ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από την προχτεσινή συγκέντρωση με τρακτέρ στην Κατερίνη
Από την προχτεσινή συγκέντρωση με τρακτέρ στην Κατερίνη
Δέκα μέρες από τη μέρα που στήθηκε το πρώτο μπλόκο στην Καρδίτσα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, με μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας και με άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται καθημερινά από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, ενάντια στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους σπρώχνουν πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα.

Σταθμό σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και μαχητική πορεία προς το χώρο της έκθεσης. Η Πανελλαδική Επιτροπή θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, δυναμώνει καθημερινά η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Στις ανακοινώσεις στήριξης των μπλόκων προστέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης καθώς και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη Θεσσαλία

Χτες, ένα νέο μπλόκο στήθηκε στη Θεσσαλία από τους αγρότες της Μαγνησίας, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, βγήκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Αερινού, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο Γυψοχωρίου
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο Γυψοχωρίου
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής τόνισε: «Σήμερα καταφέραμε και στήσαμε το μπλόκο, κόντρα στις πολλές δυσκολίες και στα μεγάλα εμπόδια που έβαλαν μπροστά μας πολλοί και διάφοροι. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε από αύριο και τις επόμενες μέρες κι άλλα τρακτέρ να έρθουν στο μπλόκο για να γίνει πιο ισχυρό. Η θέση όλων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού μας είναι εδώ, στο μπλόκο. Από το σπίτι και το καφενείο και μόνο με τις κουβέντες αγώνας δε γίνεται».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που οργανώνουν τα μπλόκα, σήμερα, Τετάρτη, οι αγρότες από το μπλόκο των Τρικάλων (κόμβος Μεγαλοχωρίου, Ε65) θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών που θα γίνει στις 3.30 μ.μ., στα δικαστήρια των Τρικάλων, ενώ αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας (κόμβος Δέλτα, Ε65) θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Εφορία.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σημείο αναφοράς τα μπλόκα που έχουν στηθεί - στη διασταύρωση της Νάουσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της Πέλλας και στον κόμβο Αντίγονου στο Αμύνταιο της Φλώρινας - συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας παράλληλα τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής του Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά. Μέσα από τη συγκέντρωση εκφράστηκε η απόφαση των αγροτοκτηνοτρόφων να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» συνεχίζει τις περιοδείες στα χωριά της περιοχής, καλώντας τους αγρότες στο συλλαλητήριο που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, όπως και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων.

Στην Πέλλα, στο πλευρό των αγροτών που είναι στο μπλόκο στον κόμβο Γυψοχωρίου - Τριφυλλίου βρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους η Ομάδα Γυναικών των Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην Κρήτη, οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια που στήθηκε μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καθώς και στο μπλόκο που έχει στηθεί στα Πραιτώρια, στο Ηράκλειο.

Στη Φθιώτιδα, συνεχίζεται το μπλόκο στον κόμβο της Ανθήλης, ενώ σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι, οι αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία, με συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παραμένουν τα μπλόκα στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, στον κόμβο Μαραθιά.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από το μπλόκο στον κόμβο του Ινάχου θα κάνουν σήμερα περιοδεία στη λαϊκή αγορά του Αργους και στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το απόγευμα, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο εκδήλωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων.

Στο Αίγιο, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», έγινε χτες τρίωρος συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας. Την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στις 9.30 π.μ. πραγματοποιεί κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, διεκδικώντας να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή αλλά και η αποζημίωση των πληγέντων της περιοχής από χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές. Επίσης, την Τρίτη 6/2 θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Ανδρέα.

Στα Γιάννενα, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας με ανακοινώσεις τους καλούν σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σε κοινό βηματισμό με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλούν επίσης σε συμμετοχή στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων, στις 10 π.μ., στην επίσκεψη συμπαράστασης στο μπλόκο της Φιλιππιάδας αύριο, Πέμπτη, και στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησε χτες συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και του έθεσε το συνολικότερο πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών καθώς και αυτά που αφορούν σε τοπικό επίπεδο. Νωρίτερα το πρωί, η ΟΑΣΝΚ πραγματοποίησε συνέλευση με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων και συμβούλων τοπικών διαμερισμάτων, για την καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και στήριξη του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών του νησιού.

Δίκαια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Η αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά παλεύει, απαιτώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της.

Διεκδικεί:

-- Να μην επιβληθούν, ή να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως: Φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 85% από φέτος και στο 100% από του χρόνου, πετσόκομμα του αφορολόγητου που κέρδισαν με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα, περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης, κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη κ.ά.

-- Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοσή τους, ώστε ν' αντιμετωπιστούν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών, το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» και η εκτεταμένη απληρωσιά που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.

-- Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και του αρδευτικού νερού, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

-- Να πληρωθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε καθυστερεί να αποδώσει είτε, επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του, αρνείται να αναγνωρίσει και να καλύψει.

-- Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης και να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας.

-- Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για χρέη στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες.

-- Να καταργηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Ο «χάρτης» των μπλόκων

Μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ