ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ
Πρώτες «αναγνωριστικές» κινήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες άλλων καπιταλιστικών κρατών, της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και της Ασίας - Ειρηνικού είχε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και να δώσει το στίγμα των δικών του, που φαίνεται να επανεξετάζει εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες, με στόχο να εκφραστούν καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, στο οποίο βεβαίως εκδηλώνονται σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις για τα μέτρα προστατευτισμού που προωθεί.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνομιλίες ήταν η 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ενδεχομένως αποκαλυπτική ήταν η φειδωλή ροή πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα, τουλάχιστον από τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελάριου, που κατέγραψε ως ένα από τα θέματα συζήτησης «τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ» και την πρόθεση αμφοτέρων «να εμβαθύνουν περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες διμερείς σχέσεις και τα επόμενα χρόνια». Από τα θέματα τριβής φαίνεται πως ήταν τα πρώτα δείγματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, γεγονός που έδωσε αφορμή στη Γερμανίδα καγκελάριο να τον επικρίνει, υπερασπιζόμενη δήθεν τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Το Σάββατο, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κυριάρχησε «κλίμα αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ τους», ενώ «συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διμερή συνεργασία στη Συρία και την ειρήνη στον κόσμο». Οσον αφορά την πρόταση Τραμπ για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, η ρωσική πλευρά φέρεται να υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί σε συνεννόηση με τις συριακές αρχές. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συναντηθούν από κοντά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 πιο πλούσιων χωρών (G-20), που έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Ιούλη στο Αμβούργο της Γερμανίας. Δεν συζήτησαν καθόλου το ουκρανικό ζήτημα και το θέμα των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος άσκησε πιέσεις να μην άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να σεβαστεί τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Σημείωσε επιπλέον τη σημασία της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν ο Τραμπ συμφώνησε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας» για τους αμάχους στα εδάφη Συρίας και Υεμένης, δίχως να προχωρήσουν σε κρίσιμες λεπτομέρειες. Διαβεβαίωσαν, επίσης, για την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας» και την ανάγκη «να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν» στην περιοχή.

Ο Τραμπ συνομίλησε και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, που δέχτηκε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 10 Φλεβάρη, ενώ στις 15 Φλεβάρη ανακοινώθηκε η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.


ΗΠΑ
Αντιδράσεις για την αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ

...και αξιοποίησή της από αστούς πολιτικούς και κέντρα που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εμφανίζονται ως ...ευαίσθητοι

Από διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο της Ιντιανάπολις
Από διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο της Ιντιανάπολις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται, εντός και εκτός ΗΠΑ, οι αντιδράσεις και οι ενδοαστικές κόντρες με αφορμή τα πρώτα δείγματα αντιμεταναστευτικής πολιτικής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από επτά χώρες (Συρία, Σομαλία, Σουδάν, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη) ως χώρες από όπου προέρχεται η «ισλαμική τρομοκρατία». Αστοί πολιτικοί και ΜΜΕ επιχειρούν να αξιοποιήσουν το ζήτημα για να δημιουργήσουν ένα «αντίπαλο δέος» και δήθεν «προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο», που μπορεί να χειραγωγήσει τους λαούς και να «καταπιούν» την καπιταλιστική εκμετάλλευση, μέσα από την αντίθεση στον αντιδραστικό Τραμπ.

Πρώτος ...και καλύτερος αντέδρασε ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του, που έσπευσε να δηλώσει ότι «διαφωνεί πλήρως με διακρίσεις που στοχοποιούν ανθρώπους βάσει πίστης και θρησκείας». Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση Ομπάμα εκφράζεται ικανοποίηση για τη «σημαντική συμμετοχή πολιτών σε κινητοποιήσεις ασκώντας τα συνταγματικά δικαιώματα συνάθροισης και κάνοντας τις φωνές τους να ακουστούν», όταν «διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες». Αξίες, βεβαίως, που ένιωσαν στην πλάτη τους τόσο οι Αμερικανοί εργαζόμενοι όσο και οι λαοί που υπέστησαν τις επεμβάσεις του «προοδευτικού» Ομπάμα για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών που εκπροσωπούσε, όπως και ο Τραμπ που χρησιμοποιεί άλλη τακτική για τον ίδιο στόχο.

Και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ επέκριναν το προεδρικό διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι «θα βλάψει τον αγώνα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας». Ο Τραμπ αποδοκίμασε την ανακοίνωση Μακέιν - Γκράχαμ, προτείνοντάς τους «να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αντί να κοιτάνε πώς θα ξεκινήσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»...

Στις ΗΠΑ πάντως εκδηλώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλά διεθνή αεροδρόμια αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Επιστολή υπέγραψαν επίσης δεκάδες Αμερικανοί διπλωμάτες κατά της νέας αντιμεταναστευτικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι «είναι αντι-αμερικανική και δεν θα κάνει τις ΗΠΑ ασφαλέστερες». Το διάταγμα καταδίκασαν ακόμα από κοινού και οι γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ενώ στη Βρετανία έχουν συγκεντρωθεί από ένα ετερογενές κοινό πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές να μην πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα ο Πρόεδρος Τραμπ. Επίσης, ομοσπονδιακή Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ζήτησε την αναστολή του διατάγματος για όσους έχουν άδεια παραμονής και βίζα, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση στα αεροδρόμια εξελίσσεται ομαλά» και σε 109 άτομα που έφτασαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, ενώ σε άλλους 173 που βρίσκονταν σε άλλες χώρες δεν επιτράπηκε η επιβίβαση σε αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μ. Σχοινάς, σημείωσε πως οι Βρυξέλλες θα διασφαλίσουν ότι «κανένας από τους πολίτες της δεν θα υποστεί διάκριση». Ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της «Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών» Γκι Φερχόφσταντ μίλησε χτες για «τρίτο μέτωπο επίθεσης που δέχεται η ΕΕ», βάζοντας σε αυτό... τον Πρόεδρο Τραμπ, μετά τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και την ισλαμική τρομοκρατία...

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σημείωσε ότι «δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους προσέγγισης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε «την έλλειψη γενναιοδωρίας» των ΗΠΑ, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) υπογράμμισε ότι το διάταγμα «ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές και βλάπτει τον κοινό αγώνα κατά του εξτρεμισμού».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαμαρτυρήθηκε για την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ σε βάρος πολιτών από το Ιράν και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται το αλισβερίσι ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, όπου αναμένεται να καθοριστεί και πιο συγκεκριμένα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ίσως και σχετικά με τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που άρχισε στις 12 Γενάρη, στη Γενεύη. Σε χτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι», όπως μετέδιδε χτες το απόγευμα και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως, τη ροή των πιθανών εξελίξεων θα επηρεάσουν και οι διαβουλεύσεις που πυκνώνουν με την όλο και αμεσότερη «εμπλοκή» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι στην επίσκεψη που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην Τουρκία το Σάββατο, ασχολήθηκε και με το Κυπριακό, στο οποίο - σημειωτέον - Αγκυρα και Λονδίνο «συγκλίνουν» σε αρκετές πλευρές, σύμφωνα τουλάχιστον με διαρροές και σε ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στρατηγική και αμυντική συνεργασία που συνυπέγραψαν οι δυο χώρες (βλέπε σχετικό θέμα) αφορά και τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Αλλωστε, βρετανικά μονοπώλια όπως η ΒΡ δραστηριοποιούνται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή (π.χ. Αίγυπτος). Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μέι τάχτηκε υπέρ της διέλευσης μελλοντικών αγωγών φυσικού αερίου από Ισραήλ, Κύπρο και Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές - ότι ίδια είναι και η γνώμη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ολες αυτές οι επισημάνσεις ξεδιπλώνονται με φόντο ακόμα ευρύτερους ανταγωνισμούς για την ανακοπή σχεδιασμών αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καταρχήν της Ρωσίας, αλλά και ενώ και εντός της Δύσης μεγαλώνουν οι αντιπαλότητες (βλ. Brexit, αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας).

Δηλώσεις Ακιντζί

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες και σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί υπογράμμισε πως «ενώ δημιουργείται ασφάλεια για τη μια πλευρά, δεν πρέπει να υπάρξει η αντίληψη της απειλής για την άλλη. Για μας και για την Τουρκία αυτό είναι σημαντικό».

Συνεχίζοντας με αντιφατικές επισημάνσεις που βεβαιώνουν το σφοδρό «παζάρεμα», ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι μετά τη λύση «θα συμφωνήσουμε σε ένα λογικό αριθμό (για το μέρος των τουρκικών στρατευμάτων που θα παραμείνουν στην Κύπρο). Οι τεχνικές εργασίες σε χαμηλό επίπεδο είναι γι' αυτό».

  • Στο περιθώριο της Συνόδου των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη και συζήτησαν για το πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις (ειδικά στα ζητήματα των εγγυήσεων και ασφάλειας) της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα, όπως και για τις επισκέψεις Μέι και Μέρκελ στην Τουρκία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ