ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Γενάρη 2022
Σελ. /20
Δεν περιμένουμε «σωτήρες», οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και πόλη

Η ομιλία του Νίκου Μαυροκέφαλου

Εκ μέρους των συνδικάτων και των μαζικών φορέων της Αττικής καλωσορίζουμε την αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο, τα δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Ενώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις πόλεις μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Φτάνει πια. Απαιτούμε λύσεις.

Δεν θυσιάζουμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν ανεχόμαστε, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. ευρώ τον χρόνο για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε σημαντικό κίνδυνο τη χώρα μας, να μη διατίθενται χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές, το προσωπικό και τα μέσα που προστατεύουν τη ζωή και το βιος του λαού μας.

Δεν ανεχόμαστε, τη στιγμή που μετράμε πάνω από 23.000 νεκρούς από την πανδημία, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, να έχει σχεδόν καταρρεύσει, η κυβέρνηση να συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Αποτελεί πραγματική πρόκληση να μην μπορούν χιλιάδες οικογένειες να ζεσταθούν τον χειμώνα, μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Εν έτει 2022 να έχουν βρει τον θάνατο πάνω από 80 φτωχοί συνάνθρωποί μας από τα πρόχειρα μαγκάλια και τις παμπάλαιες σόμπες που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν.


Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν, για το ποια διακυβέρνηση είχε στη θητεία της τα λιγότερα ή περισσότερα θύματα, είναι μεγάλη ντροπή που δεν μπορεί να ανεχτεί κανένας άνθρωπος.

Δεν δείχνει μόνο την κυνικότητα των αστικών κομμάτων. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν μπορεί τελικά να προστατέψει ούτε τις πιο στοιχειώδεις και οξυμένες ανάγκες του λαού.

Στο χιόνι θάφτηκε το «επιτελικό κράτος»

Το αστικό κράτος αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανίκανο να αντιμετωπίσει έναν απλό χιονιά. Το «επιτελικό κράτος» θάφτηκε στο χιόνι, στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, στις διαλυμένες συγκοινωνίες, στα αποκλεισμένα νοσοκομεία, στο απόλυτο μπάχαλο που έγινε με τα σχολεία. Πέντε μέρες μετά τη χιονόπτωση και ακόμα στην Αττική 1.000 οικογένειες δεν έχουν ρεύμα, σε πολλούς δήμους δεν κυκλοφορεί κανείς, εκτός από τους κεντρικούς δρόμους, ενώ όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Το αστικό κράτος που με διαδικασίες fast track ψηφίζει αντιλαϊκά νομοσχέδια και χαρίζει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια, αποδείχτηκε γυμνό να προστατέψει την Αττική από ένα καιρικό φαινόμενο που όλοι γνώριζαν με ακρίβεια ότι θα έρθει 6 μέρες νωρίτερα.

Οπως ακριβώς συνέβη με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Β. Εύβοια, στην Ηλεία, στο Μάτι παλιότερα, με τον περσινό χιονιά στην Αττική, με τους σεισμούς στη Σάμο και στην Κρήτη, με τις πλημμύρες στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στη Μάνδρα Αττικής κ.α.

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές σε όλους τους κρίκους πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, στην κεντρική διοίκηση και στην Πολιτική Προστασία, στην Περιφέρεια, στους δήμους, οφείλονται στη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έχουν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους.

Στην Αττική 200.000 οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα. Αυτόν τον τεράστιο αριθμό κομμένων παροχών έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόλις 150 συνεργεία του εμπορευματοποιημένου ΔΕΔΔΗΕ, οι περισσότεροι εργολαβικοί και σχεδόν καθόλου εκπαιδευμένοι, σε ένα δίκτυο διανομής που έχει να συντηρηθεί ολοκληρωμένα πάνω από 20 χρόνια. Τα στοιχεία που δίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά. Το 2009 διατίθονταν για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου 174 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 μόλις 54 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα ακόμα πιο λίγα.

Ο ιδιωτικοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που παίρνει προίκα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την τσέπη του ελληνικού λαού για τις υποτιθέμενες «άγονες γραμμές», εκτροχιάστηκε στην πρώτη κακοκαιρία.

Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής των 5 εκατ. κατοίκων διαθέτει μόλις 3 εκχιονιστικά ενώ οι δήμοι δεν έχουν επαρκή αριθμό προσωπικού και μέσων ούτε για να μαζέψουν τα κλαδιά από τους δρόμους.

Τα προβλήματα της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Γιατί έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Γιατί τα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν δίνουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος επιλέγει να αποψιλώνει αυτούς τους τομείς και να ιδιωτικοποιεί εκείνα τα τμήματα στην Ενέργεια, στο νερό, στις μεταφορές, στην Τοπική Διοίκηση που προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες.

Οι εγκληματικές ευθύνες είναι διαχρονικές και είναι όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.

Και αντί όλοι αυτοί να ψάχνουν να βρουν τρύπα να κρυφτούν, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να στήνουν μια νέα κοκορομαχία στη Βουλή για να ξεγελάσουν και να προσανατολίσουν τον θυμό των εργαζομένων σε νέες αυταπάτες κυβερνητικής διαχείρισης. Γιατί η ανικανότητα - όπου υπάρχει - και η έλλειψη σχεδίου έχουν αφετηρία το γεγονός ότι τα κόμματα του κεφαλαίου θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οταν τα αστικά κόμματα ανάγουν σε γραμμή άμυνας την «ατομική ευθύνη» σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν τίποτα ουσιαστικό γιατί κοστίζει.

Παίρνουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια

Ομως δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όπως έκανε ο λαός της Β. Εύβοιας, όπως κάνει ο λαός της Πάτρας, όπως έκαναν πολλοί πρωτοπόροι αγωνιστές εδώ στην Αττική Οδό, προσφέροντας το πιο απλό, λίγο νερό και λίγη τροφή σε όσους ήταν για ώρες αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι από την ιδιωτική εταιρεία και το κράτος.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει «σωτήρες» και ουσιαστικές λύσεις έξω από τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της ταξικής πάλης, έξω από τον δρόμο της αλληλεγγύης.

Καλούμε τα συνδικάτα της Αττικής και όλης της Ελλάδας να οργανώσουν τον αγώνα τους για την προστασία της ζωής, της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους με νέους αγώνες, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη, με νέα συλλαλητήρια μέσα στον Φλεβάρη.

Καλόν αγώνα!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ