ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία και έκκληση του ΠΟΥ για συνεργασία

Τα προληπτικά μέτρα διευρύνονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου

Copyright 2020 The Associated

Τα προληπτικά μέτρα διευρύνονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού (2019 - nCoV) εξέτασε χτες, σε νέα του συνεδρίαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η ανησυχία είναι σημαντική εξαιτίας και των ρυθμών αύξησης των θυμάτων. O γγ του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, αφού ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ανακοίνωσε επισήμως κατάσταση συναγερμού για όλο τον κόσμο, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν συνιστά μη εμπιστοσύνη στην Κίνα και στις προσπάθειές της αλλά το ακριβώς αντίθετο, και ότι χαιρετίζει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει. Επίσης ο Οργανισμός υπογράμμισε πως δεν εκτιμά ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα περιορισμού των αεροπορικών ταξιδιών και πως πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν πιο αδύνατα συστήματα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα της επιστήμης, της συνεργασίας και όχι των φημών, της αλληλεγγύης και όχι του στιγματισμού». Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι νεκροί από την επιδημία στην Κίνα έχουν ανέλθει σε 170 (από 132 προχτές), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής (38 νέοι θάνατοι). Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα είχαν φτάσει τα 7.700, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο όσων είχαν μολυνθεί το 2002 - 2003 από τον ιό Sars.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε περίπου άλλες 15 χώρες αλλά κανένας θάνατος εκτός Κίνας, ενώ ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει».

Στις ΗΠΑ, ο οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών από και προς την Κίνα, εκτός από περιορισμούς που έχουν ήδη δρομολογήσει οι ίδιες οι εταιρείες.

Στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε πως τα σύνορα της χώρας του με την Κίνα στην Απω Ανατολή κλείνουν, σε μία προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού στη ρωσική επικράτεια. Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η έκδοση ηλεκτρονικής βίζας για Κινέζους που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο προβληματισμός για «σχέδια αντιμετώπισης» της εξάπλωσης του ιού, όπως π.χ. στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση Μόρισον επιμένει ότι όσοι Αυστραλοί επιστρέψουν από την κινεζική πόλη Γουχάν (όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία τον Δεκέμβρη) θα μεταφερθούν στο Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό, πάνω από 2.500 χλμ. μακριά από την Αυστραλία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο κράτησης» προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάντον ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου για έως και 14 μέρες. Δεν μπορώ να εκκενώσω ένα νοσοκομείο στο Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη ή στο Μπρίσμπεϊν... Δεν υπάρχουν αλλού εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι», δήλωσε.

Στη Νότια Κορέα, ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από συγκεντρωμένους που απέκλεισαν με γεωργικά μηχανήματα εγκαταστάσεις όπου σχεδιάζεται να τεθούν σε καραντίνα κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα, σε περιοχές περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ. Ο Πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε Ιν δήλωσε ότι «τα όπλα που θα μας προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό δεν είναι ο φόβος και η αποστροφή, αλλά η εμπιστοσύνη και η συνεργασία».

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 3/2 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, «στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για τον νέο κορονοϊό».

Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ένας άνδρας μέσης ηλικίας εισήχθη το μεσημέρι με συμπτώματα του ιού, είναι σε καραντίνα και ελέγχεται, καθότι είχε ταξιδέψει στην πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό ή για γρίπη, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε 48ωρη απεργία οι δάσκαλοι λόγω των δραματικών ελλείψεων

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεργούν από χτες και σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους - εδώ και αρκετούς μήνες - για σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία. Σχεδόν 4.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και περίπου 180 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν κλειστά, τη μία ή και τις δύο μέρες, δηλαδή πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας.

Παρά τις αυξήσεις στους μισθούς που πέτυχαν το Νοέμβρη οι δάσκαλοι, διαμαρτύρονται για την «εκπαιδευτική κρίση», όπως λένε, και διεκδικούν επιπλέον 560 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε δασκάλους, βοηθητικό προσωπικό και άλλες ανάγκες. Το πρόβλημα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού είναι τόσο οξυμένο στα ολλανδικά σχολεία, που μεγάλοι δήμοι της χώρας - Αμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη κ.ά. - εξετάζουν ακόμη και την τετραήμερη λειτουργία τους, τοποθέτηση επαγγελματιών χωρίς πτυχίο εκπαιδευτικού στις τάξεις, συγχώνευση τμημάτων κ.ά.

Σύμφωνα με τη διδασκαλική Ομοσπονδία Aob, 4 στα 10 δημοτικά σχολεία και 1 στα 5 δευτεροβάθμια αντιμετωπίζουν διαχρονική έλλειψη δασκάλων. «Το 2020, 55.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν δάσκαλο στην τάξη και αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έχουμε περίπου 240.000 μαθητές (χωρίς δάσκαλο) το 2028», σημειώνει η Aοb.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, Αριε Σλομπ, είπε πως το υπουργικό συμβούλιο δεν θα διαθέσει επιπλέον χρήματα για να μειώσει την εντατικοποίηση της εργασίας και να αντιμετωπίσει την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Ισχυρίστηκε πως φέτος και του χρόνου θα δοθούν 195 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών για να γίνουν δάσκαλοι ή βοηθοί.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υπογράφτηκε η νέα συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πανηγυρικό κλίμα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Τετάρτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο τη νέα τριμερή εμπορική συμφωνία εμπορίου (USMCA) έπειτα από τριετείς διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με Μεξικό και Καναδά.

«Σήμερα, βάζουμε τέλος στον εφιάλτη της NAFTA», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην προηγούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1994 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στόχος της συμφωνίας USMCA είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων μεγάλων μονοπωλίων ενάντια στα συμφέροντα και των τριών λαών, σε διάφορους τομείς βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και του διαδικτυακού εμπορίου, με ετήσιο τζίρο 1,4 τρισ. δολάρια. Η κυβέρνηση Τραμπ προώθησε τη συμφωνία, με την προσδοκία ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετη ανάπτυξη ύψους 0,35% (περίπου 68 δισ. δολάρια) και κάπου 176.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη εξαετία.

Η USMCA επικυρώθηκε στις 10 Δεκέμβρη 2019 από το Μεξικό και αναμένεται ότι θα εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών και από το Κοινοβούλιο του Καναδά. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διαδικασία, καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία γρήγορα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «Huawei» διαψεύδει δημοσίευμα της «Handelsblatt»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι η ενδοκυβερνητική κόντρα Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Γερμανία απέναντι στην κινεζική «Huawei» για την κατασκευή του δικτύου 5G.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινεζικός όμιλος τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο φέρεται ότι συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές ασφαλείας.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών (Σοσιαλδημοκράτες) στο οποίο αναφέρεται: «Στα τέλη του 2019 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μάς έδωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η "Huawei" συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας». Το έγγραφο περιγράφει τις πληροφορίες των ΗΠΑ ως «smoking gun», δηλαδή ως σαφή απόδειξη.

«Η αξιοπιστία των κινεζικών εταιρειών σε σχέση με τις απαιτήσεις ασφάλειας κατά την κατασκευή δικτύων 5G δεν υφίσταται», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΗΠΑ
«Τρέχουν» τις διαδικασίες στη δίκη Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ερωτήσεις των γερουσιαστών στους συνηγόρους υπεράσπισης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και στους Δημοκρατικούς που παίζουν το ρόλο του κατηγόρου, συνεχίστηκε χτες, για ένατη μέρα, επί ώρες η ακροαματική διαδικασία της δίκης στο Κογκρέσο, μετά την αποτυχία των Δημοκρατικών να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους πως είναι απαραίτητη η κλήτευση μαρτύρων, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, στη δίκη. Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να επισπεύσει κατά πολύ τις διαδικασίες, οδηγώντας πιθανώς μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, στην αθώωση του Προέδρου των ΗΠΑ για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδισης του έργου του Κογκρέσου.

Δεν έλειψαν πάντως νωρίτερα, χτες, και οι διαμαρτυρίες δεκάδων ατόμων που πλημμύρισαν το κτίριο του Κογκρέσου, απαιτώντας «δίκαιη δίκη» και «όχι συγκάλυψη». Αποχώρησαν, φωνάζοντας το σύνθημα: «Θέλουμε κλήτευση μαρτύρων».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Γενάρη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κατά 200.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι στη Γερμανία τον Γενάρη σε σχέση με τον Δεκέμβρη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων στα 2,426 εκατ., σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (5,3%). Παρότι η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Γενάρη θεωρείται «φυσιολογική», ιδιαίτερα φέτος έχει μειωθεί και η ζήτηση (επιχειρήσεων) για εργατικό δυναμικό.

«Η οικονομική αδυναμία συνεχίζει να αφήνει το σημάδι της στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Ντέτλεφ Σέλε, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας. Ωστόσο, με μια ελαφριά ανάκαμψη της οικονομίας - ιδιαίτερα της βιομηχανίας - ο αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να μειωθεί μεσοπρόθεσμα.

Κι ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ορισμένους κλάδους, μια ακόμη συνέπεια και αντίφαση του καπιταλισμού, της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού στην οικονομία. Μάλιστα, η Υπηρεσία Απασχόλησης εξακολουθεί να επισημαίνει πως η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι αποφασιστικό φρένο για την ανάπτυξη της Γερμανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ