ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
Τι παίζει;

«Θα διαχειριστούμε την Προεδρία (...) και θα προωθήσουμε πολλά και σημαντικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική διακυβέρνηση και κυρίως η τραπεζική ένωση, που είναι ζητήματα που ανοίγουν και πολύ έντονο διάλογο και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ (...) μπροστά στα νέα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού, στην κόπωση των κοινωνιών και ιδίως των νέων πολιτών, οι οποίοι νομίζουν ότι η Ευρώπη είναι ταυτισμένη με τη λιτότητα, την κρίση και, εν πάση περιπτώσει, με ένα μοντέλο μονόπλευρο, ετεροβαρές, που κανοναρχείται κυρίως από τη Γερμανία,(...) έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος της Γαλλικής Δημοκρατίας, γιατί οι εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΕ είναι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνο - Παρίσι. Και όταν ο άξονας αυτός είναι διαταραγμένος και δεν επιτρέπει να διαδραματίζεται ένας ισότιμος ρόλος στη λήψη των αποφάσεων, αυτό μας επηρεάζει όλους, ιδίως επηρεάζει τον Ευρωπαϊκό Νότο, που είναι το μεγάλο θέμα αυτού του εξαμήνου, το μεγάλο θέμα της αφήγησης για την Ευρώπη που πρέπει να παρουσιάσουμε». (Ευ. Βενιζέλος στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο).

Τι παίζει; Είναι άραγε τυχαία όλα αυτά με τα ταξίδια του Ευ. Βενιζέλου πριν μια βδομάδα σε Γαλλία και ΗΠΑ;

Αντιπολίτευση εντός...

«Η Τριμηνιαία Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προβάλλοντας ως αποτέλεσμα «την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης. Την κατάρρευση παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Την εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας. Την αδυναμία χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα. Την ανισοκατανομή της ύφεσης και της λιτότητας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς».

Τι προκύπτει; Για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κρίση, την ανεργία, την όξυνση της αντίθεσης φτώχειας και πλούτου, τις προκάλεσε η πολιτική των κυβερνήσεων, και όχι ο καπιταλισμός. Βολικό αφού έτσι υπονοείς ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση χωρίς βεβαίως να ανατραπεί ο καπιταλισμός (αυτοί άλλωστε κόπτονται για την ανάπτυξή του!)... τότε θα σταματήσουν οι κρίσεις, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, θα πάψουν οι ανισότητες... Μας δουλεύουν δηλαδή κανονικά...

Διαφορές στην ίδια ρότα

«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού».(Από δήλωση του Δ. Στρατούλη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα κυβερνητικά προγράμματα για την ανεργία).

Αντιπροτείνουν: Χρηματοδότηση των επιχειρηματιών για επενδύσεις (το λέει και η κυβέρνηση). Στο πρόγραμμά του αναφέρεται σε «κοινωνική οικονομία» που είναι επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ για συνεταιρισμούς ανέργων που θα φυτοζωούν. Ενώ κριτικάρουν την κυβέρνηση για τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, οι ίδιοι λένε ότι... θα τα εφαρμόσουν (άρθρο Κουζή στην «Αυγή» 28/1/2014). Οσο για την αύξηση του κατώτερου μισθού, έχουν δηλώσει ότι θα την κάνουν όταν και εφόσον έρθει η ανάπτυξη. Την ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία κυβέρνηση αστικής διαχείρισης... αφού αυτή θα διαιωνίζεται όσο υπάρχει καπιταλισμός. Αλήθεια για μέτρα προστασίας των ανέργων ούτε λέξη;

Ειρωνικές αλήθειες;

Στα κεραμίδια έχει βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην υπόθεση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στην Ελλάδα. Αλλά ο Μανώλης Γλέζος είπε στη Βουλή: «Οσο για την πρόταση που μας ήρθε, δείχνει ότι η ΝΔ αποδέχεται ότι έχει χάσει τη δύναμή της γι' αυτό και ζητά συγκυβέρνηση. Θα εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική του δανεισμού; Θα σταματήσει να αρπάζει από το λαό για να σώσει τις τράπεζες; Αν το κάνει αυτό, δεν πιστεύω, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε αντίρρηση». Ειρωνεία και χιούμορ διευκρίνισαν αργότερα οι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνονται τέτοιες πλάκες ξέροντας ότι καραδοκούν αυτοί που προξενεύουν το «μεγάλο συνασπισμό»; Οι αστοί μέσω του Τύπου τους... `Η μήπως εδώ ταιριάζει το «γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει»...

Κουίζ

Τελικά τι είπε ο Κάρας, ο επικεφαλής της πολυδιαφημισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση; «Τσίπρος» ή «Τσίπρας»;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.

1865 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την κατάργηση της δουλείας.

1915 Στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους (Α' παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος).

1932 Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου του μεταλλουργικού εργοστασιακού συγκροτήματος του Μαγκνιτογκόρσκ, ενός εκ των σημαντικότερων έργων της σοσιαλιστικής βιομηχανίας που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην περιοχή των Ουραλίων.

1943 Ο Στρατάρχης της Βέρμαχτ φον Πάουλους παραδίδεται στους Σοβιετικούς. Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ.

1958 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Εντουιν Αρμστρονγκ, «πατέρας» της «διαμόρφωσης συχνότητας», δηλαδή των FM.

1958 Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο τους δορυφόρο («Εξπλόρερ-1»). Είχαν προηγηθεί οι Σοβιετικοί με τους «Σπούτνικ» 1 και 2, στις 4 Οκτώβρη και 3 Νοέμβρη 1957, αντίστοιχα.

1966 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα-9», το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη.

1968 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορούσε υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 του Φλεβάρη.

1988 Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Α. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Τ. Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και συμφωνούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Aιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Εβδομάδες αργότερα, ο Α. Παπανδρέου θα αποκήρυσσε από το βήμα της Bουλής αυτή τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

1996 Η κρίση στα Ιμια «διευθετείται» με την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

... του αντιλαϊκού δρόμου

Λέει όμως και κάτι ακόμα...

που δεν πρέπει να περάσει στα «ψιλά», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα την «υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων» που βεβαίως τις αναφέρει μαζί με τα νοικοκυριά! Αν λοιπόν η κυβέρνηση υπερφορολογεί το κεφάλαιο (κριτική δηλαδή από τα δεξιά στη ΝΔ!!) τότε συμπεραίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τη φορολογική ελάφρυνσή του... Και όπως ξέρουμε όταν ελαφρύνεται από φόρους το κεφάλαιο τότε φορτώνονται με φόρους τα νοικοκυριά!

Αλήθεια τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του ΚΚΕ για τη φορολογία του κεφαλαίου στο 45%;;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ