ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εντατικές διεργασίες ενόψει β' γύρου

Και πάλι στην κάλπη την Κυριακή οι Κύπριοι

Copyright 2018 The Associated

Και πάλι στην κάλπη την Κυριακή οι Κύπριοι
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικές επαφές με τους επικεφαλής όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων έχουν από τη Δευτέρα οι δύο υποψήφιοι για την κυπριακή προεδρία που προκρίθηκαν στο β' γύρο της επόμενης Κυριακής, δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης, που έχει τη στήριξη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και ο Σταύρος Μαλάς, ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στις κάλπες, οι διακομματικές επαφές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών, που αφορούν και εξελίξεις στο «μέτωπο» του Κυπριακού, την ώρα που προετοιμάζεται το έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών και ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία διεκδικούν σημαντικό ρόλο σε μια «λύση» για να διασφαλίσουν συνολικότερα συμφέροντά τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τις ηγεσίες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύης» και «Συμμαχίας Πολιτών», μετέφερε την «έντονή μου πεποίθηση ότι η επομένη των εκλογών θα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να ενισχύσουμε την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο μας». Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «είμαι ανοικτός για συνεργασία με όλους όσους συμφωνούν στις βασικές αρχές των προγραμματικών μου δηλώσεων». Επίσης, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «βεβαίως και θα απαντήσει το ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ» (άξονες συνεργασίας που θέτει το φασιστικό μόρφωμα), προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει πως είναι διατεθειμένος να αλλάξει πολιτική είτε στο Κυπριακό είτε στην οικονομία.

Από τη δική του μεριά, ο Στ. Μαλάς χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και σημείωσε ότι «εκείνο που έχει συζητηθεί βεβαίως είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική λαϊκή εντολή για αλλαγή διακυβέρνησης». Στο «Φιλελεύθερο» πηγές από το επιτελείο Μαλά εκτιμούσαν ότι υπάρχουν περιθώρια «συγκλίσεων» και «εμπλουτισμού» σε διάφορα «επιμέρους ζητήματα».

Η στάση των κομμάτων που δεν προκρίθηκαν στο β' γύρο δεν θεωρείται δεδομένη και φαίνεται ότι η στήριξη του ενός ή του άλλου «μονομάχου» θα είναι αποτέλεσμα και έντονων διαφωνιών, αλλά και εσωκομματικών ανακατατάξεων. Είναι ενδεικτικό ότι στο ΔΗΚΟ έγιναν παραπομπές στελεχών σε πειθαρχικά συμβούλια επειδή πέντε βασικά στελέχη δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου. Χτες, υπήρχαν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία τα τέσσερα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» που στήριξαν αρχικά Παπαδόπουλο, στο β' γύρο δεν θα στηρίξουν κανέναν.

Κοινή άσκηση με Γαλλία

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική της σημασίας που έχει η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι μία ακόμα στρατιωτική άσκηση που έγινε με μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, την περασμένη Δευτέρα, Κύπρος και Γαλλία έκαναν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «CYFRA-01/18», με τη συμμετοχή πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της γαλλικής φρεγάτας «JEAN DE VIENNE». «Η άσκηση εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας για αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης ή καταστάσεων ανάγκης που δύναται να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» εξηγούσε το υπουργείο, σε μια περίοδο που στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται γεωτρήσεις για λογαριασμό της κοινοπραξίας «ENI» - «TOTAL».

Μάλιστα, συμπλήρωνε πως η άσκηση έγινε «στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα έρευνας και διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου».

  • Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», το περασμένο Σαββατοκύριακο εμφανίστηκε στο λιμάνι της Λεμεσού το αμερικανικό αποβατικό πλοίο «USNS Carson City». «Δεν γνωρίζουμε το λόγο της άφιξής του στη Λεμεσό, πάντως η πορεία του δεν μοιάζει να ήταν για ενδιάμεσο σταθμό», σημείωνε το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι το πλοίο είναι το νεότερο από τα δέκα παρόμοια σκάφη που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες και 40μελές πλήρωμα, ενώ είναι αμφίβιο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «στρατηγική συμμαχία» με το Ισραήλ

«Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε "παράδεισο", όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία», είπε προχτές ο Πρόεδρος του Ισραήλ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας έκαναν μια ανασκόπηση της «στρατηγικής σχέσης» που αναπτύσσουν οι δυο χώρες, μαζί και η Κύπρος. Αλήθεια, για λογαριασμό ποιων σκοπεύουν να μετατρέψουν σε «παράδεισο» τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Ισραήλ, μέσα από την παραπέρα σύσφιξη των οικονομικών και στρατιωτικών τους σχέσεων, σε συνεργασία και με άλλα κράτη της περιοχής; Σίγουρα όχι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες και τους κινδύνους από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, μέσα και από τη συμμετοχή της σε περιφερειακά «σχήματα» και συνεργασίες, όπως αυτή με το Ισραήλ.

***

Το ίδιο έκαναν, βέβαια, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως από το 2010, οπότε η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ αναβαθμίστηκε σε «στρατηγική», με την ενθάρρυνση και των ΗΠΑ, ενώ συμπεριέλαβε και την Κύπρο, η οποία, με την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, διένυσε γρήγορα μεγάλη απόσταση στη μεταξύ τους προσέγγιση. Πάνω σε αυτήν την τριμερή συνεργασία οικοδομούνται μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια, που έχουν στο επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, προωθείται η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ο περιβόητος «EastMed»), ως μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού για ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών - μελών της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Σχεδιάζεται επίσης η πόντιση καλωδίου μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπως και άλλα έργα αναβάθμισης της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, απ' όπου ισχυρά μονοπώλια προσδοκούν μεγάλα οφέλη.

***

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνει η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, με κεντρικό άξονα τη διαφύλαξη της ιμπεριαλιστικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στην περιοχή. Εξ ου και η ελληνική πλευρά, ειδικά επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κυριολεκτικά το έχουν ...απογειώσει, δρέπει δάφνες στην προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό και Ειδικές Δυνάμεις μετρούν ήδη σειρά ασκήσεων, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, που στοχευμένα εστιάζουν σε ζητήματα όπως περιπολίες στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου, από Μάλτα έως Σουέζ, όπου «τρέχουν» αγωγοί και δίαυλοι διαμετακόμισης, η προστασία πλατφορμών εξόρυξης, οι νηοψίες πλοίων που μπορεί να τις απειλούν, με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων του ΝΑΤΟ με δυνάμεις - «εταίρους» του στην περιοχή (π.χ. Αίγυπτος, Ιορδανία). Παράλληλα, δεν είναι μυστικό ότι επίλεκτες ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των συνεκπαιδεύσεων στην Ελλάδα, αξιοποιούν τα σύνθετα και απαιτητικά γεωγραφικά ανάγλυφα, προκειμένου να προσομοιώσουν πιθανές επιχειρήσεις σε βάρος όμορων κρατών, ή και σε βάρος του Ιράν.

***

Οι εξελίξεις αυτές και η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ αποκτούν άλλη διάσταση υπό το φως της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά τη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες, με στόχο να διαμορφώσουν νέες σφαίρες επιρροής για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η όξυνση της ρητορικής του Ισραήλ σε βάρος του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου, εξαιτίας της «Χεζμπολάχ», που αναγορεύεται σε «νούμερο 1» κίνδυνο για το συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ. Οπως δεν είναι τυχαία η κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητά του ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και σε άλλους λαούς της περιοχής, ενώ παράλληλα αυξάνει η ένταση με την Τουρκία. Απ' αυτήν τη σκοπιά, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι να εμπλακεί η Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες, με δεδομένο ότι η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί κι άλλο.

***

Απ' αυτήν τη σκοπιά, καμιά ανταπόκριση δεν πρέπει να βρει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, συνολικά το ρόλο που προσπαθεί να παίξει στην περιοχή, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί. Να σταθεί απέναντι σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, να απαιτήσει την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αποστολών και επεμβάσεων, το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αγώνας άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής και να εντείνει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σάπιο σύστημα που τον γεννά.


Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ