ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η διελκυστίνδα Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, με φόντο τις συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο, συνεχίζεται αμείωτη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους πως δεν θέλουν να διαπραγματευτούν ξανά το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που έκλεισαν τον περασμένο Νοέμβρη με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η Συμφωνία αποχώρησης παραμένει η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία. Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Τα σύνορα της Ιρλανδίας είναι σύνορα της Ευρώπης. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια. Η ΕΕ θα παραμείνει ήρεμη, ενιαία και αποφασισμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Πιο πριν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως η ΕΕ και οι άλλοι ηγέτες είναι ενωμένοι. Αφετέρου προειδοποίησε πως έπειτα από την ψηφοφορία επί τροπολογιών στο βρετανικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης, «έχει αυξηθεί ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία δεν είναι ανοικτό προς διαπραγμάτευση. Το ίδιο επανέλαβαν και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ αλλά και υπουργοί των κυβερνήσεων Ιρλανδίας, Γερμανίας, Γαλλίας κ.α.

Στο Λονδίνο, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την 45λεπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους «σοβαρές», τονίζοντας πως επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να διατηρηθεί, μετά το Brexit, η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Κατηγόρησε ωστόσο στη συνέχεια την πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εξαντλήσει το χρόνο, ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές να εγκρίνουν σε επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπό πίεση, το σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψε με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ για το Brexit προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο: «Ατακτη» αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Μέι, από την πλευρά της, αναφερόμενη στη συνάντηση με τον Τζ. Κόρμπιν, εξέφρασε τη χαρά της για μία συζήτηση με στόχο, όπως εξήγησε, την εξασφάλιση πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη. «Του τόνισα τη σημασία τού να μπορεί η Βρετανία να κλείνει μόνη της εμπορικές συμφωνίες», ανέφερε με μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ», τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα «άτακτο» Brexit «είναι να ψηφιστεί μία συμφωνία».

Είχαν προηγηθεί νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, αλλά και νέα τοποθέτηση της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου παραδέχτηκε πως δεν έχει σαφείς εναλλακτικές προτάσεις για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να αλλάξει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, έπειτα από τις δύο προχτεσινοβραδινές τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Απογοητευμένοι» οι επιχειρηματίες

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν νωρίτερα εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων στη Βρετανία με αφορμή την προχτεσινοβραδινή μαραθώνια ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (CBI), Κάρολιν Φέρμπερν, εκτίμησε ότι «η ατελείωτη κοινοβουλευτική διαδικασία χωλαίνει, ενόσω επιταχύνονται οι οικονομικές συνέπειες από ένα σχέδιο μη συμφωνίας». Ο διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ανταμ Μάρσαλ, δήλωσε ότι πρόκειται για «άλλη μία χαμένη μέρα» και ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή εξακολουθούν να κάνουν κύκλους, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».

ΗΠΑ
Ρωσία και Κίνα κατονομάζονται ως πρώτες απειλές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολυσέλιδη νέα ετήσια έκθεση για την «εθνική ασφάλεια» καταγράφει και πάλι ως βασικές «απειλές» για τις ΗΠΑ τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης αμφισβητείται η εκτίμηση του Προέδρου Τραμπ πως οι ΗΠΑ «νίκησαν» τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, καθώς στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών οι τζιχαντιστές εκτιμάται πως διαθέτουν μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες ενόπλους και έχουν «πρόθεση να προκαλέσουν εξέγερση». Σε άλλο σημείο διαπιστώνεται δηκτικά πως πλέον «μερικοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ επιζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσιγκτον, αντιδρώντας στην εντύπωση που έχουν σχηματίσει για τις αλλαγές των αμερικανικών πολιτικών σε ζητήματα ασφάλειας και εμπορίου»...

Ταυτόχρονα, «αγριεύει» η κόντρα ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σε μέρος του κρατικού μηχανισμού και των μυστικών υπηρεσιών με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, όπου ορισμένοι αμφισβήτησαν την άποψη της κυβέρνησης σχετικά με την «επικινδυνότητα» και την «επιθετικότητα» του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε νέα ανάρτησή του στο «Τουίτερ», ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε υποτιμητικά σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αναφέροντας: «Οι άνθρωποι των (υπηρεσιών) Πληροφοριών δείχνουν υπερβολικά παθητικοί και αφελείς σε ό,τι αφορά τους κινδύνους του Ιράν. Κάνουν λάθος! Οταν έγινα Πρόεδρος, το Ιράν προκαλούσε προβλήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Μετά την αποχώρησή μας από τη φρικτή συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, είναι ΠΟΛΥ διαφορετικοί (σ.σ. οι Ιρανοί) όμως παραμένουν δυνητική πηγή κινδύνου και σύρραξης». Και κατέληξε: «Να δυσπιστείτε απέναντι στο Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε ίσως να επιστρέψουν στο σχολείο!».

Ο Πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε επίσης και τις επιφυλάξεις των μυστικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου ΗΠΑ - Β. Κορέας, αναφέροντας σε νέα ανάρτηση στο «Τουίτερ»: «Η σχέση μας με τη Βόρεια Κορέα είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Καμία δοκιμή, επεστράφησαν οι όμηροι. Καλές πιθανότητες για αποπυρηνικοποίηση».

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Τζίνα Χάσπελ της CIA και ο Νταν Κόουτς της DNI, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, παραδέχτηκαν ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και συνεπώς δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία του 2015. Οι εκτιμήσεις τους για τις «μεγάλες παγκόσμιες απειλές» ήταν διαφοροποιημένες από τις θέσεις του Προέδρου Τραμπ για τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ.-- Εκατομμύρια κάτοικοι των βόρειων και μεσοδυτικών ΗΠΑ προετοιμάζονται, όπως μπορούν, για να αντιμετωπίσουν κύμα πολικού ψύχους, με θερμοκρασίες έως -50 βαθμούς Κελσίου. Πολλά σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν, καθώς η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σε ορισμένες πολιτείες όπως στη Μινεσότα, οι αρχές άνοιξαν κέντρα φιλοξενίας σε δημόσια κτίρια και βιβλιοθήκες, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους άστεγους. Πάντως ο Πρόεδρος Τραμπ βρήκε ευκαιρία για πλάκα στο αγαπημένο του «Τwitter» και έγραψε: «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -51 βαθμούς Κελσίου, η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ. Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας συμφωνία για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που ζητά ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν από χτες να επαναπροωθούν πίσω στο Μεξικό μετανάστες που ζητούν άσυλο.

ΜΠΑΣΤΙΑ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, όταν ένας 60χρονος άνοιξε πυρ στη μέση του δρόμου, στην πόλη Μπαστιά της Κορσικής, χτες το απόγευμα και στη συνέχεια αναζήτησε καταφύγιο στο σπίτι του. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι δέχτηκε κλήση για να παρέμβει σε διένεξη γειτόνων, ενώ σε βάρος του δράστη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για περιστατικά βίας. Μονάδες αστυνομίας και χωροφυλακής αναπτύχθηκαν στο σημείο και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές προσπαθούσαν να συλλάβουν τον δράστη.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μεσάχελ ολοκλήρωσαν προχτές βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τέταρτο γύρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου», αναζητώντας περιθώρια για στενότερη συνεργασία μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αύξηση «ανταποδοτικών εμπορικών σχέσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' ξεκίνησε χτες στο Ιράκ την πρώτη επίσκεψη Ισπανού μονάρχη τα τελευταία 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε Ισπανούς στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε δυτική ιμπεριαλιστική αποστολή που ακολούθησε την καταστροφική εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003. Στη συνέχεια συνάντησε, μεταξύ άλλων, και τον Ιρακινό νέο Πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 100 μεταναστών (οι περισσότεροι Αιθίοπες), μετά το ναυάγιο δύο πλοιαρίων ανοικτά του Τζιμπουτί στις αρχές της βδομάδας κατά το οποίο πνίγηκαν τουλάχιστον 38 άτομα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε τουλάχιστον 54 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό της γρίπης στη Ρουμανία και οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Η υπουργός Υγείας Σορίνα Πιντέα χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή» λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού της γρίπης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί παραδέχτηκε χτες ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη σκληρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 40 χρόνων, επιρρίπτοντας τη βασική ευθύνη στις αφόρητες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις των ΗΠΑ, ζητώντας «να μην κατηγορούνται η ευσυνείδητη κυβέρνηση και το ισλαμικό σύστημα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις στρατιωτικών για συνδέσεις με Γκιουλέν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες συλλήψεις μελών των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν στην Τουρκία, με την κατηγορία της διασύνδεσης με την οργάνωση «Χιζμέτ» του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί πρωτεργάτη για την απόπειρα ανατροπής της τον Ιούλη του 2016). Ειδικότερα, αυτήν τη φορά συνελήφθησαν δεκάδες πιλότοι που υπάγονται στο στρατό ξηράς, εφτά από τους οποίους μάλιστα έχουν ανώτατους βαθμούς. Οι συλληφθέντες κρατούνταν στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Αγκυρα.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις υπόπτων, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε συνωμοσίες ή ενέργειες κατά του κράτους και «τρομοκρατική δράση». Σε αυτούς συγκαταλέγονται και πάρα πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μεγάλο τμήμα των οποίων έλαβε ενεργό μέρος στα γεγονότα του 2016, κάτι που και αυτό αντανακλά το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων στη χώρα. Δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικά από το Ιντσιρλίκ, όπου εδρεύει και αμερικανική και ΝΑΤΟική βάση, για το δυναμικό των οποίων επίσης έχουν ειπωθεί πολλά σε σχέση με το πραξικόπημα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι με την κατηγορία της «συνειδητής και εκούσιας στήριξης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» καταδικάστηκε και Τούρκος μεταφραστής που εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στο προξενείο των ΗΠΑ στα Αδανα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ