ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με κινητοποίηση «υποδέχεται» το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης

Συγκέντρωση την Τρίτη 6 Φλεβάρη

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του δήμου ενάντια στην ανεργία τον Απρίλη του 2016

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του δήμου ενάντια στην ανεργία τον Απρίλη του 2016
Κάλεσμα στο λαό της Πάτρας να «υποδεχτεί» αγωνιστικά το «αναπτυξιακό» περιφερειακό συνέδριο που διοργανώνει η κυβέρνηση στις 5 και 6 Φλεβάρη στην Πάτρα, απευθύνει η δημοτική αρχή προς το λαό της πόλης. Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες, ο δήμος καλεί σε συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Φλεβάρη στις 5.30 μ.μ. στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα κυβερνητικά στελέχη (...) μιλούν για "δίκαιη ανάπτυξη", "παραγωγική ανασυγκρότηση", "άμβλυνση των ανισοτήτων" και "νέο παραγωγικό μοντέλο". (...)

Την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ψευδώς ότι "τα καλύτερα έρχονται", στο πλαίσιο της 3ης "αξιολόγησης" νομοθετούν μεταξύ άλλων το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και την επέκταση των πλειστηριασμών.

Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και στο δήμο μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα συσσίτια, το δεκατιανό στους μαθητές που υποσιτίζονται, τις 10.000 οικογένειες που είναι ενταγμένες στο ΚΕΑ». (...)

Η ανάπτυξή τους φέρνει ανεργία και φτώχεια

«Γίνεται κριτική στη δημοτική αρχή, διαστρεβλώνονται οι θέσεις μας. Ισχυρίζονται πως είμαστε "αντιαναπτυξιακοί", δεν έχουμε όραμα και δεν θέλουμε τα μεγάλα έργα. Ισχυρίζονται όσοι στηρίζουν τα "κίνητρα για επενδύσεις" ότι ο δήμος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρωτοστατώντας στην έλευση του φυσικού αερίου, στα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων με σύγχρονες οδικές αρτηρίες, με εμπορευματοποιημένο καρναβάλι - μοχλό ανάπτυξης, να συρρέει στην Πάτρα όλη η Ελλάδα και άλλα πολλά. Γι' αυτά τα επιχειρήματα, απαντήσεις δίνει η ίδια η ζωή, χτες και σήμερα. Και εκεί που υπήρχαν οι προϋποθέσεις, φυσικού αερίου, μέσων μεταφοράς εμπορευμάτων, οδικές αρτηρίες, δεν υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και η ανεργία καλά κρατεί. Ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου δεν σημαίνει και καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζομένους. Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ "η ανάπτυξη έρχεται" το 2018, δεν μπορεί να φέρει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αντίθετα η ανάπτυξη έρχεται με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Ζητάνε από τη δημοτική αρχή να σηκώσει τη σημαία της επιχειρηματικότητας και των κερδών της ως λύση για το λαό. Να ευθυγραμμιστεί με την παραπλάνηση ότι τάχα αν μεγαλώσει η "πίτα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα φάει και αυτός. Η πείρα του λαού μας επιβεβαιώνει ότι και τότε που χτυπούσε 4-6% η οικονομία ο μεγάλος χαμένος ήταν ο λαός μας. Τότε ήταν που άνοιγαν την αγκαλιά τους οι τράπεζες κι έδιναν τάχα ευκαιρία στο νοικοκυριό να βάλει κεραμίδι, και σήμερα τους στραγγαλίζουν κράτος και τραπεζικό κεφάλαιο.

Τότε ήταν που ερχόταν το φυσικό αέριο, και σήμερα ξεπουλιούνται ΔΕΗ και λιγνιτικές μονάδες και τα νοικοκυριά είναι σε ενεργειακή ένδεια.

Ας μην κουράζονται, γνωριζόμαστε και γνωρίζουν ποια συμφέροντα υπηρετούν τέτοιες "πιέσεις".

Η ωμή πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δήμο μας, είναι ότι σταθερά αντικαθίσταται η μόνιμη εργασία με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Το 2017 εργάστηκαν 623 εργαζόμενοι, για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία, όταν την ίδια χρονιά είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση. Πρόσφατα η κυβέρνηση, με τη στήριξη και της Περιφέρειας, πλασάρουν ως σύγχρονο μοντέλο απασχόλησης τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Μάλιστα, η Περιφέρεια διαθέτει ένα σεβαστό ποσό για να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. Φορτώνει στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχοποιημένους, την ευθύνη της διαχείρισης ορισμένων κοινωνικών αναγκών τους σε καθορισμένο πλαίσιο (επιχειρηματικότητα)».

Πλαίσιο διεκδίκησης με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

«Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας διεκδικούμε:

Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, την κοινωνική πολιτική, την ενίσχυση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας, για διευρυμένες και στελεχωμένες κοινωνικές δομές. Δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους όπως ο Ριγανόκαμπος.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αλλιώς σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού (...)

Απαιτούμε και παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και ανταπόδοση, και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών όπου μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, τους υπαλλήλους του δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, και αν με ευθύνη της κυβέρνησης αυτό απορριφθεί, πλήρη υπογειοποίηση.

Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Αμεση απόδοση του παραλιακού μετώπου με αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Την αποπεράτωση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.

Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί.

Γνωρίζουμε ότι για να καρποφορήσει αυτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων απαιτεί αγώνα και σύγκρουση με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Αποτέλεσμα αυτής της κατεύθυνσης είναι σοβαρά έργα, όπως η δημιουργία του Νότιου Πάρκου, των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πλαζ, που είναι ανάσα πράσινου και αναψυχής για τις λαϊκές οικογένειες. Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απλής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στηρίχθηκε στην κινητοποίηση του λαού της Πάτρας, το γκρέμισμα των περιφραγμάτων μαζί με τους εργαζόμενους στο δήμο και τα σωματεία τους».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδηλώνουν στην Πάτρα την Τρίτη 6 Φλεβάρη

Σε συγκέντρωση την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση στις 5 και 6 Φλεβάρη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει διαδήλωση μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

«Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς, απευθύνοντας στους εργαζόμενους και το λαό το κάλεσμα αγώνα για «την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία και την Παιδεία, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ, χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος του λαού».

Περιοδείες και προετοιμασίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, συνδικάτα της Πάτρας πραγματοποιούν περιοδείες:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, αύριο, Πέμπτη, στις 8 π.μ. σε εργοτάξια της «Ολυμπίας Οδού» και στα έργα του σιδηρόδρομου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ. στα εργοστάσια ΝΟΥΝΟΥ και ΑΜΣΤΕΛ.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, σήμερα, Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ. στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Πάτρας. Αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα «Media Markt» και τα «Jumbo». Την Παρασκευή 2/2, στις 7 μ.μ., στα «Praktiker».

Το δε Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πάτρα, καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2641.02.23.25 (9 π.μ. - 1 μ.μ.). Η αναχώρηση για την Πάτρα θα γίνει στις 3.45 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο (4 μ.μ. από τα τρένα).


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική δραστηριότητα ενόψει της κυβερνητικής φιέστας

Στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης των λαϊκών στρωμάτων της Αχαΐας για τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει του «αναπτυξιακού» περιφερειακού συνεδρίου στη Δυτική Ελλάδα, η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδείες και ομιλίες σε όλο το νομό, θέλοντας να κάνει γνωστή την πρόταση του Κόμματος, για ανάπτυξη με βάση την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το πρόγραμμα περιοδειών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη: Στις 11.00, στη λαϊκή αγορά της Αγίας Βαρβάρας στην Πάτρα. Στις 11.00, στο Ζαβλάνι της Πάτρας, με επικεφαλής την Λούλα Μπαρμπούτση, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 12.00, στο εργοστάσιο της «Cavino» στο Αίγιο. Στις 14.00, στην ΠΕΣ Αιγιάλειας, με επικεφαλής τον Χάρη Κουνάβη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 19.00, στα Σαγέικα, στο Λάππα και στο Μετόχι Αχαΐας.

Αύριο, Πέμπτη: Στις 6.00, στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα και στις 9.00, σε βιοτεχνίες μετάλλου στο Ρίο, με επικεφαλής τον Στέφανο Λαβράνο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στις 9.00, στην «Intracom» στην Πάτρα. Στις 10.00, στο Νοσοκομείο του Ρίου, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στις 11.00, στη ΔΕΗ στην Πάτρα, με επικεφαλής την Μίλια Θεοφιλάτου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 11.00, στη λαϊκή αγορά της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα. Στις 13.00, στις υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας, με επικεφαλής τον Χρήστο Λαϊνά, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Αιγιαλείας. Στις 13.30, στο εργοστάσιο της «Hellas Can» στη ΒΙΠΕ. Στις 19.00, στα Λουσικά, στη Φώσταινα και στην Αρλα Αχαΐας, με επικεφαλής στον Αλέκο Θανόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Δυτικής Αχαΐας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω ομιλίες:

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 11.30, στο καφενείο «Ο Αρίστος» στο κέντρο της Πάτρας, θα μιλήσει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και αντιδήμαρχος Πατρέων.

Την Κυριακή 4 Φλεβάρη:

-- Στις 11.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας στην Πάτρα, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 11.00, στο καφενείο «Πέττας» στην Εγλυκάδα της Πάτρας, θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ