ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνία για περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων

Για «επιτυχία» κάνει λόγο το SPD, ενώ η Χριστιανική Ενωση δηλώνει πως το δικαίωμα αυτό περιορίζεται σημαντικά και τελικά θα καταργηθεί

Ο Μ. Σουλτς προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις
Ο Μ. Σουλτς προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία για το θέμα της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων κατέληξαν χτες οι διαπραγματευτικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Η εν λόγω συμφωνία «κουμπώνει» στη συνολική πολιτική ελέγχου και περιορισμού της μετανάστευσης - προσφυγιάς που θα εφαρμόσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, με πιο εντατικούς συνοριακούς ελέγχους, αυστηροποίηση της παροχής ασύλου, πιο «συνεπή» εφαρμογή των απελάσεων και ταυτόχρονα προώθηση της «νόμιμης» μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες, που θα καλύψουν τα κενά των επιχειρηματικών ομίλων.

Το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης για τους πρόσφυγες της Γερμανίας έχει ανασταλεί από πέρυσι έως και φέτος το Μάρτη, και το SPD παρουσίαζε ως αντικείμενο «σκληρής διαπραγμάτευσης» την επαναφορά του. Χτες επικυρώθηκε, ουσιαστικά, η συμφωνία που είχε διατυπωθεί στο αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών, δηλαδή ο περιορισμός αυτού του δικαιώματος το ανώτατο σε 1.000 πρόσφυγες το μήνα. Επιπλέον επεκτάθηκε η πλήρης αναστολή της οικογενειακής επανένωσης έως τις 31 Ιούλη (και όχι έως το Μάρτη). Μάλιστα, αύριο Πέμπτη θα έρθει προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το SPD προβάλλει ότι κατάφερε να «περάσει» τη λεγόμενη «ρήτρα επιείκειας», δηλαδή να εξαιρούνται από την απαγόρευση της οικογενειακής επανένωσης άνθρωποι που βρίσκονται σε «επείγουσα ανάγκη». Αυτή η «ρήτρα επιείκειας» υφίσταται ήδη στη γερμανική νομοθεσία και σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα το 2017 ωφελήθηκαν από αυτήν μόλις μερικές δεκάδες πρόσφυγες. Στο μεταξύ παραμένει το συμφωνηθέν (στις διερευνητικές) ανώτατο ετήσιο όριο των 220.000 προσφύγων που θα δέχεται η χώρα και δεν διευκρινίζεται αν αυτοί που θα δεχτεί η Γερμανία μέσω της οικογενειακής επανένωσης θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το όριο.

Με μέγιστη υποκρισία και θέλοντας να αποσπάσει την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων από την κομματική βάση στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, πανηγύριζε χτες ότι «το SPD επέβαλε, πέρα από το μηνιαίο όριο των 1.000, περαιτέρω ρήτρα επιείκειας»! Την ίδια στιγμή, το στέλεχος της CSU - που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις - Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωνε σχετικά: «Με τη νέα νομοθεσία το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση τελικά θα καταργηθεί (...) Δεν υπάρχει κάποια καινούργια ρήτρα επιείκειας που να σημαίνει περισσότερη μετανάστευση». Αντίστοιχα, ενώ η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Εβα Χεγκλ, μιλούσε για «επαναφορά της οικογενειακής επανένωσης από 1η Αυγούστου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των CDU/CSU, Στέφαν Χάρμπαρτ, υπογράμμιζε πως «από 1η Αυγούστου η οικογενειακή επανένωση θα είναι αυστηρά περιορισμένη και θα επιτρέπεται μόνο μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας για ενσωμάτωση». Υπενθύμισε επίσης ότι «το ανώτατο όριο 220.000 το χρόνο ισχύει και θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για το ανώτατο. Ο αριθμός αυτός δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε μόνιμο αριθμό προσφύγων τους οποίους θα δέχεται η Γερμανία», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό συνεχίζονται και ως πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσής τους θεωρείται μεταξύ 8 - 10 Φλεβάρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Προσεχώς το νέο επεισόδιο της ενδοαστικής κόντρας

Στην αναβολή της συνεδρίασης της καταλανικής Βουλής για την εκλογή του καθαιρεθέντα και φυγά Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόντ προχώρησε χτες ο πρόεδρος του Σώματος, Ρότζερ Τορέντ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πρώην Πρόεδρος και επανεκλεγμένος βουλευτής εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός υποψήφιος και διατηρεί το δικαίωμά του στο διορισμό του.

«Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας (...) αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται (...) δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος» ήταν τα λόγια του Τορέντ, που συνοδεύτηκαν και από την καταγγελία ότι «ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο, ούτε κάποιος υπουργός 600 χιλιόμετρα μακριά (σ.σ. εννοεί την κεντρική κυβέρνηση), μπορούν να αποτρέψουν το καταλανικό Κοινοβούλιο να εκλέξει τον Καταλανό Πρόεδρο». Η κίνηση του στελέχους της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο (τουλάχιστον 10 μέρες) ώστε να απαντήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγορεύσει το διορισμό του Πουιτζντεμόντ, αν ο ίδιος δεν παραστεί αυτοπροσώπως (επιστρέφοντας από το Βέλγιο) και αφού προηγουμένως έχει λάβει δικαστική άδεια, καθώς το ένταλμα σύλληψής του εξακολουθεί να ισχύει. Αλλωστε, και η περίπτωση μη υπακοής στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει διοικητικές συνέπειες και για τον ίδιο τον Τορέντ.

Πάντως, στο μπλοκ των λεγόμενων αυτονομιστών υπάρχουν τριβές. Ο Τορέντ κατηγορείται ότι δεν συζήτησε την απόφασή του για αναβολή της συνεδρίασης ούτε με τη νεοφιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία», με κορμό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, ούτε και με την αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP). Τις διαστάσεις απόψεων εντόπισαν και τα λεγόμενα ενωτικά κόμματα, όπως το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών», που μίλησε για παράταση στο «σόου του Πουιτζντεμόντ», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα (που κυβερνά στο σύνολο της Ισπανίας) που ζητάνε πρωτοβουλίες από τους «Πολίτες» (πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21 Δεκέμβρη με 25,4%) ώστε να προτείνει Πρόεδρο και να επιχειρήσει να τον ψηφίσει, κάτι όμως που δεν βγαίνει, αφού το «αυτονομιστικό» μπλοκ έχει 70 στις 135 έδρες. Οσο για τη συμμαχία «Καταλονία από κοινού - Μπορούμε» της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), χαιρέτισε την αναβολή ως ενδεδειγμένη και καλεί στην «επιλογή ενός άλλου Προέδρου για να σωθεί η χώρα».

Αυτό που γίνεται κάθε μέρα φανερό από το μακρύ «σίριαλ» στην Καταλονία, την πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας, είναι ότι προχωράει για τα συμφέροντα των αστών το παζάρι για τους όρους και το βαθμό αυτονομίας, ενώ θα συνεχίζεται το τσάκισμα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στα τέλη του ερχόμενου Μάη με θέμα τη νομιμοποίηση ή όχι των εκτρώσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, που εξακολουθούν να αποτελούν θέμα ταμπού για τους πιστούς του καθολικού δόγματος. Η ιρλανδική Βουλή θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα τη σαφή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

ΣΑΝΑΑ.-- Αυτονομιστές της νότιας Υεμένης πήραν χτες τελικά τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Αντεν, έπειτα από μάχες δύο ημερών με ενόπλους της φρουράς του πρώην συμμάχου τους, Προέδρου Χάντι. Η εξέλιξη φάνηκε να τρέπει σε φυγή τον πρωθυπουργό Αχμεντ Ομπάιντ μπιν Ντάγερ και αρκετούς υπουργούς, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στη Σ. Αραβία. Ανήρτησαν μάλιστα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τη σημαία της Νότιας Υεμένης πάνω από την πύλη της βάσης, όταν αυτή υπήρχε ανεξάρτητα από τη Βόρεια Υεμένη έως το 1990.

ΒΗΡΥΤΤΟΣ.-- Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβη χτες στον Λίβανο από την Ιορδανία, συναντώντας εκεί 126 Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αποστολή κυανοκράνων UNIFIL του ΟΗΕ από το 2006. Ο Σταϊνμάγερ ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στον Λίβανο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλο το φάσμα της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκπρόσωποι του «Αστικού Δημοκρατικού Κινήματος» που απαρτίζεται από οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, κάλεσαν τους Αιγύπτιους ψηφοφόρους να απόσχουν από τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μάρτη, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για αυταρχισμό και υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας. Προχτές, οι εκπρόσωποι άλλων πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν προτείνει μποϊκοτάρισμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ Αλ Μότζεμπ ανακοίνωσε ότι από τους 381 υπόπτους, που ανακρίθηκαν στις αρχές Νοέμβρη στο πλαίσιο «εκστρατείας κατά της διαφθοράς», οι 56 παραμένουν υπό κράτηση. Πρόσθεσε ότι από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς συγκεντρώθηκαν πάνω από 107 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ισπανικά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία του Κοσσόβου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εμπόδια στα παζάρια για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ φαίνεται πως προβάλλει η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία παρακινείται προφανώς από την όξυνση των εσωτερικών ενδοαστικών αντιθέσεων που προκαλούν στη Μαδρίτη οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με επίκεντρο τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Πληροφορίες της κοσσοβάρικης εφημερίδας «Κόχα» αναφέρουν ότι η Ισπανία αρνείται να συμπεριληφθεί το Κοσσυφοπέδιο στη λεγόμενη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θέτοντας εμπόδια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταρτίζει αυτή την περίοδο τη στρατηγική ένταξης των χωρών αυτών και που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Φλεβάρη. Η εφημερίδα, επικαλούμενη ισπανικό μη επίσημο αλλά διοχετευόμενο έγγραφο, υποστηρίζει ότι η Ισπανία αντιτίθεται έντονα στην προοπτική ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και στη συμμετοχή του προτεκτοράτου στη διαδικασία διεύρυνσης, επειδή «δίδεται η εντύπωση ότι το Κόσοβο είναι κράτος». Η ισπανική κυβέρνηση μάλιστα απαιτεί να μην χρησιμοποιηθεί στο προσχέδιο της στρατηγικής της Επιτροπής της ΕΕ για τη Διεύρυνση το ακρωνύμιο «WB6» (Western Balkan 6), που υποδηλώνει τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις οποίες αφορά η διεύρυνση, αφού δεν περιλαμβάνεται το Κόσσοβο.

Εφημερίδα της Πρίστινας αποκαλύπτει επίσης, επικαλούμενη αξιόπιστες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ότι η Ισπανία θα φέρει αντιρρήσεις και για τη συμμετοχή του Κοσσόβου στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στη Σόφια.

Το ίδιο διάστημα, στην Πρίστινα, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ραμούς Χαραντινάι (που κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου την περίοδο που ήταν διοικητής των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ) δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο «έχει απομονωθεί» με αφορμή την άρνηση των αρχών σε ΗΠΑ και Βρετανία να του χορηγήσουν βίζα. Κοσσοβάρικα ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανή αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση του Ρ. Χαραντινάι στις προσπάθειες για τη συγκρότηση δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων του ΟΥΤΣΕΚΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ