ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 12/2 για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Την κλιμάκωση του αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά, με πρώτο βήμα την οργάνωση πανδημοσιοϋπαλληλικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, αποφάσισε η χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου - συγκεκριμένα, 7 Ομοσπονδίες, 98 πρωτοβάθμια Σωματεία, 5 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων - οι οποίες έχουν υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Η πρόταση, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει ως εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και από το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων
Την εισηγητική τοποθέτηση στη σύσκεψη έκανε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

«Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μάς αφορά όλους», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι αγώνας «ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά υποσχόταν διορισμούς ενώ ως αντιπολίτευση κατέθετε Ερωτήσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οπως επισήμανε, «σήμερα, στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πράξη κι ας είναι δίκαιο! (...) Το πανανθρώπινο, λοιπόν, δικαίωμα στην εργασία συνθλίβεται στη μέγγενη της στρατηγικής της ανταγωνιστικότητας και των μνημονιακών νόμων που από κοινού ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι τους».

«Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική πολιτική, η ΑΔΕΔΥ αντί να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων και των συμβασιούχων, στην πιο κρίσιμη στιγμή έβαζε πλάτη στις κυβερνητικές επιλογές», σημείωσε, αναφερόμενη στις ευθύνες της πλειοψηφίας της τριτοβάθμιας οργάνωσης και σχολιάζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα «από μια Συνομοσπονδία που δε δέχεται τους συμβασιούχους ούτε ως μέλη της».

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, επεσήμανε ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις απαντούν στο αίτημα μονιμοποίησης ότι το απαγορεύει το Σύνταγμα. «Τις μέρες αυτές, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε και τόνισε πως τα σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Παράλληλα, η Β. Πανουτσάκου ξεκαθάρισε πως τα συνδικάτα δεν πρόκειται να μπουν στην κυβερνητική λογική του «ελάτε να συζητήσουμε τα κριτήρια πρόσληψης». «Δεν νοείται συνδικάτο που θα διαπραγματεύεται ποια και πόσα μέλη του θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και τώρα: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επίσης συμβασιούχοι, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, την εργασία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», σημείωσε.

Από το βήμα της σύσκεψης απηύθυνε κάλεσμα σε Ομοσπονδίες και Σωματεία να συνυπογράψουν το αίτημα - πρόταση και να δώσουν αυτόν τον αγώνα στους τόπους δουλειάς, με ενίσχυση του αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των συμβασιούχων στα νοσοκομεία, των επικουρικών γιατρών, των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

«Δουλειά για όλους» είναι το σύνθημα που διαπερνά τη δράση των σωματείων, τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κόντρα στον κανιβαλισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές τους.

Την υποβάθμισή των μορφωτικών δικαιωμάτων από την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων υπογράμμισε ο Γιώργος Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τόνισε η Βανέσα Οικονόμου εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών. «Αυτό που μπορεί να ενώσει δεν είναι η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός, είναι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά», σημείωσε αναφερόμενη στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την «εισαγωγή» των ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» στις δασικές υπηρεσίες επισήμανε ο Αντώνης Θεοχάρης από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οπως σχολίασε, το 8μηνο πρόγραμμα λήγει στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αφήνοντας αποψιλωμένες τις υπηρεσίες.

Τον πολύμηνο αγώνα των συμβασιούχων στους δήμους συνόψισε η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη χαιρέτισε η Ρόζα Κότσυφα, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ στον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της για χιλιάδες εργαζόμενους στα πανεπιστήμια οι οποίοι δουλεύουν με ένα ψηφιδωτό προσωρινών εργασιακών σχέσεων.

«Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους», είπε ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Χειριστών δήμου Πάτρας, καλώντας σε ενιαίο αγώνα κόντρα στους διαχωρισμούς.

Την επέκταση της δουλειάς με συμβάσεις σε κάθε υπηρεσία και υποδομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τις συνέπειές της περιέγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου εκ μέρους του Συντονιστικού Συμβασιούχων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το «παρών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) μετέφερε ο πρόεδρός της, Αντώνης Κουρούκλης.

Στον αγώνα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κόντρα στην κυβέρνηση αλλά και στις πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών του κλάδου, αναφέρθηκε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης».

Τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπέδειξε ως το έδαφος στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας η Αννα Ψαρρού από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Για την εμπειρία από τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων στο δήμο Ωρωπού μίλησε ο Βαγγέλης Βασιλάκος.

Την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας μετέφερε ο Βασίλης Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι αγώνας ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Στους χιλιάδες συμβασιούχους δασεργάτες αναφέρθηκε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Ουσιαστικό βήμα στην κλιμάκωση και οργάνωση της πάλης χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων που συμμετείχαν ως παρατηρητές, όπως ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και η Αθηνά Σπυράτου από την Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Στη σύσκεψη διαβάστηκε ακόμη κείμενο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» νομού Αττικής, στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στηρίζει τον αγώνα όλων των συμβασιούχων για τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και είναι ενάντια σε καταχρηστικές πρακτικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας (...). Ολα αυτά τα χρόνια παλέψαμε για την "αναγνώριση" των συμβάσεών μας που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονταν "ορισμένου χρόνου", ενώ στην πραγματικότητα ήταν αορίστου, αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και επιτέλους μέσα από τον πολυετή αγώνα ήρθε η δικαίωση των εργαζομένων!».

Η σύσκεψη υιοθέτησε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και καταδίκης της προσπάθειας καταστολής και τρομοκράτησης.

Πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»
  • Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και τη δημιουργία παναττικής επιτροπής καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους ΟΤΑ μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Σύρο, με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν αποφασίσει, προχωρούν σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που για σήμερα έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (12.30 μ.μ. έως 2.30 μ.μ.).
  • Σύσκεψη εργαζομένων με σύμβαση «κοινωφελούς εργασίας» οργανώνει σήμερα Πέμπτη και το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Κινητοποιήσεις για την Υγεία
  • Κινητοποίηση υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στην Πάτρα, η οποία θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας Πατρών.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα προχωρήσει αύριο Παρασκευή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΕΠ, στις 8 π.μ.
Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής

Σε στάση εργασίας, από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και παράσταση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ., έξω από το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας (Συγγρού 15), προχωρά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, θέτοντας στο επίκεντρο μια σειρά προβλήματα των εργαζομένων, που μεταξύ άλλων αφορούν τη μη πληρωμή αποζημιώσεων, υπερωριών, εξαιρέσιμων, οδοιπορικών και ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς και την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ