ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Σταθερά στην έσχατη θέση της ΕΕ

Η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να είναι η Ελλάδα. Εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων Αττική, Στερεά Ελλάδα, νησιά του Ιονίου και ίσως Κεντρική Μακεδονία στην ΕΕ των 25

Μικρή πρόοδος, 1,8 εκατοστών της μονάδας, καταγράφηκε στους «δείκτες σύγκλισης» της Ελλάδας προς το μέσο κοινοτικό επίπεδο κατά την πενταετία 1995-2000, ενώ υπάρχουν και περιφέρειες όπου αντί για σύγκλιση με το μέσο κοινοτικό όρο υπήρξε απόκλιση και το χάσμα μεγάλωσε κι άλλο. Αυτό προκύπτει από τη δεύτερη έκθεση προόδου για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ που παρουσίασε χτες η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 15, καθώς και οι 13 περιφέρειες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Με βάση τις 100 μονάδες του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ, εκφρασμένου σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας (και στις 13 περιφέρειες) από 65,9 μονάδες το 1995, ανήλθε στις 67,7 μονάδες το 2000. Εμφάνισε δηλαδή μια μικρή άνοδο 1,8 μονάδων. Πολύ μικρή δηλαδή άνοδος αν αναλογιστούμε ότι στην εξεταζόμενη περίοδο σημειώθηκε μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερη από τα μέσα κοινοτικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η μικρή αυτή άνοδος δε σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες στην εξεταζόμενη πενταετία έγιναν πλουσιότεροι κατά τι. Ορισμένοι έγιναν πιο πλούσιοι, ενώ άλλοι πιο φτωχοί και από τη σύγκλιση των δύο αυτών αντίθετων κινήσεων προέκυψε ο μέσος όρος... Τα στοιχεία αυτά βέβαια αφορούν στην ΕΕ των 15.

Οσον αφορά σε κάθε ελληνική περιφέρεια χωριστά - πάντα με βάση τις 100 ΜΑΔ στην ΕΕ των 15 - το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής το 2000 (σε μονάδες ΜΑΔ):

  • 47,1 στην Ηπειρο, η οποία συνεχίζει να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ των 15 (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει κάτω και από το μισό του μέσου κοινοτικού)
  • 51,1 στη Δυτική Ελλάδα, από 52,7 το 1995
  • 54,6 στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, από 55,6 το 1995
  • 57,7 στην Πελοπόννησο
  • 59,1 στην Κεντρική Ελλάδα
  • 59,2 στα Ιόνια Νησιά
  • 76,4 στη Στερεά Ελλάδα από 82,7 το 1995
  • 77,1 στην περιφέρεια Αττικής κλπ.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι πώς διαμορφώνεται το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ελλάδα στην ΕΕ των 25, όπου ο στατιστικός μέσος όρος μειώνεται με την είσοδο 10 νέων φτωχότερων χωρών. Κατά συνέπεια, στην ΕΕ των 25 ο σχετικός στατιστικός δείκτης για την Ελλάδα αυξάνεται... Τα στοιχεία του έτους 2000, αλλά πολύ περισσότερο τα στοιχεία των επόμενων ετών θα ληφθούν ως βάση για την ένταξη περιφερειών στο λεγόμενο στόχο 1 με βάση τις επιδόσεις τους. Στο στόχο 1 μπαίνουν οι περιφέρειες της ΕΕ με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι περιφέρειες της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, του Νότιου Αιγαίου, αλλά και η Κεντρική Μακεδονία τίθενται εκτός στόχου 1 (εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο του 75%) και επομένως τίθενται εκτός χρηματοδοτήσεων από το Δ΄ ΚΠΣ. Περίπου το 50% του ελληνικού πληθυσμού, με βάση τις μετρήσεις αυτές, τίθεται εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, δεδομένου ότι στην ΕΕ των 25 οι χώρες του στόχου 1 αυξάνονται πολύ...

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βλέπουν το πετρέλαιο και στα 38 δολάρια

Τις εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, σε συνάρτηση με την τιμή του πετρελαίου και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο φόντο και του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του Ιράκ, δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης», που βασίζεται στις ροές κεφαλαίων στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, το ευρώ θα ανατιμηθεί προσωρινά στο επίπεδο του 1,1 δολαρίων και τελικά θα σταθεροποιηθεί κοντά στα 1,06 δολάρια. Για το πετρέλαιο η Εθνική Τράπεζα προβλέπει δυο σενάρια, με 25 και 38 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κρίσης.

Στην περίπτωση, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «η κρίση στο Ιράκ λήξει σχετικά ανώδυνα» το πετρέλαιο θα σταθεροποιηθεί στα 25 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2003. Αντίθετα, στην περίπτωση που η κρίση θα έχει διάρκεια - είναι το «λιγότερο πιθανό σενάριο» - η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 38 δολάρια το βαρέλι και «θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους».

Στην πρώτη περίπτωση (25 δολάρια το βαρέλι) η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη παραμένει στο 1,8% καθώς «η αυξητική επίδραση από την άνοδο του πετρελαίου αντισταθμίζεται από την επίδραση της ανατίμησης του ευρώ», ενώ ο «ρυθμός ανάπτυξης» στην ευρωζώνη (δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ) θα πέσει στο 1,3% (από 1,5%). Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 εκατοστά της μονάδας και όπως αναφέρουν «πιθανότατα» τον προσεχή Μάρτη.

Με βάση το δεύτερο σενάριο (με το πετρέλαιο να φτάνει και να παραμένει στα 38 δολάρια το βαρέλι) η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα σημείωση ραγδαία υποχώρηση στο 0,8% και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,3%. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κόψει τα επιτόκια κατά 75 εκατοστά της μονάδας, δηλαδή στο 2%.

«Ράμπο» για τον έλεγχο των καυσίμων

Με τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) ευελπιστεί το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα αντιμετωπίσει το εκτεταμένο φαινόμενο της νοθείας στα υγρά καύσιμα. Τα ΚΕΔΑΚ, είναι ένα νέο σώμα ελέγχου, το οποίο χθες παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης. Αποτελείται από 250 υπαλλήλους του δημοσίου, οι οποίοι με ειδικά υπερσύγχρονα εξοπλισμένα BAN θα πραγματοποιούν ελέγχους για την ποιότητα των καυσίμων σε πρατήρια, δεξαμενές, βυτιοφόρα κ.α. Ο εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα να αναλύει επιτόπου τα δείγματα, τα οποία ταυτόχρονα με ηλεκτρονικό τρόπο θα μεταδίδονται σε ειδική υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου θα βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου. Από τον υπουργό Ανάπτυξης σημειώθηκε χθες ότι όπου διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις. Αυτό, ίσως και να αποτελεί το βασικό ζήτημα, διότι φαινόμενα νοθείας αλλά και λαθρεμπορίου διαπιστώνονται καθημερινά, πλην όμως, με διάφορους τρόπους τα περισσότερα κρούσματα, κουκουλώνονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ