ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Τα φιντάνια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκε την Τρίτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

Copyright 2019 The Associated

Τα φιντάνια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκε την Τρίτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς
Κλιμακώνονται οι κινήσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ και συμμάχων κυβερνήσεων που δεν αναγνωρίζουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Χτες ο Χουάν Γκουαϊδό, από τις 23 Γενάρη αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος, μαριονέτα αυτών των δυνάμεων, πρόεδρος της Βουλής που έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, προχώρησε στον διορισμό 11 νέων εκπροσώπων του σε αντίστοιχες χώρες που δεν αναγνωρίζουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο. Πρόκειται για στελέχη της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια σε βίαιες κινητοποιήσεις αποσταθεροποίησης και με νεκρούς, όπως ο Χούλιο Μπόρχες, που ορίστηκε εκπρόσωπος στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας, με σύμμαχες χώρες στην αμερικανική κυβέρνηση. Μαζί με τον Κάρλος Βέκιο, που είχε οριστεί νωρίτερα επιτετραμμένος στις ΗΠΑ από τον Γκουαϊδό, είχαν την Τρίτη το βράδυ συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Επίσης, ο Γκουαϊδό επικοινώνησε χτες πρωί και πάλι με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη. Ταυτόχρονα, χτες, οι οπαδοί της αντιδραστικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση Μαδούρο, στο Καράκας και άλλες πόλεις, και προετοιμάζουν νέα για το Σάββατο 2 Φλεβάρη, οπότε επίσης έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν και συγκεντρώσεις από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι απειλές των ΗΠΑ δεν σταματούν

Ενδιαφέρον έχει επίσης η δήλωση του υπεύθυνου στην αμερικανική κυβέρνηση για τη Λατινική Αμερική, Μαουρίσιο Κλαβέρ Καρόνε, που ερωτώμενος για τις σημειώσεις του συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, περί «5.000 στρατιωτών στην Κολομβία», διαβεβαίωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για την κρίση στη Βενεζουέλα και, ειδικότερα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα αυτή». Ταυτόχρονα, τόνισε τη μακρόχρονη συνεργασία ΗΠΑ - Κολομβίας «ενάντια στο ναρκεμπόριο και την τρομοκρατία», που πάντα ήταν το πρόσχημα για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Για το ίδιο θέμα ο ΥΠΕΞ της Κολομβίας, Κάρλος Τρουχίγιο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι με την αμερικανική κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε πρόθυμος για διάλογο και για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ωστόσο υπογράμμισε ότι προεδρικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν λήξει η θητεία του το 2025. Ταυτόχρονα, χτες εγκαινίασε το λεγόμενο πρόγραμμα «Ομορφη Βενεζουέλα», για τη βελτίωση των υποδομών πολλών πόλεων.

Μιλώντας πάντως στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ορισμένοι στρατιωτικοί που έχουν αποσυρθεί από το στρατό και δρουν από την Κολομβία, επιδιώκουν τη δολοφονία του. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στη θυγατρική της Εταιρείας Πετρελαίου της Βενεζουέλας, στις ΗΠΑ, «Citgo», που διαθέτει διυλιστήρια, αγωγούς και πρατήρια, και συνολικά τον οικονομικό πόλεμο που στόχο έχει την κλοπή του πλούτου της χώρας. Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξή της και υπογράμμισε τις πολύ αναπτυγμένες διμερείς εμπορικές οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα στην Ενέργεια και την άμυνα. Το γεγονός αυτό και οι επίσης αναπτυγμένες σχέσεις με την Κίνα είναι που κάνουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σπρώχνουν για «αλλαγή καθεστώτος». Επίσης αξιοποιούν μαζί με τα τσιράκια τους στο εσωτερικό την άσχημη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, του σαμποτάζ και της διαφθοράς που οδηγεί στην τεράστια έλλειψη βασικών αγαθών και εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στον ...πόλεμο και η «Σοσιαλιστική Διεθνής»

Χτες, επίσης, στις δυνάμεις που πιέζουν για ανατροπή της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο, προστέθηκε και η σοσιαλδημοκρατική «Σοσιαλιστική Διεθνής», που συνεδρίασε αυτές τις μέρες στον Αγιο Δομίνικο, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και αντιπρόεδρος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Ειδικά ο Σάντσεθ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «τύραννο» και πρωτοστάτησε και στο τελεσίγραφο της ΕΕ ότι αν δεν προκηρύξει εκλογές, θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Γκουαϊδό, που είναι η μόνη αρχή για «δημοκρατικές εξελίξεις».

Σήμερα εξάλλου αναμένεται και η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με το θέμα και της Βενεζουέλας για την άσκηση περισσότερης πίεσης στο όνομα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας», όπου συμμετέχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει βγάλει άχνα για τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, ενώ καλεί την ΕΕ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ουσιαστικά στην ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Ρωσικό ενδιαφέρον για περισσότερες επενδύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ. --

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποδέχτηκε χτες στη Μόσχα τον Ιρακινό ομόλογό του, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον ρωσικών μονοπωλίων για περισσότερα «νέα σχέδια οικονομικής συνεργασίας» με το Ιράκ.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για αύξηση των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων. Οι επενδύσεις και στον τομέα υδρογονανθράκων δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα: "Lukoil", "Gazprom Neft", "Soyuzneftegaz" ήδη αποδίδουν, ενώ και η "Rosneft" ενδιαφέρεται για έργα στο Ιράκ. Οι συνολικές επενδύσεις σε αυτόν τον βιομηχανικό τομέα ξεπερνούν ήδη τα 10 δισ. δολάρια», τόνισε ο Λαβρόφ. Σε άλλο σημείο, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να προσφέρει βοήθεια στο Ιράκ στην «εξάλειψη τρομοκρατών».

Το ίδιο διάστημα, αυξημένη κινητικότητα διαφαίνεται πέριξ και εντός της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, που ελέγχεται κυρίως από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς. Το «Associated Press», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην περιοχή, μετέδωσε χτες πως τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» κατέλαβαν από τις αρχές Γενάρη «πάνω από 12 κωμοπόλεις και χωριά», ελέγχοντας ξανά «μία έκταση ίση περίπου με το μέγεθος του γειτονικού Λιβάνου». Το πρακτορείο εκτιμά ότι η κατάληψη εδάφους από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» συνιστά πλήγμα για τη ρωσοτουρκική συμφωνία «εκεχειρίας», που προέβλεπε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» ώστε να αποφευχθεί ρωσοσυριακή επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ. Το AP, άλλωστε, αντιμετώπισε την πρόσφατη επίσκεψη του Σύρου υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αλί Αγιούμπ, και του επικεφαλής επίλεκτων δυνάμεων του συριακού στρατού, ταξίαρχου Σουχέιλ Χασάν, στα περίχωρα του Ιντλίμπ, ως πιθανή ένδειξη προετοιμασίας σχεδίου για την ανακατάληψη της στρατηγικής περιοχής.

Η νέα συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ συζητήθηκαν χτες σε νέα ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με χαρακτηριστικό το υποκριτικό «ενδιαφέρον» πρεσβευτών ιμπεριαλιστικών χωρών που δρουν στην περιοχή (Βρετανία, Γερμανία κ.ά.) για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, καταδίκασε τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη χώρα του καταγγέλλοντας ευθέως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για καταστρατήγηση βασικών αρχών του Οργανισμού σε βάρος της χώρας του. «Ενας τρόπος για να τελειώσουν τα βάσανα του συριακού λαού είναι να σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις και να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό «της παράνομης παρουσίας αμερικανικών, γαλλικών και τουρκικών δυνάμεων» στο συριακό έδαφος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική καπιταλιστική οικονομία υπολογίζεται ότι φέτος θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε χτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Πέτερ Αλτμάιερ. Οι εκτιμήσεις είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές που έκανε το Βερολίνο το φθινόπωρο - τότε μιλούσε για 1,8% - αλλά και από το ρυθμό ανάπτυξης του 2018, που ήταν 1,5%. Συνολικά, αν αποδειχθούν σωστοί οι υπολογισμοί, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013, κάτι που έστω και ως πρόβλεψη φέρνει στην επιφάνεια την ευρύτερη ανησυχία που μεγαλώνει για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην Ευρώπη και γενικότερα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσίασε ο Αλτμάιερ, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης συνδέεται με τα «αυξανόμενα ρίσκα» για τις «εξωτερικές συναλλαγές της Γερμανίας». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στασιμότητα της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά, στις «εμπορικές διαμάχες» στη διεθνή σκηνή και ειδικά στην ενίσχυση των «τάσεων προστατευτισμού» στις ΗΠΑ, αλλά και στη μεγάλη αβεβαιότητα που γεννούν οι εξελίξεις γύρω από το Βrexit και τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Προσπαθώντας να καθησυχάσει, ο Γερμανός υπουργός στάθηκε στο ότι φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης της οικονομίας, σχολιάζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης από το 1966», αλλά και ταυτόχρονα συμπληρώνοντας ότι «οι μετωπικοί άνεμοι, κυρίως από το εξωτερικό εμπορικό περιβάλλον, αυξάνονται».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «κατάσταση στη Βενεζουέλα», όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στήριξαν την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Καταγγέλλουμε την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και την απόπειρά τους να επιβάλουν με πραξικόπημα έναν πρόεδρο - μαριονέτα. Κι εκεί απειλούν με στρατιωτική επέμβαση για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους, όπως κάνουν παντού διεθνώς.

Καταγγέλλουμε τη στάση κυβερνήσεων όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.ά. Οσο για την ελληνική, δεν βγάζει άχνα για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δήθεν "αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική", ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Μαδούρο και προκλητικά απειλεί με τελεσίγραφα.

Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και την εκλογή της ηγεσίας της χώρας του.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βενεζουελάνικο λαό που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και κρίση. Στηρίζουμε το ΚΚ Βενεζουέλας στη μάχη του για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ