ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 2016
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Οχι» στα παζάρια για το πόσα θα χάσουμε με το νέο Ασφαλιστικό

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

-- Ποιους επιστήμονες πλήττει τελικά το νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαμαρτύρονται οι βολεμένοι, οι «γραβάτες», τα μεσοστρώματα και πως το νομοσχέδιο φέρνει κοινωνική δικαιοσύνη στους πιο χαμηλά αμειβόμενους.

Γρηγόρης Λιονής: Υπάρχουν γραβάτες των 200 ευρώ, υπάρχουν και των 5... Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 80% των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και δικηγόρων έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Σε πολλούς πλέον κλάδους, πολλοί μισθωτοί επιστήμονες εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι γνωστοί «μπλοκάκηδες». Ο μισθωτός μηχανικός και ο μηχανικός εργοδότης του έχουν αντίθετα, συγκρουόμενα ταξικά συμφέροντα μεταξύ τους.

Το νέο Ασφαλιστικό πλήττει όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Η ανταποδοτικότητα που προωθεί αποφασιστικά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε δραστικά μειωμένες συντάξεις για όλους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημα οδηγούν σε εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους «μπλοκάκηδες».

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν ισχυρίζεται πως οι χαμηλόμισθοι «μπλοκάκηδες» θα δουν βελτίωση σε αντίθεση με τα υψηλά εισοδήματα... Ορισμένοι με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να δουν μια μικρή μείωση των εισφορών τους. Αλλοι θα δουν αύξηση. Οι εισφορές ήταν και παραμένουν τεράστιες. Αν σε ένα ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ, οι εισφορές μειώνονται απ' τις 4.000 στις 3.000 δεν είναι «βελτίωση», αφού ούτε πριν, ούτε μετά δεν μπορείς να τις πληρώσεις. Ετσι, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ούτε καν τις στοιχειώδεις παροχές Υγείας.

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων
Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων
Επίσης, η τωρινή μείωση των εισφορών μεταφράζεται σε πτώση της σύνταξης στο μέλλον. Δεν πρόκειται για μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, αλλά για μεταφορά της στο μέλλον. Είναι, επίσης, ψέμα πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο «χτυπά τα μεγάλα ψάρια». Υπάρχει «ταβάνι» στις εισφορές. Ως αποτέλεσμα, είτε έχεις 80.000 ευρώ, είτε π.χ. 200.000 ευρώ πληρώνεις τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές. Κυρίως όμως, η μεγάλη μάζα των κερδών του κεφαλαίου φαίνεται ως εταιρικό κέρδος όχι ως ατομικό εισόδημα και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, καθώς οι εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό του εισοδήματος, το κυβερνητικό επιχείρημα περί χαμηλών εισφορών μεταφράζεται ευθέως σε χαμηλούς μισθούς και στο μέλλον. Ζητάνε απ' τους χαμηλόμισθους και τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα να «χωνέψουν» ότι μισθοί και εισοδήματα θα παραμείνουν χαμηλά για πολλά χρόνια.

Αντώνης Aντανασιώτης: Η πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα αυτό συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δίπλα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πλήττει καίρια και τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Αυτοί, αν περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα δουν τις συντάξεις και τις παροχές τους να μειώνονται δραστικά σε επίπεδα προνοιακού επιδόματος ή και να εξαφανίζονται σταδιακά (όπως π.χ. οι επικουρικές και τα εφάπαξ). Παράλληλα, θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη μισο-άδεια ή και άδεια πλέον τσέπη τους, από τη μείωση της πελατείας τους και τη φοροληστεία, προκειμένου να πληρώνουν τις εισφορές τους και να μείνουν στο επάγγελμα.

Σε μια τέτοια αφόρητη πίεση, στις συνθήκες μάλιστα της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης και σε συνδυασμό με νέα μέτρα «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος που ετοιμάζονται, είναι φυσικό να μην μπορούν να αντέξουν. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, θα είναι είτε να εξοβελιστούν μαζικά από το επάγγελμα - ήδη, για πρώτη φορά μειώθηκε πέρυσι ο συνολικός αριθμός των δικηγόρων πανελλαδικά, από 44.000 σε 42.000 - είτε να υπαλληλοποιηθούν σε μεγάλες δικηγορικές ή και πολυ-επαγγελματικές στο μέλλον εταιρείες, με χειρότερους εργασιακούς όρους από τους σημερινούς.

-- Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχωρά σε ορισμένες «βελτιωτικές προτάσεις» στο Ασφαλιστικό. Πόσο βελτιώνουν την κατάσταση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες;

Α. Α.: Τα «μερεμέτια» στο προσχέδιο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, μετά και τη συνάντηση των ηγεσιών των επιστημονικών φορέων με τον πρωθυπουργό, είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν αλλάζουν σε τίποτα το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο και τις βασικές γραμμές του κυβερνητικού σχεδίου και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα έχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Για παράδειγμα, οι όποιες μειώσεις για τους νέους ασφαλισμένους σε σχέση με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου δεν αναιρούν την υποχρέωση καταβολής υψηλών εισφορών, ακόμη και για μηδενικά εισοδήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές. Η συνολική επιβάρυνσή τους, για όλους τους κλάδους Ασφάλισης θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Για τους άνεργους δικηγόρους και άλλους επιστήμονες, η επανάληψη αόριστων υποσχέσεων για ενίσχυση μέσω ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ, καμιά πραγματική ανακούφιση δεν προσφέρουν, αφού παραμένουν οι διατάξεις - κοροϊδία του Ν. 3986/2011 για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε αυτούς (Ασφάλιση τουλάχιστον 3 χρόνια, διακοπή επαγγέλματος 3 μήνες πριν και - το κυριότερο - να μην έχει ασφαλιστικές οφειλές).

Αυτό που επιδιώκει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, είναι να φιλοτεχνήσει και να προβάλει επικοινωνιακά ένα δήθεν «διαλλακτικό» και «κοινωνικά ευαίσθητο» προφίλ, έτσι ώστε να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το αντιασφαλιστικό της νομοσχέδιο, να διεμβολίσει και άλλους κλάδους που αγωνίζονται εναντίον του και να αποδυναμώσει συνολικά το κοινό μέτωπο για την απόσυρσή του.

Γ. Λ.: Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προκλητικά την τακτική «του Χότζα». Ζητά να αποδεχτούμε τις νέες επιβαρύνσεις και προσπαθεί να εμφανίσει πως μια μικρή μείωσή τους είναι «σωτήρια». Για παράδειγμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων απ' τα 2.800 ευρώ ετησίως στα 2.500 δεν λύνει το πρόβλημα. Μειώνει τη σύνταξη και επιμένει προκλητικά να χρεώνει ασφαλιστικές εισφορές στον άνεργο, που άλλωστε δεν μπορεί να καταβάλει. Εμφανίζει ως «λογική και δίκαιη» μια αύξηση 30% - 100% απ' τα σημερινά επίπεδα των εισφορών. Ομως οι τωρινές εισφορές είναι τεράστιες και τα 2/3 των αυτοασφαλισμένων είναι ανασφάλιστοι.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει εναλλακτική πρόταση: «Την έξωση απ' την αγορά εργασίας», με την αναστολή της επαγγελματικής ιδιότητας. Ετσι επιταχύνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και σπρώχνει στη μαύρη εργασία, κάνοντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον εργαζόμενο φθηνότερο. Αποδεικνύει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

-- Τι στάση κρατούν τα Επιμελητήρια και οι επιστημονικοί φορείς σε σχέση με το Ασφαλιστικό; Πώς κινούνται οι ταξικές δυνάμεις μέσα σ' αυτούς τους φορείς;

Γ. Λ.: Οι επιστημονικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ, αποδέχονται το νομοσχέδιο και παζαρεύουν για ορισμένες μικροαλλαγές. Το ΤΕΕ στοχεύει ουσιαστικά στη διασφάλιση της αυτοτέλειας του ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να παραμείνει η Τράπεζα Αττικής υπό τον έλεγχό του. Οι εργαζόμενοι όμως μηχανικοί δεν ενδιαφέρονται για το ποιος ελέγχει την τράπεζα, αλλά για τα 800 εκ. ευρώ των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ήδη χαθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Τα Επιμελητήρια έχουν διαταξικό χαρακτήρα, είναι θεσμικοί σύμβουλοι του αστικού κράτους και στις διοικήσεις τους κυριαρχούν εκπρόσωποι αστικών δυνάμεων. Οι φορείς αυτοί και οι ηγεσίες τους προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική στον κάθε κλάδο. Η διαχρονική στάση του ΤΕΕ στην προώθηση των αντιασφαλιστικών νομών όλη την προηγούμενη περίοδο είναι χαρακτηριστική. Οι φορείς αυτοί βρίσκονται στο στρατόπεδο του αντίπαλου.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες κατανοούν λαθεμένα αυτούς τους φορείς ως συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Γι' αυτό και η παρέμβαση της «Πανεπιστημονικής» μέσα σ' αυτούς τους φορείς εστιάζει στην αξιοποίηση των διαδικασιών τους για τη απαγκίστρωση δυνάμεων απ' αυτούς και συγκέντρωσή τους σε ταξική βάση.

Ετσι, στους επιστημονικούς κλαδικούς συλλόγους δίνουμε μάχη για να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και στο ΤΕΕ να συγκληθεί άμεσα το πιο μαζικό όργανο της Αντιπροσωπείας, για να ενημερωθούν τα μέλη των Συλλόγων και να επικρατήσουν αποφάσεις με ταξικό προσανατολισμό. Τα μαζικά μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών στο κίνημα, αλλά και η μαζικοποίηση των σωματείων που συσπειρώνουν μισθωτούς τεχνικούς, όπως το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΕΝ και Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που πραγματοποιεί μαζικές γενικές συνελεύσεις με έντονη διαπάλη με δυνάμεις του οπορτουνισμού, είναι ελπιδοφόρα για τη συνέχεια.

Προχωράμε αποφασιστικά, προτάσσοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο, που επικεντρώνει την ανάγκη συντονισμού με τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, που απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και ένα υποχρεωτικό, καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Α. Α.: Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμη ανταπόκριση από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που την πλειοψηφία τους αποτελούν δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων επιστημονικών φορέων, που στην πράξη παζαρεύουν μαζί της επιμέρους αλλαγές. Με τη στάση τους αυτή, ρίχνουν άφθονο νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας, που διαλαλεί συνεχώς ότι οι δικηγόροι και οι άλλοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχονται την αναγκαιότητα και τη βασική λογική του προσχεδίου, απλά ζητάνε κάποιες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, τις οποίες συζητά μαζί τους, εστιάζοντας στο ύψος της εισφοροληστείας.

Αποδέχονται τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, που μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση του ασφαλισμένου, με απόσυρση του κράτους από αυτήν και με συντάξεις πτωχοκομείου, «βούτυρο στο ψωμί» των κορακιών της ιδιωτικής ασφάλισης που καραδοκούν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κλίμα συναίνεσης και παζαριών παίζει η ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων, πίσω από τις πλάτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων που κινητοποιούνται με αποχές, συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές μορφές. Ενώ, κάλεσαν τους δικηγόρους σε αποχή, με αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου, στην πραγματικότητα διαπραγματεύονται μαζί με τις ηγεσίες των άλλων επιστημονικών φορέων για το ύψος της εισφοροληστείας.

Γι' αυτό και η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αρνείται, ακόμη και τώρα, την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, όπως πρότεινε για μιαν ακόμη φορά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ. Γι' αυτό, η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συγκάλεσε ΓΣ την προπαραμονή των Χριστουγέννων (!), γι' αυτό έφτασαν μέχρι το σημείο να συγκαλέσουν την τελευταία (21/1/2016) Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων «κεκλεισμένων των θυρών», απαγορεύοντας ακόμη και στα εκλεγμένα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων να την παρακολουθήσουν!

Γι' αυτό και η πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, με μικρά και μεσαία εισοδήματα, πρέπει να απαιτήσουν γενικές συνελεύσεις παντού και να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από Επιτροπές Αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ