ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου

Η Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ υπενθυμίζει σε συντρόφους και φίλους που θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ με γραπτό κείμενο στον «Ριζοσπάστη» ή στην ΚΟΜΕΠ πως θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση μέχρι την Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017.

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τους όρους του διαλόγου που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» της 21ης Δεκέμβρη 2016, καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για τις Θέσεις με ανώτατο όριο έκτασης του κειμένου τις 1.000 λέξεις.

Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε εκπρόθεσμα είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δεν θα δημοσιευτούν, θα τεθούν όμως υπόψη των αντιπροσώπων του 20ού Συνεδρίου.

Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Κομματική ή ΚΝίτικη Οργάνωση που ανήκει ή που έχει επαφές, αν πρόκειται για φίλο του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου. Αποκλείονται από τη δημοσίευση κείμενα που είναι εκτός των θεμάτων των Θέσεων για το 20ό Συνέδριο. Αποκλείονται κείμενα με αναφορές σε πρόσωπα ή σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένη Κομματική Οργάνωση, που περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς, θέσεις εχθρικές προς την ιδεολογία και το χαρακτήρα του ΚΚΕ.

Τα κείμενα μπορούν να στέλνονται:

α) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: dialogos20@kke.gr, με ένδειξη «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».

β) Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, ΤΚ 14231, με ένδειξη «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».

γ) Μέσω των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στις περιπτώσεις αποστολής ταχυδρομικώς ή μέσω Οργανώσεων, παρακαλούμε τους συμμετέχοντες στο διάλογο, όσους έχουν τη δυνατότητα, να διευκολύνουν τη δουλειά της Επιτροπής στέλνοντας το κείμενο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι συμμετέχοντες στο διάλογο μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου στο τηλέφωνο επικοινωνίας: Ιωάννα Καψάσκη 210.2592.402.

Η Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα, 26/1/2017

Για τη δουλειά μας στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού

Από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος μπαίνει πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά το ζήτημα των εξελίξεων στην οικονομία από τη σκοπιά της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και η εκτίμηση και για την αδυναμία απαξίωσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου είτε με τη μορφή του χρέους είτε και με άλλες μορφές, αλλά και για την απαξίωση του κεφαλαίου που ήδη γίνεται (αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, απολύσεις, κ.λπ.) με τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία και οι επιπτώσεις που αυτές έχουν, να εξειδικεύονται από το Κόμμα, τις Οργανώσεις ανά κλάδο και τομέα της οικονομίας που να φτάνει μέχρι και τον κάθε τόπο δουλειάς, την κάθε επιχείρηση που παρεμβαίνουμε, τον κάθε όμιλο. Να εξειδικεύουμε, υπολογίζοντας τις γενικές εκτιμήσεις, τις γενικές τάσεις, αποκαλύπτοντας ακόμα πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη αντίθεση που ολοένα και οξύνεται, ανάμεσα στο τεράστιο πλούτο που παράγεται σήμερα από ολοένα και περισσότερους μισθωτούς εργαζόμενους, τον οποίο καρπώνονται μια χούφτα ιδιοκτήτες των τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται, ταυτόχρονα, σε πολλούς κλάδους αλλά και χώρες.

Ο κλάδος του Επισιτισμού - Τυρισμού είναι κλάδος με μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονα με τάση συγκεντροποίησης με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με άλλους κλάδους. Στο κομμάτι του Τουρισμού, στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται μεγάλα μονοπώλια, που ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου Τουρισμού σε επίπεδο ΑΕΠ. Είτε με τη μορφή της άμεσης ιδιοκτησίας, είτε με τη μορφή της διαχείρισης του μάνατζμεντ, είτε με συμβόλαια δέσμευσης δωματίων. Με αυτόν το τρόπο έχουν καταφέρει να υπερισχύσουν σε σύγκριση με τα μεμονωμένα ξενοδοχεία.

Αυτή η κατάσταση που δηλώνει και τη συνεχόμενη αναπαραγωγή του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ανάπτυξη που συντελείται στον κλάδο πραγματοποιήθηκε με κεφάλαια σε μορφή δανείου από τις τράπεζες, αλλά και με ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων, αναπτυξιακών προγραμμάτων κ.λπ. από το κράτος.

Στο βαθμό που εκφράζεται και σε αυτόν τον κλάδο η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων και η ανάγκη απαξίωσης κεφαλαίου, είδαμε μια σειρά επιχειρήσεις είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε να ανοίγουν νέες. Πάντα πίσω από αυτές τις εξελίξεις υπήρχαν και υπάρχουν οι τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δηλαδή, που δανειοδότησαν, επένδυσαν με τη μορφή του δανείου στον κλάδο. Δηλαδή, δεν μιλάμε απλά για ξενοδοχειακό κεφάλαιο, υπάρχουν ανταγωνιστικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς κλάδους και στόχο έχουν, είτε να χάσουν λιγότερο από τη συνολική απαξίωση, είτε να κερδίσουν περισσότερα από την ιδιοκτησιακή αλλαγή, άρα να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα και με τον όγκο των κεφαλαίων είδαμε τις ίδιες τις τράπεζες να αναλαμβάνουν την άμεση διαχείριση, να μπαίνουν μπροστά, για να προχωρήσει η απαξίωση του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί με τη μορφή των πλειστηριασμών, ή να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τις αγοραπωλησίες ξενοδοχείων. Τέτοια παραδείγματα που αναφέρω παραπάνω είχαμε στην Αττική σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως: Στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», στην αναστολή λειτουργίας του ATHENS LEDRA, στην αγοραπωλησία του HILTON, στην επαναλειτουργία του πρώην IMPERIAL, στο άνοιγμα μιας σειράς νέων ξενοδοχείων με μεικτά κεφάλαια και με τη μορφή δανεισμού.

Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη που αναπόσπαστο και ζωτικό στοιχείο της έχει την όξυνση των ανταγωνισμών, δημιούργησε και νέες χειρότερες συνθήκες στη ζωή των εργαζομένων, ακόμα και απότομες αλλαγές είτε σε μια μεμονωμένη επιχείρηση, είτε συνολικά στον κλάδο. Κατάργηση κατακτημένων δικαιωμάτων, αλλαγή συμβάσεων που συνοδεύονται με μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, αξιοποίηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, δουλεμπορικών γραφείων κ.λπ.

Το Κόμμα, τα τελευταία χρόνια έκανε προσπάθεια σε τέτοιους είδους επεξεργασίες σε συλλογικό επίπεδο, που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» και στην ΚΟΜΕΠ, αλλά και με εισηγήσεις από τις κομματικές ομάδες και τα τμήματα που είναι στην ευθύνη της ΚΕ και βοηθούν σε σημαντικό βαθμό, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά στόχοι που μπαίνουν και μέσα από τις Θέσεις και κυρίως στο τέταρτο κεφάλαιο.

Πιστεύω ότι αυτές οι επεξεργασίες πρέπει να δουλευτούν ακόμα περισσότερο που θα βοηθήσουν τις ΤΕ είτε στους κλάδους, είτε στις συνοικίες, ώστε με μεγαλύτερη ικανότητα να κάνουν βήματα στα εξής:

  • Στο να συγκροτείται ένα σχέδιο ολοκληρωμένο στον κλάδο που θα πατάει πάντα στις δοσμένες συνθήκες που αντικειμενικά διαμορφώνονται από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
  • Να μπαίνουν στόχοι για στρατολογία και δημιουργία ΚΟΒ στους χώρους και τις περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και κυρίως αυτούς που κρίνουμε, με βάση και τις εκτιμήσεις, ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των ανταγωνισμών. Να συγκεντρώνουμε την πρωτοπορία, την κρίσιμη μάζα στους κρίσιμους χώρους.
  • Να είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι στις συσκέψεις με τον περίγυρο ανά χώρο δουλειάς ή περιοχή, ώστε να μεγαλώνει η συμμετοχή στην ιδεολογική - πολιτική πάλη που αναπτύσσει το Κόμμα.
  • Να συμβάλλουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, ώστε να προετοιμάζουμε τους εργατοϋπάλληλους για τις εξελίξεις, για τις αιτίες, αλλά και τη διέξοδο. Και στη βάση αυτή να διαμορφώνεται το αντίστοιχο πλαίσιο πάλης, αγώνες, εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο και κλάδο που θα συγκρούονται ανοιχτά με την κυβέρνηση και τα αφεντικά, θα αμφισβητούν την εξουσία τους.
  • Να γίνουμε πιο ικανοί στο ζήτημα της κοινής δράσης εργατών φτωχών ΕΒΕ στον κλάδο, ώστε να βρίσκουμε τα κατάλληλα αιτήματα και επιμέρους στόχους που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινών αγώνων με αντικαπιταλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Τέτοια δράση μπορούν να αναπτύξουν τα ταξικά συνδικάτα στις γειτονιές, αξιοποιώντας τα ζητήματα αιχμής όπως η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο «Athens Ledra» στην κοινή δράση που ανέπτυξε στις 25 Γενάρη, με τις Λαϊκές Επιτροπές και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βάζοντας μπροστά τα ζητήματα της ανεργίας και των ΣΣΕ.

Με αυτές τις σκέψεις πιστεύω να συνέβαλα και εγώ από τη μεριά μου στον προσυνεδριακό διάλογο και πιστεύω ότι το 20ό Συνέδριο θα είναι άλλο ένα επιτυχημένο Συνέδριο του Κόμματος.


Στεφανάκης Γιώργος
ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού ΚΟ Αττικής

Πιο ισχυροί - πιο ώριμοι στο δρόμο για την επαναστατική ανατροπή

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο. Συμπυκνώνουν την πείρα, τα βήματα και τις καθυστερήσεις του Κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα.

Σε πολλά σημεία στα τρία πρώτα κεφάλαια στο κείμενο των Θέσεων τεκμηριώνεται η εκτίμηση του Κόμματος για τον κίνδυνο και ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και πιο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, στο τέταρτο κεφάλαιο τονίζεται η σημασία της προώθησης των καθηκόντων που αφορούν την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της μετατροπής του σε αγώνα για την ανατροπή της αστικής τάξης και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Καθήκοντα που με τη Θέση 44 μπαίνουν ως βασικός άξονας επικέντρωσης της ιδεολογικής παρέμβασης του Κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και ως καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση της επαναστατικής μας στρατηγικής.

Αυτό το χρονικό διάστημα ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, με αφορμή είτε τη συζήτηση και εσωοργανωτικά και με οπαδούς - φίλους για πλευρές του Προγράμματος που αναφέρονται στα καθήκοντα σε περίπτωση πολέμου, είτε συζητήσεις πλατύτερα με κόσμο με αφορμή την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS, το Προσφυγικό και τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη αλλά και τους περιφερειακούς παίκτες, έχουμε αποκτήσει μια πείρα από την προσπάθεια προώθησης των θέσεών μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βγαίνουν κάποια συμπεράσματα.

Καταρχήν, ένα κομμάτι του δυναμικού μας και σίγουρα ένα μεγαλύτερο κομμάτι οπαδών και φίλων δυσκολεύεται να αφομοιώσει και πολύ περισσότερο να αναλύσει σε περισσότερο κόσμο τη θέση μας και τη στάση που οφείλει να κρατήσει η εργατική τάξη και ακόμα περισσότερο η πρωτοπορία της, το ΚΚ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βασικά σημεία αυτής της δυσκολίας εντοπίζονται νομίζω στα εξής ζητήματα:

1) στον άδικο χαρακτήρα του πολέμου για την πλευρά του κράτους που δέχεται επίθεση στο έδαφός του,

2) στο ρόλο της Ρωσίας ως ανερχόμενης ιμπεριαλιστικής αντιδραστικής δύναμης και όχι απλά ως το «αντίπαλο δέος» στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και μέχρι και ως πιθανό σύμμαχό μας,

3) στην πιθανότητα εισβολής - κατοχής και τη διεξαγωγή εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ή αντιφασιστικού αγώνα στο πλάι ενός τμήματος της αστικής τάξης,

4) στην κατανόηση των πυκνών και συχνά αντιφατικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς συμμαχίες, το σπάσιμό τους, τις αλλαγές στρατοπέδων κ.λπ.

Φαίνεται ότι η δυσκολία αυτή ξεκινάει και εκεί χρειάζεται να δώσουμε βαρύτητα ακόμα από την ανάλυση του χαρακτήρα των πολέμων (που καθορίζεται από το ποια τάξη τον διεξάγει, με ποιο σκοπό και σε ποια φάση της ιστορικής της ανάπτυξης), αλλά και από την τεκμηρίωση των αιτιών του ιμπεριαλιστικού πολέμου που εν πολλοίς συσχετίζεται άμεσα και με την εξήγηση των αιτιών των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων. Χρειάζεται να φωτίζεται καλύτερα η σχέση κρίση - πόλεμος - επανάσταση. Από τις πρώτες συζητήσεις πάνω στις Θέσεις φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοηθεί βασικά ζητήματα σε σχέση με τα αίτια των καπιταλιστικών κρίσεων: υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, απαξίωση κεφαλαίου, σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, γεγονός που νομίζω χρειάζεται να χτυπήσει «καμπανάκι», καθώς πολλές φορές θεωρούμε κάποια ζητήματα λυμένα και δεδομένα επειδή τα άκουσαν οι σύντροφοι και οι οπαδοί πριν 4-5 χρόνια, μην παίρνοντας υπόψη και τη συνεχή ανανέωση των γραμμών μας και του κόσμου που απευθυνόμαστε. Η λειψή βέβαια αυτή αφομοίωση έχει να κάνει και με την αδύναμη μελέτη του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, στα οποία επαναφέρονται συνεχώς αυτά τα ζητήματα στην αρθρογραφία τους.

Με κάθε αφορμή λοιπόν και όχι μόνο όταν έχουμε σχετικό θέμα στην ΚΟΒ ή στη σύσκεψη, αλλά και στην καθημερινή μας δράση με αφορμή και τις διεθνείς εξελίξεις, χρειάζεται να δίνουμε ερεθίσματα για βαθύτερη μελέτη και φυσικά να ξεδιαλύνουμε μπερδέματα.

Βασικό ζήτημα που χρειάζεται να μας προβληματίσει και να μετρήσουμε βήματα το επόμενο διάστημα είναι η ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση ιδιαίτερα των εδαφικών ΚΟΒ. Προφανώς και το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο με την αύξηση των ρυθμών στρατολογίας και κύρια σε ηλικίες που «πονάμε», 30-45 ετών και κατά βάση εργαζόμενους και ανέργους. Ωστόσο, θέλω να σταθώ στις βάσεις που βάζουμε για να πραγματοποιηθεί έστω και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα πραγματικά σημαντική αλλαγή στην ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση των ΚΟΒ. Κι αυτές οι βάσεις κατά τη γνώμη μου έχουν να κάνουν με την κατανόηση στην πράξη της πρωταρχικής ευθύνης του Κόμματος στη δουλειά στη νεολαία και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή μας για ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ στους μαθητές και για πιο γρήγορη προετοιμασία των συντρόφων στις εδαφικές ΟΒ για να ενταχθούν καταρχήν στις γραμμές του Κόμματος και για να περάσουν με απαιτητικότητα και ταυτόχρονα ομαλά στην αποκλειστική δουλειά στο Κόμμα όταν κάθε φορά κρίνεται αυτό.

Για την ανάπτυξη της ΚΝΕ στους μαθητές, η παρέμβασή μας, η στήριξη στην ΚΝΕ χρειάζεται να αντιστοιχηθεί με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης σε αρκετά επίπεδα:

  • Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για στρατολογία παιδιών από «δικές» μας οικογένειες. Να κατανοηθεί ότι δεν έχει όρια αυτή η προσπάθεια, αναλογιζόμενοι ότι ο κύκλος επιρροής των ΚΟΒ πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται άρα και των παιδιών τους (π.χ. δουλειά εκλεγμένων στους συλλόγους γονέων).
  • Ανησυχία και βοήθεια με συγκεκριμένα πρακτικά και ιδεολογικά μέτρα στους μαθητικούς καθοδηγητές, για να βελτιώνεται η λειτουργία των ΟΒ και παράλληλα η αφομοίωση των νέων μελών με τις θέσεις της ΚΝΕ αλλά και την Ιστορία και το Πρόγραμμα του Κόμματος.
  • Η αφομοίωση των νέων μελών στην ΚΝΕ αλλά και η αύξηση των ρυθμών στρατολογίας δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικής δουλειάς, αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά και η συμμετοχή σε αγώνες και στην οργάνωσή τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και οι μαθητικοί καθοδηγητές, τα στελέχη της ΚΝΕ έχουν μεγάλη απειρία στην οργάνωση και καθοδήγηση αγώνων, εξαιτίας και της κατάστασης τα τελευταία χρόνια στο μαθητικό και στο φοιτητικό κίνημα. Χρειάζεται βοήθεια και σε απλά ζητήματα που δυσκολεύουν τους μαθητές μας και τους μαθητικούς καθοδηγητές όπως οργάνωση συνελεύσεων, ψηφίσματα, αποφάσεις συμβουλίων κ.λπ. Εχει σημασία σ' αυτήν την προσπάθεια η αξιοποίηση στελεχών της ΚΝΕ με το πέρασμα στην κομματική δουλειά σε τέτοιες χρεώσεις, αξιοποιώντας την όποια πείρα τους.

Βασίλης Τομπουλίδης
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ