ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ
Δεσμεύσεις απέναντι στα μονοπώλια, ψίχουλα στο λαό

Δε φέρνουν ούτε λύση, ούτε ανακούφιση στο λαό τα ψίχουλα που έταξε ο πρωθυπουργός και ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Eurokinissi

Δε φέρνουν ούτε λύση, ούτε ανακούφιση στο λαό τα ψίχουλα που έταξε ο πρωθυπουργός και ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και νέες παροχές στα μονοπώλια σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος έταξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη χτεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, επιχειρώντας παράλληλα να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στο λαό, τάζοντας κάποια ψίχουλα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε σαν επιτυχία τη δημιουργία «πρωτογενούς πλεονάσματος», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, παρακάμπτοντας βέβαια ότι αυτό προέκυψε από τη γενικευμένη φορομπηξία σε βάρος του λαού, τις περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά.

Υποσχέθηκε ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία μέχρι το 2016, με προτεραιότητα τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η πιστοποίηση του πλεονάσματος θα γίνει από τη Γιούροστατ τον Απρίλη, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μάη, ενόψει των οποίων η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό. Ο Αντ. Σαμαράς έταξε και «μείωση των φόρων» (με το βλέμμα κυρίως στη φορολογία των επιχειρήσεων), με την προϋπόθεση «να πιάνουμε κάθε χρόνο το στόχο του πλεονάσματος», δηλαδή με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενσωματωμένα στη στρατηγική της ΕΕ και στα μνημόνια διαρκείας.

Ψευτοδουλειά στους άνεργους - κοροϊδία στους αγρότες

Επαναλαμβάνοντας τις προχτεσινές προκλητικές εξαγγελίες, έταξε «επανένταξη στην αγορά εργασίας πολύ μεγάλου αριθμού ανέργων», ότι «πάνω από 440 χιλιάδες άνεργοι θα επωφεληθούν μέσα στην τρέχουσα διετία», μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των ανέργων, με χαρτιά ψευτοκατάρτισης και μαθητείας, με ολιγόμηνη και κακοπληρωμένη απασχόληση, αντί για θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

Μπρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, έσπευσε να τάξει και στους αγρότες: «Για παράδειγμα, θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα. Για να βοηθήσουμε τη μεταρρύθμιση (σ.σ. εννοεί τη «νέα μεταρρύθμιση» της ΚΑΠ για το 2014 - 2020 που εξοντώνει τη φτωχομεσαία αγροτιά) για να περάσει πιο ομαλά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα». Ακόμα παρέπεμψε στην «ειδική παρέμβαση για τα "κόκκινα" δάνειά τους», τα οποία βέβαια φούσκωσε η αντιαγροτική πολιτική, ενώ επίσης υποσχέθηκε ότι «θα κοιτάξουμε με ιδιαίτερη φροντίδα τη ρευστότητά τους», η οποία αν έρθει, θα είναι πάντα μέσω δανεισμού που θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στους φτωχούς αγρότες.

Στον αντίποδα, προανήγγειλε επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και νέες παροχές στα μονοπώλια σε ό,τι αφορά το κόστος της Ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο η μείωση των μισθών, αλλά και η μείωση του κόστους Ενέργειας».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους που κυριαρχεί στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, επανέλαβε ότι «οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι αν εμείς τηρήσουμε τους όρους της Συμφωνίας, θα μας δώσουν μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Εμείς πιάσαμε και ξεπεράσαμε από την πλευρά μας τους όρους της Συμφωνίας (...) Τώρα είναι η σειρά η δική τους να τηρήσουν τη συμφωνία, να μας δώσουν την πρόσθετη στήριξη που χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πατώντας στις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες, κόμπασε ότι «χτυπάμε τη διαφθορά», αυτή που το σύστημά τους γεννά κι αναπαράγει. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η φοροληστεία επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα, ενώ στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» προσφέρονται συνεχώς στο κεφάλαιο πλήθος «νόμιμων» φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών.

Οι «απλές αλήθειες» του ευρωμονόδρομου...

Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της όλο και πιο φανερής στρατηγικής σύγκλισης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, η επίθεση του Αντ. Σαμαρά στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν φραστικά οξυμένη, αλλά στην πραγματικότητα άσφαιρη. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι στο εξωτερικό ο Αλ. Τσίπρας επιδεικνύει μιαν ...ωριμότητα: «Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ταξίδεψε στο μακρινό Τέξας, για να πει μερικές απλές αλήθειες που εδώ και μέσα στο κόμμα του, δεν τολμάει να τις πει: ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομίας, σε πανικό τραπεζών, σε απώλεια καταθέσεων, σε αληθινή καθίζηση. Και έτσι ακριβώς είναι».

Παρότι εμφανίστηκε να απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας π.χ. ότι «με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση τη στιγμή που είμαστε στο παρά πέντε να κερδίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, συνεργασίες δεν κάνουμε», επί της ουσίας δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, υπενθυμίζοντας ότι «ως ΝΔ, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας (βλ. του ντόπιου κεφαλαίου) μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Οπως το ΠΑΣΟΚ!».

Ο Αντ. Σαμαράς... παραπονέθηκε για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο! Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Τίποτα! Ενα τεράστιο "όχι" σε όλα...». Περίπου, προειδοποίησε ότι «όσο συνεχίζει αυτήν την ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του». Ωστόσο, σημείωσε ότι «είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα βάζει πλάτη». Αναφερόμενος, τέλος, στα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό, είπε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει «σταθερά και καθαρά».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος είπε ότι η ΝΔ θα κάνει «αξιοκρατικές επιλογές» και όχι «παλαιοκομματικές επιλογές του παρελθόντος». Σε σχέση με τις ευρωεκλογές σημείωσε με έμφαση πως ως κόμμα θέλουν «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» και ότι είναι «απέναντι σε εκείνους που θέλουν τη διάλυσή της». Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα βγει νικήτρια από τις δύο αναμετρήσεις.

Τέλος, εμφανίστηκε να απορρίπτει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2016. Επικαλέστηκε γι' αυτό δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου για το πώς η παρούσα Βουλή μπορεί μέσα από «συναίνεση» να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η εκλογή του είναι το 2015).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ - ΣΤΕΛΕΧΩΝ DEUTSCHE TELEKOM
Επενδύσεις και επιδόσεις πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο των «κόκκινων χαλιών» για το μεγάλο κεφάλαιο που διαφημίζει η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας ιδανικό έδαφος για παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του, με μεσαιωνικά μοντέλα εργασίας, κατακόρυφη μείωση μισθών, «απελευθέρωση» τομέων για τοποθέτηση λιμνάζοντων κεφαλαίων, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom (DT), Τιμόθεους Χέτγκες, την Κλ. Νέματ, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της DT για την Ευρώπη και την Τεχνολογία, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ (η DT έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών).

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται ο Τ. Χέτγκες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στις αρχές του έτους. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος DT για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα με την υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εκτενώς συζητήθηκε και ο επιτυχής μετασχηματισμός του ΟΤΕ από πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια ανταγωνιστική εταιρεία υψηλών επιδόσεων, καθώς και οι 1.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο ΟΤΕ μέσα σε 12 μήνες, σε συνέχεια των επιτυχημένων προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης που πραγματοποίησε».

Στην πραγματικότητά βέβαια, οι 1.000 «νέες θέσεις» αφορούν ένα μικρό κομμάτι από τις χιλιάδες «αποχωρήσεις» των προηγούμενων χρόνων και διέπονται από πολύ χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, αρχές 2013 ο όμιλος υπέγραψε με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του οργανισμού Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ, ανοίγοντας διάπλατα δρόμο για ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας. Νωρίτερα, το 2011 υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση που μειώνει τους μισθούς μεσοσταθμικά κατά 11% για την τριετία 2012-2014.

Μετά τη συνάντηση ο Α. Σαμαράς έσπευσε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του γερμανικού μονοπωλίου: «Επενδύσεις σαν αυτές της DT και του ΟΤΕ στην Ελλάδα πάνε τη χώρα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων, και δεν παρέλειψε να μιλήσει πάλι για «προώθηση της επιχειρηματικότητας και για την προσέλκυση πρωτογενών και δευτερογενών επενδύσεων».

Ο Τ. Χέτγκες, δείχνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και κυρίως το «φιλοεπενδυτικό κλίμα» που έχει διαμορφώσει όλο το πλέγμα αντεργατικών μέτρων και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προώθησε η συγκυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Ο ΟΤΕ αποτελεί για εμάς μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εχει επιτύχει το λειτουργικό μετασχηματισμό του σε μια εταιρεία υψηλών επιδόσεων με υγιή χρηματοοικονομικά και χαμηλό δανεισμό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι στόχοι του κεφαλαίου πάνε χέρι - χέρι με το τσάκισμα λαϊκών δικαιωμάτων

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αν. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ανταγωνιστικότητα, η έξοδος στις αγορές και η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη είναι οι στόχοι του κεφαλαίου και η επιδίωξή τους από τη σημερινή ή όποια άλλη κυβέρνηση πάει χέρι - χέρι με το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι υποσχέσεις για κάποια ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια δεν αποτελούν λύση ούτε ανακούφιση. Εχουν στόχο να ξεγελάσουν και να δώσουν φιλί ζωής σε ένα δρόμο ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια θα διευρύνει τα λαϊκά προβλήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ