ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες εξελίξεις που επιβάλλουν τη λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα

Το νέο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

Φωτογραφία που δημοσίευσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, που δείχνει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ κοντά στα Ιμια
Φωτογραφία που δημοσίευσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, που δείχνει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ κοντά στα Ιμια
Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων προχώρησαν την Κυριακή - 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και λίγες μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών - τουρκικά πολεμικά σκάφη, όπου επέβαιναν οι επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια επικίνδυνη εξέλιξη που - παρά την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού - προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου και τις πρόσφατες δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης. Αποκαλύπτοντας και έτσι το πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τη συμμετοχή με τα μπούνια στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, για λογαριασμό του κεφαλαίου, ως τάχα «εγγύηση σταθερότητας» και «διασφάλισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η τουρκική πυραυλάκατος «Meltem», με επιβαίνοντες την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, συνοδευόμενη από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και δύο λέμβους με Τούρκους βατραχανθρώπους, προσέγγισαν, την Κυριακή το πρωί, τα Ιμια και παρέμειναν εκεί, σε σχετική απόσταση, για κάποια λεπτά.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα εθνικά χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε και με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή, αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Επίσης, από τουρκικής πλευράς διοχετεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ πλήθος φωτογραφιών, με τους Τούρκους ανώτατους αξιωματικούς να φωτογραφίζονται πάνω στη «Meltem» με φόντο τα Ιμια.

Σε δηλώσεις, δε, που έκανε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τις προσπάθειές τους για την παρεμπόδιση «προσπαθειών ενάντια στα δικαιώματα και στα συμφέροντα του έθνους».

Συνέχιση της προκλητικότητας...

Η τουρκική προκλητικότητα εκφράστηκε και χτες στο Αιγαίο: ένα τουρκικό αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας προχώρησε σε 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, κινούμενο στον άξονα από Ρόδο προς Λήμνο. Αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από Σούδα.

Ακόμα, δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε παραβιάσεις κινούμενα στον ελληνικό εναέριο χώρο πέριξ Λήμνου, Λέσβου και Χίου. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από Σκύρο, ενώ καταγράφηκε και εμπλοκή μεταξύ τους νοτιοδυτικά της Χίου.

...και επιχείρηση εφησυχασμού

Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, να υποβαθμίσουν το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και τα προηγούμενα, με εκκλήσεις για επίδειξη «ψυχραιμίας» και αναλύσεις του τύπου ότι η τουρκική επιθετικότητα προκύπτει απλά από τις ανάγκες «εσωτερικής κατανάλωσης» της τουρκικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, για να κρυφτεί το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σε συνδυασμό με την όξυνση των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανάβουν το φιτίλι σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Ενδεικτικές ως προς την επιχείρηση «υποβάθμισης» είναι οι δηλώσεις του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα, ότι «σαν υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνουμε τη δουλειά μας (...) παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε από τη μια να εξασφαλίζουμε την αποτροπή και από την άλλη την κυριαρχία της χώρας (...) Παράλληλα θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, θέλουμε να ζούμε με βάση τις διεθνείς συνθήκες και συγχρόνως προετοιμαζόμαστε για όλα».

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωνε σε ραδιοσταθμούς της Θεσσαλονίκης: «Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Από κοντά και ο τομέαρχης Αμυνας του Κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, που έλεγε στο ρ/σ «Alpha» ότι «η Τουρκία χτες προχώρησε σε μία πρόκληση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από αυτήν την πρόκληση». Κι ακόμα, «νομίζω ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά. Δεν υπήρξε κλιμάκωση και ούτε θα πρέπει να υπάρξει».

Βέβαια, οι τέτοιες δηλώσεις προσπερνούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται από τους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης για το Αιγαίο, οι οποίοι, σημειωτέον, όπως έλεγε ανώτερη στρατιωτική πηγή την περασμένη βδομάδα, δεν αλλάζουν, παραμένουν αμετάβλητοι, όποια απόφαση κι αν λαμβανόταν για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Επιπλέον, «κάνουν γαργάρα» το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται απρόσκοπτα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και ενόσω συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, κονιορτοποιώντας επιχειρήματα όπως ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και «ευρωπαϊκά» ή ότι παρουσία εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, δίνει τη δυνατότητα στη λυκοσυμμαχία να έχει άμεση γνώση της τουρκικής προκλητικότητας. Επιχειρήματα της ελληνικής αστικής τάξης για να στρατεύσει το λαό στους δικούς της στόχους, ενώ ακριβώς εντός τέτοιων συμμαχιών του κεφαλαίου αμφισβητούνται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας αλλά και Κύπρου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο

Από στρατιωτικής άποψης, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε χτες ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό Διοικητή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Σμύρνης στρατηγό D. Williams.

Παραπέρα, σήμερα βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, προγραμματισμένη εδώ και καιρό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά οπωσδήποτε έχοντας πλέον στα «υπόψιν» του σχεδιασμού και την πρόσφατη τουρκική πρόκληση.

Τέλος, NAVTEX της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού δεσμεύει περιοχή στη θάλασσα του Καστελόριζου, για μεθαύριο Πέμπτη, για «πυρά πλοίων - αεροσκαφών». Κατά αρμόδιες πηγές, πλοίο ή πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αριθμός αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μετέχουν σε προγραμματισμένη τεχνική αεροναυτική άσκηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απειλές και προσδοκίες για σκληρό «παζάρι»

Παραμένουν οι υψηλοί τόνοι για τους «οκτώ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ τις προηγούμενες μέρες οι έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και για τη μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που η ίδια θεωρεί συμμέτοχους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, είπε ότι «η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή έδειξε σε πόσο λάθος δρόμο βρίσκεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας πως «ελπίδα μας είναι η αλλαγή αυτής της απόφασης και η άμεση έκδοση των 8 πραξικοπηματιών».

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, χαρακτήρισε «άδικη» τη σχετική απόρριψη του αιτήματος για επιστροφή των πραξικοπηματιών στην Τουρκία, υποστηρίζοντας κι αυτός ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση, ενώ σε υψηλούς τόνους, υποστήριξε ότι με αυτήν τη στάση η Ελλάδα πλήττει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο χωρών και θα πάρει - όπως αναφέρει - «πολύ καιρό και κόπο», ώστε αυτές να βελτιωθούν ξανά.

Η τουρκική αρθρογραφία ήδη μιλά και για πιθανές επιπτώσεις των ελληνο - τουρκικών τριβών στην αντιμεταναστευτική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας. Η αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» το Σάββατο υποστήριζε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα τρέξουν να τη βοηθήσουν (σ.σ. σε περίπτωση νέας μαζικής εισροής προσφύγων), όπως αποδείχθηκε το 2015 και στα τέλη του 2016. Αυτό δείχνει, επίσης, και πόσο εύθραυστη είναι η υλοποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με την ΕΕ, λόγω της απουσίας μιας ολοκληρωμένης Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών». Συμπλήρωνε ακόμα ότι «αυτή η φρέσκια ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα καταστήσει προφανώς πιο σημαντική την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία στις 2 Φλεβάρη. Ηδη, πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, αλλά αυτή η νέα εξέλιξη θα προσθέσει σίγουρα μια νέα και δύσκολη διάσταση σε αυτό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ενισχυθεί η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά σκάφη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκικά πολεμικά σκάφη με την παρουσία των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 29 Γενάρη.

Η ενέργεια αυτή - 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, - αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις απειλές που εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από την Αγκυρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που ζήτησαν προστασία - άσυλο στη χώρα μας.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες να περάσει κλίμα εφησυχασμού δεν αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κατάστασης, που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι θέσεις που παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή μιλούν για "Ευρωπαϊκά" ή και "ΝΑΤΟικά" σύνορα στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά αποθρασύνει την τουρκική επιθετικότητα.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν ουσιαστική λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα, ενίσχυση της πάλης για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δυνάμωμα της κοινής πάλης Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους».

Ποινές για τη φωτογραφία με τον αλβανικό αετό

Οι ανώτατες πειθαρχικές ποινές, ήτοι 60 μέρες φυλάκισης, επιβλήθηκαν στους νεοσύλλεκτους που εμφανίζονται σε φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, να σχηματίζουν με τα χέρια τους το εθνικιστικό σήμα του αλβανικού αετού. «Η πλήρης διερεύνηση της υποθέσεως συνεχίζεται», αναφέρεται επιπλέον από το ΓΕΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ