ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντονες διεργασίες για επίσπευση «διαδικασιών»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Κυβερνήσεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ εγκρίνουν διαδοχικά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία, βασικό στόχο της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Οι εξελίξεις με επίκεντρο τα Σκόπια διαδραματίζονται παράλληλα με τις έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις και πιέσεις σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο για έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων (δηλαδή σε αναγνώριση της ντε φάκτο απόσχισης του Κοσσόβου από τη Σερβία έπειτα από την προ 20ετίας ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ), με υπόβαθρο, μέσω της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», το σχέδιο ανάσχεσης της επιρροής της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Η γερμανική υποστήριξη στα Σκόπια

Μία από τις κυβερνήσεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που ενέκρινε χτες την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στον οργανισμό ήταν η Γερμανία. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτίμησε ότι η υπογραφή από τους μόνιμους πρεσβευτές των 29 χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί τον Φλεβάρη, ώστε να ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».

Ερωτηθείς πότε εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι η ένταξη θα τεθεί σε ισχύ μόλις όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν κοινοποιήσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης. «Στη Γερμανία είναι απαραίτητος ένας "νόμος για τη συμφωνία" κι εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το προωθήσουμε, ώστε αυτός ο νόμος να εγκριθεί γρήγορα. Από τη στιγμή που το πρωτόκολλο θα έχει υπογραφεί στις Βρυξέλλες, η Βόρεια Μακεδονία θα απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στη Συμμαχία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι είναι εντελώς «διαφορετική υπόθεση» η διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει από τον ερχόμενο Ιούνη. Πρόσθεσε πως υπάρχει σειρά προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρηθούν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την «επαρκή εκπλήρωση» των όρων, ιδιαίτερα «σε χειροπιαστές και μόνιμες μεταρρυθμίσεις π.χ. στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ή της διαφθοράς».

Το ίδιο 24ωρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι «αποφασιστικός παράγοντας» για την ένταξη των Σκοπίων, όπως και κάθε άλλης χώρας στην ΕΕ, είναι «να πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει το Συμβούλιο και ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και πρόσθεσε με νόημα: «Θεωρώ ότι αυτό εννοεί η συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν υπάρχει πλέον επί της αρχής ελληνική αντίθεση εναντίον της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό όμως δεν προκαταλαμβάνει και τον κατάλογο (μέτρων) τον οποίο η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να υλοποιήσει».

Ράμα: «Ναι» σε συμφωνία που θέλουν ΗΠΑ - ΕΕ

Νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που είχε μεταβεί στο Βερολίνο με αφορμή την έκθεση ορισμένων έργων του σε βερολινέζικη γκαλερί, έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DW, δείχνοντας θετικός στην πιθανότητα «ανταλλαγής εδαφών» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο ενός διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων.

«Υποστηρίζουμε κάθε συμφωνία που έχει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα. Ερωτηθείς πώς βλέπει «το μέλλον των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία» απάντησε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως σημαντικό ιστορικό βήμα» που χρειάστηκε «πολύ χρόνο» και μία «γενναία ηγεσία». Εκτίμησε ότι απελευθέρωσε την περιοχή «από μία μεγάλη κρίση και άνοιξε προοπτικές... σε Μακεδόνες και Αλβανούς». Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Ράμα απάντησε ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τα νύχια του Βελιγραδίου και δεν θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ». Μιλώντας για τη στάση των ΗΠΑ έναντι της χώρας του, παραδέχτηκε ότι παρέχουν «τεράστια υποστήριξη για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Αλβανία». Τόνισε ακόμη την επιθυμία της κυβέρνησής του για «στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», εξηγώντας εμμέσως πως αυτό είναι και επιλογή της αλβανικής αστικής τάξης «ανεξάρτητα από το εάν είναι στην κυβέρνηση αριστερό ή δεξιό κόμμα».

Ωστόσο, την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ δεν προκάλεσε τόσο η συνέντευξη του Ράμα στο γερμανικό δίκτυο όσο το εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Πώς η μικροσκοπική Αλβανία έγινε το στρατηγείο διακίνησης ναρκωτικών της Ευρώπης».

Θάτσι στον Τραμπ: «Ετοιμος για συμβιβασμούς»

Στο μεταξύ, σε επιστολή του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι προς τον Αμερικανό Πρόεδρο καθρεφτίζονται οι έντονες πιέσεις των ΗΠΑ στο προτεκτοράτο για την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Θάτσι διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο Τραμπ ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμούς προκειμένου να επιτευχθεί η περιβόητη «συμφωνία ομαλοποίησης» των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των δύο πλευρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Επιτρέψτε μου να σας προσφέρω προσωπικά εγγυήσεις ότι, ως Πρόεδρος του Κοσσόβου, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ τους απαραίτητους συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη συμφωνία, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα τερματίσει μια αιώνια σύγκρουση με τη Σερβία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θάτσι. Διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά «μόνιμη», όπου οι δύο πλευρές «θα αποκηρύξουν τη σύγκρουση» καθιστώντας το Κόσσοβο «μέλος του ΟΗΕ».

Δεν παραλείπει ακόμη να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη «γενναιόδωρη προσφορά» να φιλοξενήσει, στον Λευκό Οίκο, την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί. Η επιστολή Θάτσι απαντά σε εκείνη που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο σε αυτόν όσο και στον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ενθαρρύνοντας συμβιβασμούς για «να λυθεί το ζήτημα».

Τέλος, χτες ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου Κάδρι Βέσελι, που έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρ. Χαραντινάι (που αντιτίθεται στις «διορθώσεις συνόρων» και σε συμβιβασμούς), πρότεινε να αρθούν για 120 μέρες οι δασμοί 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο Βέσελι έκανε την πρόταση αυτή «συμπτωματικά» λίγο μετά τη συνάντησή του στην Πρίστινα με τον Αμερικανό πρέσβη Φίλιπ Κόσνετ.


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εν αναμονή ανακοινώσεων για νέες συνεργασίες

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνέδεσε την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Αναστασιάδη με «σημαντικά αποτελέσματα»

Από την προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κύπρου

Copyright 2016 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κύπρου
Την επιτάχυνση κι άλλων αντιλαϊκών συνεργασιών στη «γειτονιά» μας - που αποκτούν προεκτάσεις για την εξέλιξη ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - επιβεβαίωσε η προχτεσινή Σύνοδος των 7 μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED 7), στη Λευκωσία. Δίπλα σε γενικόλογες διατυπώσεις όπως αυτές που αφθονούν στη «Διακήρυξη της Λευκωσίας», για την «προοπτική» που αποκτά το «κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο» για «τη Μεσόγειο ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας προς το συμφέρον όλης της ΕΕ», όλα δείχνουν ότι προχωρούν πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, που ξεχωρίζοντας ειδικά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας, Ν. Αναστασιάδης και Εμ. Μακρόν, είπε ότι αυτή «κατέληξε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας, της ασφάλειας και των περιφερειακών εξελίξεων. Κάποια απ' αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα. Θα δούμε το πώς θα ανακοινωθούν, διότι είμαστε στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής τους». Εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν «και στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα της ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι ο Μακρόν έφτασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Κάιρο, όπου είχε συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του και συζήτησαν και για τη συνεργασία με την Κύπρο. «Υπάρχει λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον από την πλευρά της Γαλλίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς καλωσορίζουμε αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο μέσα από δικές μας συνεργασίες μπορεί να φέρει αποτελέσματα», επέμεινε.

Η Γαλλία έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση «στρατιωτικών διευκολύνσεων» που αφορούν τη χρήση εγκαταστάσεων όπως η ναυτική βάση στο Μαρί (επαρχία Λάρνακας) αλλά και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Εδώ και καιρό δυναμώνουν σενάρια μέχρι και για δημιουργία γαλλικής βάσης στην Κύπρο, με φόντο τις προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να δυναμώσει συνολικότερα τα περιθώρια στρατιωτικής δράσης σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια Αφρική, όπου προσπαθεί να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός κολοσσός «Total» διεκδικεί γενναίο μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και «απλώνει» τις επενδύσεις του σε Κύπρο, Λίβανο κ.α. Η κινητοποίηση της Γαλλίας είναι τέτοια που από το φθινόπωρο φημολογούνται διεργασίες γύρω από το ενδεχόμενο διεύρυνσης πολυμερών συνεργασιών που ήδη λειτουργούν (όπως των Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) και με τη δική της συμμετοχή. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή μ' αυτό που ήδη προχωρούν οι ΗΠΑ με το «τρίγωνο» Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, που αναμένεται να έχει νέα συνάντηση στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν και με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο.

Νέες επαφές Λουτ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή θα έχει νέες συναντήσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που επιστρέφει στο πλαίσιο διερεύνησης των όρων αναφοράς για την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ανανέωσε τελικά τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μέχρι τον Ιούλη πρέπει να υποβληθεί νέα έκθεση «συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τις προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμών για την ελάφρυνση των εντάσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν όλο το νησί, τις προσπάθειες των δύο ηγετών να προετοιμάσουν τις κοινότητες για μια διευθέτηση και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα για να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ