ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με μπλόκα και άλλες πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Με μια σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων να πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα μπλόκα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη να παραμένουν και να ενισχύονται καθημερινά, κλιμακώνεται ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο αγώνας αυτός έχει στο στόχαστρο την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα γι' αυτούς και τους οικογένειές τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Ολες αυτές τις μέρες εκδηλώνεται με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις στα μπλόκα η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα της και αναδεικνύοντας ότι οι εργάτες και ο λαός, όπως και οι βιοπαλαιστές αγρότες, στενάζουν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, μαζί με εργατικά σωματεία από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, ετοιμάζουν μαζική συμμετοχή, εντείνοντας την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, την οποία καλούν να αφήσει κατά μέρος τις συκοφαντίες και τον αυταρχισμό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί, καλώντας τους συναδέλφους τους που δεν έχουν πάρει απόφαση να βγουν στο δρόμο, να αφήσουν στην άκρη το φόβο και τους δισταγμούς και να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα. Στις συνελεύσεις που γίνονται στα μπλόκα, ανοίγει η συζήτηση για την προοπτική του αγώνα, για τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα χτες πάρθηκε απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να τοποθετηθεί στα αιτήματά τους.

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Ακόμα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βρεθούν στα μπλόκα, εκφράζοντας αλληλεγγύη και στήριξη στα αιτήματά τους.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

-- Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, πραγματοποιήθηκε χτες μαζικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας από τη γενική γραμματέα να δεσμευτεί επί των αιτημάτων τους, με κυρίαρχα αυτά των εξευτελιστικών τιμών στο λάδι και στο γάλα. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία ΙΚΑ, όπου μίλησε ο Στρατής Κόμβος, γγ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

-- Παμμεσσηνιακή κινητοποίηση έγινε χτες στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο δρόμο μπροστά από το Διοικητήριο. Τους μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, παρουσιάζοντας και τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους Συλλόγους. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας του να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, όπως και να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι το λάδι αγοράζεται από τους παραγωγούς όσο σχεδόν 1,5 λίτρο νερού στα περίπτερα, ότι το γάλα αγοράζεται από τους κτηνοτρόφους σε εξευτελιστικές τιμές αλλά πωλείται στα καταστήματα πολύ ακριβά, το ίδιο και άλλα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκέντρωση των αγροτών κάτω από το Διοικητήριο αστυνομικοί επιχείρησαν να καταγράψουν τις πινακίδες των τρακτέρ που βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος του δρόμου στο Χανδρινό.

-- Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στην Κέρκυρα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού. Αρχικά οι βιοπαλαιστές αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ωστόσο επειδή απουσίαζαν οι υπεύθυνοι, μετέβησαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κέρκυρας, όπου και συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Μελίτα Ανδριώτη, στην οποία επέδωσαν τα αιτήματά τους. Πέρα από τις γενικότερες διεκδικήσεις έθεσαν επίσης το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, που εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

--Στη Νάουσα, από χτες οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο στη διασταύρωση. Μάλιστα απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας. Με το πανό που έχουν αναρτήσει διεκδικούν «φθηνό πετρέλαιο για τα τρακτέρ - κατώτατες εγγυημένες τιμές - άμεση αποζημίωση για τις ζημιές και το εμπάργκο».

-- Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας έχουν μαζευτεί τρακτέρ στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (στο ύψος του πρώην βενζινάδικου «Ταξιάρχης»).

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν σήμερα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου για να στηθεί μπλόκο.

-- Από το μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, στο ύψος του Ανυφίου, σήμερα στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία προς το κέντρο του Αργους.

-- Στο νότιο Ρέθυμνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων καλούν σήμερα στις 10 π.μ. στις Μάντρες, ενώ στα Ανώγεια η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων καλεί στο Δισταύρι στις 12 μ.

-- Το Μπλόκο Πραιτωρίων Ηρακλείου καλεί σήμερα στις 10 π.μ. σε παρέμβαση στο κατάστημα Ηρακλείου του ΕΛΓΑ. Στην κινητοποίηση θα παραστεί επίσης αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συλλαλητήριο σήμερα στις 11 π.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ανεργοι και... χρεωμένοι χιλιάδες συμβασιούχοι

Αντιμέτωποι με την πρακτική της παρακράτησης του ειδικού εποχικού βοηθήματος και την εξαφάνιση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, με το οποίο πρέπει πλέον να επιβιώσουν, βρίσκονται οι απολυμένοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία.

Οι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, που δούλεψαν τους προηγούμενους μήνες σε δασικές υπηρεσίες της χώρας μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», οδηγήθηκαν ξανά στην ανεργία με τη λήξη του προγράμματος και της παράτασής του. Παρότι οι απολύσεις έγιναν κατά κύματα, ανάλογα με την ημερομηνία που ξεκίνησαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι είχαν απολυθεί έως τις 30/11/2019.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, μάλιστα, καλούνται να επιστρέψουν το ειδικό εποχικό βοήθημα δασεργατών, το οποίο ανέρχεται σε 711 ευρώ και τους είχε χορηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το πρόβλημα οφείλεται στη σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ (ΑΠ 70080/12-09-2019), η οποία προβλέπει πως «στην περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας». Ετσι, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν πριν μπει ο Δεκέμβρης έχουν βρεθεί όχι μόνο άνεργοι αλλά και χρεωμένοι!

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα ζητούν με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ζητούν «την άρση του συγκεκριμένου ημερολογιακού περιορισμού» που προβλέπεται από την εγκύκλιο.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι απολυμένοι που δικαιούνται να λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας βλέπουν το ποσό να τους καταβάλλεται συρρικνωμένο, καθώς στο μηνιαίο επίδομα γίνονται κρατήσεις μέχρι να ...ξοφλήσουν τα 711 ευρώ του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Οσο για εκείνους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, λαμβάνουν «ραβασάκια» που τους καλούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, για να διευθετήσουν την υπόθεση του «χρέους» τους, διαφορετικά «θα ενημερωθεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να προβεί στη διαδικασία έκδοσης Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής προς την αρμόδια ΔΟΥ»!

Απεργία την Τρίτη στα ΚΤΕΛ

Σε συμμετοχή στην απεργία, που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 4/2, καλεί τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΔΑΣ ΟΣΜΕ), επισημαίνοντας ότι «με το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στα όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους του κλάδου των μεταφορών (ΚΤΕΛ, Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας - Θεσσαλονίκης) συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπονομεύει την απεργία, καθώς καλεί αόριστα σε συμμετοχή χωρίς να ορίζει χώρο απεργιακής συγκέντρωσης, δεν ορίζει πλαίσιο αιτημάτων και περιορίζει την κινητοποίηση μόνο στα ΚΤΕΛ, ενώ η επίθεση της κυβέρνησης στον κλάδο είναι συνολική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ