ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίποινα με στόχο το Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ, οξύνοντας κι άλλο την ένταση

Copyright 2023 The Associated

Τις επόμενες κινήσεις λήψης αντιποίνων για την πρώτη φονική επίθεση σε αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτώβρη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, ετοιμάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνθήκες που αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι για έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του για τα αντίποινα έχοντας ακούσει τις εισηγήσεις ανώτερων συμβούλων ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε προχθές στο δίκτυο MSNBC ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα. Μιλώντας στο Πεντάγωνο προχθές, ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή», προσθέτοντας: «Ο Πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ και τα στρατεύματά μας».

Στο φόντο αυτό, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές (ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη), όπως ο Λ. Γκρέιαμ και ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, προκαλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν «να χτυπήσει το Ιράν σκληρά, τώρα».

Με αυτήν την αφορμή επανήλθε στη δημοσιότητα και ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Γ. Κλαρκ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια και των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να λένε "δεν θέλουμε κλιμάκωση". Αυτό προσκαλεί περισσότερες επιθέσεις εναντίον μας. Σταματήστε να αποκαλείτε τις επιθέσεις μας "αντίποινα". Αυτό είναι αντιδραστικό... Βρείτε τις ικανότητές τους και χτυπήστε σκληρά στην πηγή: Το Ιράν».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι το ίδιο επικίνδυνα οξυμένη όσο και το 1973, εκτιμώντας ότι «δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή τουλάχιστον από το 1973, μπορεί και από ακόμα πιο πριν. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».

Οι ΗΠΑ βέβαια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη όξυνση στη Μέση Ανατολή, με την υποστήριξή τους στο μακελειό στη Γάζα από το Ισραήλ και με τις συνολικότερες κινήσεις τους, για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Haaretz», αναφέρουν ότι ο Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει νέα διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σχολίασε ότι είναι σε εξέλιξη «ενεργητική» διπλωματία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Γάζα και τις επιπτώσεις του σε περιφερειακό επίπεδο. «Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά» ότι ο τρόπος για να τερματιστούν ο πόλεμος «και η τρέχουσα κρίση στην περιοχή περνάει μέσα από την πολιτική», πρόσθεσε.

Ρωσία και Κίνα ζητούν «αποκλιμάκωση»

Στο μεταξύ η Ρωσία και η Κίνα, επιδιώκοντας σταθερά να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή, και ως πιθανοί «διαμεσολαβητές», ζήτησαν «αποκλιμάκωση της έντασης», ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επικίνδυνη όξυνση των συγκρούσεων, τοποθετούμενες ενάντια σε ενδεχόμενα αντίποινα από τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις που δέχονται δυνάμεις τους στην περιοχή.

«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης», δήλωσε χθες από τη Μόσχα ο Ντμ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για να προσθέσει: «Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη επίσης τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως τού από πού προέρχονται. Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς αποκλιμάκωση. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης».

«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις», σχολίασε από την πλευρά ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή «εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Κάμερον, στη διάρκεια επίσκεψης στο Ομάν, δήλωσε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της εξετάζουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως τμήμα των «διπλωματικών πρωτοβουλιών» με σκοπό τη «μη αναστρέψιμη πρόοδο» για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη βάση των δύο κρατών. Ο Κάμερον επανέλαβε την ανάγκη για «άμεση εκεχειρία, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς και παροχή στον Παλαιστινιακό λαό ενός σαφούς πολιτικό ορίζοντα». Την ίδια ώρα, εκτός της πάγιας πολύμορφης στήριξης στο Ισραήλ, η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναστείλουν την χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες...

Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στη Συρία

Σε ένα τέτοιο φόντο, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και στρατιωτικοί άλλων χωρών του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε βάση στη Συρία έγιναν προχτές βράδυ στόχος νέας επίθεσης με πυραύλους.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως «εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη βάση Σαντάντι», στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ούτε (σ.σ. διαπιστώθηκαν) ζημιές σε υποδομές», πρόσθεσε.

Συνέχεια στις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με τη Χεζμπολάχ να χτυπά θέση του στρατού στην περιοχή Χαμπντ Γιαρίν στο βόρειο Ισραήλ.

Η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε επίσης χτες πως χτύπησε εξοπλισμό παρακολούθησης του ισραηλινού στρατού κοντά στο μεθοριακό χωριό αλ Ουαζάνι.

Αργά προχτές βράδυ ο ισραηλινός στρατός και το πυροβολικό βομβάρδισαν τις μεθοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου, Αϊτα αλ Σαάαμπ, Μάις αλ Τζάμπαλ, Νακούρα, Ντάιρα, Γιαρίν, Τζεμπαγίν και Ταΐρ Χάρφα.

Επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών

Η αυξημένη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή ενθαρρύνει την επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών.

Χτες το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε πως διέσωσε δύο αλιευτικά σκάφη που είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές μέσα σε μία ημέρα.

Ειδικότερα, το ινδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως το περιπολικό σκάφος INS Sumitra έσωσε τη Δευτέρα δύο αλιευτικά σκάφη. Το πρώτο ήταν ιρανικό με 17μελές πλήρωμα που διασώθηκαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και μετά ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου ενός άλλου αλιευτικού σκάφους που είχε δεχθεί επίθεση Σομαλών εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση 19 Πακιστανών υπηκόων που επέβαιναν σε αυτό.

Οι Σομαλοί πειρατές φαίνεται να εκμεταλλεύονται την αστάθεια γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου το κίνημα των Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στοχοποιεί μη στρατιωτικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Η σομαλική πειρατεία κορυφώθηκε γύρω στο 2011 κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία περίπου 7 δισ. δολάρια τον χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα το πάτημα σε μια σειρά στρατιωτικές και ναυτικές αποστολές από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ να βάλουν πόδι σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν καταλήφθηκε το με σημαία Μάλτας MV Ruen, δεν είχε σημειωθεί κάποια επιτυχής πειρατεία εμπορικού πλοίου από Σομαλούς πειρατές από το 2017.

Επίσης, τη Δευτέρα, δυνάμεις από τις Σεϊχέλες, κράτος του αρχιπελάγους του Ινδικού ωκεανού, διέσωσαν τα έξι μέλη πληρώματος σριλανκέζικης τράτας από φερόμενους ως Σομαλούς πειρατές.

ΙΣΡΑΗΛ
Επιχείρηση αποπομπής κομμουνιστή βουλευτή που καταγγέλλει τη γενοκτονία στη Γάζα

Σε νέα πολιτική δίωξη εναντίον του Οφέρ Κασίφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα), προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς κλιμακώνεται η προσπάθεια να κατασταλεί κάθε φωνή που καταγγέλλει την κατοχή της Παλαιστίνης και καλεί σε αγώνα για να σταματήσει το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, 85 από τους 120 βουλευτές του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνέσετ) υπέγραψαν αίτημα με το οποίο ζητούν την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ από το Σώμα, κατηγορώντας τον για «προδοσία», επικαλούμενοι την τοποθέτησή του υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ, για τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, σε μια πρωτοφανή απόφαση ακόμα και για τα δεδομένα του Ισραήλ, επιτροπή της Βουλής ενέκρινε την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ, με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Πλέον, η πρόταση για αποπομπή του κομμουνιστή βουλευτή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ, Αχμαντ Τίμπι, σχολίασε ότι «πρόκειται για μια μαύρη μέρα για την Κνέσετ», ενώ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επισήμανε ότι «η διαδικασία είναι αντιδημοκρατική εκ φύσεως».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο εναντίον του Οφέρ Κασίφ, όσο και εναντίον της Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν, επίσης μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ, το προηγούμενο διάστημα έχουν επιβληθεί ποινές απομάκρυνσης από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και περικοπής της αποζημίωσής τους, επειδή κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ