ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Χωρίς συχνότητα κινδύνου από σήμερα

Στις 12 το μεσημέρι "κηδεύουν" έναν ιστορικό κλάδο, τους ασυρματιστές. Υστατο σήμα κινδύνου από τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συμπαράταξη" Ασυρματιστών Εμπορικού Ναυτικού

Κανένα σήμα κινδύνου που τυχόν θα εκπεμφθεί από σήμερα στις 12 το μεσημέρι και μετά, στην ιστορική συχνότητα κινδύνου των 500 χιλιοκύκλων, δε θα μπορεί να απαντηθεί από το ΑΘΗΝΑ ΡΑΔΙΟ. Στις 12 το μεσημέρι οι κρατικοί ασύρματοι που ακούνε δεκαετίες τώρα σ' αυτή τη συχνότητα κλείνουν για πάντα! Κι ας ταξιδεύουν ακόμα χιλιάδες πλοία με βασικό όργανο επικοινωνίας τους τον ασύρματο. Στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Λούτσας θα γίνει εκδήλωση για να τιμηθούν υποτίθεται οι ασυρματιστές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κηδεία! Αντί όποιας άλλης αναφοράς, ο "Ρ" παραθέτει σήμερα ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Ασυρματιστών Εμπορικού Ναυτικού" (ΔΑΣΑΕΝ).Τα λέει όλα:

"Τη Δευτέρα, 1η Φλεβάρη 1999, λήγει η μεταβατική περίοδος αντικατάστασης του συμβατικού, μορσικού συστήματος, από το νέο Σύστημα κινδύνου και ασφάλειας GMDSS. Καταργούνται οι μορσικές επικοινωνίες και ο Ασυρματιστής. Συντελείται ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του δικαιώματος δουλιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΥΕΝ είναι ιστορικές. Θυσιάζουν έναν ολόκληρο κλάδο, θυσιάζουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στο βωμό των συμφερόντων των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται το χώρο των επικοινωνιών και των εφοπλιστών που πετούν τους Ασυρματιστές από τα καράβια, αναθέτοντας τις επικοινωνίες του πλοίου στους Ναυτίλους Αξιωματικούς.

Στον παράκτιο σταθμό "ΑΘΗΝΑ ΡΑΔΙΟ", καταργείται η μορσική συχνότητα κινδύνου και ασφάλειας (500 χιλιόκυκλοι) και ο κυβερνητικοί μανδαρίνοι... το διασκεδάζουν, πραγματοποιώντας φιέστα! Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί (ΙΜΟ), τυχοδιωκτικά επιμένουν στην υποχρεωτική εφαρμογή του GMDSS, τη στιγμή που το ένα τρίτο των πλοίων του παγκόσμιου στόλου δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα τις αναγκαίες συσκευές.

Οσο μελάνι κι αν ξοδέψουν οι απολογητές της αντιναυτεργατικής - εγκληματικής πολιτικής δε θα καταφέρουν να θάψουν την αλήθεια.

Το νέο σύστημα κινδύνου και ασφάλειας (GMDSS) πάσχει από τη βαρύτατη ασθένεια της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας. Αδυνατεί να εκπληρώσει το ρόλο του σαν αποκλειστικό σύστημα ασφαλείας. Οι "αρμόδιοι" γνωρίζουν καλά ότι η υποδομή στήριξης του GMDSS σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ανεπαρκής και ανολοκλήρωτη. Ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, η υποδομή είναι ανύπαρκτη.

Οι "αρμόδιοι" γνωρίζουν καλά ότι το νέο σύστημα κινδύνου και ασφάλειας σημαδεύεται από το πρόβλημα των "ψευδών συναγερμών" που καλύπτουν πάνω από το 90% των συναγερμών επείγοντος και κινδύνου. Τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία προέρχονται από τα "Κέντρα Συντονισμού και Διάσωσης" που προειδοποιούν ότι "δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν άλλο ότι η κραυγή για βοήθεια είναι αληθινή"!!

Οι επικοινωνίες είναι κρισιμότατος τομέας του πλοίου και απαιτούν "το δικό τους" άνθρωπο. Τον Αξιωματικό Ραδιοεπικοινωνιών. Τον ειδικευμένο χειριστή - συντηρητή που με τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες και να φέρει σε πέρας την αποστολή του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την εξυπηρέτηση του πληρώματος, τη διεκπεραίωση της εμπορικής ανταπόκρισης του πλοίου.

Ο διωγμός των Ασυρματιστών (Αξιωματικών Ραδιοεπικοινωνιών) από τα πλοία και η ανάθεση του νευραλγικού τομέα των επικοινωνιών στον κλάδο των πλοιάρχων, στη βάση μιας πλημμελούς - ανεπαρκέστατης εκπαίδευσης, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Βιάζει την πραγματικότητα και τινάζει στον αέρα τον καθορισμένο από τις συγκεκριμένες ανάγκες καταμερισμό εργασίας του πλοίου. Εντείνει την εντατικοποίηση της δουλιάς και δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση των ναυτικών ατυχημάτων.

Θα το επαναλάβουμε: Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών διαπράττεται έγκλημα με συνένοχους την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ και τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, στο Σωματείο Ασυρματιστών (ΠΕΡΡΑΕΝ). Οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν και να αντιπαλέψουν την αναξιοπιστία του συστήματος (GMDSS), αρνήθηκαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα δουλιάς και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καλλιέργησαν τον εφησυχασμό στο όνομα της "πρόωρης συνταξιοδότησης" και "αποζημίωσης", προβάλλοντας στην πορεία τον εμπαιγμό της ένταξης ανέργων Ασυρματιστών στα γνωστά ψευτοπρογράμματα του ΟΑΕΔ.

Τα "ψέματα τελείωσαν". Κυβέρνηση και εφοπλιστές πετούν τον κλάδο των Ασυρματιστών στο δρόμο. Τον καταδικάζουν στην Ανεργία. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο ανεκδιήγητος, Στ. Σουμάκης, συμπυκνώνει το χαρακτήρα της ανάλγητης αυτής πολιτικής στον "προτροπή" προς τους Ασυρματιστές "να κόψουν το λαιμό τους"!!!

Ο κλάδος καλείται να αντιδράσει αποφασιστικά, να συντονίσει τον αγώνα με τους άλλους ναυτεργάτες, τους άλλους εργαζόμενους που χτυπιούνται από την ίδια αντεργατική πολιτική. Να ξεκαθαρίσει το Σωματείο από τους κάθε λογής "κυβερνητικούς υπαλλήλους". Να υπερασπιστεί το δικαίωμα δουλιάς, το δικαίωμα για ζωή".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αξιοι κάθε τιμής

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ,Μονς Βέλγιο. Τα μαύρα χρόνια της δεκαετίας του '50, τότε που όσοι ζητούσαν δημοκρατία και δικαιοσύνη, φυλακίζονταν και βασανίζονταν από τα ανδρείκελα του καπιταλισμού.

Τότε, οι κυβερνώντες της χώρας μας, για να κάνουν το θέλημα των ξένων αφεντικών τους, έστειλαν στα έγκατα της γης, στα Ανθρακωρυχεία του Βελγίου, 50 χιλιάδες ελληνικά νιάτα. Ενα απ' αυτά τα Ελληνόπουλα, είμαι και εγώ.

Πριν καιρό, έτυχε να διαβάσω σε περιοδικό, ένα ρεπορτάζ για τους πλούσιους Ελληνες μετανάστες της Αργεντινής, εμπόρους, εφοπλιστές κτλ. "Ευρύτατος κύκλος, μεγάλες περιουσίες, άξιοι συνεχιστές του ελληνικού ονόματος στην ξενιτιά", έγραφε το εν λόγω δημοσίευμα, μαζί με πολλά άλλα. Και σκέφτηκα, αλίμονο το ελληνικό όνομα να θεωρείται άξιο, μόνο όταν αντιπροσωπεύει ανθρώπους που κυνηγούν τον πλούτο, αλλά αδιαφορούν για ανθρώπινες αξίες και υψηλά ιδανικά.

Στην ξενιτιά που έζησα όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνες εργάτες ανθρακωρύχους, που ήταν καθ' όλα άξιοι του ελληνικού ονόματος. Ηταν αγωνιστές, που δούλευαν τίμια για να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Πάλευαν για τα δικαιώματά τους, μαζί με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών, μέσα από τα προοδευτικά συνδικάτα. Αγωνίζονταν μ' όλες τους τις δυνάμεις για να πάψει η αδικία και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Αυτοί οι Ελληνες ξενιτεμένοι είναι άξιοι τιμής και όχι εκείνοι που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ο πλούτος τους.

Μικροκαταθέτες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ,Περιστέρι: Καταγγέλλω την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, ότι λέει ψέματα σχετικά με τη μείωση των τόκων επιχορήγησης δανείου. Διότι τη μείωση αυτή, την πληρώνουμε εμείς οι μικροκαταθέτες, π. χ. η δική μου περίπτωση. Το 1998 είχα καταθέσει με προθεσμία ενός έτους και με επιτόκιο 11,65%, στην Εθνική Τράπεζα. Οταν έληξε η προθεσμία και αύξησα κατά 450 χιλ. δρχ. το κεφάλαιό μου, το επιτόκιο κατέβηκε στο 10%, δηλαδή εγώ ο μικροκαταθέτης αντί να έχω αύξηση του επιτοκίου, έχω μείωση! Χώρια που οι τόκοι φορολογούνται με 15%. Τι χρωστάμε λοιπόν, όλοι εμείς οι μικροκαταθέτες να πληρώνουμε τα σπασμένα των μεγαλοκαιφαλαιούχων, τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες κάνουν "χρυσές δουλιές" με υπέρογκα κέρδη; Από πού θα πάρω εγώ αυτά που χάνω;

Ξέρω, πως απάντηση καμιά δε θα πάρω, ούτε και ικανοποίηση γι' αυτά που καταγγέλλω. Το κάνω μόνο και μόνο, για να μάθει ο εργαζόμενος του μόχθου, ότι εμείς οι μικροκαταθέτες πληρώνουμε τη "φιλολαϊκή" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

"Θεάρεστη" πράξη!...

Δ. ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,Αθήνα. Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες στον Τύπο, ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της πολιτείας με την οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα έκταση 9.934 στρεμμάτων στην Κερατέα και στα Καλύβια Αττικής.

Η ενέργεια αυτή του αρχιεπισκόπου, φανερώνει υποκρισία και φαρισαϊσμό, τη στιγμή κατά την οποία οι προκαθήμενοι της χριστιανοσύνης κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιος από την πολιτική ηγεσία θα καταγγείλει αυτή την ενέργεια του εκκλησιαστικού ηγέτη της χώρας μας; Ποια από τα ΜΜΕ και ποιος από τους πνευματικούς ανθρώπους θα στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου;

Περίθαλψη ανέργων

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΡΟΥΚΛΑΣ,Χαϊδάρι: Οπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε μια κατηγορία ανέργων ηλικίας μέχρι 29 ετών. Θα ήθελα να μάθω, γιατί οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας "έμειναν απ' έξω";

Φαίνεται πως η κυβέρνηση εκφράζοντας το πνεύμα των εργοδοτών, δηλαδή οι νέοι είναι περισσότερο εκμεταλλεύσιμοι άρα και οι μόνοι χρήσιμοι, πήρε αυτή την απόφαση.

Το πρόβλημα της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομίζω, αντιμετωπίζουν πολλοί άνεργοι άνω των 30 ετών, όπως και εγώ. Γι' αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση, αν θέλει να κάνει πραγματική πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και όχι πολιτική σκοπιμότητας, να επεκτείνει το μέτρο σ' όλους τους ανέργους ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Οι δυο διοικητές της Ηλεκτρικής

Ο Γερμανός στην Κατοχή και ο Αγγλος μετά την Απελευθέρωση

Οταν ήρθαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα και κατέλαβαν τα πάντα, όπως ήταν φυσικό, αντικατέστησαν και τον Εγγλέζο διοικητή Κεμπ, της τότε Ηλεκτρικής Εταιρίας "Πάουερ" στην Αθήνα, με τον Γερμανό Τόμας Χάουζερ, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, αφού προπολεμικά εργαζόταν στον τόπο μας, στην εταιρία "Siemens".

Ο νέος μας, λοιπόν, διοικητής, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, φώναξε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, με πρόεδρο τότε τον Νίκο Γαβαλά και μας έδειξε έναν κατάλογο με ονόματα κομμουνιστών εργαζομένων στην εταιρία, που του τον είχαν "παραδώσει" οι "ελληνικές" αρχές!!!

Και τότε, έγινε κάτι που κανείς μας δεν το περίμενε. Μας διαβεβαίωσε ο Γερμανός, δίνοντάς μας το λόγο της ανδρικής του τιμής, ότι δεν πρόκειται ποτέ να πειράξει κανέναν από τους συναδέλφους που είχε ο "κατάλογος". Ετσι και έγινε!

Στην πορεία, μας έβγαλε ταυτότητες για να μη κινδυνεύουμε από τους Γκεσταπίτες και να έχουμε δωρεάν διαδρομές με τα τραμ. Επίσης παραχώρησε δωρεάν σ' όλο το προσωπικό, από 100 κιλοβάτ ρεύμα, ενώ τα 26 μεροκάματα που είχαμε, μας τα έκανε 30, καθώς και πολλά άλλα ευεργετήματα.

Στην Απελευθέρωση, γύρω στις 15 Οκτώβρη 1944, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ συλλαμβάνει τον Χάουζερ. Μόλις το μάθαμε τότε εμείς, ο Χρήστος Βελιανίτης, ο Βασίλης Αλεγιζάκης και εγώ, πήγαμε να τον απελευθερώσουμε. Οταν μας είδε, δάκρυσε και μας είπε: "Σας περίμενα ότι θα 'ρθετε να με βγάλετε, πίστευα σε σας, γιατί είσαστε κομμουνιστές". Αφού, λοιπόν, περάσαμε τις διαδικασίες του ελέγχου και όταν εξακριβώθηκε ότι, όχι μόνο ήμασταν στο ΕΑΜ, αλλά και κομμουνιστές, όπως έδειχναν οι ταυτότητές μας, πήραμε τον Χάουζερ και τον πήγαμε στο σπίτι του, στην Εκάλη. Αυτό, μας ήταν από την Κατοχή γνωστό, τότε που είχαμε πάει να του ζητήσουμε να μεσολαβήσει για να απελευθερώσουμε συντρόφους μας από το Χαϊδάρι.

Αυτός ήταν ο αντιφασίστας διοικητής της "Πάουερ", επί Κατοχής, Τόμας Χάουζερ.

Το 1945, επανήλθε στη θέση του ο Εγγλέζος Κεμπ. Η πρώτη του δουλιά ήταν να απολύσει 416 άτομα από το προσωπικό της εταιρίας. Μέσα στους οποίους ήταν και όλοι όσοι πολέμησαν στο πλευρό του ΕΛΑΣ, στις 13 Οκτώβρη του '44, για να σώσουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, από τα σχέδια καταστροφής που είχαν οι Γερμανοί υποχωρώντας.

Αυτός, λοιπόν, ο Κεμπ ξέθαψε τους σκοτωμένους της "Μάχης της Ηλεκτρικής" - τους οποίους είχαμε θάψει μέσα στο χώρο του εργοστασίου - και τους πήγε στο Νεκροταφείο της Ανάστασης. Σήμερα σώζεται μόνο μια πλάκα. Εκεί κάθε χρόνο, στις 12 Οκτώβρη, γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες, από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τον δήμαρχο της πόλης.

Αυτά όλα τα 'γραψα, για να δώσω μια εικόνα από τη ζωή μας στην Ηλεκτρική Εταιρία "Πάουερ", καθώς επίσης και για να τονίσω τη μεγάλη διαφορά ποιότητας ανθρώπων, των δυο διοικητών μας. Του Εγγλέζου, που ήταν "σύμμαχος", και του Γερμανού αντιφασίστα, που ανήκε στον κατακτητή!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Βετεράνος του ΚΚΕ

συνταξιούχος της ΔΕΗ

Δε σκύψαμε το κεφάλι

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου απευθύνει ο συνταξιούχος του ΙΚΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΜΙΑΤΖΗΣ,σχετικά με ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η συμμετοχή ποσοστού για την παροχή φαρμάκων των χαμηλοσυνταξιούχων που παίρνουν το ΕΚΑΣ, από την 1-1-1999 θα είναι 10%. "Κανείς δεν ξέρει να μου πει, ενώ έχει γίνει αυτή η ανακοίνωση εδώ και αρκετό καιρό - καταγγέλλει ο επιστολογράφος - όπου και αν έχω αποταθεί, ποια αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να έχει ο συνταξιούχος που παίρνει επίδομα ΕΚΑΣ, ώστε να τύχει αυτής της μείωσης του ποσοστού;

"Πήγα - συνεχίζει - στον Διευθυντή του ΙΚΑ Νέου Κόσμου όπου ανήκω για πληροφορίες, αλλά και αυτός δε γνώριζε τίποτε. Δεν είχε λάβει καμιά εγκύκλιο. Μπροστά μου τηλεφώνησε σε κάποιο άλλο συνάδελφό του, αλλά και αυτός ήταν ανενημέρωτος".

"Φοβάμαι - τονίζει παρακάτω - ότι και αυτή η ανακοίνωση θα 'ναι καμιά κοροϊδία από μέρους της κυβέρνησης για μας τους συνταξιούχους, όπως εκείνη της επαναφοράς του μέτρου των 20 μεροκάματων ανειδίκευτου εργάτη της Συλλογικής Σύμβασης, για μας τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμείς οι απόμαχοι της δουλιάς δε ζητάμε ελεημοσύνη. Προσφέραμε πολλά στον τόπο μας, δουλεύοντας μια ζωή, 30 και 40 χρόνια και έχουμε την απαίτηση να πάρουμε σύνταξη για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Γιατί λοιπόν πρέπει να ταλαιπωρούμαστε και να εξευτελιζόμαστε τρέχοντας "από δω και από κει" για να μάθουμε κάτι γύρω από μια ανακοίνωση που έγινε από επίσημο φορέα όπως είναι το υπουργείο Εργασίας;".

"Πρέπει - καταλήγει ο επιστολογράφος - να πειστεί ο κύριος υπουργός καθώς και ολόκληρη η κυβέρνηση, ότι οι συνταξιούχοι δε θα υποταχθούν στο "εκσυγχρονισμένο" "αποφασίζουμε και διατάσσουμε". Θα παλέψουμε και τώρα, όπως και παλιά, με όσες δυνάμεις μάς απέμειναν για το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας, γιατί δε μάθαμε σ' όλη μας τη ζωή να σκύβουμε το κεφάλι".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την επόμενη Κυριακή, 7 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στην εκκλησία Ανάληψης Θεσσαλονίκης, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΤΑΚΗ ΜΠΑΜΠΑΛΙΤΗ

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία και συναγωνιστές του αντιστασιακοί πρόσφεραν 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

***

Σήμερα, Κυριακή 31 Γενάρη, στις 11.30 π.μ. στην εκκλησία του Νεκροταφείου Χαλανδρίου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Υπηρξε δραστήριο μέλος της Εθνικής Αντίστασης και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η σύζυγος Κάντιω

Τα τέκνα Δημήτρης, Τόνια, Στέλιος

Τα εγγόνια

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ
Με τον Βασίλη Δημόπουλο οι μαχόμενοι δικηγόροι

Με τον Βασίλη Δημόπουλο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιο για το αξίωμα του πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) κατεβαίνει στις προσεχείς εκλογές η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ). Ο καταξιωμένος συνδικαλιστής και μέλος του απερχόμενου ΔΣ του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος, επιλέχθηκε για υποψήφιος από τη "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ) μαζί με άλλες συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των μαχόμενων δικηγόρων με ομόφωνη απόφαση.

Στόχος της ΔΑΚ είναι η ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στο ΔΣΑ και της πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚ αποτελεί την αγωνιστική απάντηση των μαχόμενων δικηγόρων, όχι μόνο για την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων και την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά και για την απόκρουση των συντονισμένων προσπαθειών για εξόντωση και βίαιη αποβολή των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα από το επάγγελμα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚ συμμετέχουν στελέχη του γυναικείου κινήματος και επιστημονικών σωματείων, μαχόμενοι δικηγόροι όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα νέοι αγωνιστές με συμμετοχή σε μαζικούς φορείς και συλλόγους.

Αναβρασμός σε νοσοκομεία και ΠΙΚΠΑ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί των νοσοκομείων καθώς δεν έχουν πληρωθεί όλες τις εφημερίες για το 1998, τα εκκαθαριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρνητικά, ενώ δεν έχουν συνταχθεί για το 1999 προγράμματα. Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση μέχρι την 15.2.1999

Ετσι από αύριο οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αρχίζουν αποχή απ' τις εφημερίες. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία μόνο για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά, γιατί όπως είπαν αυτά θα δουλεύουν οριακά. Επίσης, η ΕΝΙΘ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών, στις 27 Γενάρη, αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών του Νοσοκομείου, από την ερχόμενη Δευτέρα και επ' αόριστον, εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Οι εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου ζήτησαν από το ΕΚΑΒ να μη διακομίζει ούτε καν τα επείγοντα περιστατικά στο "Λαϊκό", από 1η Φλεβάρη.

Στο ΠΙΚΠΑ

Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ διαμαρτυρόμενοι για τις διαλυτικές επιπτώσεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας. Στις 10 πμ της Τρίτης οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Πυρκαγιά σε πλοίο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις 6.40 πμ στο μηχανοστάσιο του υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου "RALLIA",ενώ έπλεε 6,5 ναυτικά μίλια βόρεια της νησίδας Γραμβούσα Κρήτης. Επιτόπου έσπευσαν ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δύο ρυμουλκά και ελικόπτερο της Πολιτικής Αεροπορίας. Οι 27 ναυτικοί του πλοίου (5 Ελληνες και 22 αλλοδαποί) είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σώοι στο Καστέλι Κισάμου.

Τα ονόματα των πέντε Ελλήνων ναυτικών είναι: Δ. Πατέρας πλοίαρχος, Μ. Τρεχάκης ανθυποπλοίαρχος, Ν. Δενδιάς Α μηχανικός, Ν. Αφεντάκης Β μηχανικός και Γ. Κοκόρης μάγειρας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Βέλγιο και επισήμως αναφέρεται πως μετέφερε 14.000 τόνους ζάχαρη στον Ιράν.

Στον αγώνα για την Παιδεία

Ο 88χρονος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,μεταλλουργός, γράφει στο "Ριζοσπάστη":

Αγώνα διαμαρτυρίας κάνουν οι μαθητές με συμπαράσταση καθηγητών, δασκάλων και γονέων, για τον απαράδεκτο νόμο 2525 που προσβάλλει το εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει να φύγει μαζί με τον υπουργό.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η Ελλάδα δίδαξε τα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό σ' ολόκληρο τον κόσμο. Δεν τα ξέρει αυτά ο υπουργός; Πώς θέλει λοιπόν να στείλει την εκπαίδευση πίσω στο Μεσαίωνα, ενώ ήδη μπαίνουμε στον 21ο αιώνα;

Είναι λοιπόν ή δεν είναι σήμερα προδοσία αυτή η αδιάλλακτη στάση του υπουργού και στη συνέχεια όλης της κυβέρνησης; Γι' αυτό πρέπει να φύγει ο υπουργός Παιδείας και ν' αφήσει τα σχολεία στους άξιους Ελληνες εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τη δουλιά τους στα Γυμνάσια και Λύκεια της πατρίδας μας.

Στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι φωτισμένοι άνθρωποι της πατρίδας μας έφτιαξαν τα κρυφά σχολεία που δίδασκαν στο λαό μας και στους ξένους ακόμη. Πώς να ξεχαστεί λοιπόν, όλη αυτή η κληρονομιά μας που μας άφησαν οι πνευματικοί αυτοί αγωνιστές δάσκαλοι των γραμμάτων; Θα τα ξεχάσουμε όλα και θα τα σβήσουμε για το χατίρι των νέων αυτών αφεντάδων;

Οχι! Ο αγώνας των μαθητών, δασκάλων, καθηγητών, γονέων και ολόκληρου του ελληνικού λαού, θα συνεχιστεί μέχρι την τελική ΝΙΚΗ. Ο αγώνας αυτός είναι τίμιος, ιερός για την ελληνική αξιοπρέπεια, την πρόοδο και τη μόρφωση της ελληνικής νεολαίας.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Τα εργατικά ατυχήματα

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" αύριο Δευτέρα, 1 Φλεβάρη,την εκπομπή:

"Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 22.00

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, φιλοξενεί στο στούντιο του "902" τους:

Γιάννη Πάσσουλα, ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και

Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας, σε μια συζήτηση με θέμα: "Τα εργατικά ατυχήματα".

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Λόφου του ΚΚΕ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους σε σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης (Αγίας Τριάδας 109) τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη και ώρα 6 μμ με θέμα: "Ευρωεκλογές '99 και πολιτικές εξελίξεις".
  • Η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέματα: "Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ" και "Εργασιακές σχέσεις - συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας" την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 6.00 μμ, στο Δημαρχείο Πτολεμαϊδας.

Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Στραυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Παλμός,στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org