ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Νέες αυξήσεις στα χαράτσια διοδίων από αύριο

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 400% και σε μερικές περιπτώσεις πάνω και από 500% ως αποτέλεσμα των συμβάσεων παραχώρησης που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ με αίτημα «να καταργηθούν όλα τα διόδια»
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ με αίτημα «να καταργηθούν όλα τα διόδια»
Νέες αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων, που θα ισχύσουν από αύριο, 1η Φλεβάρη, ανακοίνωσαν χτες οι ιδιωτικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας, επικαλούμενοι σχετικούς όρους των «συμβάσεων παραχώρησης», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των διοδίων να έχουν αυξηθεί πάνω από 400% και σε μερικές περιπτώσεις πάνω και από 500%!

Ειδικότερα:

  • Οι οδηγοί των ΙΧ θα πληρώνουν για κάθε διέλευση στο Ρίο - Αντίρριο 13,2 ευρώ από 12,9.
  • Στο σταθμό Αγίας Τριάδας (Θερμοπύλες) οι οδηγοί για δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν 1,15 ευρώ από 1,1 και για ΙΧ 1,65 ευρώ (από 1,55).
  • Σε κάθε σταθμό του τμήματος Ελευσίνας - Κορίνθου οι οδηγοί των ΙΧ θα πληρώνουν 3,2 ευρώ από 3,10.
  • Στο Σπαθοβούνι οι οδηγοί των δικύκλων θα πληρώνουν 1,8 από 1,7 ευρώ, στη Νεστάνη 1,7 ευρώ από 1,60. Για τα ΙΧ αντίστοιχα θα πληρώνουν 2,5 ευρώ (από 2,40), 2,4 (από 2,30) ευρώ.
  • Οι οδηγοί ΙΧ στο Μοσχοχώρι θα πληρώνουν 3 ευρώ (από 2,90), στο Μακρυχώρι 1,10 (από 1) ευρώ, στον Πυργετό 2,40 (από 2,30) ευρώ.
  • Οι οδηγοί δικύκλων θα πληρώνουν 1,50 (από 1,4) ευρώ στις Αφίδνες, 0,85 (από 0,8) στα πλευρικά Καπανδριτίου, 0,6 ευρώ (ίδια τιμή) στα πλευρικά Μαλακάσας, 0,3 (από 0,25) ευρώ στα πλευρικά Οινοφύτων, 1,8 (από 1,7) ευρώ στη Θήβα, 0,7 (από 0,65) στα πλευρικά Θηβών, 1,75 (από 1,65) ευρώ στην Τραγάνα και 1,4 (από 1,35) ευρώ στα πλευρικά Τραγάνας. Αντίστοιχα οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν: 2,1 (από 2,05) ευρώ, 1,20 (από 1,15) ευρώ, 0,9 (από 0,85) ευρώ, 0,4 ευρώ (ίδια τιμή), 2,55 (από 2,5) ευρώ, 1 (από 0,95) ευρώ, 2,45 (από 2,4) ευρώ και 2 (από 1,95) ευρώ.
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε ανήμπορη γυναίκα

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργη ανήμπορη γυναίκα στη συνοικία του Φοίνικα, που η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα από τις 10 Σεπτέμβρη του 2011, κατάφερε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς με παρέμβαση των μελών αυτής στην εφορία και τη ΔΕΗ Καλαμαριάς.

Οι Λαϊκές Επιτροπές, που δρουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να στρατευτούν στον αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, για την ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη - συζήτηση της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας Θεσσαλονίκης με θέμα τις εξελίξεις στην Υγεία και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση.

Στην Κατερίνη, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Κέντρου - Αστικών - Εργατικών κατοικιών Αγίας Αικατερίνης έστησε τραπεζάκι έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και συγκέντρωσε λογαριασμούς και υπογραφές άρνησης πληρωμής των χαρατσιών. Στα γραφεία της ΔΕΗ κατέληξε και η συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης οργανώνει συγκέντρωση στη ΔΕΗ όπου για 3η φορά θα παραδώσει μαζικά λογαριασμούς και δηλώσεις άρνησης πληρωμής των χαρατσιών. Ηδη, από την Τετάρτη έχει στήσει τραπεζάκι έξω από τη ΔΕΗ και συγκεντρώνει λογαριασμούς.

Απέτρεψαν διακοπή

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής και κάτοικοι στη Δωρίδα Φωκίδας απέτρεψαν - την περασμένη Πέμπτη - συνεργείο της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στα σπίτια οικογενειών από τη δημοτική ενότητα Μοναστηρακίου. Το συνεργείο της ΔΕΗ έγινε αμέσως αντιληπτό από τους κατοίκους και τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής στην περιοχή, οι οποίοι αμέσως κινητοποιήθηκαν, ξεσηκώνοντας ολόκληρο το χωριό αναγκάζοντας το συνεργείο να αποχωρήσει χωρίς να κόψει το ρεύμα σε 20 σπίτια.

Τραγωδία με μετανάστες

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι (παππούς με την εννιάχρονη εγγονή του), δεκάδες τραυματίες, δεκάδες κρατούμενοι, σε τρεις φαινομενικά χωριστές ιστορίες, κρίκοι της ίδιας απάνθρωπης πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων

Σε τραγωδία εξελίχθηκε προσπάθεια μεταναστών να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας περνώντας το φουσκωμένο Εβρο ποταμό. Κοριτσάκι ηλικίας περίπου 9 χρόνων και ο παππούς του αγνοούνται καθώς στην προσπάθειά τους να μπουν από την Τουρκία (μαζί με άλλους 9 μετανάστες) η βάρκα τους ανετράπη και παρασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά.

Ενα αγοράκι ηλικίας περίπου 3 χρόνων σώθηκε και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το κρατούσε στην αγκαλιά του μετανάστης που συνελήφθη από την αστυνομία, μαζί με έναν ακόμη ομοεθνή του, στην περιοχή του κάμπου Ορεστιάδας. Οι δύο μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι μαζί με ακόμη εννέα άτομα επέβαιναν σε βάρκα, η οποία ανετράπη από τα ορμητικά νερά. Από τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του ποταμού ακόμη επτά λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του μικρού αγοριού. Δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν το κοριτσάκι και ο παππούς του, που, σύμφωνα με μαρτυρίες των άλλων μεταναστών, επίσης επέβαιναν στην ανατραπείσα βάρκα.

Ομως, σε τραγωδία εξελίχθηκε προσπάθεια άλλων μεταναστών, αυτοί να φύγουν από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το βράδυ, στην Επαρχιακή Οδό Αστακού - Μύτικα, στη θέση Μαραθιάς (Αστακού), ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο, που μετέφερε τουλάχιστον 48 μετανάστες υπηκοότητας Αφγανιστάν, κινούμενο με κατεύθυνση από Αστακό προς Μύτικα, ανετράπη. Από το ανατραπέν φορτηγό ανασύρθηκαν πέντε θανάσιμα τραυματισμένοι αλλοδαποί, οι δε άλλοι 43 εντοπίσθηκαν τραυματισμένοι. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα κοντινών περιοχών. Οσοι δεν χρειάστηκε να παραμείνουν για νοσηλεία, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πλέον κρατούνται στις αστυνομικές αρχές.

Εξάλλου ενδεικτικά των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις έναντι της ΕΕ με τον κανονισμό «Δουβλίνο 2» (δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν αλλού στην ΕΕ αλλά εγκλωβίζονται στην Ελλάδα) είναι όσα συνέβησαν με πλοιάριο που μετέφερε 139 μετανάστες στην Ιταλία και εντοπίστηκε από το Λιμενικό (μετά από κλήση που δέχτηκε το Λιμενικό από κάποιον από τους επιβαίνοντες), μεσημέρι Παρασκευής 32 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Δεν του επιτράπηκε να συνεχίσει την πορεία του, αντίθετα υποχρεώθηκε από πλωτά σκάφη του Λιμενικού να κατευθυνθεί προς Πύλο. Ωστόσο, ο καπετάνιος αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να το κατευθύνει εκ νέου προς Ιταλία. Το πλοιάριο οδηγήθηκε τελικά υποχρεωτικά στο Κατάκολο. Oι μετανάστες είναι υπό κράτηση και ξεκινούν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασής τους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στις αρχές, ξεκίνησαν με φορτηγό από Αθήνα με προορισμό το Γύθειο Λακωνίας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

  • Αλλος ένας μετανάστης χάθηκε πασχίζοντας να εισέλθει στην ΕΕ. Συνολικά 15 πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν σε νησίδα στον Εβρο ποταμό λόγω αυξημένης στάθμης των υδάτων στην περιοχή του Τυχερού. Απεγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς, ωστόσο ένας τους έχασε τη ζωή του λόγω ψύχους.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΙΤΗΣΗ αποφυλάκισης κατέθεσε χτες, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρ. Καλού, ο ηγούμενος Εφραίμ που είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Στην αίτηση ζητείται η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους. Ο ηγούμενος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρει πως δεν είναι ύποπτος φυγής ενώ έχει και γνωστή διαμονή.

ΚΑΙ ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για πολλοστή φορά, ζήτησαν χτες από τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση οι συνήγοροι του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί η λήξη της διαπραγμάτευσης, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανείων, με τη νέα «Proton Bank». Μετά την απόφαση του εισαγγελέα να μην κάνει δεκτή τη νέα προθεσμία, η δικογραφία αναμένεται να κλείσει χωρίς να έχει δώσει εξηγήσεις ο Λ. Λαυρεντιάδης.

«ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες!» Η προειδοποίηση αυτή προέρχεται από το διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας, ο οποίος με έγγραφό του προς τις αρμόδιες αρχές γνωστοποιεί τη δραματική κατάσταση των φυλακών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων. Ανάλογες επιστολές έχουν αποστείλει και οι διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού και Τρίπολης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις νέες αυξήσεις στα διόδια υπογραμμίζει:

«Η συγκυβέρνηση είναι θρασύτατη και προκλητική. Την ώρα που σχεδιάζει νέα σφαγή μισθών, που εξοντώνει με τα χαράτσια και απειλεί με διακοπές ρεύματος τα λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνει τις τιμές - ληστεία των διοδίων. Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα διόδια. Κάτω η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ