ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ - ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
«Εθνικό σχέδιο», ανεξάρτητα από εκλογικούς κύκλους, με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Με μια «ηχηρή» κοινή παρέμβασή τους, ΣΕΒ, Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη καθώς και οι Περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών ξεδίπλωσαν, χτες, όλο το σχέδιο που αφορά τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, παίρνοντας ταυτόχρονα και «θέσεις μάχης», προσβλέποντας σε έναν διευρυμένο κύκλο κερδοφορίας, που με τη σειρά του έρχεται να πατήσει στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην πρώτη γραμμή των αξιώσεών τους φιγουράρουν οι κάθε είδους φορολογικές ελαφρύνσεις, η παροχή κινήτρων, η μείωση του κόστους παραγωγής (Ενέργεια κ.ά.), η μεγαλύτερη πρόσδεση της Εκπαίδευσης στις ανάγκες τους, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το «αίτημα» για τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, «με συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων». Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» αλλά και να συμπληρώσουν τις «μνημονιακές» διατάξεις αναφορικά με τις παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, κάθε άλλο παρά τυχαία, σειρά στόχων «ακουμπούν» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να παίξει ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Προτάσεις στην υπηρεσία των στόχων του κεφαλαίου

Στην κοινή τους παρέμβαση, οι σύνδεσμοι των βιομηχάνων ξεκαθαρίζουν ότι «η υιοθέτηση του εθνικού σχεδίου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών». Επιπρόσθετα, όπως λένε, «η βιομηχανική στρατηγική και ο ποσοτικός στόχος πρέπει πλέον να αποτελούν δομικά στοιχεία του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας». Μάλιστα, ως άμεσος ποσοτικός στόχος προσδιορίζεται η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας από περίπου 9% του ΑΕΠ σήμερα, στο 12% μέχρι το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι «φιλόδοξοι στόχοι», η δέσμη προτάσεων των εγχώριων βιομηχάνων περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

-- Ενέργεια. Με ζήτημα αιχμής τη «μείωση του ενεργειακού κόστους», που αποτελεί «κεντρικό παράγοντα κόστους και κατά συνέπεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας», μεταξύ άλλων, προτείνονται «η ταχεία αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», η εξασφάλιση σύνδεσης με Ιταλία και Βουλγαρία με τη λειτουργία νέας αγοράς, η δυνατότητα για απευθείας εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, η επέκταση των απαλλαγών από ειδικούς φόρους για ορυκτολογική κατεργασία κ.ά.

-- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. Στο αντιλαϊκό κάδρο προβάλλουν παρεμβάσεις όπως «η οργανωμένη απεμπλοκή του τραπεζικού συστήματος από μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ο «εξορθολογισμός» στο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών, με «ισχυρά οριζόντια κίνητρα για επενδύσεις», όπως «κίνητρα» για θέσεις εργασίας, υπερ-αποσβέσεις, συμψηφισμός ζημιών με κέρδη σε ορίζοντα 10ετίας. Ο άξονας της ανταγωνιστικότητας εστιάζει ακόμη στη «δραστική απλοποίηση των διαδικασιών fast track» για τις μεγάλες επενδύσεις, «ενθάρρυνση εξωτραπεζικών εργαλείων χρηματοδότησης», αξιοποίηση ΣΔΙΤ κ.ά.

-- Εξαγωγική διείσδυση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από περίπου 250 επιχειρήσεις. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, ο φόρος κατανάλωσης είναι «εσωτερικός φόρος» και «δεν πρέπει να επιβαρύνει τα εξαγώγιμα προϊόντα δεδομένου ότι δημιουργείται πρόβλημα ανταγωνισμού».

-- Δίκτυα μεταφορών. Οι «άμεσες δράσεις» αφορούν την ανάπτυξη υποδομών και logistics, για την «ανταγωνιστική διακίνηση των πρώτων υλών», αναβάθμιση περιφερειακών υποδομών, σύνδεση παραγωγικών μονάδων με το σιδηρόδρομο.

-- «Επιχειρηματικό περιβάλλον». Εδώ δεσπόζει η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία). Ουσιαστικά, προτείνεται και η ατζέντα των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, που βέβαια «τρέχει» η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται παρεμβάσεις για απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης, δασική νομοθεσία, αρχαιολογία, χωροθέτηση.

-- Ερευνα - καινοτομία. Η «απλοποίηση της συνεργασίας πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις για την παραγωγική αξιοποίηση και για την πρακτική εφαρμογή καινοτόμων θεωριών και προγραμμάτων» έχει και συνέχεια, με τη συνοδευτική πρόταση των βιομηχάνων για την «αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και τη συνεχή επιμόρφωσή τους». Σε αυτό το πλαίσιο, «ενδεικτικά» προβάλλουν τη «μεταφορά τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω της τοποθέτησής τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις». Στόχος, όπως λένε, είναι η «εξοικείωση» των εκπαιδευτικών με τις «τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στην παραγωγική τους διαδικασία».

Αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, στην «ημερήσια διάταξη» της επόμενης περιόδου βρίσκεται το ζήτημα της «διαχείρισης» των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοινώνει σήμερα τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της «άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (στρες τεστ), που θα περιλαμβάνουν το «βασικό» και το «δυσμενές» σενάριο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ και άλλων μεγεθών για τα επόμενα χρόνια, στη βάση των οποίων θα προκύψουν οι τυχόν νέες ανάγκες για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στους 4 εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Σε κάθε περίπτωση, ειδική βαρύτητα θα έχει το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, γύρω από τα οποία δρομολογούνται και νέες «παρεμβάσεις», με επίκεντρο το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Επιπλέον, όπως έδειξε η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεση για την «Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος», δρομολογούνται παρεμβάσεις μείωσης του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, σε μια εξέλιξη που θέτει το πλαίσιο για ένα νέο κύκλο απολύσεων στις τράπεζες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΜΙΤΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ
«Ωρα αποφάσεων» για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή

Από τη χτεσινή συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά
Με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ και αποτυπώνοντας την «ενεργητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και της γεωστρατηγικής τους «αναβάθμισης» πρωτοστατεί στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, ο μεσολαβητής χαιρέτισε την «ειλικρίνεια», τη «θέληση» και την «ενεργητικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος.

Σημείωσε πως υπάρχει ένα «μομέντουμ», καθώς αντίστοιχη βούληση διέγνωσε να υπάρχει και στα Σκόπια, και κάλεσε εξ αυτού «να αδράξουμε την ευκαιρία», καθώς «είναι η κατάλληλη στιγμή». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες βδομάδες είναι «κρίσιμες», οπότε και θα μετρήσει τις «αντιδράσεις» Αθήνας και Σκοπίων πάνω στις προτάσεις του και κατόπιν θα γίνει «επαναξιολόγηση» της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συνάντηση «δημιουργική» και «παραγωγική», πρόσθεσε ότι εξήγησε στον διαμεσολαβητή την πρόταση της κυβέρνησης για ένα διμερές Σύμφωνο με τα Σκόπια, που θα δρομολογήσει - υποτίθεται - λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, αφού έχει έτοιμη την τέτοια πρόταση, η οποία θα είναι «βάση για διάλογο» με την πλευρά της ΠΓΔΜ, δεχόμενη η κυβέρνηση «αντιπροτάσεις για αναγκαίες τροποποιήσεις».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίο κινούνται, αν και απάντησε αρνητικά, είπε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για κάποια λύση, έχοντας κατά νου ορόσημα όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, οπότε τα Σκόπια φιλοδοξούν να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία, ή τις εκλογές που προγραμματίζονται να γίνουν στις δυο χώρες το 2019.

Τα σχέδια για το Σύμφωνο

Θυμίζουμε ότι το στίγμα των κυβερνητικών σχεδίων που «μπαίνουν μπροστά» για να ολοκληρωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, το έδωσε ο Ν. Κοτζιάς ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προανήγγειλε ότι θα συγγράψει και θα παρουσιάσει μέσα στο Φλεβάρη προσχέδιο διμερούς Συμφώνου που μέρη του θα κατατεθούν και στον ΟΗΕ και θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα.

Κατά πληροφορίες, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο για την απαλοιφή, υποτίθεται, του αλυτρωτισμού, εδάφια σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, όπως και για τη συντομογραφία του και άλλες συντομογραφίες που συνδέονται με το όνομα. Θα περιλαμβάνεται επίσης Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας, ώστε να «τρέξουν» επενδύσεις.

Εξάλλου, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ότι έτσι θα δρομολογηθεί η οικονομική «ανάπτυξη» της FYROM και άλλων βαλκανικών χωρών και ότι η «ανάπτυξη» της περιοχής συμβάλλει και στην «ανάπτυξη» της Ελλάδας, όπως ονομάζεται η διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου, πάνω και σε έργα, αγωγούς και δίκτυα, που δρομολογούνται με «σκέπη» ΕΕ - ΗΠΑ.

Οπως λέγεται, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να πάνε για κύρωση της Συμφωνίας στα δυο κοινοβούλια και να ανοίξει δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έλεγε στην ΕΡΤ ότι το δεύτερο συνθετικό στο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία. Τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία. Απέφυγε να εκτιμήσει εάν αυτό θα γίνει δεκτό από τα Σκόπια, επέμεινε όμως ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα δεν πρέπει να είναι τα Αγγλικά.

Παραπέρα, εκτίμησε ότι η Συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία, ακόμα και με διαφωνία ή αποχή των ΑΝΕΛ, διαβλέποντας συναίνεση βουλευτών του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιτέθηκε, εξάλλου, στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση, ενώ τη λοιδόρησε ότι παριστάνει τον προστάτη των εθνικών συμφερόντων, ενώ «φέρει το βάρος για σειρά ιστορικών αστοχιών» στο Σκοπιανό, υπονοώντας ότι είχε δεχτεί και χειρότερους όρους σε σχέση με αυτούς που διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως πριν τη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά, ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε χτες με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας (...) Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: 1) την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, 2) αποδεκτή από τους Ελληνες ονομασία και 3) την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Σενάρια «παράκαμψης» των συνταγματικών αλλαγών

Σήμερα ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια για αντίστοιχες συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, πάνω σε προτάσεις για το όνομα, τύπου Δημοκρατία της Νέας, Βόρειας, Ανω Μακεδονίας, ή του Βαρδάρη, και με προσπάθεια, όπως φαίνεται, να παρακαμφθεί η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Εξάλλου, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, παραδεχόμενος ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πλευρές της συμφωνίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε, πάντως, ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων. Θέση που προβάλλει, εδώ και μέρες, ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι τα όσα προβλέπονται στη λεγόμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία» μεταξύ των χωρών καλύπτουν τα τέτοια ζητήματα.

Τέλος, είπε ότι στο σενάριο διάλυσης της FYROM η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων θα καταληφθεί από άλλες χώρες, που φέρουν τους δικούς τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς...

Στα Σκόπια

Στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης, σήμερα, του Νίμιτς, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ κάλεσε ξανά σε συναίνεση υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, ενώ ζήτησε και πάλι η συμφωνία να περάσει από δημοψήφισμα, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI, αλλά και κατά πληροφορίες, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ίδια ώρα, και μάλλον σε καθόλου τυχαίο χρονικά σημείο, στα Σκόπια επανέρχεται στην επικαιρότητα παλαιότερη υπόθεση που ενέπλεκε τον Ζάεφ σε υπόθεση χρηματισμού, όταν τελούσε χρέη δημάρχου.

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατέθεσε χτες στη Βουλή δεκάδες χιλιάδες τροπολογίες στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει - μπλοκάρει την εφαρμογή του. Θυμίζουμε πως ο νόμος παραπέμφθηκε στη Βουλή μετά την πρόσφατη άρνηση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σε περίπτωση που οι τροπολογίες συζητηθούν και ψηφιστεί εκ νέου ο επίμαχος νόμος, τότε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

Στη χτεσινή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που είπε τα εξής:

«Σχετικά με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και FYROM για την ονομασία αυτού του κράτους, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχουμε να επισημάνουμε:

Ο περιορισμός της συζήτησης στην ονοματολογία είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος. Αφήνει άλυτα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες, πρώτα απ' όλα στο Σύνταγμα αυτού του κράτους, αλυτρωτικές διαθέσεις με διατήρηση και ανακίνηση ανύπαρκτων εθνοτικών και μειονοτικών ζητημάτων, που μπορεί να ανοίξουν με τη σειρά τους ζητήματα συνόρων και επαναχάραξής τους. Η όποια λύση στο όνομα, που είναι το "δέντρο", δεν λύνει τα κύρια αυτά προβλήματα, που είναι το "δάσος".

Η επίλυση του ονόματος μόνο, δεν είναι λύση.

Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς "ήξεις- αφήξεις" και "σαλαμοποίηση" του προβλήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, η ολοκληρωτική απάλειψη από αυτό, τα σχολικά βιβλία, τα κρατικά έγγραφα, κάθε αναφοράς σε αλυτρωτισμούς και ανύπαρκτα, απαράδεκτα και επικίνδυνα εθνοτικά και μειονοτικά ζητήματα σε άλλες χώρες. Η αναγνώριση του απαραβίαστου και εγγύηση των υφιστάμενων συνόρων.

Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς αυτός που επείγεται για τη λύση του είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, για να αρθούν τα όποια εμπόδια για την είσοδο αυτού του κράτους στο ΝΑΤΟ, για να κερδίσει προβάδισμα επιρροής απέναντι στη Ρωσία, που έχει επίσης συμφέροντα στη περιοχή και ανταγωνίζονται με μεγάλη ένταση. Το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ, που επίσης βιάζεται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας το σκηνικό της ευρωατλαντικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, διακρίνονται στο να καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται ανύπαρκτες τοπικές αντιπαραθέσεις, σπέρνοντας διχασμό, αναστάτωση, μέχρι και επαναχαράξεις συνόρων, που συνεπάγονται πολέμους και θυσία των λαών για συμφέροντα όχι δικά τους. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, από την οποία προέκυψε και το σημερινό πρόβλημα με τη FYROM, όπως και κράτη - δορυφόροι, δεν είναι χρονικά μακριά.

Σ' αυτή τη βιασύνη πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας αποστολή σημαιοφόρου, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στη περιοχή και εντός του πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της ελληνικής κυρίαρχης τάξης, εκφράζοντας την κοσμoπολίτικη τάση του κεφαλαίου.

Στα βασικά ζητήματα, στη στρατηγική κατεύθυνση η κυβέρνηση συμπλέει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις, παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις τακτικής.

Από την άλλη πλευρά, εθνικιστικές μέχρι και φασιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα λαϊκά αισθήματα, παρά το ότι υψώνουν δήθεν πατριωτικές φωνές, δεν είναι καθόλου έτσι: Δεν λένε κουβέντα, αφήνουν επίσης στο απυρόβλητο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που επισπεύδουν την επίλυση του ονοματολογικού, για τα δικά τους και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Με διαφορετικές ρητορικές, κοσμοπολιτισμός και εθνικισμός συναντιούνται αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυρίαρχες αστικές τάξεις των βαλκανικών κρατών, που συμπλέκονται για τα δικά τους συμφέροντα και όχι των λαών, που δυστυχούν και κινδυνεύουν μέσα σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Είναι υπόθεση των λαών, της αλληλεγγύης και της πάλης τους ενάντια σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις κυρίαρχες τάξεις των χωρών τους, που έχουν δεθεί μ' αυτούς. Οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εγρήγορση».

Συλλαλητήρια «πολλαπλών χρήσεων»

Το σκηνικό της προπερασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη στήνεται την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα, όπου διοργανώνεται συλλαλητήριο με αίτημα η όποια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ να μην εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Η «προσήλωση» στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας κρύβει, ανάμεσα σε άλλα, και όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το φούντωμα των αλυτρωτισμών και φυσικά τα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, εντός των οποίων δρομολογούνται οι διευθετήσεις και τα οποία κάθε άλλο παρά αμφισβητούν οι διοργανωτές και οι πολιτικές δυνάμεις που καλούν στο συλλαλητήριο, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις για το αν είναι επαρκή τα «ανταλλάγματα» κι αν εξυπηρετούν το στόχο για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, δίνουν και την «πάσα» στην κυβέρνηση να παρουσιάζει τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, με το μανδύα της «προοδευτικότητας».

Με μοχλό εξάλλου το ονοματολογικό αλλά και την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, σε εξέλιξη βρίσκονται και κάθε είδους ζυμώσεις και διεργασίες ανάμεσα σε ακροδεξιές και αντιδραστικές ομάδες και λοιπά μορφώματα, με στόχο τη διαμόρφωση νέων αντιδραστικών σχημάτων.

Τυπικά τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου», ενώ ως μέλη της φέρονται οι Ν. Γκατσούλη, που ζει στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής», Μιχάλης Πατσίκας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Σπίθας», Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου κ.ά., που χτες είχαν συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Οπως και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στήριξη στη συγκέντρωση έσπευσαν να δηλώσουν η Ενωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως και η ΝΔ, ενώ μεμονωμένοι βουλευτές και των άλλων αστικών κομμάτων αναμένεται να παραβρεθούν.

Αν και οι ομιλητές του συλλαλητηρίου δεν έχουν ανακοινωθεί, ομιλία έχει προσκληθεί να εκφωνήσει ο Μ. Θεοδωράκης, ενώ κατ' άλλους θα χαιρετίσει με ηχογραφημένο μήνυμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια στο έδαφος σκληρών ανταγωνισμών. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 4/2, στις 11 π.μ., οι ΚΟΒ Πετρούπολης καλούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη 33, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 4/2, στις 6 μ.μ., οι ΚΟΒ Ιλίου καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ιλίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, πραγματοποιεί στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, εκδήλωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις, οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που διαμορφώνεται

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Νίμιτς:

«Οι δηλώσεις Νίμιτς αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Σκοπιανό και συγκάλυψης ότι το "momentum λύσης" δεν είναι τίποτα άλλο από τη βιασύνη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζονται ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος και που αποτελεί τη βάση τροφοδότησης του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ