ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ
Να επανέλθει στη ρότα των αγώνων

Στο πολύβουο ποτάμι των εργατικών αγώνων οι ναύτες επιβάλλεται να έχουν τη δική τους θέση. Αυτό προϋποθέτει ταξικό σωματείο
Στο πολύβουο ποτάμι των εργατικών αγώνων οι ναύτες επιβάλλεται να έχουν τη δική τους θέση. Αυτό προϋποθέτει ταξικό σωματείο
Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τους ναύτες, τους λοστρόμους, τους μαραγκούς και τα τζόβενα απευθύνει ο Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών, μέσα από την προγραμματική του διακήρυξη, μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Ναυτών. Με την ψήφο τους, τους καλεί να επαναφέρουν το σωματείο τους εκεί που ανήκει, στο μονοπάτι που χάραξαν οι ιστορικές αγωνιστικές φυσιογνωμίες που αναδείχτηκαν μέσα από τις γραμμές τους, στο δρόμο της ταξικής πάλης, του ανυποχώρητου αγώνα, των διεκδικήσεων και των κατακτήσεων. Οι εκλογές στην Ενωση Ναυτών έχουν αρχίσει από την περασμένη βδομάδα, ενώ οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 7 Φλεβάρη.

Ο αγωνιστικός συνδυασμός καλεί τον κλάδο να πάρει τις τύχες του στα χέρια του τιμωρώντας με την ψήφο του τη σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης την οποία ο πρόεδρος Αντώνης Νταλακογιώργος έχει μετατρέψει σε φερέφωνο των εφοπλιστών. «Τα ψέματα - επισημαίνεται - τελείωσαν για την εφοπλιστόδουλη κλίκα της νόθας διοίκησης του σωματείου μας. Στις αρχαιρεσίες του '95 σκυλεύοντας νεκρούς, πατώντας σε αγώνες που δεν της ανήκαν, θολώνοντας τα νερά, κατάφερε να κρατηθεί στη διοίκηση. Το ίδιο επιχείρησε και το '98 αλλά δεν "της βγήκε". Παρά την αμέριστη υποστήριξη των εφοπλιστών, αναγκάστηκε να καταφύγει στο έσχατο μέσο της νοθείας (παραβίαση κάλπης) για να κρατηθεί στις καρέκλες. Από τότε ο κατήφορος δεν έχει πάτο».

Παραθέτοντας τα έργα και τις ημέρες της ομάδας Νταλακογιώργου ο Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών υπογραμμίζει: «Δεν υπήρξε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που να μην ταυτίστηκε με την εφοπλιστόδουλη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, δεν υπήρξε αντιναυτεργατικό μέτρο της κυβέρνησης που να μην το "κατάπιε" ή να μην συνεργάστηκε» και εξηγεί: Με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψε την τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ντροπής με αυξήσεις 4,5%. Υπονόμευσε τον αγώνα των ναυτεργατών στα ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ στη Φινλανδία με αίτημα ίση αμοιβή για ίση εργασία, υπονόμευσε τους αγώνες όλων των εργαζομένων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεπουλώντας ταυτόχρονα τα αιτήματα του κλάδου για σύνταξη στο 80% του μισθού. Ξεπούλησε την απεργία που και η ίδια ψήφισε για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις των ναυτεργατών. Ηταν ο Νταλακογιώργος αυτός, που ανέλαβε να ξεπουλήσει τη μεγάλη απεργία του Ιούνη και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, διαμηνύοντας στους ναυτεργάτες τα «κεφάλια μέσα» όταν η κυβέρνηση τους επέβαλλε το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για να ανακόψει την απεργία τους.

«Ταύτιση στην ουσία, ταύτιση στην πράξη, με τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ και την κυβέρνηση, στην υπηρεσία των εφοπλιστών, αυτή είναι η ταυτότητα της νόθας διοίκησης, αυτών που διεκδικούν την ψήφο σας». Στη συνέχεια ο αγωνιστικός συνδυασμός παραθέτει το διεκδικητικό του πλαίσιο το οποίο συντάχθηκε από τους ίδιους τους ναυτεργάτες και έχει βάση τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Χάσαμε ένα παλικάρι, θα συνεχίσουμε...

Με την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα και αποκάλυψη των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατό του, αποχαιρετά τον 40χρονο εργάτη μετάλλου και συνδικαλιστή Αλέκο Παρασκευόπουλο το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Ο Α. Παρασκευόπουλος σκοτώθηκε μετά από εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στις 23 Οκτώβρη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Το συνδικάτο μας, το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχασε ένα παλικάρι, έναν ακούραστο αγωνιστή, έναν πρωτοπόρο εργάτη. Το στέλεχός μας, ο Αλέκος μας, είχε ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή του την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Κάθε μέρα για τον Αλέκο ήταν και μια μέρα δράσης, πρωτοβουλιών για να πείθονται και να συσπειρώνονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο συνδικάτο. Να μπαίνουν καθημερινά και νέες δυνάμεις στον αγώνα, στο ΠΑΜΕ. Να έρχεται πιο κοντά η στιγμή που η εργατική τάξη με τους συμμάχους της θα ανατρέψουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Το Αλεκάκι ήταν από τους πιο αγαπητούς σε όλους τους συναδέλφους. Τεράστιο ηθικό ανάστημα, σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή που τον γνώριζες.

Ο τρόπος που έφυγε άδικος. Εργατικό "ατύχημα" το λένε. Εμείς γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα του κεφαλαίου και των πολιτικών του στηριγμάτων. Η ολοφάνερη προσπάθεια συσκότισης από μεριάς του εργοδότη των πραγματικών συνθηκών, αιτιών του "ατυχήματος", η άρνησή του να επιτρέψει σε στελέχη του συνδικάτου, στον πρόεδρο και στον γενικό γραμματέα να μπουν στο χώρο, μας εξοργίζει αφάνταστα. Να είναι σίγουροι πως τίποτα δε θα μείνει κρυφό, οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν.

Στο σύντροφό μας Αλέκο Παρασκευόπουλο μια υπόσχεση δίνουμε. Να δυναμώσουμε την πάλη, τον αγώνα, να έρθει πιο κοντά η εποχή που οραματιζόταν. Στην οικογένεια του αγαπημένου μας συντρόφου εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

  • Στη μνήμη του ακριβού μας φίλου Αλέκου Παρασκευόπουλου, που χάθηκε άδικα σε εργατικό ατύχημα στις 23/10 αντί για στεφάνι προσφέρουμε στην ΚΟΒ Αργυρούπολης του ΚΚΕ, της οποίας ήταν μέλος, 100 Ευρώ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.

Βαγγέλης και Γωγώ Σούλη.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Χρειάζεται γενναία κρατική επιδότηση

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι με το ποσοστό 1% επί του τακτικού προϋπολογισμού θα δώσουμε συντάξεις και θα κάνουμε και κοινωνική πολιτική». Το σχόλιο αυτό έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου ρύθμισης ασφαλιστικών θεμάτων στη Βουλή, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κρατική ενίσχυση στο ΙΚΑ. Απαντώντας στον υφυπουργό οικονομικών, Γ.Φλωρίδη, που χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» τη δαπάνη των 49.920.000 ευρώ, που προβλέπεται για το 2003, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε πως «πριν από λίγο καιρό διαγράφτηκε ένα χρέος της εργοδοσίας ύψους 300 δισεκατομμυρίων δραχμών»! Επισήμανε πως «με τα δισεκατομμύρια που χαρίστηκαν καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να δώσει το ΙΚΑ σε συντάξεις». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να παρουσιάζονται οι δαπάνες αυτές ως «κοινωνική πολιτική», αφού «άλλο είναι η κοινωνική πολιτική, άλλο ορισμένα επιδόματα και άλλο οι ανάγκες του ΙΚΑ».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι προβλέπουν για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν τα 30 χρόνια υπηρεσίας μειωμένη σύνταξη, ενώ για την εξαγοράσιμη πλασματική υπηρεσία 5 ετών που προβλέπεται για όσους έχουν συμπληρώσει τα 66 χρόνια είναι «δώρο-άδωρο», αναρωτώμενος «ποιος θα πληρώσει για να συμπληρώσει τα 5 χρόνια;». Συνολικά τόνισε πως «πιστεύουμε ότι το αίτημα για πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή αν θέλετε στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά είναι και άμεσο αίτημα. Είναι διεκδίκηση των ίδιων των εργαζομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ