ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σημαντική πείρα από τις μάχες μέχρι σήμερα, εφόδιο για την αγωνιστική συνέχεια

Πλευρές από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη συνεδρίαση

Από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
Από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
Η σημαντική πείρα από τις μάχες που έδωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ την Κυριακή 28/1, ως στοιχείο που αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την αγωνιστική συνέχεια.

Στις παρεμβάσεις προέδρων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων συνδικαλιστών, αποτυπώθηκαν τα θετικά βήματα στη δουλειά των συνδικάτων, αλλά και οι αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναδείχθηκε ανάγλυφα το γεγονός ότι καλύτερα αποτελέσματα καταγράφονται εκεί που υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο των ίδιων των σωματείων, εκεί που υλοποιείται με επιμονή και αποφασιστικότητα. Καθόλου τυχαία, τα πιο θετικά στοιχεία καταγράφονται σε εκείνους τους χώρους και κλάδους που αυτός ο τρόπος δουλειάς δεν απασχόλησε μόνο μπροστά στις δύο απεργίες ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης (Δεκέμβρης, Γενάρης), αλλά εκεί που είχε προηγηθεί πολύμηνη σταθερή δουλειά το προηγούμενο διάστημα.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την Πανελλαδική Συνάντηση, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες χαρακτηριστικές πλευρές από αυτήν τη συζήτηση.

Μεγάλες δυνατότητες όταν μπαίνουν μπροστά με σχέδιο τα ίδια τα σωματεία

«Νίκη για τους εργαζόμενους» που σήκωσαν στις πλάτες τους τα δύο σωματεία των Πρακτορείων και του Τύπου και Χάρτου χαρακτήρισε την απεργία στον κλάδο και τη μη κυκλοφορία στις 12 Γενάρη των εφημερίδων ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, παρά μάλιστα την προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να βάλει εμπόδια. Στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, σημείωσε, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνθηκαν με πρόγραμμα σε μεγάλο μέρος εργαζομένων του κλάδου. Βοήθησε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία, «σηκώνοντας» το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων ξεκίνησε την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα από καιρό, οργάνωσε πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια. Ετσι έγιναν συσκέψεις με τα τοπικά σωματεία και περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Βόλο, Κόρινθο, Πάτρα, ενώ συνδικαλιστές μπήκαν σε χώρους που μέχρι τώρα οι εργοδότες τούς είχαν κάνει «άβατο»...


Στις πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στην Κρήτη, που χάλασαν την κυβερνητική φιέστα με το «αναπτυξιακό» συνέδριο, με 56 φορείς απ' όλο το νησί να παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, όπως και στις νέες δυνάμεις που καταγράφτηκαν και στις δύο πρόσφατες απεργίες, αναφέρθηκε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου. Βασικό στοιχείο στη δουλειά των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τόνισε, είναι ότι κάθε σωματείο έκανε τον δικό του προγραμματισμό, απευθύνθηκε στο χώρο του, δούλεψε προβάλλοντας και τα γενικότερα ζητήματα του πολυνομοσχεδίου, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου και του κλάδου, όπως και τι σημαίνει στην πράξη ο στόχος για «αναπλήρωση των απωλειών». Σημειώνοντας τις αντιφατικές διεργασίες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συνδικάτα, τόνισε ότι την ίδια στιγμή που οι πρωτοβουλίες αυτές συνάντησαν την αποδοχή των εργαζομένων, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι σε αρκετούς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμή τους, στη δύναμη των αγώνων.

Πάλη ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Για τις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στην παρέμβαση που οργάνωσαν με μαζική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπροστά στο όργιο νοθείας στις εκλογές του ΕΚΠ, μίλησε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων «δεν πρέπει να κατανοηθεί ως μια "κίνηση", ως ένας "χειρισμός", αλλά ως πάλη και τρόπος δουλειάς». Είναι επίσης απόδειξη, πρόσθεσε, πως «με όπλο τη γραμμή μας και όταν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις», μπορούμε να κινητοποιούμε ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων.

Στην αντιμετώπιση των αστικών ιδεολογημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων και τη συμμετοχή των εργαζομένων, στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που συστηματικά τα καλλιεργούν, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της σύγκρουσης με παγιωμένες αντιλήψεις όπως αυτή που διαχωρίζει σε «καλούς» και «κακούς» τους εργοδότες, ένας διαχωρισμός που πατάει πάνω στα οξυμένα προβλήματα της απληρωσιάς και της ασυδοσίας, που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι. Αναφέρθηκε ακόμα στην άποψη που προβάλλεται συχνά, ότι τώρα που υπάρχει «ανάπτυξη» στον κλάδο και πάνε καλύτερα οι επιχειρήσεις, υπάρχει κοινό συμφέρον για εργαζόμενους και εργοδότες και δεν πρέπει με τις απαιτήσεις που προβάλλουμε «να πυροβολούμε τα πόδια μας». Οπως βέβαια και στη λογική που διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάλογα με τον τύπο εργασίας και σύμβασης κ.λπ.

Με πολυμορφία και έμφαση στη νέα βάρδια των εργαζομένων

Την ανάγκη προσανατολισμού των σωματείων στη νέα βάρδια των εργαζομένων ανέδειξε στην παρέμβασή της η Γ. Θεοδωροπούλου, εκπρόσωπος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να παίρνει υπόψη της τη χαμηλή πείρα που έχουν σε αγώνες, αλλά και τις συνθήκες που δουλεύουν. Για παράδειγμα, ανέφερε, το άνοιγμα του ζητήματος των Συλλογικών Συμβάσεων πρέπει να συνυπολογίζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων εργαζομένων δοκιμάζεται σκληρά από την εργασιακή ζούγκλα, ωστόσο δεν γνωρίζει τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση. Στα «θετικά» καταγράφονται η δράση Επιτροπών Νέων των συνδικάτων, όπως του Επισιτισμού - Τουρισμού, με περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, κοινές περιοδείες και συσκέψεις στα ΙΕΚ ανά ειδικότητα και κλάδο από σωματεία μαζί με το Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, που βοηθούν στην προετοιμασία της νέας βάρδιας εργαζομένων, στην επαφή τους με τα ταξικά συνδικάτα.

Στον τρόπο δουλειάς των ταξικών δυνάμεων στο χώρο των καλλιτεχνών αναφέρθηκε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Οπως είπε, στην απεργία του Δεκέμβρη στα θέατρα ασκήθηκε μεγάλη πίεση στους εργοδότες, όταν το Σωματείο με σχετική ανακοίνωση απευθύνθηκε στο ίδιο το κοινό των θεάτρων, με την οποία τους καλούσε να συμπαρασταθούν στον αγώνα των ηθοποιών. Θετικά συνέβαλε και το δρώμενο που έγινε στην περίοδο των γιορτών έξω από μεγάλα θέατρα. Μορφές παρέμβασης που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και την επίδραση που μπορούν να έχουν οι κινητοποιήσεις.

Την πείρα αυτή, που τα συνδικάτα απέκτησαν το προηγούμενο διάστημα, κάλεσε να κάνουν όπλο στην καθημερινή δράση των σωματείων τους και να αναδειχτούν σε μπροστάρηδες στην οργάνωση της πάλης ο Γιώργος Πέρρος, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χρειάζεται με σχέδιο και οργάνωση τα συνδικάτα να ανοίγουν τα μέτωπα πάλης που βάλαμε στον προγραμματισμό μας, τόνισε και πρόσθεσε: «Οταν βουτάμε στα βαθιά και όχι όταν κοιτάμε από μακριά, όταν έχουμε σχέδιο και οργάνωση, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, έχουμε αποτελέσματα».


ΠΑΜΕ
Προχωράμε άμεσα με νέο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

Σε ανακοίνωσή του για τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του (ΠΣΕ), το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Το Σάββατο 27 Γενάρη 2018 συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ και συζήτησε τα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις, καθώς και το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου που συνεχίζεται.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα προχωράμε στην οργάνωση της αγωνιστικής μας συνέχειας, με νέο σχέδιο δράσης, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με πυρήνα της οργάνωσης το Σωματείο.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Συνεχίζουμε με πλατιά συζήτηση παντού στους χώρους δουλειάς με τα συμπεράσματα, δεμένα όμως με το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα και την υλοποίησή του, συζητώντας με τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και ποιους εξυπηρετούν.

2. Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα θα οργανώσουμε την πάλη για το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με έμφαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στόχος είναι, μέσα από αυτό το κεντρικό μέτωπο, να στηριχθούν οι αγώνες κατά κλάδο και κατά εργασιακό χώρο, για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα. Η πάλη αυτή θα πατήσει στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, στη συσπείρωση 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ στη Βουλή, που η κυβέρνηση πέταξε στα αζήτητα.

Οργανώνουμε την πάλη με ολοκληρωμένο σχέδιο για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, επαναφορά στα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων. Ανοίγουμε πολύπλευρη ουσιαστική καμπάνια για να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση των Συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων ηλικιακά εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ θα καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που θα συνεδριάσει στις 2 Φλεβάρη, πρόταση για 24ωρη απεργία το Μάρτη.

Θα προηγηθεί μεγάλη καμπάνια το Φλεβάρη με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Αντίστοιχα, θα στηριχθούν οι κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους (π.χ. Οικοδόμοι, Τρόφιμα - Ποτά κ.ά.), ο αγώνας των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την εφαρμογή της ΣΣΕ που πέτυχαν να υπογράψουν.

3. Στα κεντρικά ζητήματα του σχεδιασμού του ΠΑΜΕ εντάσσεται, επίσης, το μέτωπο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Πρόκειται για ζωτικό μέτωπο για τους εργαζόμενους και το λαό, το οποίο βοηθά την κοινή δράση εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.

Στις 21 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα οργανωθούν στις υπόλοιπες πόλεις, σε Εφορίες και αλλού. Τα Σωματεία αναλαμβάνουν την ευθύνη της καταγραφής εργαζομένων, άλλων φτωχών ανθρώπων που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.

4. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 20 Φλεβάρη, μέρα που δικάζονται ξανά τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ για την παρέμβαση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας επί ΝΔ και υπουργίας Βρούτση. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό, να καταδικάσουν τη δικαστική δίωξη και να συμπαρασταθούν στους συνδικαλιστές.

5. Τώρα να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά και στους μαθητές.

6. Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Να απελευθερωθούν τώρα όλοι οι κρατούμενοι και η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ