ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Στις 4 Φλεβάρη διαδηλώνουμε μαζικά για την Υγεία

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (6 μ.μ., Ομόνοια), στη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγ. Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας του λαού
Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας του λαού
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται από Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς του κινήματος στην Αττική, το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Υγεία, την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο για την Υγεία θα γίνει επίσης την Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την προηγούμενη μέρα, θα γίνει σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης των σωματείων, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Στην Αττική, το συλλαλητήριο προετοιμάζεται με συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε γειτονιές και σε χώρους δουλειάς, για ενημέρωση και κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται ενδεικτικά τα παρακάτω:

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, θα κάνει πικετοφορία αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ιεράς Οδού. Καθημερινά, η Λαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στα γραφεία του ΟΑΕΕ της περιοχής. Σήμερα, Παρασκευή, θα κάνει εξόρμηση ενημέρωσης για το συλλαλητήριο στο εργοστάσιο «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ».
  • Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα την κατάσταση στην Υγεία, τα σχέδια για την ΠΦΥ και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη, σήμερα Παρασκευή 31/1, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10).
  • Αντίστοιχα, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, προγραμματίζουν για σήμερα Παρασκευή 31/1 εξορμήσεις στις τράπεζες και στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ. Η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου θα κάνει τη Δευτέρα περιοδεία στις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Δραπετσώνα.
  • Στις 13/2 θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων την Τρίτη 18/2, που τα σωματεία και οι φορείς έχουν ορίσει ως Μέρα Δράσης για την Υγεία. Εκείνη τη μέρα, θα γίνουν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της περιοχής του Πειραιά, δηλαδή σε Γενικό Κρατικό, «Τζάνειο» και «Μεταξά» καθώς και στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καλεί σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή 31/1, στις 7 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου). Συσκέψεις γίνονται, επίσης, στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ από τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.
  • Τέλος, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ προγραμματίζουν περιοδείες στα αμφιθέατρα της Ιατρικής και Νοσηλευτικής, ενώ καλούν σε συνεδριάσεις τα όργανα των συλλόγων, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.
Σε άλλες περιοχές
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση για την Υγεία, την Τετάρτη 5/2, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Σε κινητοποίηση για δημόσια - δωρεάν Υγεία, την Τρίτη 4/2 στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη, καλούν οι τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΣΥ, μαζί με σωματεία της περιοχής.
  • Στο Ηράκλειο, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ για την Υγεία συνεχίζονται με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΕ, την Τετάρτη 5/2, στις 11 π.μ.
  • Οι Γραμματείες Χανίων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων της ΟΓΕ καλούν στην κοινή σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή 31/1, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Tο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε κινητοποίηση και ενημέρωση στο ΓΝ Ζακύνθου, σήμερα Παρασκευή, με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 8 π.μ.
  • Στην Ικαρία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και της ΟΓΕ συνεχίζουν τις παρεμβάσεις και το μάζεμα υπογραφών, που θ' αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας, στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στη Βουλή.
  • Στην Κέρκυρα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4/2 στο νοσοκομείο.
  • Στα Τρίκαλα, κινητοποίηση στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν χτες το πρωί σωματεία εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών και αγροτών και Λαϊκές Επιτροπές του Νομού. Παρέμειναν για 2 ώρες περίπου στην είσοδο του κτιρίου, για να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους και να καλέσουν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Υγεία την Τετάρτη, 5 Φλεβάρη. Εκαναν, επίσης, περιοδεία στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και συζήτησαν με τους εργαζόμενους.
  • Στην Σάμο, αντιδρώντας στο οριστικό κλείσιμο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στον Αγιο Κήρυκο, στον Εύδηλο της Ικαρίας και στο Καρλόβασι της Σάμου, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή στην Ικαρία, με συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αγίου Κήρυκου. Επίσης 4ωρη στάσης εργασίας στη Ικαρία στις 7/2 και συγκέντρωση στο ΙΚΑ Ευδήλου. Τέλος, 4ωρη στάση εργασίας για την Σάμο τη Δευτέρα, με συγκέντρωση στο ΙΚΑ Καρλοβάσου και 24ωρη απεργία στην Ικαρία την ίδια μέρα, με συγκέντρωση στον Εύδηλο.
Το ΜΑΣ καλεί στο συλλαλητήριο της Τρίτης

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια καλεί η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Μαζί με τα αιτήματα για την Υγεία, το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές - σπουδαστές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν: «Να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα "κοινωφελή προγράμματα" και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης. Επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, όχι στα ψίχουλα που δίνονται και φέτος μόνο μειώθηκαν κατά 28%. Να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για να σπουδάσουμε! Το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κ.λπ. για "μια θέση στον ήλιο". Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρόνων. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων φοιτητών».

Σε εφαρμογή το «πλαφόν» στα φάρμακα

Οι πρώτες συνέπειες από το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση, καταγράφηκαν στην Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από 1/1/2014 οι γιατροί που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ δε θα μπορούν να «γράφουν» φάρμακα μεγαλύτερης αξίας από το 80% όσων «έγραψαν» την περασμένη χρονιά. Υπέρβαση αυτού του ορίου, επιτρέπεται μόνο έως 20% και μόνο για δυο μήνες. Δηλαδή, ένας γιατρός που «έγραφε» 100 ευρώ το μήνα, τώρα μπορεί να «γράψει» 80 ευρώ το μήνα και 16 ακόμα σαν «νόμιμη» υπέρβαση.

Οταν υπερβεί αυτά τα 96 συνολικά ευρώ, τότε «η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει, πέρα από το προσωπικό του όριο». Σαν αποτέλεσμα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας (ΙΣΠ) ενημερώνει ότι δέχτηκε καταγγελίες μελών του ότι ο κωδικός τους για συνταγογράφηση φαρμάκων «κλειδώθηκε» από την ΗΔΙΚΑ λόγω υπέρβασης του πλαφόν και της υπέρβασης που δικαιούνται, χωρίς καν να έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από την εφαρμογή του νόμου.

Την Πέμπτη 6/2 ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Την Τετάρτη το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη 6/2. Για τη μέρα εκείνη, οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδίες ΕΟΠΥΥ), έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αττική

Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία, την Τρίτη 4 Φλεβάρη, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 5.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Τα σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ. Επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες), Μαζικοί φορείς Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού τομέα και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
  • Πλατεία Βάθης: Τα Σωματεία Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Χαλυβουργών. Επίσης, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από Δυτικό Τομέα, ΟΤΑ και Δημόσιο Τομέα, Θριάσιο - Μέγαρα, Βόρειο Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και φορείς από Νότιο Τομέα και Πειραιά.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ