ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Οι βιομήχανοι θέλουν φτηνή χρηματοδότηση και φοροελαφρύνσεις

Προτάσεις γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, που εκτιμούν ως φάση «σταθεροποίησης» και «εύθραυστης ανάκαμψης», διατυπώνονται και από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ μεγάλη σημασία δίνουν στη «διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων» για την εφαρμογή πολιτικής με βάση τις προτάσεις τους.

Το όργανο του ΣΕΒ, επισημαίνει ότι η «ισορροπία που έχει επιτευχθεί είναι ακόμη εύθραυστη και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση υποτροπής». Σε αυτό το πλαίσιο, «ιδιαίτερα κρίσιμο» για τους βιομήχανους, είναι η «δημιουργία και η έκφραση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων με όρους ειλικρίνειας» που θα λειτουργούσε «καταλυτικά». Εν προκειμένω, παρατηρούν ότι σε άλλες χώρες σε κρίση, η «ανάπτυξη επέστρεψε νωρίτερα από ό,τι στην ελληνική περίπτωση», γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, «έγινε έγκαιρα εφικτή και σε μεγαλύτερο βαθμό μια ρητή ή άρρητη συνεννόηση ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες».

«Θα ήταν σημαντικό λάθος να αντιμετωπίζεται το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε ως το τέλος της σχετικής διαδικασίας» και σε «σκοπούς που υπονομεύουν την ανάπτυξη και σηματοδοτούν την επιστροφή στο παρελθόν». Αντίθετα, θα αποτελέσει το όχημα για τη διαπραγμάτευση από καλύτερες θέσεις σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα αποδεσμεύσει κεφάλαια, τα οποία και θα διοχετευτούν στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «μια εφικτή λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η σταδιακή μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους ως μοχλός για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνεται η συνεννόηση για «υπό όρους μείωση του χρέους που θα διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες.

Εν προκειμένω προτείνουν:

-- Σταδιακή μείωση του χρέους, χωρίς νέα δάνεια.

-- Συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή.

Για το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης προκρίνεται η αξιοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου «προτάθηκαν συμβόλαια μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι ασθενέστερες οικονομίες και να προβούν έγκαιρα σε μεταρρυθμίσεις με ανταπόδοση την πρόσβαση σε πολύ χαμηλού κόστους χρηματοδότηση».

Θέλουν εφαρμογή πολιτικής για τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια και μάλιστα φτηνά για επενδύσεις των επιχειρηματικών Ομίλων.

Και φοροελαφρύνσεις

Οπως επισημαίνουν, η «ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα προσαρμογής που θα ήταν απαραίτητα», ενώ «μικρή σημασία έχει μια οριακή και πρόσκαιρη αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με την εφαρμογή ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος που θα ισχύει στο προβλέψιμο μέλλον».

Ετσι αναζητούν, με πρόσχημα την ανεργία, δημιουργία συνθηκών αύξησης της κερδοφορίας και εδώ εντάσσουν και το αίτημα για φοροελαφρύνσεις. Να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ, σε προηγούμενη έκθεση, έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις του γύρω από το φορολογικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν την πλήρη σύγκλιση των φορολογικών συντελεστών στο 20%, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης, η οποία οδηγεί στην παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Το «απλό φορολογικό σύστημα», σύμφωνα με τους βιομήχανους, αποτελεί «κίνητρο ανάπτυξης και επενδύσεων», καθώς μετά και τις «πρόσφατες αλλαγές» στην εργατική νομοθεσία, η Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε οι «πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις ελληνικές θυγατρικές εταιρείες». Είναι φανερό το γεγονός ότι προσβλέπουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες με ευρωπαϊκά και άλλα μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους.

ΜΟΙΡΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ
Νέες «συνεκπαιδεύσεις» για ιμπεριαλιστική δράση

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ «Cascade Gambit»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ «Cascade Gambit»
Πληθαίνουν οι «επισκέψεις» στην Ελλάδα Αμερικανών στρατιωτικών, μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Δείγμα κι αυτό του πόσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, από αύριο Σάββατο 1/2 έως και το Σάββατο 15/2, θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης (ΜΕΕΔ, βρίσκεται στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα) με την 37 Airlift Squadron της 86 Airlift Wing των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein, στη Γερμανία. «Σκοπός της συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και σε ρίψεις λέμβων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά, από μέσα Φλεβάρη και μέχρι αρχές Μάρτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο των δυνάμεων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που δρουν στην Ευρώπη (USAFE). Συγκεκριμένα, 12 αεροσκάφη F15Ε «Strike Eagle» της 494 Μοίρας της 48 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στο Lakenheath της Βρετανίας.

Τα μέλη της αμερικανικής αποστολής θα μείνουν στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Οι Αμερικανοί πιλότοι θα κάνουν «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους, ελληνικά μαχητικά, λογικά από την 340 και την 343 Μοίρα (τύπος αεροσκαφών F-16 Blk 52+) που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Σημειωτέον, Ελληνες πιλότοι από την 340 Μοίρα είχαν συνεκπαιδευτεί με Αμερικανούς και στην πρόσφατη διεθνή άσκηση «Blue Flag 2013», που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Ouvda στα νότια του Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στο Γενάρη υπήρξε συνεκπαίδευση με άλλες δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Από 7 έως 17 Γενάρη διεξήχθη από το ΓΕΑ η διμερής άσκηση «Cascade Gambit». Συγκεκριμένα, μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και κομάντος και μέσων της σμηναρχίας 352 Special Operations Group. Ειδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση ειδικών επιχειρήσεων, έχουσα λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού. Οι δραστηριότητες της άσκησης απλώθηκαν στον όρμο της Ελευσίνας, στην περιοχή των Μεγάρων και στο πεδίο βολής «Καράβια».

  • Κατά στρατιωτικές πηγές, τις πρωινές ώρες χτες, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής 1/14» ενεργοποιήθηκε τμήμα των Αεροπορικών Δυνάμεων της λεγόμενης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Σύμφωνα εξάλλου με το ΓΕΝ, το διάστημα 28 - 30/1 εκτελέστηκε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Στόλου, με τη διεξαγωγή της τεχνικής άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 1/14», σε περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, με συμμετοχή φρεγατών, πλοίων γενικής υποστήριξης, πυραυλάκατων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, προσωπικού της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ με μοχλούς ΕΕ και ΝΑΤΟ

Για την πορεία των ενταξιακών διαδικασιών ΝΑΤΟ και ΕΕ της ΠΓΔΜ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση των ΑΝΕΛ.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία", που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και, βεβαίως, θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Σημείωσε ότι «οι γείτονές μας προφανώς γνωρίζουν ότι, παρά την κρίση, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά την κρίση η Ελλάδα είναι πάντα ο πιο σημαντικός γείτονάς τους και ο πιο σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος. Η Ελλάδα είναι πάντα ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στα Σκόπια. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γεωγραφικά ήταν, είναι και θα είναι η βασική τους έξοδος προς τη Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός όλων των τουριστών που προέρχονται από τη χώρα αυτή».

Αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, λέγοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί και τις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι εκτός από τα Σκόπια, και οι κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου έχουν εκφράσει πρόθεση να ενταχθούν στην ΕΕ, η Κροατία εντάχθηκε ήδη.

«Εάν γίνει αντιληπτό από τους γείτονές μας ότι πρέπει να κάνουν τα βήματα που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα θα συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο, άμεσα, ουσιαστικά, πρακτικά, στη διασφάλιση αυτής της προοπτικής τους» πρόσθεσε ο Βενιζέλος, ζητώντας ουσιαστικά από τα Σκόπια συνεννόηση και συμβιβασμό προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την υποψηφιότητά τους.

Οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας παρακάτω για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη στη λυκοσυμμαχία και άλλων χωρών όπως η ΠΓΔΜ, είπε: «Το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ το αντιμετωπίζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με συναίνεση. Υπάρχει ευρύτατη ομάδα χωρών - μελών που έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη για τα κριτήρια και το ρυθμό της διεύρυνσης. Αυτή η ομάδα χωρών, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 και σε κάθε άλλη Σύνοδο, στην οποία ετέθη ζήτημα εφαρμογής της πολιτικής των λεγομένων ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο έγινε και στο Σικάγο. Το ίδιο έγινε και στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Το ίδιο βλέπουμε ότι τείνει να γίνει και στην επανάληψη της συζήτησης αυτής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη στην Ουαλία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ