεγάλων έργων, θα οξυνθεί. Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης θα ενταθεί, πετσοκόβοντας ακόμα παραπέρα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η ήδη μίζερη ζωή μας». Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης θα είναι η όξυνση εργατικής τάξης - κεφαλαίου, η ένταση του αυταρχισμού της κυβέρνησης μέσω της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών και των προσπαθειών χειραγώγησης του κινήματος. Για αυτό «πρέπει να πάρουμε τώρα τα μέτρα μας, να προετοιμαστούμε καλά, να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλιάς, να δεθούμε περισσότερο με το Συνδικάτο μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παραμάγαζο της εργοδοσίας;

Στις 7 Νοέμβρη ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά - μια από τις μαζικότερες εργατικές οργανώσεις της πόλης - και ήδη όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή βρίσκεται στο πόδι για να το αρπάξει από τα χέρια των μεταλλεργατών, να το βγάλει από την ταξική αγωνιστική πορεία του. Οι μεταλλεργάτες έχουν γίνει μάρτυρες ενός οργίου εκβιασμών, ρουσφετολογίας και γενικά άγριας ψηφοθηρίας, στην οποία έχουν επιδοθεί τόσο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - οι οποίοι «κατεβαίνουν» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» στο συνδυασμό τους - όσο και οι συνδικαλιστές που έχουν συγκροτήσει συνδυασμούς - «λάστιχο» (ΕΡΓΑΣ ΑΣΕΚ), που χωράνε από όψιμους αγωνιστές και «αριστερούς» μέχρι ανθρώπους της εργοδοσίας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΑΣΚΕ, μέχρι και χτες στις 8.30 το βράδυ που «έκλεισαν» τα ψηφοδέλτια, εκβίαζε μεταλλεργάτες με το δικαίωμα στην εργασία, προκειμένου να τους «πείσει» να μπουν στο ψηφοδέλτιό της, ενώ σε εκατοντάδες άλλους έχει τάξει προσλήψεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (όταν και στα δύο ναυπηγεία ο αριθμός των εργατών μειώνεται), αρκεί να ψηφίσουν το συνδυασμό της. Ακόμα, ενδεικτικό της στάσης της ΠΑΣΚΕ είναι και το γεγονός, ότι χτες το απόγευμα στάλθηκαν στο Συνδικάτο 15 υποψηφιότητες μεταλλεργατών για το ψηφοδέλτιό της με... «φαξ» όταν η διοίκηση του Συνδικάτου έχει αποφασίσει ομόφωνα ότι οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται αυτοπροσώπως.

Ωστόσο οι μεταλλεργάτες έχουν ήδη δώσει την πρώτη τους απάντηση με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Εδωσαν στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» που αποτελεί την αγωνιστική πλειοψηφία της διοίκησης, 266 ψήφους και 3 έδρες στην εφορευτική και 209 ψήφους στο κοινό ψηφοδέλτιο που «κατέβασαν» η ΠΑΣΚΕ με τους άλλους συνδυασμούς (2 έδρες).

Οι κάλπες θα κλείσουν την Κυριακή 24 Νοέμβρη, ενώ -όπως έχει αποφασίσει η εφορευτική- οι μεταλλεργάτες θα μπορούν να ψηφίζουν τις καθημερινές από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα, ενώ Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με εξαίρεση το τελευταίο Σαββατοκύριακο των εκλογών, δηλαδή 23 και 24 Νοέμβρη αντίστοιχα, οπότε οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι μεταλλεργάτες για να προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να έχουν μαζί το ατομικό βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική ή σωματειακή τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Κινητοποίηση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα

Οι επιλογές της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του ΕΚΑΒ, ώστε να μείνει ελεύθερο το έδαφος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στη λειτουργία του Κέντρου όσο και στα προβλήματα των εργαζομένων.

Τις μεθοδεύσεις αυτές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, οι οποίοι -σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου τους- πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη πεντάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και γενική συνέλευση, διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παραπέρα ανάπτυξή του.

Πέρα από τη νηπιακή ανάπτυξη του Κέντρου, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, η διοίκησή του σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε τη μείωση και αυτού του εξοπλισμού που προβλεπόταν στο μνημόνιο που υπέγραψε το ΕΚΑΒ με τον «Οργανισμό 2004» για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον «Προϋπολογισμό δράσεων και ενεργειών επιχειρησιακού προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων 2004 - Υγεία» προβλεπόταν η πρόσληψη 2.400 συνολικά ατόμων μέχρι το 2004 και η αγορά, με εθνικούς και πόρους από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 270 ασθενοφόρων, 35 κινητών μονάδων, 20 μηχανών, οκτώ φορειοφόρων, τεσσάρων οχημάτων ταχείας πρόσβασης γιατρού, δυο αυτοκινούμενων συντονιστικών κέντρων, τριών ειδικών οχημάτων αντιμετώπισης καταστροφών, πέντε ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων. Από τις 2.400 προσλήψεις που προβλέπονταν συνολικά και τις 700 ειδικά για το 2002, έφτασαν τελικά στο ΕΚΑΒ το 2002 πανελλαδικά 300 άτομα προσωπικό, από διαγωνισμό που είχε γίνει το 2001! Σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του ΕΚΑΒ ζήτησε και την περικοπή του προβλεπόμενου εξοπλισμού, πριμοδοτώντας έτσι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που ορέγονται το «φιλέτο» της προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής. Ειδικότερα για τα ελικόπτερα ζήτησε τη μείωσή τους από πέντε σε τρία και την κατάργηση της αγοράς αεροσκαφών, με το πρόσχημα ότι το Κέντρο δε διαθέτει την τεχνογνωσία, προκειμένου να αναλάβει τα πτητικά μέσα. Ετσι, το ΕΚΑΒ, κινδυνεύει να παραμείνει με ασθενοφόρα που κυκλοφορούν από το 1988, ενώ η διοίκηση προσανατολίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε πτητικά μέσα στη λογική της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων, ήδη η καθαριότητα και η φύλαξη στα παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανατίθενται σε ιδιώτες.

«Η συστηματική υποβάθμιση του ΕΚΑΒ, η δικαιολογημένη αγανάκτηση που δημιουργείται στον κόσμο, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για τη χωρίς αντιδράσεις παράδοση του τομέα αυτού στους ιδιώτες», επισήμανε στο «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Χρ. Μπαρκονίκος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αναβαθμισμένη προνοσοκομειακή φροντίδα, διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παραπέρα ανάπτυξή του, ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, την αντιμετώπιση των δεκάδων εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ανατροπές στην περίθαλψη

Μια σημαντική ανατροπή στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων επιφύλαξε η χθεσινή, δεύτερη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη. Η «καρτοπερίθαλψη» ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, από την οποία παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ βγήκε ικανοποιημένη, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών της.

Ωστόσο, η «καρτοπερίθαλψη» σημαίνει επί της ουσίας περιορισμένη υγειονομική περίθαλψη για τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι μέσα από ένα σύστημα συγκεκριμένου αριθμού «μονάδων» θα κληθούν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες περίθαλψης εφόσον «αδειάσει» η κάρτα τους!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΣΔ), κάθε δημόσιος υπάλληλος θα προμηθευτεί μια κάρτα περίθαλψης, η οποία θα περιέχει συγκεκριμένο αριθμό μονάδων. Με αυτή την κάρτα θα μπορεί, χωρίς καμία επιβάρυνση, να καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψής του. Εάν όμως εξαντληθούν οι μονάδες της κάρτας, τότε θα αναλαμβάνει ολοκληρωτικά το οποιοδήποτε κόστος περίθαλψης και νοσηλείας!!! Το σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 2003.

Την κάθετη αντίθεση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ)στην «καρτοπερίθαλψη» εκφράζουν στελέχη της. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολαμβάνουν περίθαλψη χωρίς περιορισμούς, σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να καλύψει όλες τους τις ανάγκες και χωρίς καμία επιβάρυνση, τονίζουν.

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι επιχειρείται ένα νέο ξεκίνημα στον τομέα της περίθαλψης των ασφαλισμένων του δημοσίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το ζήτημα χρήζει μελέτης, ωστόσο θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, την άλλη Τετάρτη, μαζί με το ζήτημα του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στη χορήγηση του εφάπαξ των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ