ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
Ενισχύονται τα μπλόκα και η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πυκνώνουν τις γραμμές των μπλόκων σ' όλη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας ενισχύεται με νέα τρακτέρ που φτάνουν καθημερινά εκεί από χωριά της Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, με νέες δυνάμεις ενισχύονται και τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ στήνονται και καινούργια μπλόκα.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο, το οποίο εκφράστηκε πιο έντονα το Σαββατοκύριακο που πέρασε, είναι οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς, με συγκεντρώσεις, επισκέψεις στα μπλόκα και άλλες μορφές.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, στο μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών, ενώ παρουσία δήλωσαν εκπρόσωποι από πάνω από 40 εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Λάρισας.

Εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου, τους καλωσόρισε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος, αφού τους ευχαρίστησε, σημείωσε: «Αυτοί που επιτίθενται στα μπλόκα και στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξέρουν καλύτερα από εμάς ότι εάν αυτή η κοινωνική συμμαχία πάρει σάρκα και οστά, θα τους μαζέψουμε και θα τους πετάξουμε στη θάλασσα, δηλαδή θα χάσουν την εξουσία και τα κέρδη τους. Πρέπει να καταλάβουμε τη δύναμή μας, που βρίσκεται στην κοινή πάλη».

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στο χαιρετισμό του προς τους αγωνιζόμενους αγρότες και τους εργαζόμενους που βρέθηκαν εκεί, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να χάσουν τον ύπνο τους οι εκμεταλλευτές των εργατών και των αγροτών, οι εκμεταλλευτές των λαών που αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Θα είμαστε μαζί σε όλα τα βήματα του αγώνα, μαζί όπως ήμασταν και στα μεγάλα συλλαλητήρια, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και ενάντια στην ανεργία, στην Αθήνα και τη Λάρισα».

Χαιρέτισαν, επίσης, ο Βασίλης Σταμουλάκης, μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, η Εφη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος των Συλλόγων Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λάρισας.

Στη συνέχεια, αγρότες και εργάτες πραγματοποίησαν κοινή πορεία επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης μέχρι το σημείο που είχε αποκλειστεί, με τρακτέρ, η οδική κυκλοφορία, όπως καθημερινά γίνεται στο μπλόκο, σε καθορισμένες ώρες.

Αγροτική συγκέντρωση την Παρασκευή στη Λάρισα

Οι εργαζόμενοι της Λάρισας και των άλλων νομών της Θεσσαλίας θα βρεθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς και την Παρασκευή 3/2, παίρνοντας μαζικά μέρος στην αγροτική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή και τρακτέρ, που οργανώνει το μπλόκο της Νίκαιας, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

ΒΟΝΙΤΣΑ
ΒΟΝΙΤΣΑ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους της περιοχής να συμμετάσχουν στην αγροτική συγκέντρωση απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, κόντρα στον καλλιεργούμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» που στόχο έχει να «βγάλει λάδι» τις βάρβαρες πολιτικές που καταστρέφουν και τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργάτες.

«Η αιτία των προβλημάτων μας είναι κοινή», σημειώνει το ΕΚΛ, «και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με τον άλλον, να έχουν αιτήματα που υπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Από τη μεριά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση για θέματα Υγείας που οργανώνουν, αύριο Τετάρτη, τα σωματεία των εργαζομένων στα δυο νοσοκομεία του νομού Λάρισας.

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχουν άλλα τέσσερα μπλόκα και συγκεκριμένα:

Στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, από τους αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας, οι οποίοι συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και προχωρούν καθημερινά σε προγραμματισμένους δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου (18.00 - 20.00).

Στο Δαμάσι, στον παλιό δρόμο Τυρνάβου - Ελασσόνας, από αγρότες του Δαμασίου και γύρω χωριών.

ΑΝΘΗΛΗ
ΑΝΘΗΛΗ
Στο Γερακάρι στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς από αγρότες χωριών της επαρχίας Αγιάς.

Στον κόμβο του Αερινού, προς Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από το Βόλο, από αγρότες χωριών της Μαγνησίας.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Δυναμικά συλλαλητήρια αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και σε άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και αναδεικνύοντας την κοινή ρίζα των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Μεταξύ άλλων:

-- Στον κόμβο Ινάχου όπου παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και Επιτροπών Αγώνα. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Ναυπλίου, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για μεταβίβαση στο ΚΕΑΟ των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ. Αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με συνταξιούχους αγρότες στην Τράπεζα Πειραιώς στο Αργος, ενώ στις 19.00 διοργανώνεται σύσκεψη με μαζικούς φορείς στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

-- Με τα τρακτέρ να παραμένουν στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου στο Λατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες της Ηλείας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 11 π.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας. Μεταξύ των αιτημάτων η επίλυση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που εγείρονται από τους δασικούς χάρτες, δίχως οικονομική επιβάρυνση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
-- Οι αγρότες του Αιγίου που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων, προχωρώντας καθημερινά σε αποκλεισμό του δρόμου, την Κυριακή, δέχτηκαν επίσκεψη αλληλεγγύης Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ του Αιγίου, της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας.

-- Πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους της Καλαμάτας μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης. Χτες, επίσης, σε σύσκεψη των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού Πυλίας αποφασίστηκε το στήσιμο κοινού μπλόκου σε κεντρικό δρόμο της Μεσσηνίας τις αμέσως επόμενες μέρες.

-- Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο του Λούρου, που έχουν στήσει οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με εργατικά σωματεία της περιοχής να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

-- Νέο μπλόκο στήθηκε την Κυριακή στον «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα από τους αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας, του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, ενώ προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου.

-- Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο μπλόκο στον κόμβο της Ανθήλης την Κυριακή, ενώ νέο συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου προγραμματίζεται για αύριο.

-- Στο μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο βρέθηκαν την Κυριακή η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Ομάδες Γυναικών του νομού, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Χτες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν στο μπλόκο είχαν προγραμματίσει παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ηρακλείου και Αρχανών - Αστερουσίων, ενώ σε συντονισμό με τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του μπλόκου την Παρασκευή 3/2 πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για τη μεταβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών προς τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ και κάτω των 5.000 ευρώ.

-- Μαζικό ήταν επίσης το συλλαλητήριο και το γλέντι αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, με τη συμμετοχή Εργατικών Σωματείων, Συλλόγων Γυναικών, Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης. Ξεχωριστό στοιχείο των προηγούμενων ημερών η παρουσία των γυναικών των αγροτών και άλλων γυναικών της περιοχής σε βραδινές περιφρουρήσεις στο μπλόκο, όπως και το αντίστοιχο κάλεσμα που απηύθυνε για χτες η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Συλλαλητήριο πραγματοποιούν μικρομεσαίοι αγρότες της Λέσβου την Πέμπτη 2/2, στις 11.30 π.μ., στην είσοδο του Μανταμάδου.

Νέα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Από χτες οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έστησαν τρία μπλόκα, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε Αργος Ορεστικό στην Καστοριά, στην Αγια Κυριακή στο Βόιο Κοζάνης και στο Αντίγονο της Φλώρινας. Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να στηθεί το μπλόκο στην πρώτη έξοδο της Εγνατίας Οδού προς Γρεβενά, ενώ και οι αγρότες της Πρέσπας προετοιμάζονται για μπλόκο στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.

Οι αγρότες της Πιερίας, από το Σάββατο, έστησαν μπλόκο στην αερογέφυρα στη νότια είσοδο της Κατερίνης.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες σε αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στο ύψος της διασταύρωσης (πράσινα φανάρια) στη Θεσσαλονίκη.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ προχώρησαν από χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κιλκίς, αφού κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε στηθεί ένα χιλιόμετρο πριν τον κόμβο της Ειδομένης.

Οι αγρότες των Σερρών που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ έξω από το Λευκώνα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, καθώς και χτες η αστυνομία τους εμπόδισε να προχωρήσουν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Στον Εβρο, ημίωρη συμβολική κατάληψη της Τράπεζας Πειραιώς στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βορείου Εβρου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τον κόμβο Θουρίου (μεταξύ Ορεστιάδας και Διδυμότειχου), όπου έστησαν μπλόκο.

Στην Πέλλα, αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» (Μπλόκο Γυψοχωρίου), ενίσχυσαν το μπλόκο που συμπλήρωσε μια βδομάδα και προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του αγροτικού μπλόκου από τη διασταύρωση της Νάουσας, σήμερα Τρίτη, θα μεταβούν στο μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μπλόκο υπάρχει επίσης στην Καλλίστη της Ροδόπης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ